Mire való a borbecsüs?

Ért egy rossz élmény nemrégiben, a Váci utcában, egy magyar üzletlánc kiemelt boltjának borospincéjében. Azazhogy nagyon jó élmény volt, és mégis rossz. Megmagyarázom.

Betévedtem, és a földszinti választék szegénysége arra sarkallt, hogy lenézzek a pincébe. Ez a pince egyszerűen fantasztikus, a téglából rakott boltívek alatt szépen berendezett polcokon számos-számtalan igazi kuriózum (és persze néhány nagyon is oda nem való, silány tétel) sorakozik, gusztusosan a hatalmas pince, zegzugos, hangulatos terében. Fél órát töltöttem ott, bámészkodtam, sétálgattam, felmértem az árakat, a választékot. Fél óra alatt rajtam kívül senki nem jött le, fél óra alatt senki meg nem szólított, nem kérdezte, segítsen-e. Végül egyetlen palack vásárlása nélkül távoztam. Egész végig azt éreztem, ha valaki megszólítana, megkérdezné, mit keresek, esetleg ajánlana valamit, biztosan nem mennék el üres kézzel. Így azonban a széles, de kicsit esetlenül, tisztán átlátható rendező elv nélkül elősorakoztatott választék - és aznapi céltalan ízlésem - végül összességében oda vezettek, hogy nem tudtam dönteni, és vásároltam semmit. Talán nem nagy veszteség a boltnak, de biztos, hogy nem nyereség. Na, ezen segíthetne például egy borbecsüs.

A borbecsüs (WSET Advanced, vagy Level3) képzés célja, hogy "alapvető elméleti tudást, és gyakorlati tapasztalatot adjon azoknak, akik hivatásszerűen foglalkoznak borok és szeszesitalok értékesítésével..." - írja a Borkollégium tanfolyami leírása. Amellett, hogy ez igaz, én még valamivel tovább mennék, mert a tanfolyam angol eredetije - amit én elvégeztem 2006-ban - úgy fogalmaz, hogy "the qualification will assist those who are required to make professional evaluations of wines and spirits with regards to their quality and commercial value". És ebből külön kiemelném az aláhúzott szavakat. Angliában nem vezethet borszaküzletet olyan személy, akinek nincs meg a Level 3 vizsgája. A képzés pedig éppen arra koncentrál, aminek mondja magát: borbecsüs, tehát azt tanuljuk(tuk) meg, hogy melyik bor mennyit ér a kereskedelmi forgalomban, és mik azok a tényezők, amik ezt alakítják.

Emlékszem, a rendszerezett kóstolótáblázat mellett az értékbeli felosztás akkor úgy alakult: 5 font, 5-10 font, 10-15 font és 15 font feletti borok. Azóta persze a font is inflálódott... talán leginkább az 5-10 font kategóriában elérhető borok minőségének rovására. Nem tudom, itthon hogyan alakulna ugyanez a felosztás. Talán valahol az 1800 Ft-ig, 1800-5000 Ft, 5-10000 Ft, és 10000 Ft feletti kategóriákra tippelnék. Mert az áremelkedés például a rozék esetében nagyon feltűnő volt az elmúlt három évben. Korábban 1000-1200 között megbízható, jó rozékat lehetett venni, ismert nevektől, ma 1600 alatt már nemigen reménykedhetünk ugyanebben (üdítő kivétel a kitűnő Gál Szőlőbirtok és Pincészet rozéja). És emlékszem, volt, hogy munka után reménytelenül próbáltam beszerezni egy palack elzászi traminit, vagy pl. egy Gigondas-t, egyszer meg egy alvarinho-t, hogy este összehasonlítást tudjak tenni a tananyagban hozott borhoz képest. (A régi szép idők...)

Visszatérve, a WSET képzés fókusza elsősorban kereskedelmi célzatú, szemben például a sommelier képzésekkel, amelyek inkább fogyasztó-orientáltak, vendéglátóipari célzatúak. Ez persze nem jelenti azt, hogy egy borbecsüs ne tudna helyesen kitölteni egy pohár pezsgőt, de nekünk nem elsősorban az étel-bor párosítás kiötlése a dolgunk. A magyar üzletlánc pedig tulajdonképpen két dologgal rontotta el a saját üzletét, az egyik, hogy hagyott fél órán keresztül minden segítség, támogatás nélkül kószálni a polcok között (mondjuk én élveztem, de elképzelem, hogy egy képzetlenebb vásárló 3 perc alatt ráun ugyanerre), és azzal, hogy nem fűzte fel valamilyen átlátható elvre (talán legegyszerűbb, de nem kötelező borvidékenként). Az én fejemben a borbecsüssel való párbeszéd valahogy így zajlott volna le:

Borbecsüs: - Jó napot kívánok, segíthetek?
Vevő: - Köszönöm, csak nézelődöm.
B: - Estére keres valamit, vagy ajándékba?
V: - Csak a vacsora mellé valami könnyűt.
B: - Ajánlhatok egy Nyakas rozét, vagy esetleg egy könnyű, száraz pezsgőt? Pezsgőt szinte bármilyen ételhez lehet fogyasztani.
V: - Kicsit még körülnéznék. (de máris közelebb lép a pezsgőkhöz)
B: - A Hungária pezsgők most árkedvezménnyel kaphatóak. Szóljon, ha valamiben még segíthetek. (a vevő nemsokára távozik egy Hungária Extra Dry-al).

Hogy ez mennyire nem utópia, azt saját tapasztalatom számos alkalommal megmutatta.  Jó párszor segítettem vevőként egy másik, tanácstalankodó vevőnek, pár kedves szóval, eldönteni, hogy mit vegyen. Mert, kérem, nem mindenki ismeri ki magát a borok világában, és ez nem is várható el. Erre vagyunk mi, borbecsüsök.

A borkollégium hirdetménye itt található: www.borkollegium.hu/wset-felsofok
És itt a WSET kurzus-leírása itt: www.wsetglobal.com/documents/l3_wines_spec_2012_eng.pdf


Újdonságok

Káli Kövek - Kavics 2019

Hogy egyszerű bor-e a Kavics, ahogy a neve sugallja (kavics = csak valami kis apróság, mi ez a kőhöz képest, pláne egy sziklához képest...), ezt latolgattam hosszan, aztán belevágtam ebbe a cikkbe, mert kezdettől fogva tudom a választ. A borász túl szerény. A Kavics a köveskáli Káli Kövek (Szabó...
Teljes cikk

Vesztergombi Turul 2016

Találomra választottam egy tételt az elmúlt hónapokban tartott online kóstolóim tételei közül. A Vesztergombi Turul egyike volt a közönségkedvenceknek.  Napfényben vizsgálva már téglásodó szélű, csillogó, áttetsző rubinszínű bor. Illata áradó vaníliássággal indít, ami azonban magában felér egy...
Teljes cikk

Haraszthy Sauvignon Blanc 2019

Etyek Budapest szőlőskertje. Ez a beidegződés a rendszerváltás óta fokozatosan épült ki, csúcsát talán az etyeki Kezes-lábossal és a Piknikkel érte el, jól épített az amúgy is zajló/zajlott szuburbanizációra, ami Budapestnek ezt a NY-DNY-i részét elérte a '90-es évektől kezdődően. Errefelé már...
Teljes cikk

Vida prémium és a Lösz

A Vida borok egyértelmű sajátja a derű. Nem túlzás állítani, hogy a Vida borok kivétel nélkül bájosak és napsütéses optimizmust hordoznak. Faggattam róla ifj. Vida Pétert, hogy mi a titka ennek a félreismerhetetlen karakternek, és több mindent is megnevezett. Elsősorban a kíméletes növényvédelmet,...
Teljes cikk

Ortonese - Sangiovese-Merlot IGT 2019 Daunia Canosa, Puglia

Alapvetően azt nem értem, hogy minek importálunk borokat kicsiny országunkba, ha nálunk is bőven megterem a kiváló, s még annál kiválóbb is. Ez a tétel például egy céges karácsonyi ajándék volt, s aki kapta, sokkal jobban járt volna hasonló árfekvésben akár egy Lelovits cabernet sauvignonnal, akár...
Teljes cikk

Arias - Pécselyi Chardonnay 2018

Mit is jelent pontosan a 'kézműves bor' kifejezés? Lépten-nyomon úgy használják, mintha a kis mennyiségű, prémium minőségű borok szinonimája lenne. Nincs egyenlőségjel a kettő között. Tény, hogy jellemzően a kis pincészetek gyűjtőfogalma. Magam kézműves bornak legfeljebb 8 hektár területtel...
Teljes cikk

Két bikavér Szekszárdról

Lehet, hogy nem is tisztességes dolog két különböző évjárat bikavéreit összehasonlítani. Ilyenkor mintha egy többismeretlenes egyenletet akarnánk megoldani. Mennyiben vezethető vissza a különbség az évjáratra, mennyiben a borász filozófiájára, mennyiben a termőhelyre?... Hetényi János "Blue Bull"...
Teljes cikk

Cseri pincészet - Tramini 2019

Első pillantásra majdnem a polcon hagytam ezt a bort. Hátrahőköltem. A címkétől! Nem elsősorban Rubens iránti viszolygásom, vagy a barokk iránti általános ellenszenvem miatt, hanem mert annyira valószerűtlen a kagylóhéj-melltartós sellő, egyszerűen oda nem illő, majdhogynem azt mondom: perverz. Mi...
Teljes cikk

Sandeman fino sherry

Nem csodálom, ha keveseket szólít meg Magyarországon a sherry stílusa, bár kétségtelen, hogy ismertségre tesz szert, már csak azért is, mert szinte nincs olyan angolszász irodalmi mű, amelyben ne szerepelne. Gondoljunk csak E.A. Poe Egy hordó amontillado című novellájára (ez is sherry, bár nem...
Teljes cikk

Hetényi pince - Motoros róka (motor riding fox) siller

There is much of a debate on the internet about the origin of 'siller' wine. Some say it is of Serbian origin, but anyone who has ever tasted the typical light red wines of Baden and Württemberg will certainly recognise the identical style. 'Schiller' means glittering in German then why would...
Teljes cikk

Blog

Vörösbor és sajt párosítás - egy mítosz vége

Kedves Olvasó, biztosan vett már részt olyan kóstoláson, ahol borokat és sajtokat párosítottak, ha más nem, saját kezdeményezésre, a saját konyhájában, kíváncsiságból. Elterjedt nézet, hogy a sajtokhoz - különösen a keménysajtokhoz - vörösbort kell inni, mert - ööö, miért is? Erről szól a...
Teljes cikk

Egy jó forralt bor

Megjött a hideg. Ilyenkor, például szánkózás után, jól esik egy forralt borral megmelegíteni hideg orrunkat.Készítettem egy prototípust, és szívesen ajánlom, mert jó lett, nagyon.Abban talán egyetértünk, hogy a forralt borhoz nem a legmagasabb minőségű bort szokás venni. Persze nem is a...
Teljes cikk

Mit igyunk Karácsonykor? (6. rész - sültek)

Karácsonyelső és másnapja. Hagyományosan a vendégjárás, a rokonok fogadásának ideje. Ilyenkor szoktak előkerülni a sültek, talán amerikai mintára egyre inkább a pulyka, de hallottam olyat is, aki pecsenyekacsát süt ilyenkor. Remek lehet, persze csak egyik a több fogás közül (a töltött káposzta...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (5. rész - a desszert)

Mi magyarok a desszertborban igazán nagyok vagyunk. Van néhány vidék, ahol a nemesrothadás hasonló mértékben, rendszerességgel és minőségben jelentkezik, de kétségtelenül Tokaj legalább annyira ismert a világban, mint Sauternes és Barsac Bordeaux vidékén, csak talán mivel magyar, még mindig nem...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (4. rész - a töltött káposzta)

Az elmaradhatatlan. Persze hagyományosan ez már első napi étel, hiszen Szenteste még böjt van.A töltött káposzta ismét csak rengeteg féle lehet, akár a többi, amiről eddig írtam. Ki savanyított káposztból csinálja, ki édes káposztából, ki vegyesen, aztán van, aki kelkáposztába csavarja a...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (3. rész - borleves)

Sokak asztalán szerepel a borleves, és az valóban nagyon finom. Hagyomány.A borleves fő szabályának azt tartom, hogy NEM ugyanazt a bort adjuk mellé, mint amiből készült.Hogy miért? A borleves alapborát fűszerekkel, cukorral ízesítjük, így sokkal édesebb lesz. Az alapbor pedig ezután savanyúnak...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (2. rész - halászlé)

Semmi kétség, ezzel nagy fába vágtam a fejszémet. Ugyanis ahány ház, annyi halászlé.Magyarországon pedig statisztikai adatok szerint 4.105.708 háztartás volt (2011-es adat). Sajnos, ennyi cikket nem tudok írni...Azután ott van az a további bökkenő, hogy a halászlé sokféleképpen készülhet. Lehet...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (1. rész - rántott ponty)

Cikksorozatot szeretnék indítani, így Karácsony előtt, megkönnyítendő a magyar ember által legkedveltebb karácsonyi ételek mellé megfelelő borok választását. Remélem, tudok vele ötletet adni és segíteni, sőt, remélem, hogy sikerül végigvinnem a cikksorozatot, mert jó pár "klasszikus" karácsonyi...
Teljes cikk

Új módszer a borhamisítás felismerésére

Mi is a borhamisítás? Ez a szó több, nagyon eltérő fogalmat takar, és ezzel most szembesültem, amikor a felismerését megkönnyítő legfrissebb tudományos eredményről és az ehhez kapcsolódó új honlapról akartam beszámolni.A borhamisítás fogalmára sorrendben a következőket találtam a magyar...
Teljes cikk

Hogyan kóstolok?

Fontosnak tartom, hogy tájékoztassam a Tisztelt Olvasót arról, hogy a "Borleírások" szekcióban szereplő cikkek milyen kóstolási folyamat eredményeként íródtak, mert végül is nem kevesebbről van szó, mint arról, hogy megbízhat-e a leírások pontosságában, vagy sem. Én magam nagyon helyeslem, hogy a...
Teljes cikk