Palackos érlelés - Olivares Monastrell Dulce 2003

Ünnep volt a családban nemrég, és ennek örömére kibontottuk azt a Bodegas Olivares Monastrell Dulce 2003-ast, amelynek párját még 2005-ben kóstoltuk, fiatal korában. Tíz év nagy idő, kivált palackban, és sokat változik egy bor ennyi idő alatt, jó esetben előnyére. Itt jó esetre leltünk.

Már fiatalon is káprázatos volt ez az édes bor, a fekete ribiszke olyan koncentrált illatával és ízével, hogy elsőre nem is hittük el, hogy szőlőborról van szó. A Bodegas Olivares különben Spanyolország Jumilla nevű borvidékén helyezkedik el, ez a szakirodalom szerint "fiatal és feltörekvő" bortermő vidék a Yecla régióval együtt. Fő szőlőfajtája a Monastrell, kékszőlő, ami a Rhone völgyében Mourvedre néven szerepel.

Szinte fekete színű sötétbordó. Lután mozdul, viszkózus, olajos textúrát mutat. Dekantálni kellett, az öt decis üvegben kb. egy teljes decit tett már ki az üledék. Illata intenzív, telt, fekete ribiszke mellett szilva, és fekete szeder (de nem a nemesített óriás-szeder, hanem az árkok szélén növő vadszeder, teljes érettségében) és a palackos fejlődés elmaradhatatlan jegyei. Szájban olyan volt, mint egy portói. Az alkohol igen magas (16%),  viszont egyáltalán nem lógott ki az italból. Hatalmas test, és igen hosszú, csábító utóíz, amit még mindig szépen visz a hátán a kissé azért már fáradó savérzet. Leginkább a csersavra volt hatással a tíz év pihenés: alig észrevehetően, csodás-puhán vette körül a kifejlődött gyümölcsösséget. Ebben változott a legtöbbet: a fiatal bor még erősen húzós, szárító tanninja szépen megszelidült.

Ízben elsődlegesen továbbra is feketeribizli, de megjelentek mellette az érlelésből származó aszalt gyümölcsös ízek: aszalt szilva, füge. Pici dohányos jelleg is adódott hozzá. Egyszerűen nem tudtam kikergetni a fejemből a portóit, ahogy ízlelgettem, azonban pár % alkohollal könnyített verzióban (egy portóit általában 19%-ra erősítenek fel, ezt itt csak 16%-ra, hogy elbírja a csupán részleges kierjesztést). Megérte tíz évet várni. Kár, hogy nincs még egy palackom, hogy újabb 10 év múlva is megízlelhessem.


(Írta: borbecsüs)

Újdonságok

Villány nagykóstoló (2. felvonás)

Ezekben a karanténos időkben már nagyon ki vagyunk éheztetve - pontosabban szomjaztatva - a társasági eseményekre, mint amilyen egy jó borkóstoló. Tegnap tartottam egyet, szigorúan a karantén-szabályok figyelembe vételével, s mert külföldi vendégek is szép számmal részt vettek, Villányt szemeltem...
Teljes cikk

Maróti (Mátrai) Zenit 2019

Nem sok erőfeszítésbe telt kitalálni, mi legyen a 2020-as évet záró cikk témája. Az utóbbi hetek legmeghatározóbb boros élménye számomra a visontai Maróti Attila Zenit édesbora volt. Nem mintha újdonságként ért volna, hiszen a 2018-as évjáratot is kóstoltam már és az a bor díjat is kapott. Attila...
Teljes cikk

Pannonhalmi Apátság - Hemina Vörös 2019

A hemina szó jelentésének magyarázatát semmiképp nem hagyhatom ki ebből a cikkből. Nursiai Szent Benedek regulája a 40. cikkében fogalmaz úgy, hogy "credimus eminam vini per singulos sufficere per diem" - azt tartjuk, hogy minden egyesnek elég lesz napjában egy hemina bor. Hortobágyi Cirill...
Teljes cikk

Vylyan Bogyólé 2020

Ahogyan Dúzsi Tamás az évek során a rozé koronázatlan királyává vált, vagy újabban Garamvári igazi pezsgőnagyhatalommá nőtte ki magát, úgy a Vylyan is szisztematikusan kitaposta, talán stílszerűbben kipréselte, a legjobb beaujolais-típusú újbor készítő pincészet címét magának. Legalábbis véleményem...
Teljes cikk

Gólyamentés újborokkal

Szívügyem a bor is (ráadásul kit ne ragadna meg Molnár Titi személyisége?), a madarak is, szeretettel ajánlom a kettő kombinációját promotáló hírt. Hagyományosan Márton-napra érkeznek az új évjárat első hírnökei, így van ez a Soproni borvidéken is, ahol a Vincellér Borbirtok dolgozik. Az idei...
Teljes cikk

MAD wine - Furmint 2016

Megvallom, egy ilyen jelentős névtől többet vártam. Ez egy alapbor, világos, és rossznak nem is mondható, de mégiscsak egy olyan névtől való, aki utóvégre brit piaci jelenléttel és a világ legjobb édesborával...
Teljes cikk

Gilvesy - Bohém 2018

A Balaton-felvidék egy olyan egyedülálló kincs, amelyhez hasonló nincs még egy a világon. A Szent-György hegy ezen belül is olyan helyet foglal el, újabban talán kiemeltebbet is, mint a Badacsony. Mi lehet ennek az oka? Gilvesy Róbert úgy fogalmazza meg a honlapján, hogy: Ha ügyesek vagyunk, akkor...
Teljes cikk

Bolyki Egri Csillag 2019

Végre! Egy Egri Csillag, amiben nem érzem az alapborok házasítását kényszerházasságnak, hanem valóban összhanggá válik a négy szőlőfajta interakciója. Az egri csillag törvényi szabályozása szerint az illatos fajták nem képviselhetnek 30%-nál magasabb arányt, emellett legalább 50%-ot el kell érnie...
Teljes cikk

Figula - Rozé cuvée 2019

Csupa alsópolcos bort támadtam meg az utóbbi időben, nagy nevektől. Nem véletlenül. Filozófiám, hogy nem csak a prémium tételeket kell értékelni, hanem írni kell bizony a hétköznapi, a "folyó" tételekről is, mégpedig azért, mert sokat elárulnak a pincészetről, a hozzáállásáról, a borászról, s nem...
Teljes cikk

Bodri Pincészet - Bodrikutya 2019

Kézenfekvő, hogy Bodri vezetéknévvel kutyás vonalon utazzon egy borász. Szekszárdon egy fekete puli pedig miért ne lehetne éppen Bodrikutya. Etimológiailag a Bodri név a tekervényes, göndör jelentésű bodor szóból ered, ezek után nem is tehettek volna talán más kutyát a cimkére (képzeljünk el egy...
Teljes cikk

Blog

Mire való a borbecsüs?

Ért egy rossz élmény nemrégiben, a Váci utcában, egy magyar üzletlánc kiemelt boltjának borospincéjében. Azazhogy nagyon jó élmény volt, és mégis rossz. Megmagyarázom.Betévedtem, és a földszinti választék szegénysége arra sarkallt, hogy lenézzek a pincébe. Ez a pince egyszerűen...
Teljes cikk

Helyünk a világ bor-térképén

Aligha kérdőjelezhető meg, hogy amilyen képet a londoni WSET (Wine and Spirits Education Trust) közvetít egy országnak a borokvilágában elfoglalt helyéről, az erősen hat az adott ország megítélésére, legalábbis a szakértő(bb) nemzetközi fogyasztók körében.A minap belelapoztam a WSET...
Teljes cikk

Ár-érték arány

Most kaptam a hírt, hogy a Tamellini Soave 2013-as évjáratát leárazták és jelenleg 8,49 angol font áron lehet hozzájutni London egyik menő borkereskedésében. Gyors fejszámolást követően rádöbbentem, hogy ez a "fantasztikus" ajánlat 3500 Ft-ot takar, az eredeti 4800 Ft körüli összeg helyett. Valaha...
Teljes cikk