Vörösbor és sajt párosítás - egy mítosz vége

Kedves Olvasó, biztosan vett már részt olyan kóstoláson, ahol borokat és sajtokat párosítottak, ha más nem, saját kezdeményezésre, a saját konyhájában, kíváncsiságból. Elterjedt nézet, hogy a sajtokhoz - különösen a keménysajtokhoz - vörösbort kell inni, mert -

ööö, miért is? Erről szól a cikkem.

Nos, elterjedt nézet, de a valóság az, hogy téves nézet, hogy a keménysajtokhoz vörösbor passzol. A bor és sajt párosításának célja, hogy valami új ízharmóniát érjünk el, olyat, amely a két összetevő külön-külön fogyasztásakor nem jön létre. A vörösborok csersavtartalma (általában) magas, de legalábbis a
fehérborokhoz képest magas (itt most tegyük félre a narancs bor kérdést, akit érdekel, erről már bővebben írtam itt: Narancsbor.) Könnyen félrecsúszhat az ízharmónia, mert a sajtok tejsavtartalma interferál a csersavval, és utóbbi keserűvé válik. Amúgy is oly sokat panaszkodom a magyar vörösborok gyakran kesernyés tanninjaira... ne keserítsük tovább.

A sajtok esetén megfontolandó még, hogy mennyi a zsírtartalmuk. A zsírt savakkal lehet semlegesíteni, erre pedig a fehérborok ismét csak alkalmasabbak - itt nem arról van persze szó, hogy mindenképpen "savhangsúlyos" bort kell inni hozzá, de esetenként egy ilyen bort is "megszelidíthet", ha mellé kövér, zsíros sajtot fogyasztunk. Friss, fehér sajt mellé egyértelműen friss, üde, fiatal bor való, pl. egy sauvignon blanc, vagy egy chardonnay, vagy egy jó kis cserszegi, irsai. Fehérpenészes sajtokhoz nem egyszerű  választani, ide testesebb, fahordós érlelésű tételeket javasolok, mondjuk furmintot.  A portói, és az édes borok általában, szintén kiválóan tudnak passzolni sajtokhoz. Az angolok portóit kínálnak a fehér stilton sajt mellé, ebbe amúgy is gyakran kevernek gyümölcsöket: áfonyát, aszalt sárgabarackot. Érdemes  kipróbálni, érdekes. A roquefort típusú sajtokhoz nyugodtan párosíthatunk tokajit, édes szamorodnit, vagy aszút. Jó indikátor a dió: amelyik sajthoz passzol a dió, azt élvezhetjük testes, édes fehér borral. Itt  említeném még tulajdonképpen bármelyik telt, magas zsírtartalmú sajtot, mondjuk személyes  kedvencemet a Tomme de Savoie-t, ezeknek krémes állagát ugyancsak szépen emeli ki a telt édes bor.

Szinte félve hozom ide nagy kedvencemet a sherryt, mert hazánkban alig-alig kapható, pedig csudálatos ital. Eljátszottam a gondolattal, milyen lehet egy grano padano egy csontszáraz olorosoval, a zsíros,  savanykás sajt hogyan egészítheti ki az oloroso oxidált, csodásan kompakt, mogyorós-diós, pirítósos, szárított gyümölcsös ízeit. Ennyit tehát a fehér borokról (még szerencse, hogy a cikkem a vörösborokról szól ;-)

Ha mindenképpen vörösbort akarunk snackhez párosítani, válasszuk inkább a csokoládét. Minél feketébb, annál nagyobb esélyünk van rá, hogy passzol. Számomra emlékezetes egy Hungária Grand Cuvée Rouge a feketeribizlis Tibi csokival. Nem kell feltétlenül kiüríteni a pénztárcánkat, ha izgalmas ízélményekre vágyunk.

Végezetül itt egy tomme de savoie (mmm...)


Újdonságok

Aranyérmes Cannes-ban az Ostoros Rozé 2020

A franciaországi Cannes-ban idén nyáron nemcsak a filmcsillagok ragyognak, hanem az Ostoros Családi Pincészet Egri Rozéja is. 2004 óta itt rendezik meg ugyanis minden évben a világ legnagyobb, kifejezetten rozéknak szóló világversenyét, a Mondial du Rosét, ahol az Ostoros 2020-as évjáratú Egri Rozé...
Teljes cikk

VINO - egri borfesztivál 2021. július 21-25.

Júliusban végre megrendezik az idei első nagyszabású egri borfesztivált, amely nemcsak a borokról, hanem a zenéről, a művészetről és a gasztronómiáról is szól, így az odalátogatóknak egyedülálló és komplex élményben lesz része. Ötéves fennállását ünnepli a VINO, ami immár szerves része Eger nyári...
Teljes cikk

Szatmári Családi Pincészet, Szigliget

Feleslegesnek tűnik egy olyan pincészetről írni, amelyik jelenleg zárva tart. Éttermük is üzemel(t) és most átalakítás miatt zárva. Miközben éppen balatoni szezon van... Mivel azonban a borok annyira jók, én hiszek a folytatásban, ahogy a tulajdonos, Szatmári Gábor is, hiszen ő dolgozik rajta! A...
Teljes cikk

Somló nagyágyúja (Györgykovács Tramini 2018)

Sovány vigasz, hogy Györgykovács Imre furmint és hárslevelű ültetvényeit Kreinbacher néven élvezhetjük tovább, mint arról néhány éve értesülhettünk. vinoport.hu/tema/az-utolso-harslevelumet-isszuk-iden/3564. Nem mintha Kreinbacherék nem lennének elég jók. De ahogy Szepsy István neve egy lett...
Teljes cikk

Káli Kövek - Kavics 2019

Hogy egyszerű bor-e a Kavics, ahogy a neve sugallja (kavics = csak valami kis apróság, mi ez a kőhöz képest, pláne egy sziklához képest...), ezt latolgattam hosszan, aztán belevágtam ebbe a cikkbe, mert kezdettől fogva tudom a választ. A borász túl szerény. A Kavics a köveskáli Káli Kövek (Szabó...
Teljes cikk

Vesztergombi Turul 2016

Találomra választottam egy tételt az elmúlt hónapokban tartott online kóstolóim tételei közül. A Vesztergombi Turul egyike volt a közönségkedvenceknek.  Napfényben vizsgálva már téglásodó szélű, csillogó, áttetsző rubinszínű bor. Illata áradó vaníliássággal indít, ami azonban magában felér egy...
Teljes cikk

Haraszthy Sauvignon Blanc 2019

Etyek Budapest szőlőskertje. Ez a beidegződés a rendszerváltás óta fokozatosan épült ki, csúcsát talán az etyeki Kezes-lábossal és a Piknikkel érte el, jól épített az amúgy is zajló/zajlott szuburbanizációra, ami Budapestnek ezt a NY-DNY-i részét elérte a '90-es évektől kezdődően. Errefelé már...
Teljes cikk

Vida prémium és a Lösz

A Vida borok egyértelmű sajátja a derű. Nem túlzás állítani, hogy a Vida borok kivétel nélkül bájosak és napsütéses optimizmust hordoznak. Faggattam róla ifj. Vida Pétert, hogy mi a titka ennek a félreismerhetetlen karakternek, és több mindent is megnevezett. Elsősorban a kíméletes növényvédelmet,...
Teljes cikk

Ortonese - Sangiovese-Merlot IGT 2019 Daunia Canosa, Puglia

Alapvetően azt nem értem, hogy minek importálunk borokat kicsiny országunkba, ha nálunk is bőven megterem a kiváló, s még annál kiválóbb is. Ez a tétel például egy céges karácsonyi ajándék volt, s aki kapta, sokkal jobban járt volna hasonló árfekvésben akár egy Lelovits cabernet sauvignonnal, akár...
Teljes cikk

Arias - Pécselyi Chardonnay 2018

Mit is jelent pontosan a 'kézműves bor' kifejezés? Lépten-nyomon úgy használják, mintha a kis mennyiségű, prémium minőségű borok szinonimája lenne. Nincs egyenlőségjel a kettő között. Tény, hogy jellemzően a kis pincészetek gyűjtőfogalma. Magam kézműves bornak legfeljebb 8 hektár területtel...
Teljes cikk

Blog

Mire való a borbecsüs?

Ért egy rossz élmény nemrégiben, a Váci utcában, egy magyar üzletlánc kiemelt boltjának borospincéjében. Azazhogy nagyon jó élmény volt, és mégis rossz. Megmagyarázom.Betévedtem, és a földszinti választék szegénysége arra sarkallt, hogy lenézzek a pincébe. Ez a pince egyszerűen...
Teljes cikk

Helyünk a világ bor-térképén

Aligha kérdőjelezhető meg, hogy amilyen képet a londoni WSET (Wine and Spirits Education Trust) közvetít egy országnak a borokvilágában elfoglalt helyéről, az erősen hat az adott ország megítélésére, legalábbis a szakértő(bb) nemzetközi fogyasztók körében.A minap belelapoztam a WSET...
Teljes cikk

Ár-érték arány

Most kaptam a hírt, hogy a Tamellini Soave 2013-as évjáratát leárazták és jelenleg 8,49 angol font áron lehet hozzájutni London egyik menő borkereskedésében. Gyors fejszámolást követően rádöbbentem, hogy ez a "fantasztikus" ajánlat 3500 Ft-ot takar, az eredeti 4800 Ft körüli összeg helyett. Valaha...
Teljes cikk