L. Simon - Nagykócsag 2015

Már kétszer vettem azóta, hogy először kóstoltam. Nagyon tetszik ez a bor.

A lényeg a "bâttonage" szón van, a bor ezen túl még azért különleges, mert nem a chardonnay, hanem a sauvignon blanc szőlőfajtával követték el a műveletet. De mit is?

Van itt egy jó kis video arról, hogyan történik a batonnage. www.youtube.com/watch?v=g-7bTxrX0dY

A kifejezés azt jelenti, hogy a kierjedt újbort átfejtés előtt többször is felkavarják (ehhez használnak egy "bâton"-t, vagyis botot), ezáltal a finomseprője ismételten érintkezik a kész, de fejlődő borral, ami így több íz- és illatanyagot old ki belőle a hordós érlelés során. Főként fehér boroknál alkalmazzák, a megfelelő ízmélység elérése végett, de részben a bor eltarthatóságának meghosszabbítása céljából is, illetve nagyobb testet, jobb koncentrációt ad.

Pontosan ez történt kérdéses Nagy Kócsagunkkal is. Csodásan vonzó és koncentrált illat, amiben nem kifejezetten a sauvignon blanc fajtajelleges csalánosságát vagy exotikus gyümölcsösségét fedezzük fel, hanem a bor olyan arányos összeérettségét, amiből nehéz kibogozni konkrét gyümölcsösséget, de nem is biztos, hogy cél.

Ez a bor, így ahogy van, szemléltető eszköz lehetne a borászati iskolákban. Így néz ki egy jól sikerült bâtonnage, és olyan, mintha a borász kifejezetten erre ment volna rá. A barrique érleléshez képest finomabb, visszafogottabb, kekszes felhangok érezhetőek (igen, hiszen tulajdonképpen a pezsgőgyártás során is sur lie, vagyis seprőjén érik az ital, hasonlóképpen, mint a bâtonnage során, ezáltal kekszes, kétszersültes ízjegyek kerülnek bele). Teste is közepesnél nagyobb, savai élénkek és ízletesek, a citrusos-almás alapra ez a kishordós érleléshez hasonló, de annál éteribb ízvilág igazán úgy épül rá, mintha fűszerként szórták volna be vele. A kinyert vajas-füstös ízérzet visszafogott, elegáns, arányos.

Nagy erénye még ennek a bornak az igazán hozzáférhető ár. Minden együtt egy szép boros élményhez.

Még valami. Ennél a hátcimkénél éreztem először azt, hogy nincs benne felesleges sallang. Lényegretörő, csodásan rövid összefoglaló. Ritka.

Újdonságok

Geszler pince - móri zenit 2019

A 2019-es zenit. Már az emlékek is szépek, amiket ébreszt, hiszen a korábbi évjáratok zenitje kirobbanó ízbomba volt, a megszokott markáns móri savak támasztékán. Ezt a zenitet azonban több hőmérsékleten is meg kell kóstolni. Roppanós, lendületes, áradó és kontúros, de mégis más és más. Ez a bor...
Teljes cikk

Szentpéteri - Generosa 2019

A mai napig a COVID-19 miatt erősen ínséges időket éltünk bor tekintetében. Abból a szempontból legalábbis, hogy mint mindent, a borkóstolást is online kellett megélnünk. Persze ennek nem sok értelme van, ugyanezért nem nagyon hiszek a borkóstolási v-logokban sem. Mert ugyan mit ér felnyitni egy...
Teljes cikk

Nimfeum - rajnai rizling 2018

Nem biztos, hogy barátokat szerzek ezzel a cikkel. De nem baj, tegnap ezt mondta a pap a prédikációban: "az igazságot nem lehet legyőzni". Jézus Krisztus az Igazság (az Élet és az Út is, mint tudjuk) - ezek a mennyei igazságok, amelyeknek a Földön is érvényesülniük kell(ene). A Földön azután...
Teljes cikk

Szentpéteri borpince - Néró siller 2019

Őszinte leszek: nem vagyok nagy rajongója az illatos vörös fajtáknak, úgyismint Néró, Turán, Medina, stb. Sajnálom. Számomra ezek túl különlegesek, "túlhungarikumok". Szűk szegmens, sok félreértelmezett tétellel. Most mégis megszólított a Szentpéteri Borpince Néró sillerbora, elsősorban azért, mert...
Teljes cikk

Miklóscsabi - Nem férünk a bőröndbe 2018

A móri borvidék fejlődik és lendületben van, csak valahogy észrevétlenül, mert méltatlanul kevés móri bort látni, s ez nem feltétlenül a borvidék kis méretének tudható be. Paulusék, mint óriás, persze mindenfelé láthatóak, de rajtuk kívül igazán kevés a közismert név, illetve kevés a megjelenés....
Teljes cikk

A. Gere - Olaszrizling 2019

Oké, értek mindent: nézzünk rá a dizájnra. Ez egy nemzetközi piacra készített bor. Elsőrangú, letisztult címke, talán amerikai stílusúnak mondanám. Sokat jelent a külső, de nem mindent. A palack beltartalma a lényeg. Nem várunk mást, mint egy villányi olaszrizlinget 2000 ft alatti áron. Ez azért...
Teljes cikk

Rózsa Péter - Együtt 2018 (furmint)

Szerencsésnek mondhatom magamat, hogy egy nagy bor születését figyelemmel kísérhetem. 2019 tavaszán már megkóstolhattam a néhány hónapja érlelődő Együtt 2018-as évjáratát, akkor egynéhány ígéretes gondolatot írtam róla itt Rózsa Péter - Együtt 2018 (furmint). Azóta alkalmam volt együtt dolgozni a...
Teljes cikk

Garamvári evolution rozé brut nature 2008

Így év vége felé, vagy év elején, egyszóval Szilveszer környékén előkerülhetnek rejtett tartalékok. Mint amilyen ez a 2008-as, 2016-ban degorzsált Garamvári brut nature rozé pezsgő. Különösen, mert évtizedváltás következett be, s ez sokakat nagyobb ünneplésre sarkall(t). Garamváriék...
Teljes cikk

Németh Attila Syrah "Föld és ég" 2018

A legnagyobb borok egyértelműen a kiváló egyensúlyról ismerszenek meg. A szakírók is ezt hajhásszák, keresik minden borban, az eleganciának is ez a legfontosabb eleme. Egyensúly. Könnyű azt mondani: a test, a sav, az extrakt, az alkoholtartalom, az aromaképlet legyenek egymással arányban,...
Teljes cikk

Blog

Mire való a borbecsüs?

Ért egy rossz élmény nemrégiben, a Váci utcában, egy magyar üzletlánc kiemelt boltjának borospincéjében. Azazhogy nagyon jó élmény volt, és mégis rossz. Megmagyarázom.Betévedtem, és a földszinti választék szegénysége arra sarkallt, hogy lenézzek a pincébe. Ez a pince egyszerűen...
Teljes cikk

Helyünk a világ bor-térképén

Aligha kérdőjelezhető meg, hogy amilyen képet a londoni WSET (Wine and Spirits Education Trust) közvetít egy országnak a borokvilágában elfoglalt helyéről, az erősen hat az adott ország megítélésére, legalábbis a szakértő(bb) nemzetközi fogyasztók körében.A minap belelapoztam a WSET...
Teljes cikk

Ár-érték arány

Most kaptam a hírt, hogy a Tamellini Soave 2013-as évjáratát leárazták és jelenleg 8,49 angol font áron lehet hozzájutni London egyik menő borkereskedésében. Gyors fejszámolást követően rádöbbentem, hogy ez a "fantasztikus" ajánlat 3500 Ft-ot takar, az eredeti 4800 Ft körüli összeg helyett. Valaha...
Teljes cikk