Villány nagykóstoló (2. felvonás)

Ezekben a karanténos időkben már nagyon ki vagyunk éheztetve - pontosabban szomjaztatva - a társasági eseményekre, mint amilyen egy jó borkóstoló. Tegnap tartottam egyet, szigorúan a karantén-szabályok figyelembe vételével, s mert külföldi vendégek is szép számmal részt vettek, Villányt szemeltem ki témaként. Hozzátartozik említeni, hogy ez már a második kóstoló volt, mert ugyanez a társaság Villányt visszatapsolta... Akkor Lelovits, Vojtek, Malatinszky, Maczkó, Günzer, Sauska, Jammertal borok voltak versenyben, gyönyörű borsor volt és élvezetes küzdelem, melyből a Jammertal Cassiopeia Cabernet Franc 2011 került ki aboszolút győztesként.

Ez alkalommal Polgár Zoltán olaszrizlingjével kezdtünk és a Ruppert Nyúllal, ami különösen érdekes kontrasztja volt az old-school és a modern felfogású olaszoknak (a Nyúl némi cabernet sauvignonnal felpezsdítve tényleg markánsan üde és lendületes lett, tele exotikus gyümölcsökkel), majd Mayer Márton szmokingba öltözött eleganciájú rozéja után a vörösök felé tekintettünk ki. A Weninger-Gere Phoenix cuvée kissé átlagosra hangolt bársonyossága és mediterrán-érzete után izgalmasabb vizekre eveztünk.

 

Vylyan Kékfrankos 2015

Rendkívül élvezetes, lobogó-vibráló, jó arányú és ízig-vérig Vylyan stílusú bor, amiben felfedezhető a rokonság a 2020-as Bogyólével, ugyanakkor persze egészen más kategória. Életerőt sugárzó, gyönyörű fajtajelleges, markáns tanninokkal körbebástyázott, zamatos, friss gyümölcskarakterrel és egész seregnyi fűszer-arzenállal megspékelt, fine-diningbe való, fiatalos borcsoda. Annyira rusztikus, amennyire kell, annyira gyümölcsös, amennyire kell, stb. szóval tökéletes egyensúly, olyannyira, hogy ár-érték arányban kiemelkedő. Modern bor, ami nem akar túl komoly lenni – nem is lesz az – de igényes és nagyon magyar, nagyon Vylyan. Gurulós-gördülős textúra, grafitos, már-már syrah-t idéző ízek. Személyes kedvencem volt a kóstolón, 90 pont. 

 

 

Bock Cabernet Franc 2016

Barnás karimájú áttetsző, sötét rubinszín. Fára és másodlagos érlelési jegyekre épülő illata kicsi, szűk pohárból még gyümölcshangsúlyos - málna, kökény - de nagy pohárban szétzilálódik. Szerintem már csúcsán van, érdemes elfogyasztani. Ízében még őrzi a gyümölcsösséget, de már likőrösödik, bonbon meggy, kávé és cikória kísérettel. Csak a szabvány kóstolópohárból javaslom inni, hogy elégedettek legyünk vele. Talán kissé túlzásba vitt hordózás érződik, mindenesetre a fanyar stílus kedvelői előnyben. Jellegzetesen Bock stílusú, kissé szárító tannin. Ételhez, füstölt sajt mellé, lasagne kíséretére még jól iható. 86 pont.

 

Tiffán Carissima 2015

Koncentrált, összeérett, jó formában lévő bor, de sajnos kissé rátelepszik az animalitás, bőrösség, ami szerintem brettből származik. Szerencsére csak az illatban érezni erősen, a kortyban már visszatér a gyümölcsösség, elsősorban feketeribizli, fekete cseresznye, igaz, már másodlagos érlelési jegyekkel átszőtten. Cédrusos, meleg fűszeres fásság keretezi a kortyot. Tartása jó, szerkezete arányos, teste közepes, elegáns, lecsengése valamivel hosszabb és meleg, gyümölcsös. Csúcsán van, fogyasszuk, ne tartogassuk - ezt is inkább kisebb, szűk szájú pohárból érdemes kóstolni. 88 pont

 

Gere Kopar 2017

Végtelen profizmussal összerakott bor, amit azonban túl korán hoztak forgalomba véleményem szerint. Illatban makulátlan tisztaság, primer gyümölcsösség, fejlődése kezdetén álló fűszeresség. Koncentrált, mély illat, arányos és mértéktartó, kissé alkoholhangsúlyos. Szájban ismét a megnyugtató profizmus, ízléses arányosságra törekvés érződik. Közepesnél nagyobb teste most még valamelyest integrálatlan, de így sem túlzó tanninokkal párosul. Érdemes betárazni, és legalább 2-3 évig fektetni, hogy belesimuljon. Ígéretes, vaníliás, piros- és feketeribizlis, csettintős, mély ízek érződnek, nem válik unalmassá, szépen rétegzett. Egyszerűen csak túl fiatal még. Édeskés, közepesnél hosszabb lecsengése jellegzetesen Villányi zamatokkal társul, mégis kifejezetten érezni a nemzetközi piacra szánt stílust a bor egész szövetén átderengeni. Szárazpróbájában szép, édes vanília és fekete bogyósok zárják az összképet. 92 pont.

 

Jackfall Pillangó 2013

A kóstoló szenzációja, igazi gyöngyszem. A sok ’15-ös tétel után egy felüdítő kivétel a szenzációs 2013-ból. Annyi év után is még olyan fiatal, pályája kezdetén csupán! Sötét rubinszín, széle sem téglásodik még, lilás csillanások fedezhetők fel. Kitöltést követően áradó, édes vanília illat fogad. Kerek, mint a polírozott márványgolyó. Lassan nyílik, de egy óra múlva már szépen megközelíthető. Makulátlan szantálfa illatba fordul át, mögötte fekete bogyósok és végtelenül rétegzett fűszeresség. Selymes textúra, édes gyümölcsösség, kifejezetten kedves, karamell-pudingos illatok. Bűn volna nem a megfelelő, nagy kelyhű bordói pohárból kóstolni. Óriási, de nem elnehezülő extraktja percekig lefutó templomablakokat varázsol a pohár falára. Szegfűszeg, fahéj, görögszéna, kömény az illatban. Közepesnél valamivel nagyobb testét tökéletes arányossággal támasztja meg a csersav. Nem keserű, nem uralja el; fekete teás érzetű, finoman szemcsés és igazán „gasztrós”. Orrban tömjén. Szárazpróbájában az egész illat- és ízarzenált egyszerre érezni. Közepesnél hosszabb lecsengése édes és gyümölcsös, melengető és arányos. Bár Villányból házasításokhoz vagyunk szokva, ennek a bornak nem áll rosszul, hogy egy fajtából van, mert benne van minden, amit kívánni lehet. Megkockáztatom a 95 pontot.

Mi tagadás, jól elfárad az ember egy ilyen sor után, de még másnapra is kitart az élmény, egyfajta belső sziporkázás formájában. Végkövetkeztetésként a társaság azt fogalmazta meg, magyar s külföldi egyaránt, hogy amint vége a lezárásoknak, s újból lehet utazni, Villányt feltétlenül az elsők közötti úticélként kell szem előtt tartanunk. Kell-e ennél bíztatóbb vélekedés?...

 

Újdonságok

Bogyólé - Beaujolais: 1-0 !

BREAKING!... A BOGYÓLÉ ÉLVEZETESEBB, MINT A BEAUJOLAIS NOUVEAU! Talán nem vonja kétségbe senki, hogy hazánkban a legjobb beaujolais nouveau típusú bort a Vylyan készíti. Egyben a legismertebbet is: sorozatban a 17-ik évjárat már a Bogyóléből, ami a poharainkba kerül. Tavalyi posztomban azon...
Teljes cikk

Luka Enikő - Soproni Turán 2017

Őszinte leszek, hype-nak, legjobb esetben is marketing fogásnak tartom a női borászok körül kialakult hírverést. Annyi mindent olvasunk, hogy lágyabbak, nőiesebbek a boraik, hogy kifejezőbbek, meg hasonlók. Valóban? Tény, hogy a nők szaglása általában kifinomultabb, például száz közül is megismerik...
Teljes cikk

Szentpéteri - Generáció cuvée 2019

Ritkán találkozunk érleltebb borokkal a Kunság vidékéről, pedig ott sem kizárólag tartályban érlelt, friss évjáratú borokat értékesítenek. Mai tételünk 2019-es, a VinAgora 2021-es versenyén ezüstérmes helyezett fehérbor. Szép, aranyba hajló csillanású bor. Nagyon szokatlan, chardonnay -...
Teljes cikk

Mikóczi Pincészet, Báta - Davand 2018

Egyszer volt, hol nem volt, a szarvasok sétálgattak az erdőben, és addig sétálgattak, amíg beesteledett. Így esett, hogy a 2018-as Davand cuvée címkéjén a két szarvas a sötétkék erdőben akaszkodott egymás agancsába, nem úgy, mint a Mikóczi Pincészet többi borán, ahol fényes nappal, fehér alapon...
Teljes cikk

Jammertal Blue Sky 2012

Sokszor írtam már a 2012-es évjáratról, ilyen szerintem évszázadonként csak egy van. Minden alkalommal elkápráztat. Kár, hogy csak néhány villányi borászat vállalja fel a hosszas érleléssel járó finanszírozási terhet. Ezek egyike a szenzációs Jammertal borászat. A Blue Sky a Jammertal sorozat...
Teljes cikk

Hétvége a tónál - Strommer pincészet

Északi part vagy déli part? Mélyvíz avagy sekély víz? Egy magyar ember számára nem az a kérdés, hogy szereti-e a Balatont, esetleg csak annyi: melyik oldalt szereti jobban. A Balaton egyike azoknak a nemzeti alapélményeknek, amik mentén meghatározzuk a magyar identitást. Oly sokunknak ismerős...
Teljes cikk

A Hard-seltzer jelenség

Valamikor a nyár elején jelent meg először ez a szó: hard seltzer. De akkor aztán egyszerre és mindenhol, minden felületen. Ez azt jelenti, hogy pénz van mögötte, minden bizonnyal nem kicsi. Az, hogy valami undorító, általában nehezen leplezhető, bár igyekszenek gondosan palástolni, például sok...
Teljes cikk

Aranyérmes Cannes-ban az Ostoros Rozé 2020

A franciaországi Cannes-ban idén nyáron nemcsak a filmcsillagok ragyognak, hanem az Ostoros Családi Pincészet Egri Rozéja is. 2004 óta itt rendezik meg ugyanis minden évben a világ legnagyobb, kifejezetten rozéknak szóló világversenyét, a Mondial du Rosét, ahol az Ostoros 2020-as évjáratú Egri Rozé...
Teljes cikk

Szatmári Családi Pincészet, Szigliget

Feleslegesnek tűnik egy olyan pincészetről írni, amelyik jelenleg zárva tart. Éttermük is üzemel(t) és most átalakítás miatt zárva. Miközben éppen balatoni szezon van... Mivel azonban a borok annyira jók, én hiszek a folytatásban, ahogy a tulajdonos, Szatmári Gábor is, hiszen ő dolgozik rajta! A...
Teljes cikk

Somló nagyágyúja (Györgykovács Tramini 2018)

Sovány vigasz, hogy Györgykovács Imre furmint és hárslevelű ültetvényeit Kreinbacher néven élvezhetjük tovább, mint arról néhány éve értesülhettünk. vinoport.hu/tema/az-utolso-harslevelumet-isszuk-iden/3564. Nem mintha Kreinbacherék nem lennének elég jók. De ahogy Szepsy István neve egy lett...
Teljes cikk

Blog

Vörösbor és sajt párosítás - egy mítosz vége

Kedves Olvasó, biztosan vett már részt olyan kóstoláson, ahol borokat és sajtokat párosítottak, ha más nem, saját kezdeményezésre, a saját konyhájában, kíváncsiságból. Elterjedt nézet, hogy a sajtokhoz - különösen a keménysajtokhoz - vörösbort kell inni, mert - ööö, miért is? Erről szól a...
Teljes cikk

Egy jó forralt bor

Megjött a hideg. Ilyenkor, például szánkózás után, jól esik egy forralt borral megmelegíteni hideg orrunkat.Készítettem egy prototípust, és szívesen ajánlom, mert jó lett, nagyon.Abban talán egyetértünk, hogy a forralt borhoz nem a legmagasabb minőségű bort szokás venni. Persze nem is a...
Teljes cikk

Mit igyunk Karácsonykor? (6. rész - sültek)

Karácsonyelső és másnapja. Hagyományosan a vendégjárás, a rokonok fogadásának ideje. Ilyenkor szoktak előkerülni a sültek, talán amerikai mintára egyre inkább a pulyka, de hallottam olyat is, aki pecsenyekacsát süt ilyenkor. Remek lehet, persze csak egyik a több fogás közül (a töltött káposzta...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (5. rész - a desszert)

Mi magyarok a desszertborban igazán nagyok vagyunk. Van néhány vidék, ahol a nemesrothadás hasonló mértékben, rendszerességgel és minőségben jelentkezik, de kétségtelenül Tokaj legalább annyira ismert a világban, mint Sauternes és Barsac Bordeaux vidékén, csak talán mivel magyar, még mindig nem...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (4. rész - a töltött káposzta)

Az elmaradhatatlan. Persze hagyományosan ez már első napi étel, hiszen Szenteste még böjt van.A töltött káposzta ismét csak rengeteg féle lehet, akár a többi, amiről eddig írtam. Ki savanyított káposztból csinálja, ki édes káposztából, ki vegyesen, aztán van, aki kelkáposztába csavarja a...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (3. rész - borleves)

Sokak asztalán szerepel a borleves, és az valóban nagyon finom. Hagyomány.A borleves fő szabályának azt tartom, hogy NEM ugyanazt a bort adjuk mellé, mint amiből készült.Hogy miért? A borleves alapborát fűszerekkel, cukorral ízesítjük, így sokkal édesebb lesz. Az alapbor pedig ezután savanyúnak...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (2. rész - halászlé)

Semmi kétség, ezzel nagy fába vágtam a fejszémet. Ugyanis ahány ház, annyi halászlé.Magyarországon pedig statisztikai adatok szerint 4.105.708 háztartás volt (2011-es adat). Sajnos, ennyi cikket nem tudok írni...Azután ott van az a további bökkenő, hogy a halászlé sokféleképpen készülhet. Lehet...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (1. rész - rántott ponty)

Cikksorozatot szeretnék indítani, így Karácsony előtt, megkönnyítendő a magyar ember által legkedveltebb karácsonyi ételek mellé megfelelő borok választását. Remélem, tudok vele ötletet adni és segíteni, sőt, remélem, hogy sikerül végigvinnem a cikksorozatot, mert jó pár "klasszikus" karácsonyi...
Teljes cikk

Új módszer a borhamisítás felismerésére

Mi is a borhamisítás? Ez a szó több, nagyon eltérő fogalmat takar, és ezzel most szembesültem, amikor a felismerését megkönnyítő legfrissebb tudományos eredményről és az ehhez kapcsolódó új honlapról akartam beszámolni.A borhamisítás fogalmára sorrendben a következőket találtam a magyar...
Teljes cikk

Hogyan kóstolok?

Fontosnak tartom, hogy tájékoztassam a Tisztelt Olvasót arról, hogy a "Borleírások" szekcióban szereplő cikkek milyen kóstolási folyamat eredményeként íródtak, mert végül is nem kevesebbről van szó, mint arról, hogy megbízhat-e a leírások pontosságában, vagy sem. Én magam nagyon helyeslem, hogy a...
Teljes cikk