Szivek Pincészet, Neszmélyi borvidék
Budapesttől csak 39 kilométer Kesztölc, ami már a neszmélyi borvidék része. Etyek meg ráadásul még egy kilométerrel messzebb is van. Mégis Etyekre jár piknikezni a fél város, Kesztölcre pedig nem, és ez nem azért van, mert a borok ne volnának jók. Tulajdonképpen a neszmélyi és az etyeki borvidék a Szomor - Kesztölc vonalon (neszmélyi) meg a Tök - Pilisborosjenő (etyeki) vonalon össze is ér. Csodaszép dombos, zöld vidék ez, errefelé gomba is van, ez pedig a bor mellett a másik szívem csücske. Az, hogy 1999-ben Kamocsay Ákos, majd 2015-ben Szöllősi Mihály a Neszmélyi borvidékről nyerte el az év bortermelője címet, rá kellene irányítsa a figyelmet a borvidékre általában. Nem tudom, talán errefelé az emberek túl szerények? Csak dolgoznak csendben és kitartóan, de nem verik elég nagy dobra, hogy mire jutottak, nem úgy, mint a szekszárdiak, villányiak, egriek, (etyekiek)...? Hát jó, majd én nagy dobra verem. Szerencsére a Szivek Pince nem szerénykedett annyira, hogy ne jött volna el a VinCE-re.
Három tételt kóstolok, egy zöldveltelinit, egy szürkebarátot és egy chardonnayt. Mind a háromban közös, hogy érezhetően nagy hangsúlyt fektetnek a fajtajelleg kidomborítására. Nem azzal, hogy fajélesztővel agyonnyomják a mustot, hanem úgy, hogy spontán és gondosan erjesztenek. Így a borokban rendre marad egy kis maradékcukor, ezáltal kerekebbek, talán kicsit nőiesnek mondhatók. Ugyanezt a jelleget erősíti a löszös talaj, amikre az ültetvények települnek. Ez köztudomásúan lágy karaktert ad a bornak. A szürkebarát különösen harmonikusan szívta magába ezt a két tényezőt, az íz intenzitása kiemelkedő, közelebbről meg nem határozható virágossága kedves, kicsit zsíros érzetű, ahogy Bussay ikonikus szürkebarátjánál is megszokhattuk. A szürkebarát számtalan arca közül a friss, könnyed jelleget mutatja meg.
A chardonnay elsősorban tisztaságával, őszinte zöldalmás egyszerűségével fogott meg. Teljesen rendben van, bár túl hidegen kóstoljuk, így az illat intenzitást nehéz megítélni, de némi melengetés után csodásan és frissen hozza a fajtajelleget, kristálytiszta gyümölcsösségét aláhúzza az érett savszerkezet, a lecsengés is épp megfelelő ahhoz, hogy az ember megkívánjon még egy kortyot belőle. Dinamikus és nyílt bor, azt-kapom-amit-vártam érzést ad. Különösen tetszik a pincészet arculata, illik a palackok beltartalmához.
Egy kép erejéig megmutatnám a szezonhoz illő gombát. A Szivek Pince chardonnay-ját például nagyon jól ihatnánk egy csirkemájjal töltött kucsmagombához.