VinCE 2017 szakmai nap - átfogó értékelés

Nem túlzás kijelentenem, hogy a VinCE rendezvény egyértelműen kinőtte a kereteit, túlzsúfolttá vált. Látogatottsága mára olyan elképesztő méreteket öltött, ami egyes időszakokban már-már élvezhetetlenné teszi az eredeti célnak megfelelő látogatás lefolytatását, vagyis azt, hogy képet kapjunk a magyar (kicsit tágabb értelemben a közép-európai) borpiac kínálati oldalának sokszínűségéről és minőségéről. Azt is mondhatnám, hogy – sajnos – már a rendezvény szakmai napja is elsősorban társasági eseménnyé vált, ahol a koktélruhás, kisestélyis, esetleg csak kiskosztümös hölgyek lovagjuk oldalán, vagy leendő lovagjuk keresése közben, elegánsan tipegve a Corinthia szálló rendezvénytermeinek kárpitjain, a legfrissebb afterwork divatot mutatják be és borkóstolásnak álcázva elit szórakozóhelyként kezelik a rendezvényt.

Szó ami szó, hozzájárulnak ehhez a borászatok is, akik közül a nagyobbak egészen világkiállítás-közeli méretű és minőségű dekorok között, és hostessek segítségével mutatják be kínálatukat. Kiemelkedik közülük ilyen szempontból a Kristinus borbirtok, akik – bár boraikat kedvelem – a marketingre olyan mennyiségben költhetnek, ami már a borsznobizmust nem csupán súrolja, hanem véleményem szerint e kategóriába mélyen bele is nyúlik.

Látható, hogy a rendezvény vonzereje – valószínűleg a meghívott számtalan nemzetközi szakértő hírének köszönhetően – rendkívüli, olyannyira, hogy még a magát joggal közép-európainak aligha tartó francia borászatok közül is jó néhány képviseltette magát akár közös standon, akár közvetlenül is – olyan borvidékekről is éppen, mint amilyen a Châteauneuf-du-Pape. Nem baj ez, és ha már itt tartunk, remek Côtes du Rhône Villages-t lehetett kóstolni, ami egyszerre kiváló alkalom volt arra, hogy a nagy magyar borok mellé téve megítélhessük ismét (sokadszor és afféle önbizalomhiányban tengődő nemzetként újra-meg-újra), hogy megálljuk-e a helyünket a nemzetközi porondon. Hát meg. Tegyük csak mellé a Mas du Bois Lauzonnak a Gróf Buttler Syrah 2012 Grande Selectionját, vagy akármelyik Kovács Nimród bort a Monopole sorozatból, és látni fogjuk, hogy sem az alapanyag, sem a kidolgozás nem marad el a külföldi mintától, s nem különbözik bizony másban, csak abban, hogy a magyar bornak saját egyénisége van. Mondom ezt úgy, hogy a magyar vörösborokról korábban éveken keresztül rossz véleménnyel voltam, ezen a kóstolón (és ezt megelőzően tavaly már néhány nagyobb vörös kóstolón) azt az irányt látom megerősödni, hogy a magyar vörösborok minősége átfogó, nagyon jelentős emelkedésen megy keresztül, ami egyértelműen az élenjáró borászatok stílusváltásának köszönhető. Elég említeni a már emlegetett borászatok mellé a Twickelt, vagy éppen a Sauskát, aki még a vörösök mellett a tokaji szőlőkből olyan autentikus Crémant de Bourgogne stílusú habzóbort képes facsarni, amilyet utoljára csak az angol piacon kóstoltam (s amitől bizony úgy éreztem magam, mint logómon, az Exegias-tálon a hajózó Dionysos).

Ugyanakkor meglepő volt, hogy mennyire változott a tavalyi rendezvényhez képest a kiállítók köre. Ebben gyanúm szerint nem kis szerepet játszhat a standok csillagászati árazása is, amire többen is panaszkodtak a tavalyi rendezvény után általam megkérdezett borászatok. Különösen a kisebbek. Az a véleményem, hogy a túl magasan tartott stand-árak akadályozzák a kisebb, de értékes pincészetek megjelenését, és ezzel hosszú távon a rendezvény kiállítóinak egysíkúvá válását érhetik el, ha nem vigyáznak. Idén aránytalanul kevesebb volt például a tokaji birtok (2016-ban 14 pincészet, idén csak 5), és valahogy sokkal több a balatoni, mint tavaly. Örültem azonban, hogy Mórnak több tér jutott, és a Geszler pincétől egy csodás szortimentet kóstolhattam.

Visszatérve a rendezvényre, a hölgyek annyiban zavartak, hogy a kóstolás szabályait be nem tartva számosan nagyon erősen parfümözték magukat, és bizony ha kóstolás közben elsétált valaki az ember mellett, akkor hosszasan szellőztetni kellett az orromat, hogy ismét a bor aromatikáját tudjam felfedezni a pohárban. Ha van „dress code”, azt hiszem a boros rendezvényekre kijárna egy „smell code” megalkotása is, ami vonatkozna egyaránt a kiállítókra – ne sütögessenek lila hagymás hamburgert a passage-ban – és a résztvevőkre: parfüm tilos! Egyedüli kivételként talán az alábbi képen látható lenne megengedett...

Újdonságok

Geszler pince - móri zenit 2019

A 2019-es zenit. Már az emlékek is szépek, amiket ébreszt, hiszen a korábbi évjáratok zenitje kirobbanó ízbomba volt, a megszokott markáns móri savak támasztékán. Ezt a zenitet azonban több hőmérsékleten is meg kell kóstolni. Roppanós, lendületes, áradó és kontúros, de mégis más és más. Ez a bor...
Teljes cikk

Szentpéteri - Generosa 2019

A mai napig a COVID-19 miatt erősen ínséges időket éltünk bor tekintetében. Abból a szempontból legalábbis, hogy mint mindent, a borkóstolást is online kellett megélnünk. Persze ennek nem sok értelme van, ugyanezért nem nagyon hiszek a borkóstolási v-logokban sem. Mert ugyan mit ér felnyitni egy...
Teljes cikk

Nimfeum - rajnai rizling 2018

Nem biztos, hogy barátokat szerzek ezzel a cikkel. De nem baj, tegnap ezt mondta a pap a prédikációban: "az igazságot nem lehet legyőzni". Jézus Krisztus az Igazság (az Élet és az Út is, mint tudjuk) - ezek a mennyei igazságok, amelyeknek a Földön is érvényesülniük kell(ene). A Földön azután...
Teljes cikk

Szentpéteri borpince - Néró siller 2019

Őszinte leszek: nem vagyok nagy rajongója az illatos vörös fajtáknak, úgyismint Néró, Turán, Medina, stb. Sajnálom. Számomra ezek túl különlegesek, "túlhungarikumok". Szűk szegmens, sok félreértelmezett tétellel. Most mégis megszólított a Szentpéteri Borpince Néró sillerbora, elsősorban azért, mert...
Teljes cikk

Miklóscsabi - Nem férünk a bőröndbe 2018

A móri borvidék fejlődik és lendületben van, csak valahogy észrevétlenül, mert méltatlanul kevés móri bort látni, s ez nem feltétlenül a borvidék kis méretének tudható be. Paulusék, mint óriás, persze mindenfelé láthatóak, de rajtuk kívül igazán kevés a közismert név, illetve kevés a megjelenés....
Teljes cikk

A. Gere - Olaszrizling 2019

Oké, értek mindent: nézzünk rá a dizájnra. Ez egy nemzetközi piacra készített bor. Elsőrangú, letisztult címke, talán amerikai stílusúnak mondanám. Sokat jelent a külső, de nem mindent. A palack beltartalma a lényeg. Nem várunk mást, mint egy villányi olaszrizlinget 2000 ft alatti áron. Ez azért...
Teljes cikk

Rózsa Péter - Együtt 2018 (furmint)

Szerencsésnek mondhatom magamat, hogy egy nagy bor születését figyelemmel kísérhetem. 2019 tavaszán már megkóstolhattam a néhány hónapja érlelődő Együtt 2018-as évjáratát, akkor egynéhány ígéretes gondolatot írtam róla itt Rózsa Péter - Együtt 2018 (furmint). Azóta alkalmam volt együtt dolgozni a...
Teljes cikk

Garamvári evolution rozé brut nature 2008

Így év vége felé, vagy év elején, egyszóval Szilveszer környékén előkerülhetnek rejtett tartalékok. Mint amilyen ez a 2008-as, 2016-ban degorzsált Garamvári brut nature rozé pezsgő. Különösen, mert évtizedváltás következett be, s ez sokakat nagyobb ünneplésre sarkall(t). Garamváriék...
Teljes cikk

Németh Attila Syrah "Föld és ég" 2018

A legnagyobb borok egyértelműen a kiváló egyensúlyról ismerszenek meg. A szakírók is ezt hajhásszák, keresik minden borban, az eleganciának is ez a legfontosabb eleme. Egyensúly. Könnyű azt mondani: a test, a sav, az extrakt, az alkoholtartalom, az aromaképlet legyenek egymással arányban,...
Teljes cikk

Blog

Vörösbor és sajt párosítás - egy mítosz vége

Kedves Olvasó, biztosan vett már részt olyan kóstoláson, ahol borokat és sajtokat párosítottak, ha más nem, saját kezdeményezésre, a saját konyhájában, kíváncsiságból. Elterjedt nézet, hogy a sajtokhoz - különösen a keménysajtokhoz - vörösbort kell inni, mert - ööö, miért is? Erről szól a...
Teljes cikk

Egy jó forralt bor

Megjött a hideg. Ilyenkor, például szánkózás után, jól esik egy forralt borral megmelegíteni hideg orrunkat.Készítettem egy prototípust, és szívesen ajánlom, mert jó lett, nagyon.Abban talán egyetértünk, hogy a forralt borhoz nem a legmagasabb minőségű bort szokás venni. Persze nem is a...
Teljes cikk

Mit igyunk Karácsonykor? (6. rész - sültek)

Karácsonyelső és másnapja. Hagyományosan a vendégjárás, a rokonok fogadásának ideje. Ilyenkor szoktak előkerülni a sültek, talán amerikai mintára egyre inkább a pulyka, de hallottam olyat is, aki pecsenyekacsát süt ilyenkor. Remek lehet, persze csak egyik a több fogás közül (a töltött káposzta...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (5. rész - a desszert)

Mi magyarok a desszertborban igazán nagyok vagyunk. Van néhány vidék, ahol a nemesrothadás hasonló mértékben, rendszerességgel és minőségben jelentkezik, de kétségtelenül Tokaj legalább annyira ismert a világban, mint Sauternes és Barsac Bordeaux vidékén, csak talán mivel magyar, még mindig nem...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (4. rész - a töltött káposzta)

Az elmaradhatatlan. Persze hagyományosan ez már első napi étel, hiszen Szenteste még böjt van.A töltött káposzta ismét csak rengeteg féle lehet, akár a többi, amiről eddig írtam. Ki savanyított káposztból csinálja, ki édes káposztából, ki vegyesen, aztán van, aki kelkáposztába csavarja a...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (3. rész - borleves)

Sokak asztalán szerepel a borleves, és az valóban nagyon finom. Hagyomány.A borleves fő szabályának azt tartom, hogy NEM ugyanazt a bort adjuk mellé, mint amiből készült.Hogy miért? A borleves alapborát fűszerekkel, cukorral ízesítjük, így sokkal édesebb lesz. Az alapbor pedig ezután savanyúnak...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (2. rész - halászlé)

Semmi kétség, ezzel nagy fába vágtam a fejszémet. Ugyanis ahány ház, annyi halászlé.Magyarországon pedig statisztikai adatok szerint 4.105.708 háztartás volt (2011-es adat). Sajnos, ennyi cikket nem tudok írni...Azután ott van az a további bökkenő, hogy a halászlé sokféleképpen készülhet. Lehet...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (1. rész - rántott ponty)

Cikksorozatot szeretnék indítani, így Karácsony előtt, megkönnyítendő a magyar ember által legkedveltebb karácsonyi ételek mellé megfelelő borok választását. Remélem, tudok vele ötletet adni és segíteni, sőt, remélem, hogy sikerül végigvinnem a cikksorozatot, mert jó pár "klasszikus" karácsonyi...
Teljes cikk

Új módszer a borhamisítás felismerésére

Mi is a borhamisítás? Ez a szó több, nagyon eltérő fogalmat takar, és ezzel most szembesültem, amikor a felismerését megkönnyítő legfrissebb tudományos eredményről és az ehhez kapcsolódó új honlapról akartam beszámolni.A borhamisítás fogalmára sorrendben a következőket találtam a magyar...
Teljes cikk

Hogyan kóstolok?

Fontosnak tartom, hogy tájékoztassam a Tisztelt Olvasót arról, hogy a "Borleírások" szekcióban szereplő cikkek milyen kóstolási folyamat eredményeként íródtak, mert végül is nem kevesebbről van szó, mint arról, hogy megbízhat-e a leírások pontosságában, vagy sem. Én magam nagyon helyeslem, hogy a...
Teljes cikk