Kékfrankos hangjai (Sopron)

Tegye fel a kezét, aki már hallott a soproni Horváth Imi borászatról, vagy kóstolta a kékfrankosukat, syrah-jukat, netán cabernet franc-jukat. Vagy aki már járt a Bruckner borászatnál. És azt tudta valaki, hogy az Etyeki Kúria vörösborai Sopronból származnak és hamarosan Soproni Kúria néven is lehet kapni őket?

Aki igen, 5-ös, leülhet.

Aki nem... sürgősen pótolja a hiányait, ahogyan én is nagyon igyekeztem egy egész napot rászánva húsz soproni borászat kínálatát végigkóstolni a Kékfrankos hangjai borvidéki sétálókóstolón. Mert én sem gondoltam volna, hogy a syrah Sopronban mély, meleg és telt bort képes adni, ha megfelelő kezekben van. Horváth Imre kezében ilyen, és bár sokan mások is próbálkoznak a syrah-t életre kelteni, neki sikerült a legjobban.

A soproni kékfrankosok szinte mindig felmutatnak egy hűvös, herbális jegyet. Kivéve Luka Enikőnél, akinek kékfrankosai olyan ölelő melegséggel áradnak a pohárból, mintha legalábbis szekszárdiak volnának. Avagy talán kezdejem el elhinni, hogy a női borászok gondozásában tényleg kerekebbek a borok? Luka Enikőnél még a szőlész is ifjú hölgy... a kerekséget nem csupán a borban találjuk meg.

Bruckner Nándor olyan sillert présel, 2 nap héjon áztatás után, hogy a szekszárdi fuxlik elsápadnak irigységükben. Fahordós kékfrankosa ötvözi a Luka Enikő-i melegséget a kötelező hűvös herbálissággal. És tényleg: valahogy az övé férfias és határozott, kicsit szikárabb.

Szakértők egybehangzóan úgy nyilatkoztak, hogy a globális felmelegedés jól áll Sopronnak. "Végre lehet igazán jó bort készíteni Sopronban" - mondta egyikük, némi pejoratív éllel az elmúlt évszázadokkal szemben. Persze a filoxéra előtt itt nem vörösbor volt, hanem furmint és sárgamuskotály. De, hogy a furmint hogyan érett be a hűvösebb klímán?... azt elképzelni sem tudom. A  közelmúlt legjobb évjáratai - melyek még kaphatóak - a 2017-es és 2020-as. Horváth Imre szerint a 2022-es is ilyen lesz. 

Hogy kik a felelősek a kiváló minőségért? - már soroltam neveket. De ezen felül milyen tényező érte még a felelős? A Stiegler standjánál feltornyozott csillámpala halom sokmindent megmagyaráz. A mészkövön és a Pannon-tenger 8 méter mélyen fekvő tengeri homokján túl itt az Alpok apróra krakkolódott morzsaléka is befolyásolja a savgerincet és az ízképletet.

 

Érdekes tendencia Sopronban a zöld veltelíni barrique hordózása. Ezek közül a Stubenvoll-é volt a legharmonikusabb, mert ők csak 2/3-nyit érleltek hordóban, a többi acéltartályos. Itt szépen ötvöződött a megszokott, zamatos almásság a visszafogottabb vaníliás hordófűszerekkel. Ugyanitt a rozé pet-nat érdemelt külön figyelmet. Apró, olvadó buborékok és pont a megfelelő mennyiségű maradékcukor jellemezte, így lett nagyon természetes érzetű, vidám és relatíve tartalmas tétel.

Bónis Péter (Bónis-Reitter pincészet) Vad Virág fehérbora pedig szó szerint egy nyári vadvirágos rét illatarzenálját idézi fel, melyet a fahordózás jegyei úgy kísérnek, mintha ropogós széna volna...

Kedvet kaptak egy zamatos sétához Sopron környékén?

 

Újdonságok

Tesco Finest Sauvignon Blanc 2017

A britek kétségtelenül nagyon sokat adnak arra, hogy a bor, amit isznak, jó legyen. Talán ez az a termék, amelyet minden áruház a legnagyobb presztízsűnek ítél, szinte versenyeznek abban, hogy melyikük kínálja a jobb minőséget. Persze mindez az árakon is meglátszik. S emiatt volt bizalmam a...
Teljes cikk

Lelovits Olaszrizling 2017

Esti laza beszélgetéshez vettem. Kategóriájában kiművelt, jó összetettségű bor. Nagyon világos aranyszín, tartalmat ígérő templomablakokkal. Illata intenzív, friss, őszis, virágos. Kategóriájától (1800 ft) nem várunk nagy komplexitást, mégis érezhető a gondos odafigyelés, magasabb minőségre...
Teljes cikk

Gál Tibor Egri Csillag 2016

Kertelés nélkül kell a témának nekimennem. Nem az első csalódás Egri Csillagokban, és ez alatt nem a könyvet értem, mert az sosem volt csalódás. Gál Tibor 2016-os Egri Csillaga hasonlóan koncepciótlan és értelmezhetetlen alkotás, mint amilyen több másik volt ezen új műfajban. A csalódás fő eleme,...
Teljes cikk

Béres Tokaji Szamorodni (édes) 2013

Úgy alakult, hogy Karácsonykor megkóstoltam a Béres Tokaji Szamorodniját. Nagyapám szokta volt mondogatni a Karácsonyi ebédek után, hogy napi egy pohárka tokaji karbantartja az egészséget. Emlékszem, épp csak túl voltam a halászlé megrázó élményén (akkor még megrázónak számított, különösen, mert...
Teljes cikk

Dorombor (száraz) 2015

10 éves a Dorombor, ez áll a palackokon. Régebben állandó kedvencem volt, hasonlóan, mint a Nyakas Aligvárom, de csak a száraz, vagyis a zöld macska. Az igazság az, hogy ez a bor sem száraz, hanem már-már félszáraz, vagyis off-dry. Nem baj, mert jól áll neki, könnyű inni, élvezetes,...
Teljes cikk

Évértékelő 2017

Így az év utolsó napjaiban egyre több internetes újság hasábjain jelennek meg évértékelő, összefoglaló, visszatekintő írások. Nem akarom kivonni magam e trend diktálta kötelesség alól. Mozgalmas, izgalmas, sok új ismeretséget hozó év volt 2017, számos igazán tartalmas, mi több egynéhány...
Teljes cikk

Malatinszky Primavera 2014

Tudják a Bordói November szervezői is nagyon jól, hogy minél hidegebb van, az ember annál inkább a tartalmasabb, komolyabb vörösborok felé fordul. Én ott voltam ezen a rendezvényen, és vagy harminc tételt végigkóstoltam, szebbnél-szebb 2011-2012-2013-as évjáratokat. Nem ért meglepetésként, de...
Teljes cikk

Malatinszky - Liliomfi 2011

Szokták mondani, hogy a türelem rózsát terem, de egy bor esetében nem rózsát várunk, talán inkább azt, hogy a türelem hozza meg a gyümölcsét, nos éppen ezt kaptam a Malatinszky Liliomfi esetében: a türelem tökéletes bort terem, amiben gyönyörűen előjön a gyümölcs. Íme a recept:...
Teljes cikk

Sauska siller 2016

Hosszú ideje szemeztünk, a Sauska siller és én. Ott álltak a palackok a polcokon, és mert a színe csodás, meg a csomagolás annyira hozzá illik színben és dizájnban, egyszerűen mindig vonzotta a szememet. Eljött a pillanat, hogy ismeretséget kössünk. A sillereket valahogy a rozéborokhoz soroljuk...
Teljes cikk

Szepsy furmint 2015

Nem tudom, mi történhetett, de hetek óta csak tokaji furmintokat kóstolok. Talán a hűvösebb idő beköszöntével esik egyre jobban a komolyabb, ásványosabb fehérbor. Feltettem már két cikket, azonban nem tárgyaltam két másikat, de bevezetésnek pár szóban jók lesznek a Szepsy elé. Grand Tokaj furmint...
Teljes cikk

Blog

Vörösbor és sajt párosítás - egy mítosz vége

Kedves Olvasó, biztosan vett már részt olyan kóstoláson, ahol borokat és sajtokat párosítottak, ha más nem, saját kezdeményezésre, a saját konyhájában, kíváncsiságból. Elterjedt nézet, hogy a sajtokhoz - különösen a keménysajtokhoz - vörösbort kell inni, mert - ööö, miért is? Erről szól a...
Teljes cikk

Egy jó forralt bor

Megjött a hideg. Ilyenkor, például szánkózás után, jól esik egy forralt borral megmelegíteni hideg orrunkat.Készítettem egy prototípust, és szívesen ajánlom, mert jó lett, nagyon.Abban talán egyetértünk, hogy a forralt borhoz nem a legmagasabb minőségű bort szokás venni. Persze nem is a...
Teljes cikk

Mit igyunk Karácsonykor? (6. rész - sültek)

Karácsonyelső és másnapja. Hagyományosan a vendégjárás, a rokonok fogadásának ideje. Ilyenkor szoktak előkerülni a sültek, talán amerikai mintára egyre inkább a pulyka, de hallottam olyat is, aki pecsenyekacsát süt ilyenkor. Remek lehet, persze csak egyik a több fogás közül (a töltött káposzta...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (5. rész - a desszert)

Mi magyarok a desszertborban igazán nagyok vagyunk. Van néhány vidék, ahol a nemesrothadás hasonló mértékben, rendszerességgel és minőségben jelentkezik, de kétségtelenül Tokaj legalább annyira ismert a világban, mint Sauternes és Barsac Bordeaux vidékén, csak talán mivel magyar, még mindig nem...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (4. rész - a töltött káposzta)

Az elmaradhatatlan. Persze hagyományosan ez már első napi étel, hiszen Szenteste még böjt van.A töltött káposzta ismét csak rengeteg féle lehet, akár a többi, amiről eddig írtam. Ki savanyított káposztból csinálja, ki édes káposztából, ki vegyesen, aztán van, aki kelkáposztába csavarja a...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (3. rész - borleves)

Sokak asztalán szerepel a borleves, és az valóban nagyon finom. Hagyomány.A borleves fő szabályának azt tartom, hogy NEM ugyanazt a bort adjuk mellé, mint amiből készült.Hogy miért? A borleves alapborát fűszerekkel, cukorral ízesítjük, így sokkal édesebb lesz. Az alapbor pedig ezután savanyúnak...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (2. rész - halászlé)

Semmi kétség, ezzel nagy fába vágtam a fejszémet. Ugyanis ahány ház, annyi halászlé.Magyarországon pedig statisztikai adatok szerint 4.105.708 háztartás volt (2011-es adat). Sajnos, ennyi cikket nem tudok írni...Azután ott van az a további bökkenő, hogy a halászlé sokféleképpen készülhet. Lehet...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (1. rész - rántott ponty)

Cikksorozatot szeretnék indítani, így Karácsony előtt, megkönnyítendő a magyar ember által legkedveltebb karácsonyi ételek mellé megfelelő borok választását. Remélem, tudok vele ötletet adni és segíteni, sőt, remélem, hogy sikerül végigvinnem a cikksorozatot, mert jó pár "klasszikus" karácsonyi...
Teljes cikk

Új módszer a borhamisítás felismerésére

Mi is a borhamisítás? Ez a szó több, nagyon eltérő fogalmat takar, és ezzel most szembesültem, amikor a felismerését megkönnyítő legfrissebb tudományos eredményről és az ehhez kapcsolódó új honlapról akartam beszámolni.A borhamisítás fogalmára sorrendben a következőket találtam a magyar...
Teljes cikk

Hogyan kóstolok?

Fontosnak tartom, hogy tájékoztassam a Tisztelt Olvasót arról, hogy a "Borleírások" szekcióban szereplő cikkek milyen kóstolási folyamat eredményeként íródtak, mert végül is nem kevesebbről van szó, mint arról, hogy megbízhat-e a leírások pontosságában, vagy sem. Én magam nagyon helyeslem, hogy a...
Teljes cikk