Espák - Furmint Supreme 2018

Alcím: a pohár, avagy mennyire vesszük magunkat komolyan.

Komolyan. Hallottam olyan hangokat az utóbbi időben, hogy "nem a díványtól lesz kívánatos a menyasszony". Na, de ilyet! Hát kezdjünk elemzésbe, hogy egy menyasszony vonzerejének hány %-át teszi ki a csipkebugyi, hányat a hófehér ruha, és hányat a vőlegény szerelmes szíve? Avagy tényleg ugyanazt az élményt hozza egy cicanadrágban, hajcsavaróval futkosó, dolgos háziasszony, mint az esküvője napján gonddal kikészített menyasszony? Badarság. A lényeg, hogy a dolgoknak adjuk meg a módját. A bornak is. A bor módja pedig nem csupán a fogyasztás idejében, helyében és körülményeiben van (Hamvas óta tudjuk: bárhol, bármikor, bárhogyan), hanem a kóstoláshoz használt eszközben, jelesül a pohárban is. A pohár mérete, formája, főként öble és nyílása nagyban befolyásolja, hogy milyen illatok gyűlnek össze a kitöltött folyadék fölött, és melyek illannak el, nagyon is érdemes tehát meggondolni, hogy mit miből iszunk. Amint vége a műanyagpohárból fogyasztott vörösboros kóla időszakának egy ember életében, úgy célszerű lenne megtanulni az üvegpoharak különböző nemeinek és formáinak hasznát. 

Espák Pál hercegkúti pincéje azon borok egyike, amit igenis a megfelelő furmintos pohárból kell fogyasztani. Reklám, vagy nem reklám, leírom: Riedel tokaji furmint pohárból, aminek formája olyan, mint egy nagyméretű citrom, szája szinte nevetségesen szűk, és tetszik, nem tetszik, igenis ebből fogyasztva nyújtja a furmint a legnagyobb élményt.

Espák Pál Hercegkúton, a világörökség részét képező pincesoron készíti borait. Ez a supreme, vagyis dűlőválogatott furmint tétel szépen és arányosan mutatja be, hogy miért szeretjük a furmintot, ezen belül a száraz tokaji furmintot. Világos citromszínű ital, illatában elsősorban a hordózás kedves vaníliássága és a nyers tölgyfa savanykássága bukkan elő, aztán következnek a gyümölcsök: zöldalma, érett citrusok, elsősorban citrom és lime. A hordóhasználat értő, nem túlzó, finoman keretezi a bor közepes testét, füstössége nem tolakodó, arányos. Szájban lényegében ugyanezt kapjuk, amit illatban megismertünk. A test nem telt, enyhén lenge, a furmint várva-várt ásványossága pedig a pohár szárazpróbájában bukkan elő félreismerhetetlen tokaji kövesség és köves körtésség formájában (zöld téli körte). Közepes lecsengése zamatos és könnyed, igazán nem megterhelő még egy pohárral, friss, de már egy kezdeti palackérettséget is mutat. Fogyasszuk bátran spárga, füstölt sajttal készült ételek, tavaszi saláták mellé, ha van benne egy pár kocka pirított kenyér!

Újdonságok

mint Irsai Olivér a Hegyen...

A fogyasztó az úr? Valami könnyűt szeretne inni a Hegyen. Nos, akkor telepítünk neki Irsai Olivért! Ne vesződjünk azzal, hogy megértessük, a Hegy, az valami más. Ha ide jön, számítson ásványosságra, számítson idősebb, nehezebb tételekre. Nem. Telepítünk Irsait. A Hegyre. A magyarok számára...
Teljes cikk

Geszler chardonnay 2022

Minél inkább kóstolgatom annál inkább meggyőződésemmé válik hogy a Geszler pince Mór legjobbja. Ez a bor - ha jól eltaláljuk a hőmérsékletét - egészen gazdag ízvilággal jelentkezik. Van benne kumkvat, tiszta szőlőlé íze, illata; van szárazpróbájában egy lehelletnyi sárgabarack, és a felületen a...
Teljes cikk

Geszler "Vértes kincse" birtokbor 2021

Nos, nem egy Montrachet, de gyönyörű példája a szépen érlelhető boroknak, köszönhetően a legendás móri savak megtartó erejének. Most friss az élmény, most kell írnom róla. Mi régebbi vágású alakok még úgy humorizáltunk, hogy amikor valami sok összetevőből áll, akkor az a Fradi nevet kapta, így lett...
Teljes cikk

Párhuzamok, nem ellentétek

Szeretem az összehasonlításokat. Nem azért, hogy keményen szembesítsem az összehasonlított tételeket: melyik jobb, miért jobb, és hasonlók. A borok is megsértődhetnénk, de ők nem teszik; csak szépen, hallgatagon és odaadóan fekszenek a palackban összehasonlítás után. Mégis, nem volna velük szemben...
Teljes cikk

Crémant de Luxembourg

Ki ne hallott volna a luxemburgi borokról?   – Na jó, kezdem előlről. Luxemburg borászati hagyományai világszerte ismertek...   – Rendben, látom, hogy más megközelítést kell választanom. Luxemburg, ez a kicsiny nyugat-európai ország – hiszik, vagy sem – jelentős borkészítési...
Teljes cikk

Nem minden arany, ami fénylik

Ez egy poszt, összesen 5 tanulsággal. Nyár van, ilyenkor könnyű bort kíván az ember, gyakran szódával feldobva, mindenesetre hidegen. Sokan a rozéra esküsznek és van is benne valami: légies tud lenni, aromatikája általában gyümölcsös, és magas savtartalma miatt rendkívül jó szomjoló. Ez lenne a...
Teljes cikk

Geszler Zenit 2022

Nem tudom, a kedves olvasó számára mond-e valamit az az étel, hogy  salátafőzelék. Igen, friss fejes salátából, egy kevés húsos szalonnán megfuttatva, fokhagymával és tejföllel. Általában véve is nehéz kérdés, hogy a magyar asztalok tipikus hétköznapi fogásához milyen bort lehet inni....
Teljes cikk

Maróti Attila Pinot Noir 2021

Pinot Noir mátrai módra és főként Maróti Attila lendületével. Igen, ő az, aki magáról úgy fogalmazott, hogy "a saját rabszolgám vagyok. minden nap hajnali ötkor kelek" és ezt a lendületet viszi bele a boraiba. A többi itt...
Teljes cikk

Thummerer Egri Bikavér Superior 2017

Végre egy jó bor. Mély rubinszín, feketés maggal, padlizsánlila villanásokkal. Telt testre utaló, szép glicerines templomablakok futnak le a pohár oldalán.  Illatában először cassis. Érdemes sokat hagyni gyűlni a pohárban az illatot. Én Riedel bordeaux-i pohárból kóstoltam. Megérte elővenni a...
Teljes cikk

Halasi Gergely - Villány, "Phoenix" 2014

A vélemény szabad. A szakértői vélemény ezzel szemben nem szabad. Nagyon is kötött.  A büntetőeljárásról szóló 2017. évi XC. törvény szerint: 188. § (1) Ha a bizonyítandó tény megállapításához vagy megítéléséhez különleges szakértelem szükséges, szakértőt kell alkalmazni. 191. § (1)...
Teljes cikk

Blog

Mire való a borbecsüs?

Ért egy rossz élmény nemrégiben, a Váci utcában, egy magyar üzletlánc kiemelt boltjának borospincéjében. Azazhogy nagyon jó élmény volt, és mégis rossz. Megmagyarázom.Betévedtem, és a földszinti választék szegénysége arra sarkallt, hogy lenézzek a pincébe. Ez a pince egyszerűen...
Teljes cikk

Helyünk a világ bor-térképén

Aligha kérdőjelezhető meg, hogy amilyen képet a londoni WSET (Wine and Spirits Education Trust) közvetít egy országnak a borokvilágában elfoglalt helyéről, az erősen hat az adott ország megítélésére, legalábbis a szakértő(bb) nemzetközi fogyasztók körében.A minap belelapoztam a WSET...
Teljes cikk

Ár-érték arány

Most kaptam a hírt, hogy a Tamellini Soave 2013-as évjáratát leárazták és jelenleg 8,49 angol font áron lehet hozzájutni London egyik menő borkereskedésében. Gyors fejszámolást követően rádöbbentem, hogy ez a "fantasztikus" ajánlat 3500 Ft-ot takar, az eredeti 4800 Ft körüli összeg helyett. Valaha...
Teljes cikk