VinCE 2017 szakmai nap - átfogó értékelés

Nem túlzás kijelentenem, hogy a VinCE rendezvény egyértelműen kinőtte a kereteit, túlzsúfolttá vált. Látogatottsága mára olyan elképesztő méreteket öltött, ami egyes időszakokban már-már élvezhetetlenné teszi az eredeti célnak megfelelő látogatás lefolytatását, vagyis azt, hogy képet kapjunk a magyar (kicsit tágabb értelemben a közép-európai) borpiac kínálati oldalának sokszínűségéről és minőségéről. Azt is mondhatnám, hogy – sajnos – már a rendezvény szakmai napja is elsősorban társasági eseménnyé vált, ahol a koktélruhás, kisestélyis, esetleg csak kiskosztümös hölgyek lovagjuk oldalán, vagy leendő lovagjuk keresése közben, elegánsan tipegve a Corinthia szálló rendezvénytermeinek kárpitjain, a legfrissebb afterwork divatot mutatják be és borkóstolásnak álcázva elit szórakozóhelyként kezelik a rendezvényt.

Szó ami szó, hozzájárulnak ehhez a borászatok is, akik közül a nagyobbak egészen világkiállítás-közeli méretű és minőségű dekorok között, és hostessek segítségével mutatják be kínálatukat. Kiemelkedik közülük ilyen szempontból a Kristinus borbirtok, akik – bár boraikat kedvelem – a marketingre olyan mennyiségben költhetnek, ami már a borsznobizmust nem csupán súrolja, hanem véleményem szerint e kategóriába mélyen bele is nyúlik.

Látható, hogy a rendezvény vonzereje – valószínűleg a meghívott számtalan nemzetközi szakértő hírének köszönhetően – rendkívüli, olyannyira, hogy még a magát joggal közép-európainak aligha tartó francia borászatok közül is jó néhány képviseltette magát akár közös standon, akár közvetlenül is – olyan borvidékekről is éppen, mint amilyen a Châteauneuf-du-Pape. Nem baj ez, és ha már itt tartunk, remek Côtes du Rhône Villages-t lehetett kóstolni, ami egyszerre kiváló alkalom volt arra, hogy a nagy magyar borok mellé téve megítélhessük ismét (sokadszor és afféle önbizalomhiányban tengődő nemzetként újra-meg-újra), hogy megálljuk-e a helyünket a nemzetközi porondon. Hát meg. Tegyük csak mellé a Mas du Bois Lauzonnak a Gróf Buttler Syrah 2012 Grande Selectionját, vagy akármelyik Kovács Nimród bort a Monopole sorozatból, és látni fogjuk, hogy sem az alapanyag, sem a kidolgozás nem marad el a külföldi mintától, s nem különbözik bizony másban, csak abban, hogy a magyar bornak saját egyénisége van. Mondom ezt úgy, hogy a magyar vörösborokról korábban éveken keresztül rossz véleménnyel voltam, ezen a kóstolón (és ezt megelőzően tavaly már néhány nagyobb vörös kóstolón) azt az irányt látom megerősödni, hogy a magyar vörösborok minősége átfogó, nagyon jelentős emelkedésen megy keresztül, ami egyértelműen az élenjáró borászatok stílusváltásának köszönhető. Elég említeni a már emlegetett borászatok mellé a Twickelt, vagy éppen a Sauskát, aki még a vörösök mellett a tokaji szőlőkből olyan autentikus Crémant de Bourgogne stílusú habzóbort képes facsarni, amilyet utoljára csak az angol piacon kóstoltam (s amitől bizony úgy éreztem magam, mint logómon, az Exegias-tálon a hajózó Dionysos).

Ugyanakkor meglepő volt, hogy mennyire változott a tavalyi rendezvényhez képest a kiállítók köre. Ebben gyanúm szerint nem kis szerepet játszhat a standok csillagászati árazása is, amire többen is panaszkodtak a tavalyi rendezvény után általam megkérdezett borászatok. Különösen a kisebbek. Az a véleményem, hogy a túl magasan tartott stand-árak akadályozzák a kisebb, de értékes pincészetek megjelenését, és ezzel hosszú távon a rendezvény kiállítóinak egysíkúvá válását érhetik el, ha nem vigyáznak. Idén aránytalanul kevesebb volt például a tokaji birtok (2016-ban 14 pincészet, idén csak 5), és valahogy sokkal több a balatoni, mint tavaly. Örültem azonban, hogy Mórnak több tér jutott, és a Geszler pincétől egy csodás szortimentet kóstolhattam.

Visszatérve a rendezvényre, a hölgyek annyiban zavartak, hogy a kóstolás szabályait be nem tartva számosan nagyon erősen parfümözték magukat, és bizony ha kóstolás közben elsétált valaki az ember mellett, akkor hosszasan szellőztetni kellett az orromat, hogy ismét a bor aromatikáját tudjam felfedezni a pohárban. Ha van „dress code”, azt hiszem a boros rendezvényekre kijárna egy „smell code” megalkotása is, ami vonatkozna egyaránt a kiállítókra – ne sütögessenek lila hagymás hamburgert a passage-ban – és a résztvevőkre: parfüm tilos! Egyedüli kivételként talán az alábbi képen látható lenne megengedett...

Újdonságok

három bio bor - Gróf Degenfeld

Nem tudok zongorázni. Az én hangszerem a basszusgitár. Mégis, sok évvel ezelőtt egy – nem túl jelentős – szerelmem kedvéért megtanultam néhány taktust, hogy el tudjam játszani a lány nagy kedvencét, John Lennon Imagine c. számát egy soron következő házibulin. Nem mondhatom, hogy őrülten bonyolult...
Teljes cikk

Petrény Winery - Borgundi 2012 (bikavér)

Ajándékba kaptam, nagy ünnepre nyitottam ki. Ez a bor már túl van a csúcsán. Illata még viszonylag gyümölcsös, érlelt, de szájban már barnás ízek, földes jegyek jelentkeznek. Teste kicsit üres, valahogy hiányzik a közepe. Szilvás, meggyes, avaros ízei jelzik, hogy valamikor jobb lehetett ennél. Nem...
Teljes cikk

Kecze-Hady Kézműves Pincészet - Zsófia 2016

Jaj, nagyon szeretem a családi történeteket, amikből kiderül, hogy miként, miért lesz valakiből borász, hogyan tagozódik be a társadalom azon szűk szeletébe, akik a kemény munkát többre becsülik a gyors sikernél, és meglátják a szőlőben, ebben a sok gondoskodást igénylő növényben a szépséget...
Teljes cikk

Vojtek Pincészet (Villány) - #Flancos 2018

Visszavonhatatlanul eljött a tavasz, így jó lesz megnyitni a rozéborok kóstolásának sorát, hogy tudjuk, milyen palackról tekerjük le a csavarzárat, ha egy kellemes, laza estéhez akarunk bort párosítani. A villányi Vojtek pincészet #Flancos nevű rozé házasításával kezdődött...
Teljes cikk

Tokaji helyzetkép

Szombaton lezajlott a Tokaji Március kóstoló a Corinthiában, mint minden évben. A már-már reprezentatívnak tekinthető kóstolón ezúttal 59 borászat vett részt és a rendezvény népszerűségét mutatja, hogy 18 órakor már volt olyan pincészet, aki nem tudta valamennyi kiállított borát kóstoltatni, mert...
Teljes cikk

Ezt jólesik látni

Jancis Robinson egy élő legenda, kár lenne tagadni. Nagyjából egyfajta bor-origó, karöltve Hugh Johnsonnal. Ha valaki alaposan körülnéz Jancis Robinson honlapján mainapság, szívet melengető látványban lesz része. Breaking news... idemásolom. Ugye látják ott a jobb felső sarokban? Top scoring...
Teljes cikk

Várszegi Pincészet Petit Blanc 2015 (Wieland selection)

A borok világában azt szeretem a legjobban, hogy végtelenül változatos. Megunhatatlan. Stílusok, termelők, évjáratok - mind folyamatosan változnak, hoznak újat és mutatnak kísérleteket, kiforrt tételeket és álmokat... A Várszegi pincészet a Borháló jelentős beszállítója, így ismertem meg őket, és...
Teljes cikk

Kecze-Hady pincészet - Zsófia és Zsombor 2015

A Tisztelt Olvasó már az előző cikkből kitalálhatta, hogy  portfolió kóstolón voltam az aszófői Kecze-Hady pincénél. Igen, ez még 2018-ban volt, a Corinthia szállóban rendezett Bordói November nagykóstolón. Ott találkoztunk először, és onnan jöttem el a legkiválóbb emlékekkel, amikre most...
Teljes cikk

Kecze-Hady Pincészet - Rizlingli (rizlingszilváni) 2017

Felejtsünk el mindent, amit a rizlingszilvániról (más néven Müller Thurgau) tudunk. Például azt, hogy "Mivel nagyon érzékeny a gombabetegségekre és a rothadásra, termelőjét gyakran készteti korai szüretre. Ilyenkor savai nyersek, durvák maradhatnak annak ellenére, hogy teljes érésben szüretelve...
Teljes cikk

Cramele Recas - Nonius 2017

Irigykedni, vagy nem irigykedni - ez itt a kérdés. Vajon akkor nemesb-e a lélek, ha kiszáll tenger kínja ellen, és próbál kákán is csomót keresve tiltakozni az igazsággal szemben, vagy ha csendben belenyugszik a megváltoztathatatlannak látszó igazságba, és elismeri, hogy egy angol ember által...
Teljes cikk

Blog

Vörösbor és sajt párosítás - egy mítosz vége

Kedves Olvasó, biztosan vett már részt olyan kóstoláson, ahol borokat és sajtokat párosítottak, ha más nem, saját kezdeményezésre, a saját konyhájában, kíváncsiságból. Elterjedt nézet, hogy a sajtokhoz - különösen a keménysajtokhoz - vörösbort kell inni, mert - ööö, miért is? Erről szól a...
Teljes cikk

Egy jó forralt bor

Megjött a hideg. Ilyenkor, például szánkózás után, jól esik egy forralt borral megmelegíteni hideg orrunkat.Készítettem egy prototípust, és szívesen ajánlom, mert jó lett, nagyon.Abban talán egyetértünk, hogy a forralt borhoz nem a legmagasabb minőségű bort szokás venni. Persze nem is a...
Teljes cikk

Mit igyunk Karácsonykor? (6. rész - sültek)

Karácsonyelső és másnapja. Hagyományosan a vendégjárás, a rokonok fogadásának ideje. Ilyenkor szoktak előkerülni a sültek, talán amerikai mintára egyre inkább a pulyka, de hallottam olyat is, aki pecsenyekacsát süt ilyenkor. Remek lehet, persze csak egyik a több fogás közül (a töltött káposzta...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (5. rész - a desszert)

Mi magyarok a desszertborban igazán nagyok vagyunk. Van néhány vidék, ahol a nemesrothadás hasonló mértékben, rendszerességgel és minőségben jelentkezik, de kétségtelenül Tokaj legalább annyira ismert a világban, mint Sauternes és Barsac Bordeaux vidékén, csak talán mivel magyar, még mindig nem...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (4. rész - a töltött káposzta)

Az elmaradhatatlan. Persze hagyományosan ez már első napi étel, hiszen Szenteste még böjt van.A töltött káposzta ismét csak rengeteg féle lehet, akár a többi, amiről eddig írtam. Ki savanyított káposztból csinálja, ki édes káposztából, ki vegyesen, aztán van, aki kelkáposztába csavarja a...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (3. rész - borleves)

Sokak asztalán szerepel a borleves, és az valóban nagyon finom. Hagyomány.A borleves fő szabályának azt tartom, hogy NEM ugyanazt a bort adjuk mellé, mint amiből készült.Hogy miért? A borleves alapborát fűszerekkel, cukorral ízesítjük, így sokkal édesebb lesz. Az alapbor pedig ezután savanyúnak...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (2. rész - halászlé)

Semmi kétség, ezzel nagy fába vágtam a fejszémet. Ugyanis ahány ház, annyi halászlé.Magyarországon pedig statisztikai adatok szerint 4.105.708 háztartás volt (2011-es adat). Sajnos, ennyi cikket nem tudok írni...Azután ott van az a további bökkenő, hogy a halászlé sokféleképpen készülhet. Lehet...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (1. rész - rántott ponty)

Cikksorozatot szeretnék indítani, így Karácsony előtt, megkönnyítendő a magyar ember által legkedveltebb karácsonyi ételek mellé megfelelő borok választását. Remélem, tudok vele ötletet adni és segíteni, sőt, remélem, hogy sikerül végigvinnem a cikksorozatot, mert jó pár "klasszikus" karácsonyi...
Teljes cikk

Új módszer a borhamisítás felismerésére

Mi is a borhamisítás? Ez a szó több, nagyon eltérő fogalmat takar, és ezzel most szembesültem, amikor a felismerését megkönnyítő legfrissebb tudományos eredményről és az ehhez kapcsolódó új honlapról akartam beszámolni.A borhamisítás fogalmára sorrendben a következőket találtam a magyar...
Teljes cikk

Hogyan kóstolok?

Fontosnak tartom, hogy tájékoztassam a Tisztelt Olvasót arról, hogy a "Borleírások" szekcióban szereplő cikkek milyen kóstolási folyamat eredményeként íródtak, mert végül is nem kevesebbről van szó, mint arról, hogy megbízhat-e a leírások pontosságában, vagy sem. Én magam nagyon helyeslem, hogy a...
Teljes cikk