Sziget Vörös és Sziget Fehér - Kristinus Borbirtok
Ígértem a folytatást a Sziget Rozé után. Megkímélem az olvasót egy újabb bevezetőtől, tessék elolvasni az előző cikkben itt. Sziget Rozé 2015 - Kristinus Borbirtok
Sziget vörös
Sötétebb tükrös rubinszín. Meggy, meggylikőr érezhető fejlődő illatában. Lédús, fűszeres, melegítő korty. Alacsony tanninja a gyümölcsöknek hagyja meg a teret, könnyű inni. Kicsit tüzes, alkoholhangsúlyos, legalábbis melegebben, ami azt jelenti, hogy igyuk hűvösebben a vörösboroktól megszokottnál. Party-bor. Jót tesz neki az érleltség, most van a csúcsán, fogyasszuk! Korrekt ivóbor, jól tartja magát, de talán ez a legkevésbé karakteres az összes Sziget bor közül.
Sziget fehér 2015
Ha ki kellene találni, milyen fajta, azt mondanám, olaszrizling, muskotállyal házasítva. Ehelyett valójában Chardonnay-Irsai Olivér-Sárgamuskotály-Sauvignon Blanc házasítás, és a karakteres őszibarackosság téveszt meg, a muskotályosságot pedig az Irsai bevonása miatt értjük. Hú, de jó ez a bor! Hidegen az illatos karakter kerül előtérbe, mint egy csokor mezei virág zsongása. Őszibarackra épülő gyümölcsössége muskotályos, szőlővirágos illatokkal egészül ki. Melegebben a barackos illat íz dominál, a chardonnay enyhén kövérkés ízével karöltve, meg a mandulás kesernye, ami ezúttal az olasz helyett a sauvignon blanctól származhat. Ebben a borban nem érzem, hogy probléma lenne a több fajta összetétele, itt tényleg komplexitást ad a négy fajta házasítása (v.ö. cikkemet az Egri Csillagról, ahol másként láttam, Kovács Nimród Winery - Egri Csillag 2016). A Sziget Fehérnek kiváló az intenzitása, ami nem azt jelenti, hogy magas, hanem azt, hogy illeszkedik az aromatikához. Érintésnyi maradékcukor kerekíti és teszi jól ihatóvá, ehhez a nagyon kerek testhez tökéletesen illeszkedő és zamatos savak teszik üdévé. Szép extraktja van, csorognak a pohár falán a "templomablakok". Emellett meg tudja őrizni a könnyedségét, de megfelelő lendület jellemzi. Nagyon jól eltalált bor. Szép összetettség, nagyon kielégítő, karakteres zamat. Fiatal, üde, megfelelő tartalommal bíró bor. Megérdemelte az aranyat! (Már csak egy kérdésem van, de rosszmájú vagyok: a Sziget közönsége megérdemli ezt a kiváló bort?)
Két érdekességet jegyeznék még meg: 1) Fröccsben még jobb, mert a magas koncentrációt kicsit szétoldja, ezáltal mintegy kisimítja, könnyedebbé válik. 2) Két nap darabon tartás nemhogy elhalványította volna, hanem még jobban kinyitotta. Az illat elmélyült, szelidült, parfümösödött. De lesz-e esélye a Szigeten kinyílni?...
Kicsit sajnálom ezt a tételt: megérdemelné, hogy ne Sziget körülmények között, hanem megfelelő időt rászánva, koncentrálva fogyasszák. Éttermi bornak tartom. Nagyon ízlett.