Vörösbor és sajt párosítás - egy mítosz vége

Kedves Olvasó, biztosan vett már részt olyan kóstoláson, ahol borokat és sajtokat párosítottak, ha más nem, saját kezdeményezésre, a saját konyhájában, kíváncsiságból. Elterjedt nézet, hogy a sajtokhoz - különösen a keménysajtokhoz - vörösbort kell inni, mert -

ööö, miért is? Erről szól a cikkem.

Nos, elterjedt nézet, de a valóság az, hogy téves nézet, hogy a keménysajtokhoz vörösbor passzol. A bor és sajt párosításának célja, hogy valami új ízharmóniát érjünk el, olyat, amely a két összetevő külön-külön fogyasztásakor nem jön létre. A vörösborok csersavtartalma (általában) magas, de legalábbis a
fehérborokhoz képest magas (itt most tegyük félre a narancs bor kérdést, akit érdekel, erről már bővebben írtam itt: Narancsbor.) Könnyen félrecsúszhat az ízharmónia, mert a sajtok tejsavtartalma interferál a csersavval, és utóbbi keserűvé válik. Amúgy is oly sokat panaszkodom a magyar vörösborok gyakran kesernyés tanninjaira... ne keserítsük tovább.

A sajtok esetén megfontolandó még, hogy mennyi a zsírtartalmuk. A zsírt savakkal lehet semlegesíteni, erre pedig a fehérborok ismét csak alkalmasabbak - itt nem arról van persze szó, hogy mindenképpen "savhangsúlyos" bort kell inni hozzá, de esetenként egy ilyen bort is "megszelidíthet", ha mellé kövér, zsíros sajtot fogyasztunk. Friss, fehér sajt mellé egyértelműen friss, üde, fiatal bor való, pl. egy sauvignon blanc, vagy egy chardonnay, vagy egy jó kis cserszegi, irsai. Fehérpenészes sajtokhoz nem egyszerű  választani, ide testesebb, fahordós érlelésű tételeket javasolok, mondjuk furmintot.  A portói, és az édes borok általában, szintén kiválóan tudnak passzolni sajtokhoz. Az angolok portóit kínálnak a fehér stilton sajt mellé, ebbe amúgy is gyakran kevernek gyümölcsöket: áfonyát, aszalt sárgabarackot. Érdemes  kipróbálni, érdekes. A roquefort típusú sajtokhoz nyugodtan párosíthatunk tokajit, édes szamorodnit, vagy aszút. Jó indikátor a dió: amelyik sajthoz passzol a dió, azt élvezhetjük testes, édes fehér borral. Itt  említeném még tulajdonképpen bármelyik telt, magas zsírtartalmú sajtot, mondjuk személyes  kedvencemet a Tomme de Savoie-t, ezeknek krémes állagát ugyancsak szépen emeli ki a telt édes bor.

Szinte félve hozom ide nagy kedvencemet a sherryt, mert hazánkban alig-alig kapható, pedig csudálatos ital. Eljátszottam a gondolattal, milyen lehet egy grano padano egy csontszáraz olorosoval, a zsíros,  savanykás sajt hogyan egészítheti ki az oloroso oxidált, csodásan kompakt, mogyorós-diós, pirítósos, szárított gyümölcsös ízeit. Ennyit tehát a fehér borokról (még szerencse, hogy a cikkem a vörösborokról szól ;-)

Ha mindenképpen vörösbort akarunk snackhez párosítani, válasszuk inkább a csokoládét. Minél feketébb, annál nagyobb esélyünk van rá, hogy passzol. Számomra emlékezetes egy Hungária Grand Cuvée Rouge a feketeribizlis Tibi csokival. Nem kell feltétlenül kiüríteni a pénztárcánkat, ha izgalmas ízélményekre vágyunk.

Végezetül itt egy tomme de savoie (mmm...)


Újdonságok

Geszler pince - móri zenit 2019

A 2019-es zenit. Már az emlékek is szépek, amiket ébreszt, hiszen a korábbi évjáratok zenitje kirobbanó ízbomba volt, a megszokott markáns móri savak támasztékán. Ezt a zenitet azonban több hőmérsékleten is meg kell kóstolni. Roppanós, lendületes, áradó és kontúros, de mégis más és más. Ez a bor...
Teljes cikk

Szentpéteri - Generosa 2019

A mai napig a COVID-19 miatt erősen ínséges időket éltünk bor tekintetében. Abból a szempontból legalábbis, hogy mint mindent, a borkóstolást is online kellett megélnünk. Persze ennek nem sok értelme van, ugyanezért nem nagyon hiszek a borkóstolási v-logokban sem. Mert ugyan mit ér felnyitni egy...
Teljes cikk

Nimfeum - rajnai rizling 2018

Nem biztos, hogy barátokat szerzek ezzel a cikkel. De nem baj, tegnap ezt mondta a pap a prédikációban: "az igazságot nem lehet legyőzni". Jézus Krisztus az Igazság (az Élet és az Út is, mint tudjuk) - ezek a mennyei igazságok, amelyeknek a Földön is érvényesülniük kell(ene). A Földön azután...
Teljes cikk

Szentpéteri borpince - Néró siller 2019

Őszinte leszek: nem vagyok nagy rajongója az illatos vörös fajtáknak, úgyismint Néró, Turán, Medina, stb. Sajnálom. Számomra ezek túl különlegesek, "túlhungarikumok". Szűk szegmens, sok félreértelmezett tétellel. Most mégis megszólított a Szentpéteri Borpince Néró sillerbora, elsősorban azért, mert...
Teljes cikk

Miklóscsabi - Nem férünk a bőröndbe 2018

A móri borvidék fejlődik és lendületben van, csak valahogy észrevétlenül, mert méltatlanul kevés móri bort látni, s ez nem feltétlenül a borvidék kis méretének tudható be. Paulusék, mint óriás, persze mindenfelé láthatóak, de rajtuk kívül igazán kevés a közismert név, illetve kevés a megjelenés....
Teljes cikk

A. Gere - Olaszrizling 2019

Oké, értek mindent: nézzünk rá a dizájnra. Ez egy nemzetközi piacra készített bor. Elsőrangú, letisztult címke, talán amerikai stílusúnak mondanám. Sokat jelent a külső, de nem mindent. A palack beltartalma a lényeg. Nem várunk mást, mint egy villányi olaszrizlinget 2000 ft alatti áron. Ez azért...
Teljes cikk

Rózsa Péter - Együtt 2018 (furmint)

Szerencsésnek mondhatom magamat, hogy egy nagy bor születését figyelemmel kísérhetem. 2019 tavaszán már megkóstolhattam a néhány hónapja érlelődő Együtt 2018-as évjáratát, akkor egynéhány ígéretes gondolatot írtam róla itt Rózsa Péter - Együtt 2018 (furmint). Azóta alkalmam volt együtt dolgozni a...
Teljes cikk

Garamvári evolution rozé brut nature 2008

Így év vége felé, vagy év elején, egyszóval Szilveszer környékén előkerülhetnek rejtett tartalékok. Mint amilyen ez a 2008-as, 2016-ban degorzsált Garamvári brut nature rozé pezsgő. Különösen, mert évtizedváltás következett be, s ez sokakat nagyobb ünneplésre sarkall(t). Garamváriék...
Teljes cikk

Németh Attila Syrah "Föld és ég" 2018

A legnagyobb borok egyértelműen a kiváló egyensúlyról ismerszenek meg. A szakírók is ezt hajhásszák, keresik minden borban, az eleganciának is ez a legfontosabb eleme. Egyensúly. Könnyű azt mondani: a test, a sav, az extrakt, az alkoholtartalom, az aromaképlet legyenek egymással arányban,...
Teljes cikk

Blog

Mire való a borbecsüs?

Ért egy rossz élmény nemrégiben, a Váci utcában, egy magyar üzletlánc kiemelt boltjának borospincéjében. Azazhogy nagyon jó élmény volt, és mégis rossz. Megmagyarázom.Betévedtem, és a földszinti választék szegénysége arra sarkallt, hogy lenézzek a pincébe. Ez a pince egyszerűen...
Teljes cikk

Helyünk a világ bor-térképén

Aligha kérdőjelezhető meg, hogy amilyen képet a londoni WSET (Wine and Spirits Education Trust) közvetít egy országnak a borokvilágában elfoglalt helyéről, az erősen hat az adott ország megítélésére, legalábbis a szakértő(bb) nemzetközi fogyasztók körében.A minap belelapoztam a WSET...
Teljes cikk

Ár-érték arány

Most kaptam a hírt, hogy a Tamellini Soave 2013-as évjáratát leárazták és jelenleg 8,49 angol font áron lehet hozzájutni London egyik menő borkereskedésében. Gyors fejszámolást követően rádöbbentem, hogy ez a "fantasztikus" ajánlat 3500 Ft-ot takar, az eredeti 4800 Ft körüli összeg helyett. Valaha...
Teljes cikk