Sandeman fino sherry

Nem csodálom, ha keveseket szólít meg Magyarországon a sherry stílusa, bár kétségtelen, hogy ismertségre tesz szert, már csak azért is, mert szinte nincs olyan angolszász irodalmi mű, amelyben ne szerepelne. Gondoljunk csak E.A. Poe Egy hordó amontillado című novellájára (ez is sherry, bár nem fino). Miután az irodalmi mű feldicséri, azt gondoljuk, valami fenséges italról van szó, s aztán ott a csalódás: egy csontszáraz, jellegzetesen oxidált karakterű, sós érzetű, s mindent összevéve magában nehezen értelmezhető ital. Félretesszük. Kár.

A fino amúgy talán a legkevésbé élvezhető magában a hétköznapi ember számára valamennyi sherry stílus közül. Ehhez a spanyol konyha kísérete elengedhetetlen (ahogy nézzük, lehet fordítva: a fino kíséri túlságosan kiválóan a spanyol konyhát): olajos-fűszeres tapas-ok, az olajbogyó fanyarsága és sóssága, hummus és tengeri herkentyűk - ez való a fino mellé. Magyarországon a szemlélet más. Mi a bort gyakran magában is isszuk, s ha aperitifnek szánunk valamit, az is tele van gyümölcsös jelleggel, éppen azért, mert magában fogyasztjuk. Ilyen a száraz szamorodni, ami gyakran hasonló módon élesztőhártya (flor) alatt érlelődik, mint egy sherry. A fino sherry viszont még kifejezettebben kísérő ital, s akként kiváló. Az umami ízek kísérőjeként, így zsíros és füstölt sonkák, füstölt halak, pl. lazac vagy egy jó szilvásváradi füstölt pisztráng mellé képzelhető el. És szinte kötelező az olajbogyó mellé.

A Sandeman kétségtelenül az egyik legismertebb angol alapítású kereskedőház (igaz, hogy portói kereskedőként ismertebb), amely a XIX. század elejéről datált solera érlelési rendszerek termékét szállítja. A solera egy olyan több emeletes (általában 3-4-5 emelet) hordó-halmazt jelent, amelyben az egyes hordók töltése és átfejtése időben egymás után úgy következik, hogy a lejjebbi szinteken fekvő hordókban már homogén, érlelt, nem évjáratos borok pihennek és érlelődnek tovább, s a töltés az alsó régiókban a különböző évjáratok és különböző hosszúságú érlelés egalizálásából végül állandó minőségű, folyamatosan ugyanolyan bor palackozását teszi lehetővé.

Lássuk konkrét finónkat. Világos szalmaszín ital. 15 abv. alkohol fokával eléggé ütős, és csontszáraz érzetű. Kifejezetten sós, pörtkölt mogyorós, amúgy azonban eléggé semleges illatával nem túl vonzó (magában), mégis lendületes, friss érzetet keltő, nem nehéz, ugyanakkor nehezen értelmezhető ital. Kizárólag hidegen nyújt valamiféle élvezeti értéket, 10°C felett nem is érdemes próbálkozni vele. Olajbogyó mellett aztán egyszerre kinyílik és értelmet kap (hasonló hatással van pár szem sós mogyoró). A sósság elillan és valami megmagyarázhatatlan tavaszi rét-illat és vad fűszernövényeket idéző ízérzet jelentkezik. Gyümölcs karakterről nehéz beszélni, ha kell, leginkább grapefruit, lime ugrik be. Ennél szembeszökőbbek azonban a fanyarkás ízek, hordódonga, hasított fa, ecetes paprika. Nagy erénye, hogy a 15% alkoholtartalom nem lóg ki, nem éget, vagyis van hozzá illő teste az italnak, de vigyázni kell, mert hatni persze hat. Ásványosság, meszesség érződik még. Emlékezetes, markánsan egzotikus, szokatlan ízvilága hosszan megmarad. Mégis azt mondom, kísérletnek, érdekességnek jó a mi közegünkben, de a magyar emberhez közelebb áll - és mind árban, mind ízélményben jobban is jár vele - egy száraz tokaji furmint.

Újdonságok

Thummerer Egri Bikavér Superior 2017

Végre egy jó bor. Mély rubinszín, feketés maggal, padlizsánlila villanásokkal. Telt testre utaló, szép glicerines templomablakok futnak le a pohár oldalán.  Illatában először cassis. Érdemes sokat hagyni gyűlni a pohárban az illatot. Én Riedel bordeaux-i pohárból kóstoltam. Megérte elővenni a...
Teljes cikk

Halasi Gergely - Villány, "Phoenix" 2014

A vélemény szabad. A szakértői vélemény ezzel szemben nem szabad. Nagyon is kötött.  A büntetőeljárásról szóló 2017. évi XC. törvény szerint: 188. § (1) Ha a bizonyítandó tény megállapításához vagy megítéléséhez különleges szakértelem szükséges, szakértőt kell alkalmazni. 191. § (1)...
Teljes cikk

Beconcini Chianti Riserva 2017

A toscanamania.hu holnap 41 olyan filmet sorol fel, amelyikben Toszkánáé a főszerep, de azt gyanítom, hogy ennél sokkal több hollywoodi bóvli film létezhet még, amelyek a "szerelem Toszkánában" és hasonló sztereotíp témák körül forognak. Kíváncsian várom, hogy mikor készül az első ilyen film...
Teljes cikk

Vylyan Bogyólé 2022

Az idei Bogyólé! Igazi meglepetésként ért, hogy már ilyen korán a polcokra került. Riválisa, a Beaujolais Nouveau en Primeur csak november 17-én folyik hivatalosan a poharakba. Ilyenkor szoktam megemlékezni arról, hogy régebben a portugieser vitte a prímet ebben a borban, és milyen jó döntés volt...
Teljes cikk

Kékfrankos hangjai (Sopron)

Tegye fel a kezét, aki már hallott a soproni Horváth Imi borászatról, vagy kóstolta a kékfrankosukat, syrah-jukat, netán cabernet franc-jukat. Vagy aki már járt a Bruckner borászatnál. És azt tudta valaki, hogy az Etyeki Kúria vörösborai Sopronból származnak és hamarosan Soproni Kúria néven is...
Teljes cikk

Kaiken Ultra Cabernet Sauvignon 2018

James Suckling és a marketing, avagy mennyit ér 93 pont? Kaiken és Montes Alpha, nagy nevek. James Suckling nagy név. Bortársaság (aki forgalmazza), nagy név. És akkor a magyar fogyasztó leveszi a pocról és kifizet érte 6850 forintot. A jamessuckling.com-on pedig prémium előfizetéssel...
Teljes cikk

Pannon Tokaj Kincsem furmint 2019

Ahogy a 37-es főútról Tolcsva felé elfordulunk, egy kisebb emelkedő után bontakoznak ki a templomtornyok, aztán a falu házai a völgyben, bal kéz felől a hegyoldalra enyhén felfutóan. Igazán bájos látvány sok fehér ház a szőlők ölelésében. Ahogy beérünk a faluba, a görögkatolikus templom fogad...
Teljes cikk

Kir-Yanni (Naoussa) - Akakies Xinomavro rosé extra dry

Amikor a szokatlant azonnal megszeretjük... Nyáron különösképpen jól esik a szénsavas ital, s a habzóboroknak egyébként is soha nem látott reneszánsza van. Igazi proletár reneszánsz ez (Hankiss Elemér hasonló című könyvére utalva), amióta minden árkategóriában mindenféle stílusban és bármely...
Teljes cikk

Akriotou Microwinery - Savatiano 2021

Azt hiszem, mi magyarok épp annyira borsznobok vagyunk, mint mondjuk a franciák. A szónak abban az értelmében, legalábbis, hogy a legnagyobbra saját borainkat tartjuk. Talán nem olyan nagy bűn ez, hiszen a magyar borok valóban kiválóak és jellegzetesek, érdemes azonban észben tartani, hogy más...
Teljes cikk

Espák 5 puttonyos aszú 2018

Espák Pál pincéje a Hercegkúti Kőporos pincesoron található. Területei Sárospatak fürdő-körzetében találhatók, aszúja főként hárslevelűből készül. Ennek ellenére elég kemény, határozott aszú, de életútja elején, s még sokat fog fejlődni. Csillogó, fiatal aranysárga színű jelentős koncentrációt...
Teljes cikk

Blog

Mire való a borbecsüs?

Ért egy rossz élmény nemrégiben, a Váci utcában, egy magyar üzletlánc kiemelt boltjának borospincéjében. Azazhogy nagyon jó élmény volt, és mégis rossz. Megmagyarázom.Betévedtem, és a földszinti választék szegénysége arra sarkallt, hogy lenézzek a pincébe. Ez a pince egyszerűen...
Teljes cikk

Helyünk a világ bor-térképén

Aligha kérdőjelezhető meg, hogy amilyen képet a londoni WSET (Wine and Spirits Education Trust) közvetít egy országnak a borokvilágában elfoglalt helyéről, az erősen hat az adott ország megítélésére, legalábbis a szakértő(bb) nemzetközi fogyasztók körében.A minap belelapoztam a WSET...
Teljes cikk

Ár-érték arány

Most kaptam a hírt, hogy a Tamellini Soave 2013-as évjáratát leárazták és jelenleg 8,49 angol font áron lehet hozzájutni London egyik menő borkereskedésében. Gyors fejszámolást követően rádöbbentem, hogy ez a "fantasztikus" ajánlat 3500 Ft-ot takar, az eredeti 4800 Ft körüli összeg helyett. Valaha...
Teljes cikk