Mit igyunk Karácsonykor? (6. rész - sültek)
Karácsony
első és másnapja. Hagyományosan a vendégjárás, a rokonok fogadásának ideje. Ilyenkor szoktak előkerülni a sültek, talán amerikai mintára egyre inkább a pulyka, de hallottam olyat is, aki pecsenyekacsát süt ilyenkor. Remek lehet, persze csak egyik a több fogás közül (a töltött káposzta mellett, ld. pár cikkel korábban).
Szóval szárnyas sült. Hát lássuk: a pulyka bármennyire is a "komolyabb" szárnyasok közé tartozik, a húsa mégis inkább fehér, és korántsem annyira "vad" ízű, mint a kacsa, még ha házi is.
Kezdjük az egyszerűbbel. A kacsa mellé biztos, hogy vörösbort adnék. Ezek közül is egy közepesen testes, gyümölcsös ízvilágú, lágy bort, például egy szépen elkészített cabernet franc-t. Vagy egy kékfrankost, vagy egy merlot-t. Mondjuk konkrétan egy Vida Estvét. De kipróbálhatjuk hozzá az újborok valamelyikét is.
Itt a beaujolais nouveau típusú borokra gondolok.
Lásd a következő cikkeimet: Le Beaujolais Nouveau est arrivé! és Vylyan Bogyólé 2015
A pulyka már inkább függ a fűszerezéstől. Rozmaringos? Majorannás? Kakukkfüves? Ha sült almás, akkor egyértelmű. Oda chardonnay kell, és reduktív. A többihez nagyobb testű, érlelt fehér bort adnék, 2-3 éveset. Biztosan jól járunk egy
somlóival, ha szépen elkészített. Furmint, vagy akár egy juhfark. Utóbbit inkább akkor, ha a fűszerezés gazdagabb.