Mire való a borbecsüs?

Ért egy rossz élmény nemrégiben, a Váci utcában, egy magyar üzletlánc kiemelt boltjának borospincéjében. Azazhogy nagyon jó élmény volt, és mégis rossz. Megmagyarázom.

Betévedtem, és a földszinti választék szegénysége arra sarkallt, hogy lenézzek a pincébe. Ez a pince egyszerűen fantasztikus, a téglából rakott boltívek alatt szépen berendezett polcokon számos-számtalan igazi kuriózum (és persze néhány nagyon is oda nem való, silány tétel) sorakozik, gusztusosan a hatalmas pince, zegzugos, hangulatos terében. Fél órát töltöttem ott, bámészkodtam, sétálgattam, felmértem az árakat, a választékot. Fél óra alatt rajtam kívül senki nem jött le, fél óra alatt senki meg nem szólított, nem kérdezte, segítsen-e. Végül egyetlen palack vásárlása nélkül távoztam. Egész végig azt éreztem, ha valaki megszólítana, megkérdezné, mit keresek, esetleg ajánlana valamit, biztosan nem mennék el üres kézzel. Így azonban a széles, de kicsit esetlenül, tisztán átlátható rendező elv nélkül elősorakoztatott választék - és aznapi céltalan ízlésem - végül összességében oda vezettek, hogy nem tudtam dönteni, és vásároltam semmit. Talán nem nagy veszteség a boltnak, de biztos, hogy nem nyereség. Na, ezen segíthetne például egy borbecsüs.

A borbecsüs (WSET Advanced, vagy Level3) képzés célja, hogy "alapvető elméleti tudást, és gyakorlati tapasztalatot adjon azoknak, akik hivatásszerűen foglalkoznak borok és szeszesitalok értékesítésével..." - írja a Borkollégium tanfolyami leírása. Amellett, hogy ez igaz, én még valamivel tovább mennék, mert a tanfolyam angol eredetije - amit én elvégeztem 2006-ban - úgy fogalmaz, hogy "the qualification will assist those who are required to make professional evaluations of wines and spirits with regards to their quality and commercial value". És ebből külön kiemelném az aláhúzott szavakat. Angliában nem vezethet borszaküzletet olyan személy, akinek nincs meg a Level 3 vizsgája. A képzés pedig éppen arra koncentrál, aminek mondja magát: borbecsüs, tehát azt tanuljuk(tuk) meg, hogy melyik bor mennyit ér a kereskedelmi forgalomban, és mik azok a tényezők, amik ezt alakítják.

Emlékszem, a rendszerezett kóstolótáblázat mellett az értékbeli felosztás akkor úgy alakult: 5 font, 5-10 font, 10-15 font és 15 font feletti borok. Azóta persze a font is inflálódott... talán leginkább az 5-10 font kategóriában elérhető borok minőségének rovására. Nem tudom, itthon hogyan alakulna ugyanez a felosztás. Talán valahol az 1800 Ft-ig, 1800-5000 Ft, 5-10000 Ft, és 10000 Ft feletti kategóriákra tippelnék. Mert az áremelkedés például a rozék esetében nagyon feltűnő volt az elmúlt három évben. Korábban 1000-1200 között megbízható, jó rozékat lehetett venni, ismert nevektől, ma 1600 alatt már nemigen reménykedhetünk ugyanebben (üdítő kivétel a kitűnő Gál Szőlőbirtok és Pincészet rozéja). És emlékszem, volt, hogy munka után reménytelenül próbáltam beszerezni egy palack elzászi traminit, vagy pl. egy Gigondas-t, egyszer meg egy alvarinho-t, hogy este összehasonlítást tudjak tenni a tananyagban hozott borhoz képest. (A régi szép idők...)

Visszatérve, a WSET képzés fókusza elsősorban kereskedelmi célzatú, szemben például a sommelier képzésekkel, amelyek inkább fogyasztó-orientáltak, vendéglátóipari célzatúak. Ez persze nem jelenti azt, hogy egy borbecsüs ne tudna helyesen kitölteni egy pohár pezsgőt, de nekünk nem elsősorban az étel-bor párosítás kiötlése a dolgunk. A magyar üzletlánc pedig tulajdonképpen két dologgal rontotta el a saját üzletét, az egyik, hogy hagyott fél órán keresztül minden segítség, támogatás nélkül kószálni a polcok között (mondjuk én élveztem, de elképzelem, hogy egy képzetlenebb vásárló 3 perc alatt ráun ugyanerre), és azzal, hogy nem fűzte fel valamilyen átlátható elvre (talán legegyszerűbb, de nem kötelező borvidékenként). Az én fejemben a borbecsüssel való párbeszéd valahogy így zajlott volna le:

Borbecsüs: - Jó napot kívánok, segíthetek?
Vevő: - Köszönöm, csak nézelődöm.
B: - Estére keres valamit, vagy ajándékba?
V: - Csak a vacsora mellé valami könnyűt.
B: - Ajánlhatok egy Nyakas rozét, vagy esetleg egy könnyű, száraz pezsgőt? Pezsgőt szinte bármilyen ételhez lehet fogyasztani.
V: - Kicsit még körülnéznék. (de máris közelebb lép a pezsgőkhöz)
B: - A Hungária pezsgők most árkedvezménnyel kaphatóak. Szóljon, ha valamiben még segíthetek. (a vevő nemsokára távozik egy Hungária Extra Dry-al).

Hogy ez mennyire nem utópia, azt saját tapasztalatom számos alkalommal megmutatta.  Jó párszor segítettem vevőként egy másik, tanácstalankodó vevőnek, pár kedves szóval, eldönteni, hogy mit vegyen. Mert, kérem, nem mindenki ismeri ki magát a borok világában, és ez nem is várható el. Erre vagyunk mi, borbecsüsök.

A borkollégium hirdetménye itt található: www.borkollegium.hu/wset-felsofok
És itt a WSET kurzus-leírása itt: www.wsetglobal.com/documents/l3_wines_spec_2012_eng.pdf


Újdonságok

Gróf Grassalkovich (Nagygombos): Gamay Noir rozé 2016

Aki olvasta korábbi cikkeimet, tudja, hogy egyik vesszőparipám a gamay kontra portugízer újbor jelenség. Néhány korábbi cikkemben le is írtam (Vylyan Bogyólé 2016, Vylyan Bogyólé 2015), hogy Magyarországon is ki kellene próbálni a gamay szőlőfajtát, annyira más ugyanis, annyira ismeretlen aromákat...
Teljes cikk

1. röpcikk: Kovács és lánya borászat (Gyöngyöstarján) - Syrah 2016

Syrah mintapéldány. Lilásba hajló, sötét bíbor színű bor, szép templomablakokkal. Nagyon gyümölcsre hangolt illata van. Úgy ugrik bele az orrunkba, mintha rugó dobná fel. Intenzív, izgalmas, összetett fekete bogyósokkal nyomul, főként fekete szeder - nyár végi, lédús, árokszélről szedett...
Teljes cikk

Mi az a "röpcikk"?

Nincs mese, annyira sok remek bort kóstoltam a VinCE-n április 6-án, hogy nem írhatok mindegyikről a megszokott méretű összefoglalót, mert egyszerűen nem érnék soha a végére. Elhatároztam tehát, hogy rövid bemutatásokat fogok írni, ezeket hívom "röpcikknek", a röpdolgozat analógiájára. Remélem,...
Teljes cikk

10. IWINETC - Budapest a borturizmus fővárosa négy napig

Magyarországon tartja idén az IWINETC a 10. konferenciáját. A borturizmus e kiemelten fontos szak-konferenciája számos olyan szakértőt vonz, akik nagyágyúnak számítanak. Előadást tartott például Elisabeth Gabay, MW (aki lassan már vádolható hungarofilséggel, hiszen minden nagyobb rendezvényünkön...
Teljes cikk

Jackfall Grand 2007

Úgy dukál, hogy a világhírű zenekar előtt fellépjen egy (vagy több) minőségi előzenekar is. Jackfallék tudják ezt, biztosan ezért kóstoltatta velem Burger Ottília kereskedelmi igazgató először a 2012-es cabernet franc-t, aztán ugyanebből az évjáratból a cabernet sauvignont végül -...
Teljes cikk

Jammertal Borbirtok: Cassiopeia 2011, Gloria 2011

Már megint itt a hideg idő, és ilyenkor az ember önkéntelenül is a testes vörösök felé nyúl, hogy melengesse a szívét-lelkét. Húsvét is közeleg, amikor az ünnep miatt megintcsak komolyabb borok kerülnek elő, esetleg nagy vörösök is. Hálásnak kell lennem a Jammertal Borbirtoknak, amiért annyira...
Teljes cikk

Egri Csillag 2016 - Egri Eszterházy Károly Egyetem

E hasábokon korábban több Egri Csillagot voltam kénytelen savanykás hangvételben jellemezni. (Gál Tibor Egri Csillag 2016, Kovács Nimród Winery - Egri Csillag 2016)) ) Nagy nevektől technológiailag pontos, de nem kellő koncepcióval rendelkező borokat ismertem meg bennük. Valahogy egyik sem...
Teljes cikk

Tesco Finest Sauvignon Blanc 2017

A britek kétségtelenül nagyon sokat adnak arra, hogy a bor, amit isznak, jó legyen. Talán ez az a termék, amelyet minden áruház a legnagyobb presztízsűnek ítél, szinte versenyeznek abban, hogy melyikük kínálja a jobb minőséget. Persze mindez az árakon is meglátszik. S emiatt volt bizalmam a...
Teljes cikk

Lelovits Olaszrizling 2017

Esti laza beszélgetéshez vettem. Kategóriájában kiművelt, jó összetettségű bor. Nagyon világos aranyszín, tartalmat ígérő templomablakokkal. Illata intenzív, friss, őszis, virágos. Kategóriájától (1800 ft) nem várunk nagy komplexitást, mégis érezhető a gondos odafigyelés, magasabb minőségre...
Teljes cikk

Gál Tibor Egri Csillag 2016

Kertelés nélkül kell a témának nekimennem. Nem az első csalódás Egri Csillagokban, és ez alatt nem a könyvet értem, mert az sosem volt csalódás. Gál Tibor 2016-os Egri Csillaga hasonlóan koncepciótlan és értelmezhetetlen alkotás, mint amilyen több másik volt ezen új műfajban. A csalódás fő eleme,...
Teljes cikk

Blog

Vörösbor és sajt párosítás - egy mítosz vége

Kedves Olvasó, biztosan vett már részt olyan kóstoláson, ahol borokat és sajtokat párosítottak, ha más nem, saját kezdeményezésre, a saját konyhájában, kíváncsiságból. Elterjedt nézet, hogy a sajtokhoz - különösen a keménysajtokhoz - vörösbort kell inni, mert - ööö, miért is? Erről szól a...
Teljes cikk

Egy jó forralt bor

Megjött a hideg. Ilyenkor, például szánkózás után, jól esik egy forralt borral megmelegíteni hideg orrunkat.Készítettem egy prototípust, és szívesen ajánlom, mert jó lett, nagyon.Abban talán egyetértünk, hogy a forralt borhoz nem a legmagasabb minőségű bort szokás venni. Persze nem is a...
Teljes cikk

Mit igyunk Karácsonykor? (6. rész - sültek)

Karácsonyelső és másnapja. Hagyományosan a vendégjárás, a rokonok fogadásának ideje. Ilyenkor szoktak előkerülni a sültek, talán amerikai mintára egyre inkább a pulyka, de hallottam olyat is, aki pecsenyekacsát süt ilyenkor. Remek lehet, persze csak egyik a több fogás közül (a töltött káposzta...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (5. rész - a desszert)

Mi magyarok a desszertborban igazán nagyok vagyunk. Van néhány vidék, ahol a nemesrothadás hasonló mértékben, rendszerességgel és minőségben jelentkezik, de kétségtelenül Tokaj legalább annyira ismert a világban, mint Sauternes és Barsac Bordeaux vidékén, csak talán mivel magyar, még mindig nem...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (4. rész - a töltött káposzta)

Az elmaradhatatlan. Persze hagyományosan ez már első napi étel, hiszen Szenteste még böjt van.A töltött káposzta ismét csak rengeteg féle lehet, akár a többi, amiről eddig írtam. Ki savanyított káposztból csinálja, ki édes káposztából, ki vegyesen, aztán van, aki kelkáposztába csavarja a...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (3. rész - borleves)

Sokak asztalán szerepel a borleves, és az valóban nagyon finom. Hagyomány.A borleves fő szabályának azt tartom, hogy NEM ugyanazt a bort adjuk mellé, mint amiből készült.Hogy miért? A borleves alapborát fűszerekkel, cukorral ízesítjük, így sokkal édesebb lesz. Az alapbor pedig ezután savanyúnak...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (2. rész - halászlé)

Semmi kétség, ezzel nagy fába vágtam a fejszémet. Ugyanis ahány ház, annyi halászlé.Magyarországon pedig statisztikai adatok szerint 4.105.708 háztartás volt (2011-es adat). Sajnos, ennyi cikket nem tudok írni...Azután ott van az a további bökkenő, hogy a halászlé sokféleképpen készülhet. Lehet...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (1. rész - rántott ponty)

Cikksorozatot szeretnék indítani, így Karácsony előtt, megkönnyítendő a magyar ember által legkedveltebb karácsonyi ételek mellé megfelelő borok választását. Remélem, tudok vele ötletet adni és segíteni, sőt, remélem, hogy sikerül végigvinnem a cikksorozatot, mert jó pár "klasszikus" karácsonyi...
Teljes cikk

Új módszer a borhamisítás felismerésére

Mi is a borhamisítás? Ez a szó több, nagyon eltérő fogalmat takar, és ezzel most szembesültem, amikor a felismerését megkönnyítő legfrissebb tudományos eredményről és az ehhez kapcsolódó új honlapról akartam beszámolni.A borhamisítás fogalmára sorrendben a következőket találtam a magyar...
Teljes cikk

Hogyan kóstolok?

Fontosnak tartom, hogy tájékoztassam a Tisztelt Olvasót arról, hogy a "Borleírások" szekcióban szereplő cikkek milyen kóstolási folyamat eredményeként íródtak, mert végül is nem kevesebbről van szó, mint arról, hogy megbízhat-e a leírások pontosságában, vagy sem. Én magam nagyon helyeslem, hogy a...
Teljes cikk