Mire való a borbecsüs?

Ért egy rossz élmény nemrégiben, a Váci utcában, egy magyar üzletlánc kiemelt boltjának borospincéjében. Azazhogy nagyon jó élmény volt, és mégis rossz. Megmagyarázom.

Betévedtem, és a földszinti választék szegénysége arra sarkallt, hogy lenézzek a pincébe. Ez a pince egyszerűen fantasztikus, a téglából rakott boltívek alatt szépen berendezett polcokon számos-számtalan igazi kuriózum (és persze néhány nagyon is oda nem való, silány tétel) sorakozik, gusztusosan a hatalmas pince, zegzugos, hangulatos terében. Fél órát töltöttem ott, bámészkodtam, sétálgattam, felmértem az árakat, a választékot. Fél óra alatt rajtam kívül senki nem jött le, fél óra alatt senki meg nem szólított, nem kérdezte, segítsen-e. Végül egyetlen palack vásárlása nélkül távoztam. Egész végig azt éreztem, ha valaki megszólítana, megkérdezné, mit keresek, esetleg ajánlana valamit, biztosan nem mennék el üres kézzel. Így azonban a széles, de kicsit esetlenül, tisztán átlátható rendező elv nélkül elősorakoztatott választék - és aznapi céltalan ízlésem - végül összességében oda vezettek, hogy nem tudtam dönteni, és vásároltam semmit. Talán nem nagy veszteség a boltnak, de biztos, hogy nem nyereség. Na, ezen segíthetne például egy borbecsüs.

A borbecsüs (WSET Advanced, vagy Level3) képzés célja, hogy "alapvető elméleti tudást, és gyakorlati tapasztalatot adjon azoknak, akik hivatásszerűen foglalkoznak borok és szeszesitalok értékesítésével..." - írja a Borkollégium tanfolyami leírása. Amellett, hogy ez igaz, én még valamivel tovább mennék, mert a tanfolyam angol eredetije - amit én elvégeztem 2006-ban - úgy fogalmaz, hogy "the qualification will assist those who are required to make professional evaluations of wines and spirits with regards to their quality and commercial value". És ebből külön kiemelném az aláhúzott szavakat. Angliában nem vezethet borszaküzletet olyan személy, akinek nincs meg a Level 3 vizsgája. A képzés pedig éppen arra koncentrál, aminek mondja magát: borbecsüs, tehát azt tanuljuk(tuk) meg, hogy melyik bor mennyit ér a kereskedelmi forgalomban, és mik azok a tényezők, amik ezt alakítják.

Emlékszem, a rendszerezett kóstolótáblázat mellett az értékbeli felosztás akkor úgy alakult: 5 font, 5-10 font, 10-15 font és 15 font feletti borok. Azóta persze a font is inflálódott... talán leginkább az 5-10 font kategóriában elérhető borok minőségének rovására. Nem tudom, itthon hogyan alakulna ugyanez a felosztás. Talán valahol az 1800 Ft-ig, 1800-5000 Ft, 5-10000 Ft, és 10000 Ft feletti kategóriákra tippelnék. Mert az áremelkedés például a rozék esetében nagyon feltűnő volt az elmúlt három évben. Korábban 1000-1200 között megbízható, jó rozékat lehetett venni, ismert nevektől, ma 1600 alatt már nemigen reménykedhetünk ugyanebben (üdítő kivétel a kitűnő Gál Szőlőbirtok és Pincészet rozéja). És emlékszem, volt, hogy munka után reménytelenül próbáltam beszerezni egy palack elzászi traminit, vagy pl. egy Gigondas-t, egyszer meg egy alvarinho-t, hogy este összehasonlítást tudjak tenni a tananyagban hozott borhoz képest. (A régi szép idők...)

Visszatérve, a WSET képzés fókusza elsősorban kereskedelmi célzatú, szemben például a sommelier képzésekkel, amelyek inkább fogyasztó-orientáltak, vendéglátóipari célzatúak. Ez persze nem jelenti azt, hogy egy borbecsüs ne tudna helyesen kitölteni egy pohár pezsgőt, de nekünk nem elsősorban az étel-bor párosítás kiötlése a dolgunk. A magyar üzletlánc pedig tulajdonképpen két dologgal rontotta el a saját üzletét, az egyik, hogy hagyott fél órán keresztül minden segítség, támogatás nélkül kószálni a polcok között (mondjuk én élveztem, de elképzelem, hogy egy képzetlenebb vásárló 3 perc alatt ráun ugyanerre), és azzal, hogy nem fűzte fel valamilyen átlátható elvre (talán legegyszerűbb, de nem kötelező borvidékenként). Az én fejemben a borbecsüssel való párbeszéd valahogy így zajlott volna le:

Borbecsüs: - Jó napot kívánok, segíthetek?
Vevő: - Köszönöm, csak nézelődöm.
B: - Estére keres valamit, vagy ajándékba?
V: - Csak a vacsora mellé valami könnyűt.
B: - Ajánlhatok egy Nyakas rozét, vagy esetleg egy könnyű, száraz pezsgőt? Pezsgőt szinte bármilyen ételhez lehet fogyasztani.
V: - Kicsit még körülnéznék. (de máris közelebb lép a pezsgőkhöz)
B: - A Hungária pezsgők most árkedvezménnyel kaphatóak. Szóljon, ha valamiben még segíthetek. (a vevő nemsokára távozik egy Hungária Extra Dry-al).

Hogy ez mennyire nem utópia, azt saját tapasztalatom számos alkalommal megmutatta.  Jó párszor segítettem vevőként egy másik, tanácstalankodó vevőnek, pár kedves szóval, eldönteni, hogy mit vegyen. Mert, kérem, nem mindenki ismeri ki magát a borok világában, és ez nem is várható el. Erre vagyunk mi, borbecsüsök.

A borkollégium hirdetménye itt található: www.borkollegium.hu/wset-felsofok
És itt a WSET kurzus-leírása itt: www.wsetglobal.com/documents/l3_wines_spec_2012_eng.pdf


Újdonságok

Párhuzamok, nem ellentétek

Szeretem az összehasonlításokat. Nem azért, hogy keményen szembesítsem az összehasonlított tételeket: melyik jobb, miért jobb, és hasonlók. A borok is megsértődhetnénk, de ők nem teszik; csak szépen, hallgatagon és odaadóan fekszenek a palackban összehasonlítás után. Mégis, nem volna velük szemben...
Teljes cikk

Crémant de Luxembourg

Ki ne hallott volna a luxemburgi borokról?   – Na jó, kezdem előlről. Luxemburg borászati hagyományai világszerte ismertek...   – Rendben, látom, hogy más megközelítést kell választanom. Luxemburg, ez a kicsiny nyugat-európai ország – hiszik, vagy sem – jelentős borkészítési...
Teljes cikk

Nem minden arany, ami fénylik

Ez egy poszt, összesen 5 tanulsággal. Nyár van, ilyenkor könnyű bort kíván az ember, gyakran szódával feldobva, mindenesetre hidegen. Sokan a rozéra esküsznek és van is benne valami: légies tud lenni, aromatikája általában gyümölcsös, és magas savtartalma miatt rendkívül jó szomjoló. Ez lenne a...
Teljes cikk

Geszler Zenit 2022

Nem tudom, a kedves olvasó számára mond-e valamit az az étel, hogy  salátafőzelék. Igen, friss fejes salátából, egy kevés húsos szalonnán megfuttatva, fokhagymával és tejföllel. Általában véve is nehéz kérdés, hogy a magyar asztalok tipikus hétköznapi fogásához milyen bort lehet inni....
Teljes cikk

Maróti Attila Pinot Noir 2021

Pinot Noir mátrai módra és főként Maróti Attila lendületével. Igen, ő az, aki magáról úgy fogalmazott, hogy "a saját rabszolgám vagyok. minden nap hajnali ötkor kelek" és ezt a lendületet viszi bele a boraiba. A többi itt...
Teljes cikk

Thummerer Egri Bikavér Superior 2017

Végre egy jó bor. Mély rubinszín, feketés maggal, padlizsánlila villanásokkal. Telt testre utaló, szép glicerines templomablakok futnak le a pohár oldalán.  Illatában először cassis. Érdemes sokat hagyni gyűlni a pohárban az illatot. Én Riedel bordeaux-i pohárból kóstoltam. Megérte elővenni a...
Teljes cikk

Halasi Gergely - Villány, "Phoenix" 2014

A vélemény szabad. A szakértői vélemény ezzel szemben nem szabad. Nagyon is kötött.  A büntetőeljárásról szóló 2017. évi XC. törvény szerint: 188. § (1) Ha a bizonyítandó tény megállapításához vagy megítéléséhez különleges szakértelem szükséges, szakértőt kell alkalmazni. 191. § (1)...
Teljes cikk

Beconcini Chianti Riserva 2017

A toscanamania.hu holnap 41 olyan filmet sorol fel, amelyikben Toszkánáé a főszerep, de azt gyanítom, hogy ennél sokkal több hollywoodi bóvli film létezhet még, amelyek a "szerelem Toszkánában" és hasonló sztereotíp témák körül forognak. Kíváncsian várom, hogy mikor készül az első ilyen film...
Teljes cikk

Vylyan Bogyólé 2022

Az idei Bogyólé! Igazi meglepetésként ért, hogy már ilyen korán a polcokra került. Riválisa, a Beaujolais Nouveau en Primeur csak november 17-én folyik hivatalosan a poharakba. Ilyenkor szoktam megemlékezni arról, hogy régebben a portugieser vitte a prímet ebben a borban, és milyen jó döntés volt...
Teljes cikk

Kékfrankos hangjai (Sopron)

Tegye fel a kezét, aki már hallott a soproni Horváth Imi borászatról, vagy kóstolta a kékfrankosukat, syrah-jukat, netán cabernet franc-jukat. Vagy aki már járt a Bruckner borászatnál. És azt tudta valaki, hogy az Etyeki Kúria vörösborai Sopronból származnak és hamarosan Soproni Kúria néven is...
Teljes cikk

Blog

Mire való a borbecsüs?

Ért egy rossz élmény nemrégiben, a Váci utcában, egy magyar üzletlánc kiemelt boltjának borospincéjében. Azazhogy nagyon jó élmény volt, és mégis rossz. Megmagyarázom.Betévedtem, és a földszinti választék szegénysége arra sarkallt, hogy lenézzek a pincébe. Ez a pince egyszerűen...
Teljes cikk

Helyünk a világ bor-térképén

Aligha kérdőjelezhető meg, hogy amilyen képet a londoni WSET (Wine and Spirits Education Trust) közvetít egy országnak a borokvilágában elfoglalt helyéről, az erősen hat az adott ország megítélésére, legalábbis a szakértő(bb) nemzetközi fogyasztók körében.A minap belelapoztam a WSET...
Teljes cikk

Ár-érték arány

Most kaptam a hírt, hogy a Tamellini Soave 2013-as évjáratát leárazták és jelenleg 8,49 angol font áron lehet hozzájutni London egyik menő borkereskedésében. Gyors fejszámolást követően rádöbbentem, hogy ez a "fantasztikus" ajánlat 3500 Ft-ot takar, az eredeti 4800 Ft körüli összeg helyett. Valaha...
Teljes cikk