Espák - Furmint Supreme 2018
Alcím: a pohár, avagy mennyire vesszük magunkat komolyan.
Komolyan. Hallottam olyan hangokat az utóbbi időben, hogy "nem a díványtól lesz kívánatos a menyasszony". Na, de ilyet! Hát kezdjünk elemzésbe, hogy egy menyasszony vonzerejének hány %-át teszi ki a csipkebugyi, hányat a hófehér ruha, és hányat a vőlegény szerelmes szíve? Avagy tényleg ugyanazt az élményt hozza egy cicanadrágban, hajcsavaróval futkosó, dolgos háziasszony, mint az esküvője napján gonddal kikészített menyasszony? Badarság. A lényeg, hogy a dolgoknak adjuk meg a módját. A bornak is. A bor módja pedig nem csupán a fogyasztás idejében, helyében és körülményeiben van (Hamvas óta tudjuk: bárhol, bármikor, bárhogyan), hanem a kóstoláshoz használt eszközben, jelesül a pohárban is. A pohár mérete, formája, főként öble és nyílása nagyban befolyásolja, hogy milyen illatok gyűlnek össze a kitöltött folyadék fölött, és melyek illannak el, nagyon is érdemes tehát meggondolni, hogy mit miből iszunk. Amint vége a műanyagpohárból fogyasztott vörösboros kóla időszakának egy ember életében, úgy célszerű lenne megtanulni az üvegpoharak különböző nemeinek és formáinak hasznát.
Espák Pál hercegkúti pincéje azon borok egyike, amit igenis a megfelelő furmintos pohárból kell fogyasztani. Reklám, vagy nem reklám, leírom: Riedel tokaji furmint pohárból, aminek formája olyan, mint egy nagyméretű citrom, szája szinte nevetségesen szűk, és tetszik, nem tetszik, igenis ebből fogyasztva nyújtja a furmint a legnagyobb élményt.
Espák Pál Hercegkúton, a világörökség részét képező pincesoron készíti borait. Ez a supreme, vagyis dűlőválogatott furmint tétel szépen és arányosan mutatja be, hogy miért szeretjük a furmintot, ezen belül a száraz tokaji furmintot. Világos citromszínű ital, illatában elsősorban a hordózás kedves vaníliássága és a nyers tölgyfa savanykássága bukkan elő, aztán következnek a gyümölcsök: zöldalma, érett citrusok, elsősorban citrom és lime. A hordóhasználat értő, nem túlzó, finoman keretezi a bor közepes testét, füstössége nem tolakodó, arányos. Szájban lényegében ugyanezt kapjuk, amit illatban megismertünk. A test nem telt, enyhén lenge, a furmint várva-várt ásványossága pedig a pohár szárazpróbájában bukkan elő félreismerhetetlen tokaji kövesség és köves körtésség formájában (zöld téli körte). Közepes lecsengése zamatos és könnyed, igazán nem megterhelő még egy pohárral, friss, de már egy kezdeti palackérettséget is mutat. Fogyasszuk bátran spárga, füstölt sajttal készült ételek, tavaszi saláták mellé, ha van benne egy pár kocka pirított kenyér!