VinCE 2017 szakmai nap - átfogó értékelés

Nem túlzás kijelentenem, hogy a VinCE rendezvény egyértelműen kinőtte a kereteit, túlzsúfolttá vált. Látogatottsága mára olyan elképesztő méreteket öltött, ami egyes időszakokban már-már élvezhetetlenné teszi az eredeti célnak megfelelő látogatás lefolytatását, vagyis azt, hogy képet kapjunk a magyar (kicsit tágabb értelemben a közép-európai) borpiac kínálati oldalának sokszínűségéről és minőségéről. Azt is mondhatnám, hogy – sajnos – már a rendezvény szakmai napja is elsősorban társasági eseménnyé vált, ahol a koktélruhás, kisestélyis, esetleg csak kiskosztümös hölgyek lovagjuk oldalán, vagy leendő lovagjuk keresése közben, elegánsan tipegve a Corinthia szálló rendezvénytermeinek kárpitjain, a legfrissebb afterwork divatot mutatják be és borkóstolásnak álcázva elit szórakozóhelyként kezelik a rendezvényt.

Szó ami szó, hozzájárulnak ehhez a borászatok is, akik közül a nagyobbak egészen világkiállítás-közeli méretű és minőségű dekorok között, és hostessek segítségével mutatják be kínálatukat. Kiemelkedik közülük ilyen szempontból a Kristinus borbirtok, akik – bár boraikat kedvelem – a marketingre olyan mennyiségben költhetnek, ami már a borsznobizmust nem csupán súrolja, hanem véleményem szerint e kategóriába mélyen bele is nyúlik.

Látható, hogy a rendezvény vonzereje – valószínűleg a meghívott számtalan nemzetközi szakértő hírének köszönhetően – rendkívüli, olyannyira, hogy még a magát joggal közép-európainak aligha tartó francia borászatok közül is jó néhány képviseltette magát akár közös standon, akár közvetlenül is – olyan borvidékekről is éppen, mint amilyen a Châteauneuf-du-Pape. Nem baj ez, és ha már itt tartunk, remek Côtes du Rhône Villages-t lehetett kóstolni, ami egyszerre kiváló alkalom volt arra, hogy a nagy magyar borok mellé téve megítélhessük ismét (sokadszor és afféle önbizalomhiányban tengődő nemzetként újra-meg-újra), hogy megálljuk-e a helyünket a nemzetközi porondon. Hát meg. Tegyük csak mellé a Mas du Bois Lauzonnak a Gróf Buttler Syrah 2012 Grande Selectionját, vagy akármelyik Kovács Nimród bort a Monopole sorozatból, és látni fogjuk, hogy sem az alapanyag, sem a kidolgozás nem marad el a külföldi mintától, s nem különbözik bizony másban, csak abban, hogy a magyar bornak saját egyénisége van. Mondom ezt úgy, hogy a magyar vörösborokról korábban éveken keresztül rossz véleménnyel voltam, ezen a kóstolón (és ezt megelőzően tavaly már néhány nagyobb vörös kóstolón) azt az irányt látom megerősödni, hogy a magyar vörösborok minősége átfogó, nagyon jelentős emelkedésen megy keresztül, ami egyértelműen az élenjáró borászatok stílusváltásának köszönhető. Elég említeni a már emlegetett borászatok mellé a Twickelt, vagy éppen a Sauskát, aki még a vörösök mellett a tokaji szőlőkből olyan autentikus Crémant de Bourgogne stílusú habzóbort képes facsarni, amilyet utoljára csak az angol piacon kóstoltam (s amitől bizony úgy éreztem magam, mint logómon, az Exegias-tálon a hajózó Dionysos).

Ugyanakkor meglepő volt, hogy mennyire változott a tavalyi rendezvényhez képest a kiállítók köre. Ebben gyanúm szerint nem kis szerepet játszhat a standok csillagászati árazása is, amire többen is panaszkodtak a tavalyi rendezvény után általam megkérdezett borászatok. Különösen a kisebbek. Az a véleményem, hogy a túl magasan tartott stand-árak akadályozzák a kisebb, de értékes pincészetek megjelenését, és ezzel hosszú távon a rendezvény kiállítóinak egysíkúvá válását érhetik el, ha nem vigyáznak. Idén aránytalanul kevesebb volt például a tokaji birtok (2016-ban 14 pincészet, idén csak 5), és valahogy sokkal több a balatoni, mint tavaly. Örültem azonban, hogy Mórnak több tér jutott, és a Geszler pincétől egy csodás szortimentet kóstolhattam.

Visszatérve a rendezvényre, a hölgyek annyiban zavartak, hogy a kóstolás szabályait be nem tartva számosan nagyon erősen parfümözték magukat, és bizony ha kóstolás közben elsétált valaki az ember mellett, akkor hosszasan szellőztetni kellett az orromat, hogy ismét a bor aromatikáját tudjam felfedezni a pohárban. Ha van „dress code”, azt hiszem a boros rendezvényekre kijárna egy „smell code” megalkotása is, ami vonatkozna egyaránt a kiállítókra – ne sütögessenek lila hagymás hamburgert a passage-ban – és a résztvevőkre: parfüm tilos! Egyedüli kivételként talán az alábbi képen látható lenne megengedett...

Újdonságok

Medveálom - Maczkó Rozé 2018

Annyira cuki ez a bor - mondta a feleségem, és tényleg, megragadó a sapkás jeges, de őrült jó ötlet a pohár-orrú, kicsit szomorkásan-néző-mackós csavarzár is, a kisfiam meg rögtön le akarta áztatni a címkét. Persze alighogy felmerült az ötlet, a többieknek is azonnal kellett, úgyhogy most...
Teljes cikk

Kortárs festmények az új Soltész borokon

Az egri Ostoros Családi Pincészet Soltész borcsaládja három prémium vörösborral lepi meg ősszel a borkedvelőket. A palackok nemcsak a tartalmuk miatt izgalmasak, a címkékre a Munkácsy-díjas, elismert képzőművész, Bukta Imre egy-egy alkotása került. A második generációs családi borászat már több...
Teljes cikk

A magnumpalack titka

Alcím: avagy hogyan lett ilyen népszerű a Borháló, és miért szerettem meg (Szubjektív piacértékelés az üzletben értékesített fine wine piacán Magyarországon.) Immár közel 6 éve élünk együtt és borozunk együtt a Kathona Krisztián fémjelezte Borhálóval, akik meredek ívben törtek be a hazai...
Teljes cikk

Vylyan Kakas 2018

Nyár van, ilyenkor természetes, hogy könnyű rozéhoz nyúl az ember. Rozékultúránk fejlődését nem csak a mennyiségi kínálat folyamatosan növekvő mértéke jelzi, hanem a tartalmi fejlődés is, s a szamóca-málna-cseresznye-gumicukor tengelyre felhúzott borok mellett egyre-másra felbukkannak...
Teljes cikk

Hilandar szerb kolostor (Áthosz hegy) - "Savino Pole" 2010

Az Áthosz-hegyi (XI. században alapított, többször bővített) Hilandar szerb monostor 2004-ben leégett. Mivel a monostort a szerb lelkiség központjának tartják, a szerb kormány számos adománnyal igyekezett fellendíteni a monostor helyreállítását. Ezek egyike volt a monostor modern borászatának...
Teljes cikk

Rózsa György pincészete, Tállya - Együtt 2017 (furmint)

„A bor lényege az ember, aki termeszti a szőlőt, félti, gondozza, mint gyermekét” – vallja Rózsa György Péter, tállyai borász honlapja derekán. Hosszú évek alatt arra lettem figyelmes, hogy a borsznobok (khm, bocsánat: borértők) mindig arra a legkíváncsibbak, hogy hogyan készül az adott tétel....
Teljes cikk

Egyedülálló palack az Egri borvidéken

Az Egri borvidék idén nyártól már a saját palackjával büszkélkedhet, a borkedvelők pedig nemsokára találkozhatnak is vele. Egy helyi, tradicionális üveget terveztek újra, amibe a jövőben a magasabb presztízsű egri borok kerülhetnek. Nekem tetszik, bár azt nem tudom elképzelni, hogy a Kovács Nimród...
Teljes cikk

három bio bor - Gróf Degenfeld

Nem tudok zongorázni. Az én hangszerem a basszusgitár. Mégis, sok évvel ezelőtt egy – nem túl jelentős – szerelmem kedvéért megtanultam néhány taktust, hogy el tudjam játszani a lány nagy kedvencét, John Lennon Imagine c. számát egy soron következő házibulin. Nem mondhatom, hogy őrülten bonyolult...
Teljes cikk

Petrény Winery - Borgundi 2012 (bikavér)

Ajándékba kaptam, nagy ünnepre nyitottam ki. Ez a bor már túl van a csúcsán. Illata még viszonylag gyümölcsös, érlelt, de szájban már barnás ízek, földes jegyek jelentkeznek. Teste kicsit üres, valahogy hiányzik a közepe. Szilvás, meggyes, avaros ízei jelzik, hogy valamikor jobb lehetett ennél. Nem...
Teljes cikk

Blog

Vörösbor és sajt párosítás - egy mítosz vége

Kedves Olvasó, biztosan vett már részt olyan kóstoláson, ahol borokat és sajtokat párosítottak, ha más nem, saját kezdeményezésre, a saját konyhájában, kíváncsiságból. Elterjedt nézet, hogy a sajtokhoz - különösen a keménysajtokhoz - vörösbort kell inni, mert - ööö, miért is? Erről szól a...
Teljes cikk

Egy jó forralt bor

Megjött a hideg. Ilyenkor, például szánkózás után, jól esik egy forralt borral megmelegíteni hideg orrunkat.Készítettem egy prototípust, és szívesen ajánlom, mert jó lett, nagyon.Abban talán egyetértünk, hogy a forralt borhoz nem a legmagasabb minőségű bort szokás venni. Persze nem is a...
Teljes cikk

Mit igyunk Karácsonykor? (6. rész - sültek)

Karácsonyelső és másnapja. Hagyományosan a vendégjárás, a rokonok fogadásának ideje. Ilyenkor szoktak előkerülni a sültek, talán amerikai mintára egyre inkább a pulyka, de hallottam olyat is, aki pecsenyekacsát süt ilyenkor. Remek lehet, persze csak egyik a több fogás közül (a töltött káposzta...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (5. rész - a desszert)

Mi magyarok a desszertborban igazán nagyok vagyunk. Van néhány vidék, ahol a nemesrothadás hasonló mértékben, rendszerességgel és minőségben jelentkezik, de kétségtelenül Tokaj legalább annyira ismert a világban, mint Sauternes és Barsac Bordeaux vidékén, csak talán mivel magyar, még mindig nem...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (4. rész - a töltött káposzta)

Az elmaradhatatlan. Persze hagyományosan ez már első napi étel, hiszen Szenteste még böjt van.A töltött káposzta ismét csak rengeteg féle lehet, akár a többi, amiről eddig írtam. Ki savanyított káposztból csinálja, ki édes káposztából, ki vegyesen, aztán van, aki kelkáposztába csavarja a...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (3. rész - borleves)

Sokak asztalán szerepel a borleves, és az valóban nagyon finom. Hagyomány.A borleves fő szabályának azt tartom, hogy NEM ugyanazt a bort adjuk mellé, mint amiből készült.Hogy miért? A borleves alapborát fűszerekkel, cukorral ízesítjük, így sokkal édesebb lesz. Az alapbor pedig ezután savanyúnak...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (2. rész - halászlé)

Semmi kétség, ezzel nagy fába vágtam a fejszémet. Ugyanis ahány ház, annyi halászlé.Magyarországon pedig statisztikai adatok szerint 4.105.708 háztartás volt (2011-es adat). Sajnos, ennyi cikket nem tudok írni...Azután ott van az a további bökkenő, hogy a halászlé sokféleképpen készülhet. Lehet...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (1. rész - rántott ponty)

Cikksorozatot szeretnék indítani, így Karácsony előtt, megkönnyítendő a magyar ember által legkedveltebb karácsonyi ételek mellé megfelelő borok választását. Remélem, tudok vele ötletet adni és segíteni, sőt, remélem, hogy sikerül végigvinnem a cikksorozatot, mert jó pár "klasszikus" karácsonyi...
Teljes cikk

Új módszer a borhamisítás felismerésére

Mi is a borhamisítás? Ez a szó több, nagyon eltérő fogalmat takar, és ezzel most szembesültem, amikor a felismerését megkönnyítő legfrissebb tudományos eredményről és az ehhez kapcsolódó új honlapról akartam beszámolni.A borhamisítás fogalmára sorrendben a következőket találtam a magyar...
Teljes cikk

Hogyan kóstolok?

Fontosnak tartom, hogy tájékoztassam a Tisztelt Olvasót arról, hogy a "Borleírások" szekcióban szereplő cikkek milyen kóstolási folyamat eredményeként íródtak, mert végül is nem kevesebbről van szó, mint arról, hogy megbízhat-e a leírások pontosságában, vagy sem. Én magam nagyon helyeslem, hogy a...
Teljes cikk