VinCE 2017 szakmai nap - átfogó értékelés

Nem túlzás kijelentenem, hogy a VinCE rendezvény egyértelműen kinőtte a kereteit, túlzsúfolttá vált. Látogatottsága mára olyan elképesztő méreteket öltött, ami egyes időszakokban már-már élvezhetetlenné teszi az eredeti célnak megfelelő látogatás lefolytatását, vagyis azt, hogy képet kapjunk a magyar (kicsit tágabb értelemben a közép-európai) borpiac kínálati oldalának sokszínűségéről és minőségéről. Azt is mondhatnám, hogy – sajnos – már a rendezvény szakmai napja is elsősorban társasági eseménnyé vált, ahol a koktélruhás, kisestélyis, esetleg csak kiskosztümös hölgyek lovagjuk oldalán, vagy leendő lovagjuk keresése közben, elegánsan tipegve a Corinthia szálló rendezvénytermeinek kárpitjain, a legfrissebb afterwork divatot mutatják be és borkóstolásnak álcázva elit szórakozóhelyként kezelik a rendezvényt.

Szó ami szó, hozzájárulnak ehhez a borászatok is, akik közül a nagyobbak egészen világkiállítás-közeli méretű és minőségű dekorok között, és hostessek segítségével mutatják be kínálatukat. Kiemelkedik közülük ilyen szempontból a Kristinus borbirtok, akik – bár boraikat kedvelem – a marketingre olyan mennyiségben költhetnek, ami már a borsznobizmust nem csupán súrolja, hanem véleményem szerint e kategóriába mélyen bele is nyúlik.

Látható, hogy a rendezvény vonzereje – valószínűleg a meghívott számtalan nemzetközi szakértő hírének köszönhetően – rendkívüli, olyannyira, hogy még a magát joggal közép-európainak aligha tartó francia borászatok közül is jó néhány képviseltette magát akár közös standon, akár közvetlenül is – olyan borvidékekről is éppen, mint amilyen a Châteauneuf-du-Pape. Nem baj ez, és ha már itt tartunk, remek Côtes du Rhône Villages-t lehetett kóstolni, ami egyszerre kiváló alkalom volt arra, hogy a nagy magyar borok mellé téve megítélhessük ismét (sokadszor és afféle önbizalomhiányban tengődő nemzetként újra-meg-újra), hogy megálljuk-e a helyünket a nemzetközi porondon. Hát meg. Tegyük csak mellé a Mas du Bois Lauzonnak a Gróf Buttler Syrah 2012 Grande Selectionját, vagy akármelyik Kovács Nimród bort a Monopole sorozatból, és látni fogjuk, hogy sem az alapanyag, sem a kidolgozás nem marad el a külföldi mintától, s nem különbözik bizony másban, csak abban, hogy a magyar bornak saját egyénisége van. Mondom ezt úgy, hogy a magyar vörösborokról korábban éveken keresztül rossz véleménnyel voltam, ezen a kóstolón (és ezt megelőzően tavaly már néhány nagyobb vörös kóstolón) azt az irányt látom megerősödni, hogy a magyar vörösborok minősége átfogó, nagyon jelentős emelkedésen megy keresztül, ami egyértelműen az élenjáró borászatok stílusváltásának köszönhető. Elég említeni a már emlegetett borászatok mellé a Twickelt, vagy éppen a Sauskát, aki még a vörösök mellett a tokaji szőlőkből olyan autentikus Crémant de Bourgogne stílusú habzóbort képes facsarni, amilyet utoljára csak az angol piacon kóstoltam (s amitől bizony úgy éreztem magam, mint logómon, az Exegias-tálon a hajózó Dionysos).

Ugyanakkor meglepő volt, hogy mennyire változott a tavalyi rendezvényhez képest a kiállítók köre. Ebben gyanúm szerint nem kis szerepet játszhat a standok csillagászati árazása is, amire többen is panaszkodtak a tavalyi rendezvény után általam megkérdezett borászatok. Különösen a kisebbek. Az a véleményem, hogy a túl magasan tartott stand-árak akadályozzák a kisebb, de értékes pincészetek megjelenését, és ezzel hosszú távon a rendezvény kiállítóinak egysíkúvá válását érhetik el, ha nem vigyáznak. Idén aránytalanul kevesebb volt például a tokaji birtok (2016-ban 14 pincészet, idén csak 5), és valahogy sokkal több a balatoni, mint tavaly. Örültem azonban, hogy Mórnak több tér jutott, és a Geszler pincétől egy csodás szortimentet kóstolhattam.

Visszatérve a rendezvényre, a hölgyek annyiban zavartak, hogy a kóstolás szabályait be nem tartva számosan nagyon erősen parfümözték magukat, és bizony ha kóstolás közben elsétált valaki az ember mellett, akkor hosszasan szellőztetni kellett az orromat, hogy ismét a bor aromatikáját tudjam felfedezni a pohárban. Ha van „dress code”, azt hiszem a boros rendezvényekre kijárna egy „smell code” megalkotása is, ami vonatkozna egyaránt a kiállítókra – ne sütögessenek lila hagymás hamburgert a passage-ban – és a résztvevőkre: parfüm tilos! Egyedüli kivételként talán az alábbi képen látható lenne megengedett...

Újdonságok

Káli Kövek - Kavics 2019

Hogy egyszerű bor-e a Kavics, ahogy a neve sugallja (kavics = csak valami kis apróság, mi ez a kőhöz képest, pláne egy sziklához képest...), ezt latolgattam hosszan, aztán belevágtam ebbe a cikkbe, mert kezdettől fogva tudom a választ. A borász túl szerény. A Kavics a köveskáli Káli Kövek (Szabó...
Teljes cikk

Vesztergombi Turul 2016

Találomra választottam egy tételt az elmúlt hónapokban tartott online kóstolóim tételei közül. A Vesztergombi Turul egyike volt a közönségkedvenceknek.  Napfényben vizsgálva már téglásodó szélű, csillogó, áttetsző rubinszínű bor. Illata áradó vaníliássággal indít, ami azonban magában felér egy...
Teljes cikk

Haraszthy Sauvignon Blanc 2019

Etyek Budapest szőlőskertje. Ez a beidegződés a rendszerváltás óta fokozatosan épült ki, csúcsát talán az etyeki Kezes-lábossal és a Piknikkel érte el, jól épített az amúgy is zajló/zajlott szuburbanizációra, ami Budapestnek ezt a NY-DNY-i részét elérte a '90-es évektől kezdődően. Errefelé már...
Teljes cikk

Vida prémium és a Lösz

A Vida borok egyértelmű sajátja a derű. Nem túlzás állítani, hogy a Vida borok kivétel nélkül bájosak és napsütéses optimizmust hordoznak. Faggattam róla ifj. Vida Pétert, hogy mi a titka ennek a félreismerhetetlen karakternek, és több mindent is megnevezett. Elsősorban a kíméletes növényvédelmet,...
Teljes cikk

Ortonese - Sangiovese-Merlot IGT 2019 Daunia Canosa, Puglia

Alapvetően azt nem értem, hogy minek importálunk borokat kicsiny országunkba, ha nálunk is bőven megterem a kiváló, s még annál kiválóbb is. Ez a tétel például egy céges karácsonyi ajándék volt, s aki kapta, sokkal jobban járt volna hasonló árfekvésben akár egy Lelovits cabernet sauvignonnal, akár...
Teljes cikk

Arias - Pécselyi Chardonnay 2018

Mit is jelent pontosan a 'kézműves bor' kifejezés? Lépten-nyomon úgy használják, mintha a kis mennyiségű, prémium minőségű borok szinonimája lenne. Nincs egyenlőségjel a kettő között. Tény, hogy jellemzően a kis pincészetek gyűjtőfogalma. Magam kézműves bornak legfeljebb 8 hektár területtel...
Teljes cikk

Két bikavér Szekszárdról

Lehet, hogy nem is tisztességes dolog két különböző évjárat bikavéreit összehasonlítani. Ilyenkor mintha egy többismeretlenes egyenletet akarnánk megoldani. Mennyiben vezethető vissza a különbség az évjáratra, mennyiben a borász filozófiájára, mennyiben a termőhelyre?... Hetényi János "Blue Bull"...
Teljes cikk

Cseri pincészet - Tramini 2019

Első pillantásra majdnem a polcon hagytam ezt a bort. Hátrahőköltem. A címkétől! Nem elsősorban Rubens iránti viszolygásom, vagy a barokk iránti általános ellenszenvem miatt, hanem mert annyira valószerűtlen a kagylóhéj-melltartós sellő, egyszerűen oda nem illő, majdhogynem azt mondom: perverz. Mi...
Teljes cikk

Sandeman fino sherry

Nem csodálom, ha keveseket szólít meg Magyarországon a sherry stílusa, bár kétségtelen, hogy ismertségre tesz szert, már csak azért is, mert szinte nincs olyan angolszász irodalmi mű, amelyben ne szerepelne. Gondoljunk csak E.A. Poe Egy hordó amontillado című novellájára (ez is sherry, bár nem...
Teljes cikk

Hetényi pince - Motoros róka (motor riding fox) siller

There is much of a debate on the internet about the origin of 'siller' wine. Some say it is of Serbian origin, but anyone who has ever tasted the typical light red wines of Baden and Württemberg will certainly recognise the identical style. 'Schiller' means glittering in German then why would...
Teljes cikk

Blog

Vörösbor és sajt párosítás - egy mítosz vége

Kedves Olvasó, biztosan vett már részt olyan kóstoláson, ahol borokat és sajtokat párosítottak, ha más nem, saját kezdeményezésre, a saját konyhájában, kíváncsiságból. Elterjedt nézet, hogy a sajtokhoz - különösen a keménysajtokhoz - vörösbort kell inni, mert - ööö, miért is? Erről szól a...
Teljes cikk

Egy jó forralt bor

Megjött a hideg. Ilyenkor, például szánkózás után, jól esik egy forralt borral megmelegíteni hideg orrunkat.Készítettem egy prototípust, és szívesen ajánlom, mert jó lett, nagyon.Abban talán egyetértünk, hogy a forralt borhoz nem a legmagasabb minőségű bort szokás venni. Persze nem is a...
Teljes cikk

Mit igyunk Karácsonykor? (6. rész - sültek)

Karácsonyelső és másnapja. Hagyományosan a vendégjárás, a rokonok fogadásának ideje. Ilyenkor szoktak előkerülni a sültek, talán amerikai mintára egyre inkább a pulyka, de hallottam olyat is, aki pecsenyekacsát süt ilyenkor. Remek lehet, persze csak egyik a több fogás közül (a töltött káposzta...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (5. rész - a desszert)

Mi magyarok a desszertborban igazán nagyok vagyunk. Van néhány vidék, ahol a nemesrothadás hasonló mértékben, rendszerességgel és minőségben jelentkezik, de kétségtelenül Tokaj legalább annyira ismert a világban, mint Sauternes és Barsac Bordeaux vidékén, csak talán mivel magyar, még mindig nem...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (4. rész - a töltött káposzta)

Az elmaradhatatlan. Persze hagyományosan ez már első napi étel, hiszen Szenteste még böjt van.A töltött káposzta ismét csak rengeteg féle lehet, akár a többi, amiről eddig írtam. Ki savanyított káposztból csinálja, ki édes káposztából, ki vegyesen, aztán van, aki kelkáposztába csavarja a...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (3. rész - borleves)

Sokak asztalán szerepel a borleves, és az valóban nagyon finom. Hagyomány.A borleves fő szabályának azt tartom, hogy NEM ugyanazt a bort adjuk mellé, mint amiből készült.Hogy miért? A borleves alapborát fűszerekkel, cukorral ízesítjük, így sokkal édesebb lesz. Az alapbor pedig ezután savanyúnak...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (2. rész - halászlé)

Semmi kétség, ezzel nagy fába vágtam a fejszémet. Ugyanis ahány ház, annyi halászlé.Magyarországon pedig statisztikai adatok szerint 4.105.708 háztartás volt (2011-es adat). Sajnos, ennyi cikket nem tudok írni...Azután ott van az a további bökkenő, hogy a halászlé sokféleképpen készülhet. Lehet...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (1. rész - rántott ponty)

Cikksorozatot szeretnék indítani, így Karácsony előtt, megkönnyítendő a magyar ember által legkedveltebb karácsonyi ételek mellé megfelelő borok választását. Remélem, tudok vele ötletet adni és segíteni, sőt, remélem, hogy sikerül végigvinnem a cikksorozatot, mert jó pár "klasszikus" karácsonyi...
Teljes cikk

Új módszer a borhamisítás felismerésére

Mi is a borhamisítás? Ez a szó több, nagyon eltérő fogalmat takar, és ezzel most szembesültem, amikor a felismerését megkönnyítő legfrissebb tudományos eredményről és az ehhez kapcsolódó új honlapról akartam beszámolni.A borhamisítás fogalmára sorrendben a következőket találtam a magyar...
Teljes cikk

Hogyan kóstolok?

Fontosnak tartom, hogy tájékoztassam a Tisztelt Olvasót arról, hogy a "Borleírások" szekcióban szereplő cikkek milyen kóstolási folyamat eredményeként íródtak, mert végül is nem kevesebbről van szó, mint arról, hogy megbízhat-e a leírások pontosságában, vagy sem. Én magam nagyon helyeslem, hogy a...
Teljes cikk