Új arculatot kaptak a Bujdosó borok

Facelift - így hívják az autók nyelvén azt, ami történt a dél-balatoni Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet Matróz sorozatával, melynek címkecsaládja megújult idén ősszel. A téma maradt a Balaton és a vitorlázás, a letisztult grafikai elemekkel és új színvilággal rendelkező címkéket ismét Ipacs Géza tervezte meg a pincészet részére. Nem tudom, vitorlázós körökben minek mondanák ezt, talán "orrplasztika"? - vagy valami ilyesmi. De félre a tréfát, mert a borról akarok írni.

A Bujdosó családtól elválaszthatatlan a Balaton és a hajózás. A Bujdosó fivérek gyerekkoruk óta vitorláznak, és azóta sem csillapodott ez a szenvedélyük, amely jól megfér a Balaton melletti szőlőműveléssel és borászkodással. Egy grafikailag egységesebb és markánsabb megjelenés volt az új címkék koncepciójának az alapja, ami sokkal erősebb kódokkal kommunikál. A változás legszembetűnőbben a motívumok letisztultságában és elrendezésében, valamint az új színválasztásban látszik. Az eddigi sokszínű és rajzosabb motívumok ikonjellegű megjelenésre cserélődtek. A fő motívumok a Balaton és a vitorlázás maradtak. A tipográfia feszesebbé vált, a Bujdosó logó pedig a címke alsó részébe került egy kék sávba, ami által plusz nyomatékot kapott.

Elöl persze a kapitány, bár arra a kérdésre nem kaptunk maradéktalanul meggyőző választ, hogy miért az Irsai Olivér a kapitány. (Itt kívánom említeni, hogy az Irsai Olivért még néhány évtizeddel ezelőtt Irsay-nak írták a szőlő fajtakönyvben! Hogy ezt hová tűnt, és miért?...)

Sietek leszögezni, hogy a címke új, de ami a palackon belül van, az a régi, és ez igazán pozitív üzenet. A címke-bemutatót mélyreható kóstoló is kísérte, amely teljes palettáját megmutatta a Bujdosó szortimentnek. Ilyennek éreztem ott, és akkor:

Torony olaszrizling, 2016. Szalmaszín, zöldes reflexekkel. Jó fajtajelleges illat, pici fülledtség, de ezt másodperc töredéke alatt kiszellőzi. Jó savszerkezet, semleges ízvilág jellemzi, illatban citrusok, kis kesernye és magas fokú tisztaság érzete. Ízben megjelenik az olaszrizlinges mandulás kesernyésség is, barack, pici körte. Hangyányi maradékcukor kerekíti, friss, egészében élvezetes, jól iható, könnyebb bor közepes testtel, kicsit rövidebb lecsengéssel. Főként étkezés mellé ajánlom, kísérőnek, jól támaszthatja alá a tejszínes fehér húsokat.

Iránytű szürkebarát 2016. Világos aranyszín, közepesen intenzív, igazán kellemes, harmonikus illat, főként virágos: gyöngyvirág. Érett alapanyag érződik, és extraktban is jól látható a pohár oldalán lecsorgó templomablakok képében. Kellemesen szürkebarátos, de nem túltolt, kifejezetten gasztro-borosra hangolt képlet, sok és lédús őszibarackkal, kevés sárgadinnyével. Magában is kifejezetten ízletes, könnyen iható. Intenzív, de nem túlzó savú (6,4 g/l) és alkoholban viszonylag szegényebb bor, lecsengése közepes és további virágok jellegét mutatja fel. Szárazpróbájában akácvirág. Kifejezetten jó ár-érték arány (1200 ft).

Szextáns rajnai rizling 2016. Jellegzetes rajnai illattal indít, markánsan érezni a rajnainál kötelező citrusokat, az érett citrom mögött halványan a rajnaira jellemző füstösséget (nagyon halványan). Alkoholban gazdagabb bor, teste azonban kicsit halvány, lecsengése rövidebb. Egyrétű bor, frissessége az az érték, ami étkezés mellé kellemes kísérővé teszi anélkül, hogy az étel ízei elé tolakodna. Szárazpróbájában ennek is érezhető némi kedves maradék-cukor.

Nemere 2015. Világos aranyszín. Bâtonnage technológiával, majd újhordózással érlelt, a finomseprőzés és hordózás jellegzetes fás-toastos illataival indító bor. Gyümölcsössége jó, barack, körte, citrusok. Kiegészíti a friss radírgumi jellegzetes illata. Érdekes, és soha nem éreztem még ilyet. Egyáltalán nem kellemetlen. Egyensúlya az alkohol felé billen némileg, viszont egyérelműen érezni, hogy komolyabb anyaggal van dolgunk. Chardonnay, sauvignon blanc, szürkebarát fajtaösszetételű házasítás. Szájban a finomseprőzés és hordó vaníliás-kekszes jellege a legszembeszökőbb. Testben az illat nagyobbat ígért, mint a tényleges test, de összképében szépen összerakott bor, csak némiképpen túlárazottnak érzem 2700 ft-os árával.

Katamarán 2013. Áttetsző rubinszín, világos széllel. 2013-as, amely évjárat korábbi tapasztalatom alapján eléggé hamar öregszik, de úgy látszik ez elsősorban a délebbi (szekszárdi, villányi, pécsi) borvidékekre volt jellemző, nem a Balatonnál. Kiválóan tartja magát, még fejlődése elején lévő illata kifejezetten olaszos, meleg fűszeres, elsősorban franc-os, kicsit ribizlileveles, paprikás, meggyes, fekete bogyós. Kifejezetten nagy komplexitás. Szépen beérett és a gyümölcsösséggel jól egyensúlyt tartó tanninok jellemzik. Gyümölcsössége friss, nem megy el a likőrösség vagy lekvárosság felé. Zamatos bor, fűszeres, szinte édeskés az extraktja.  Lecsengése közepes és nem megterhelő. Tetten érhető a borban egy jellegzetes löszös karakter, lágyság. Arányos, egyensúlyos bor, élvezet inni. Kiválóan integrálja a franc és a sauvignon jellegét, jól eltalált arány az 50-50% ebben a házasításban. Áll még előtte néhány év, és már most magas élvezeti értéket nyújt. Könnyed, de nem könnyű, szép szövésű, elegáns textúrájával személyes kedvencemmé vált a kóstolón. Nagyon jó ár érték arányt képvisel, szerintem bő 25%-kal többet el lehetne kérni érte. Fél évvel ezelőtt, a Bordói November rendezvényen kóstolva úgy jellemeztem, hogy „szép sauvignonos jelleget mutat, érdekesen kétarcú bor: míg illatban visszafogott és átlagosnak tűnő, szájban csodásan hozza a gyümölcsösséget; közönségkedvenc lehet, benne van az újhordós vaníliásság is, a cabernet sauvignon jellegzetessége és komolysága is, valahol az acéltartályos vékony és a nagy vörösbor között elhelyezkedő, a mindennapokban jól iható, jólesően fogyasztható bor” – és erre akkor a termelő azt válaszolta nekem, hogy „ilyennek álmodtuk meg”. Tetten értük, mennyit és miben változott ez a bor 10 hónap alatt. Nyílt, mélyült. Jót tett neki az idő. 

Bár nem kóstoltuk a Matróz-sorozat bemutatóján, nem hagyhatom ki, hogy néhány szót ne ejtsek a Bujdosó 2013-as IbiTuba-ról is: a szedres, feketeribizlis gyümölcsösség mellett tejcsokoládés jelleg is megjelenik, szépen integrált tanninokkal, komoly felépítésű bor, igazi nagy bor, kár, hogy nem tudtam ezt is újra kóstolni 10 hónap után.

(Fényképek: Furmint Photo. A rendezvényért köszönet a Wineglass Communications-nak)

Újdonságok

Mádi Borház Manufaktúra - m15 (Sárgamuskotály 2015)

Van egy nagyon jó hely Budafokon, amit eleddig nem ismertem. Úgy hívják, hogy Magdolna Borklub. Picurka, macskaköves utcában, picurka, zöld udvar, hangulatos, ódon házzal és barátságos, nagy bejárattal. Egyszerre elegáns és családias. Hívogató kovácsoltvas kapu, árnyas lugas, az épületben pedig...
Teljes cikk

Bárdos Rosé 2015 (kékfrankos - pinot noir- merlot)

Röviden írok ugyan, de dícsérőleg. Egyúttal megdicsérem az Országos Miklós-napi Borversenyt és annak zsűrijét is. Úgy veszem észre, éppen azoknak osztották az aranyat, akik megérdemelték. Köztük a 2015-ös Bárdos kékfrankos - pinot noir- merlot rozé. Bárdosék már évek óta zsinórban hozzák...
Teljes cikk

Breitenbach Tokaj 2013 Dry (Furmint)

Százhalombattán a 'Matrica' múzeumban egy őskori település rekonstrukciója látható. Az egyik házban az ősi szövési módok, a bronzkorban használt ruházat anyagainak mintázatai, természetes festékkel történt fonalfestések eredményei láthatóak. Bóklászik az ember szórakozottan, olvasgatja a...
Teljes cikk

A Borbecsüs Nagy Rosé Tesztje

Nem vagyok nagy kapacitású ivó, és anyagilag sem vagyok képes olyan merítést felhozni, mint mondjuk a VinCE magazin, de ha nyár van, akkor rosé rajongásban élek, és megosztom a kedves Olvasóval a kánikulai időszakban mostanáig felhalmozott tapasztalataimat.Íme a versenyzők:Kezdjük a szokásos...
Teljes cikk

Koch Borászat (VinArt) - Csanád cuvée 2012

Két okom is akadt, amiért mindenképpen meg akartam kóstolni a Csanád küvét. Egyik, hogy a Koch Borászat volt 2014-ben az év pincészete, és úgy gondoltam, a zászlósbor (mármint a VinArt zászlósbora, de hiszen a bor "felelőse" ugyanaz) lesz az, ami legjobban interpretálja, miért ítélték...
Teljes cikk

Muskotály párbaj Villányból

Két ottonel muskotály fordult meg alig pár nap távolságban egymástól a poharamban. Mindkettő Villányból. 2015-ösek. Ruppert "a nyúl" ottonel muskotály és Bock szintén ottonel. Mindkettő pontosan 12% alkoholtartalommal erjesztve. Mindkettő világos szalmaszín, intenzív, illatos... Észrevettem már pár...
Teljes cikk

Egri Bikavér ünnep 2016 és a Kovács Nimród Winery

Tényleg volt körhinta, voltak veterán autók és traktorok (még a kislányaim is mérsékelt érdeklődést mutattak ezek iránt, különösen a babakék Ikarus mozgatta meg a fantáziájukat), volt latin zene is, de messzi eldugva a sátraktól, azután voltak érdekes, betonvasból készült díszletek...
Teljes cikk

Meleg klíma, hűvös klíma - Taschner kékfrankosok

Elkényeztetett minket a Taschner Borház a Kékfrankos Április kóstolón. Legalábbis, aki érdekességekre és különleges élményre vágyott, azokat biztosan, mert olyan élményben lehetett részünk a standján, amilyenben sehol máshol. Sopronban kezdődött minden - legalábbis számomra - és "minden" alatt a...
Teljes cikk

Bor és fraktál - Tállya Wines, késői szüret 2014

Nagyon szerény a Tállya Wines, túl szerény. A bor fényképén túl egy szó nem sok, annyi sem szerepel leírásként a honlapon a kései szüret mellett. A háromszoros magyar sommelier bajnok csak a száraz furmintot dícsérte volna meg? Biztosan ezt is, pedig...Vagy talán úgy vannak vele, hogy a bor magáért...
Teljes cikk

Planina Borház, Mohács - Három kékfrankos

Jó megismerkedni egy ilyen tiszta, egyenes beszédű és nyílt karakterű emberrel, mint amilyen Horváth Zoltán. Jó megkóstolni olyan borokat, amelyeket ő készített, és ugyanez a meggyőző őszinteség árad belőlük. Kékfrankosok, bár a mohácsi szőlőhegyen a "hazai" egyértelműen nem ez, hanem a kadarka,...
Teljes cikk

Blog

Vörösbor és sajt párosítás - egy mítosz vége

Kedves Olvasó, biztosan vett már részt olyan kóstoláson, ahol borokat és sajtokat párosítottak, ha más nem, saját kezdeményezésre, a saját konyhájában, kíváncsiságból. Elterjedt nézet, hogy a sajtokhoz - különösen a keménysajtokhoz - vörösbort kell inni, mert - ööö, miért is? Erről szól a...
Teljes cikk

Egy jó forralt bor

Megjött a hideg. Ilyenkor, például szánkózás után, jól esik egy forralt borral megmelegíteni hideg orrunkat.Készítettem egy prototípust, és szívesen ajánlom, mert jó lett, nagyon.Abban talán egyetértünk, hogy a forralt borhoz nem a legmagasabb minőségű bort szokás venni. Persze nem is a...
Teljes cikk

Mit igyunk Karácsonykor? (6. rész - sültek)

Karácsonyelső és másnapja. Hagyományosan a vendégjárás, a rokonok fogadásának ideje. Ilyenkor szoktak előkerülni a sültek, talán amerikai mintára egyre inkább a pulyka, de hallottam olyat is, aki pecsenyekacsát süt ilyenkor. Remek lehet, persze csak egyik a több fogás közül (a töltött káposzta...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (5. rész - a desszert)

Mi magyarok a desszertborban igazán nagyok vagyunk. Van néhány vidék, ahol a nemesrothadás hasonló mértékben, rendszerességgel és minőségben jelentkezik, de kétségtelenül Tokaj legalább annyira ismert a világban, mint Sauternes és Barsac Bordeaux vidékén, csak talán mivel magyar, még mindig nem...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (4. rész - a töltött káposzta)

Az elmaradhatatlan. Persze hagyományosan ez már első napi étel, hiszen Szenteste még böjt van.A töltött káposzta ismét csak rengeteg féle lehet, akár a többi, amiről eddig írtam. Ki savanyított káposztból csinálja, ki édes káposztából, ki vegyesen, aztán van, aki kelkáposztába csavarja a...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (3. rész - borleves)

Sokak asztalán szerepel a borleves, és az valóban nagyon finom. Hagyomány.A borleves fő szabályának azt tartom, hogy NEM ugyanazt a bort adjuk mellé, mint amiből készült.Hogy miért? A borleves alapborát fűszerekkel, cukorral ízesítjük, így sokkal édesebb lesz. Az alapbor pedig ezután savanyúnak...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (2. rész - halászlé)

Semmi kétség, ezzel nagy fába vágtam a fejszémet. Ugyanis ahány ház, annyi halászlé.Magyarországon pedig statisztikai adatok szerint 4.105.708 háztartás volt (2011-es adat). Sajnos, ennyi cikket nem tudok írni...Azután ott van az a további bökkenő, hogy a halászlé sokféleképpen készülhet. Lehet...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (1. rész - rántott ponty)

Cikksorozatot szeretnék indítani, így Karácsony előtt, megkönnyítendő a magyar ember által legkedveltebb karácsonyi ételek mellé megfelelő borok választását. Remélem, tudok vele ötletet adni és segíteni, sőt, remélem, hogy sikerül végigvinnem a cikksorozatot, mert jó pár "klasszikus" karácsonyi...
Teljes cikk

Új módszer a borhamisítás felismerésére

Mi is a borhamisítás? Ez a szó több, nagyon eltérő fogalmat takar, és ezzel most szembesültem, amikor a felismerését megkönnyítő legfrissebb tudományos eredményről és az ehhez kapcsolódó új honlapról akartam beszámolni.A borhamisítás fogalmára sorrendben a következőket találtam a magyar...
Teljes cikk

Hogyan kóstolok?

Fontosnak tartom, hogy tájékoztassam a Tisztelt Olvasót arról, hogy a "Borleírások" szekcióban szereplő cikkek milyen kóstolási folyamat eredményeként íródtak, mert végül is nem kevesebbről van szó, mint arról, hogy megbízhat-e a leírások pontosságában, vagy sem. Én magam nagyon helyeslem, hogy a...
Teljes cikk