Új arculatot kaptak a Bujdosó borok

Facelift - így hívják az autók nyelvén azt, ami történt a dél-balatoni Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet Matróz sorozatával, melynek címkecsaládja megújult idén ősszel. A téma maradt a Balaton és a vitorlázás, a letisztult grafikai elemekkel és új színvilággal rendelkező címkéket ismét Ipacs Géza tervezte meg a pincészet részére. Nem tudom, vitorlázós körökben minek mondanák ezt, talán "orrplasztika"? - vagy valami ilyesmi. De félre a tréfát, mert a borról akarok írni.

A Bujdosó családtól elválaszthatatlan a Balaton és a hajózás. A Bujdosó fivérek gyerekkoruk óta vitorláznak, és azóta sem csillapodott ez a szenvedélyük, amely jól megfér a Balaton melletti szőlőműveléssel és borászkodással. Egy grafikailag egységesebb és markánsabb megjelenés volt az új címkék koncepciójának az alapja, ami sokkal erősebb kódokkal kommunikál. A változás legszembetűnőbben a motívumok letisztultságában és elrendezésében, valamint az új színválasztásban látszik. Az eddigi sokszínű és rajzosabb motívumok ikonjellegű megjelenésre cserélődtek. A fő motívumok a Balaton és a vitorlázás maradtak. A tipográfia feszesebbé vált, a Bujdosó logó pedig a címke alsó részébe került egy kék sávba, ami által plusz nyomatékot kapott.

Elöl persze a kapitány, bár arra a kérdésre nem kaptunk maradéktalanul meggyőző választ, hogy miért az Irsai Olivér a kapitány. (Itt kívánom említeni, hogy az Irsai Olivért még néhány évtizeddel ezelőtt Irsay-nak írták a szőlő fajtakönyvben! Hogy ezt hová tűnt, és miért?...)

Sietek leszögezni, hogy a címke új, de ami a palackon belül van, az a régi, és ez igazán pozitív üzenet. A címke-bemutatót mélyreható kóstoló is kísérte, amely teljes palettáját megmutatta a Bujdosó szortimentnek. Ilyennek éreztem ott, és akkor:

Torony olaszrizling, 2016. Szalmaszín, zöldes reflexekkel. Jó fajtajelleges illat, pici fülledtség, de ezt másodperc töredéke alatt kiszellőzi. Jó savszerkezet, semleges ízvilág jellemzi, illatban citrusok, kis kesernye és magas fokú tisztaság érzete. Ízben megjelenik az olaszrizlinges mandulás kesernyésség is, barack, pici körte. Hangyányi maradékcukor kerekíti, friss, egészében élvezetes, jól iható, könnyebb bor közepes testtel, kicsit rövidebb lecsengéssel. Főként étkezés mellé ajánlom, kísérőnek, jól támaszthatja alá a tejszínes fehér húsokat.

Iránytű szürkebarát 2016. Világos aranyszín, közepesen intenzív, igazán kellemes, harmonikus illat, főként virágos: gyöngyvirág. Érett alapanyag érződik, és extraktban is jól látható a pohár oldalán lecsorgó templomablakok képében. Kellemesen szürkebarátos, de nem túltolt, kifejezetten gasztro-borosra hangolt képlet, sok és lédús őszibarackkal, kevés sárgadinnyével. Magában is kifejezetten ízletes, könnyen iható. Intenzív, de nem túlzó savú (6,4 g/l) és alkoholban viszonylag szegényebb bor, lecsengése közepes és további virágok jellegét mutatja fel. Szárazpróbájában akácvirág. Kifejezetten jó ár-érték arány (1200 ft).

Szextáns rajnai rizling 2016. Jellegzetes rajnai illattal indít, markánsan érezni a rajnainál kötelező citrusokat, az érett citrom mögött halványan a rajnaira jellemző füstösséget (nagyon halványan). Alkoholban gazdagabb bor, teste azonban kicsit halvány, lecsengése rövidebb. Egyrétű bor, frissessége az az érték, ami étkezés mellé kellemes kísérővé teszi anélkül, hogy az étel ízei elé tolakodna. Szárazpróbájában ennek is érezhető némi kedves maradék-cukor.

Nemere 2015. Világos aranyszín. Bâtonnage technológiával, majd újhordózással érlelt, a finomseprőzés és hordózás jellegzetes fás-toastos illataival indító bor. Gyümölcsössége jó, barack, körte, citrusok. Kiegészíti a friss radírgumi jellegzetes illata. Érdekes, és soha nem éreztem még ilyet. Egyáltalán nem kellemetlen. Egyensúlya az alkohol felé billen némileg, viszont egyérelműen érezni, hogy komolyabb anyaggal van dolgunk. Chardonnay, sauvignon blanc, szürkebarát fajtaösszetételű házasítás. Szájban a finomseprőzés és hordó vaníliás-kekszes jellege a legszembeszökőbb. Testben az illat nagyobbat ígért, mint a tényleges test, de összképében szépen összerakott bor, csak némiképpen túlárazottnak érzem 2700 ft-os árával.

Katamarán 2013. Áttetsző rubinszín, világos széllel. 2013-as, amely évjárat korábbi tapasztalatom alapján eléggé hamar öregszik, de úgy látszik ez elsősorban a délebbi (szekszárdi, villányi, pécsi) borvidékekre volt jellemző, nem a Balatonnál. Kiválóan tartja magát, még fejlődése elején lévő illata kifejezetten olaszos, meleg fűszeres, elsősorban franc-os, kicsit ribizlileveles, paprikás, meggyes, fekete bogyós. Kifejezetten nagy komplexitás. Szépen beérett és a gyümölcsösséggel jól egyensúlyt tartó tanninok jellemzik. Gyümölcsössége friss, nem megy el a likőrösség vagy lekvárosság felé. Zamatos bor, fűszeres, szinte édeskés az extraktja.  Lecsengése közepes és nem megterhelő. Tetten érhető a borban egy jellegzetes löszös karakter, lágyság. Arányos, egyensúlyos bor, élvezet inni. Kiválóan integrálja a franc és a sauvignon jellegét, jól eltalált arány az 50-50% ebben a házasításban. Áll még előtte néhány év, és már most magas élvezeti értéket nyújt. Könnyed, de nem könnyű, szép szövésű, elegáns textúrájával személyes kedvencemmé vált a kóstolón. Nagyon jó ár érték arányt képvisel, szerintem bő 25%-kal többet el lehetne kérni érte. Fél évvel ezelőtt, a Bordói November rendezvényen kóstolva úgy jellemeztem, hogy „szép sauvignonos jelleget mutat, érdekesen kétarcú bor: míg illatban visszafogott és átlagosnak tűnő, szájban csodásan hozza a gyümölcsösséget; közönségkedvenc lehet, benne van az újhordós vaníliásság is, a cabernet sauvignon jellegzetessége és komolysága is, valahol az acéltartályos vékony és a nagy vörösbor között elhelyezkedő, a mindennapokban jól iható, jólesően fogyasztható bor” – és erre akkor a termelő azt válaszolta nekem, hogy „ilyennek álmodtuk meg”. Tetten értük, mennyit és miben változott ez a bor 10 hónap alatt. Nyílt, mélyült. Jót tett neki az idő. 

Bár nem kóstoltuk a Matróz-sorozat bemutatóján, nem hagyhatom ki, hogy néhány szót ne ejtsek a Bujdosó 2013-as IbiTuba-ról is: a szedres, feketeribizlis gyümölcsösség mellett tejcsokoládés jelleg is megjelenik, szépen integrált tanninokkal, komoly felépítésű bor, igazi nagy bor, kár, hogy nem tudtam ezt is újra kóstolni 10 hónap után.

(Fényképek: Furmint Photo. A rendezvényért köszönet a Wineglass Communications-nak)

Újdonságok

Szöllősi Pincészet, Neszmély - Rozé 2015

Az én nagyapám az a típusú régi vágású úriember volt, aki mindennap, még 94 évesen is nyakkendőt kötött, még az otthon tartózkodáshoz is, és az volt számára a rend, ha a vasárnapi ebédet délben, fehér abrosszal terítve tálalja fel a nagyanyám. Szöllősi rozéjáról a nagyapám jutott eszembe, mert...
Teljes cikk

Kékfrankos Április tanulságai II. - Mi lett veled, 2013-as évjárat?

Pótolnom kell néhány elmaradásomat. Jaj, de még milyen sokat kellene! Hiszen a Tokaji Március legjobbjaival is adós vagyok még ("iMÁDlak", "Édesem" - a Mádi Borház Manufaktúrától, aztán Tállya Wines késői szüret), de rögtön a nyakamon volt a kékfrankos rendezvény is. Most talán megpróbálom...
Teljes cikk

Nyakas Sauvignon Blanc 2015

Ma van a nemzetközi sauvignon blanc nap, ld. előző cikkemet Május 6. a Sauvignon Blanc napja lesz (International Sauvignon Blanc Day), ezért mindenképpen sauvignon blanc-t akartam kóstolni. Nyakas borban még soha nem csalódtam, ezért tőlük választottam. Ez is mintapéldány.Szalmaszín, zöldes...
Teljes cikk

Basilicus – Egyszervolt furmint birtokbor 2012

Az utóbbi időben a Kékfrankos Április miatt annyi vörösbort kóstoltam, hogy szinte lila maradt tőle a fogsorom. Úgy érzem, ideje visszatérnem a fehérek világába, annál is inkább, mivel a Tokaji Márciuson megismert borok közül sokat még be sem sikerült mutatnom. Éppen a "száraz furmint" programomat...
Teljes cikk

Köpcös Tímea Siller 2015

Siller wine is, without any doubt, very particularly Hungarian, and thus, lesser known wine style. Even within the country. It is red wine, and yet it's not; it isn't a rosé -  still it's light and fruity, light in tannins and should be enjoyed young. There have been a lot of efforts lately,...
Teljes cikk

Köpcös Pince - Kékfrankos 2012

Elismerem, hogy nem mindenki csinálná meg azt, amit én megtettem ezzel a borral. Harmadik napja dekantálom, és - munkaidőn kívül - folyamatosan kóstolgatom. De ez valami egészen különleges, amit itt tapasztaltam. És nem először: 2008 óta rajongója vagyok a Köpcös boroknak. Deep Purple - vagyishogy...
Teljes cikk

Kékfrankos Április - a kékfrankos 1000 arca

Nagy örömmel számolok be arról, hogy szombaton részt vettem a Kékfrankos Április rendezvényen a Corinthia szállóban - kiállítóként. Igaz, hogy idegen tollakkal ékeskedtem, hiszen nem a saját boromat mutattam be, azonban büszkeség számomra, hogy - szerintem - a Kunsági borvidék legjobb...
Teljes cikk

Lajvér Rosé Cuvée 2015

Egy kellemes esti beszélgetőbort akartam venni. Járt utat járatlanért el nem hagytam: Lajvér bort már kóstoltam, írtam is róla, így a fehér házasítás helyett - amelynek 2014-es évjáratát megdícsértem itt Lajvér Cuvée Blanc 2014, 2015-öset a VinCE-n kóstoltam és a "megszokott" sikert aratta...
Teljes cikk

Szivek Pincészet, Neszmélyi borvidék

Budapesttől csak 39 kilométer Kesztölc, ami már a neszmélyi borvidék része. Etyek meg ráadásul még egy kilométerrel messzebb is van. Mégis Etyekre jár piknikezni a fél város, Kesztölcre pedig nem, és ez nem azért van, mert a borok ne volnának jók. Tulajdonképpen a neszmélyi és az etyeki borvidék a...
Teljes cikk

Gere Kopar 2011

Ki nem állhatom azt, amikor egy borszakíró vagy blogger valamely bevett, nagy márkát leszól, hosszasan és részletesen elemzi és bizonyítja, hogy mennyivel gyengébb, mint az X, Y vagy Z évjárat. Olybá tűnik, mintha ezáltal igyekezne bizonyítani, hogy ő mennyire rátermett és ügyes, mennyire hozzáértő...
Teljes cikk

Blog

Vörösbor és sajt párosítás - egy mítosz vége

Kedves Olvasó, biztosan vett már részt olyan kóstoláson, ahol borokat és sajtokat párosítottak, ha más nem, saját kezdeményezésre, a saját konyhájában, kíváncsiságból. Elterjedt nézet, hogy a sajtokhoz - különösen a keménysajtokhoz - vörösbort kell inni, mert - ööö, miért is? Erről szól a...
Teljes cikk

Egy jó forralt bor

Megjött a hideg. Ilyenkor, például szánkózás után, jól esik egy forralt borral megmelegíteni hideg orrunkat.Készítettem egy prototípust, és szívesen ajánlom, mert jó lett, nagyon.Abban talán egyetértünk, hogy a forralt borhoz nem a legmagasabb minőségű bort szokás venni. Persze nem is a...
Teljes cikk

Mit igyunk Karácsonykor? (6. rész - sültek)

Karácsonyelső és másnapja. Hagyományosan a vendégjárás, a rokonok fogadásának ideje. Ilyenkor szoktak előkerülni a sültek, talán amerikai mintára egyre inkább a pulyka, de hallottam olyat is, aki pecsenyekacsát süt ilyenkor. Remek lehet, persze csak egyik a több fogás közül (a töltött káposzta...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (5. rész - a desszert)

Mi magyarok a desszertborban igazán nagyok vagyunk. Van néhány vidék, ahol a nemesrothadás hasonló mértékben, rendszerességgel és minőségben jelentkezik, de kétségtelenül Tokaj legalább annyira ismert a világban, mint Sauternes és Barsac Bordeaux vidékén, csak talán mivel magyar, még mindig nem...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (4. rész - a töltött káposzta)

Az elmaradhatatlan. Persze hagyományosan ez már első napi étel, hiszen Szenteste még böjt van.A töltött káposzta ismét csak rengeteg féle lehet, akár a többi, amiről eddig írtam. Ki savanyított káposztból csinálja, ki édes káposztából, ki vegyesen, aztán van, aki kelkáposztába csavarja a...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (3. rész - borleves)

Sokak asztalán szerepel a borleves, és az valóban nagyon finom. Hagyomány.A borleves fő szabályának azt tartom, hogy NEM ugyanazt a bort adjuk mellé, mint amiből készült.Hogy miért? A borleves alapborát fűszerekkel, cukorral ízesítjük, így sokkal édesebb lesz. Az alapbor pedig ezután savanyúnak...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (2. rész - halászlé)

Semmi kétség, ezzel nagy fába vágtam a fejszémet. Ugyanis ahány ház, annyi halászlé.Magyarországon pedig statisztikai adatok szerint 4.105.708 háztartás volt (2011-es adat). Sajnos, ennyi cikket nem tudok írni...Azután ott van az a további bökkenő, hogy a halászlé sokféleképpen készülhet. Lehet...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (1. rész - rántott ponty)

Cikksorozatot szeretnék indítani, így Karácsony előtt, megkönnyítendő a magyar ember által legkedveltebb karácsonyi ételek mellé megfelelő borok választását. Remélem, tudok vele ötletet adni és segíteni, sőt, remélem, hogy sikerül végigvinnem a cikksorozatot, mert jó pár "klasszikus" karácsonyi...
Teljes cikk

Új módszer a borhamisítás felismerésére

Mi is a borhamisítás? Ez a szó több, nagyon eltérő fogalmat takar, és ezzel most szembesültem, amikor a felismerését megkönnyítő legfrissebb tudományos eredményről és az ehhez kapcsolódó új honlapról akartam beszámolni.A borhamisítás fogalmára sorrendben a következőket találtam a magyar...
Teljes cikk

Hogyan kóstolok?

Fontosnak tartom, hogy tájékoztassam a Tisztelt Olvasót arról, hogy a "Borleírások" szekcióban szereplő cikkek milyen kóstolási folyamat eredményeként íródtak, mert végül is nem kevesebbről van szó, mint arról, hogy megbízhat-e a leírások pontosságában, vagy sem. Én magam nagyon helyeslem, hogy a...
Teljes cikk