Tokaji helyzetkép

Szombaton lezajlott a Tokaji Március kóstoló a Corinthiában, mint minden évben. A már-már reprezentatívnak tekinthető kóstolón ezúttal 59 borászat vett részt és a rendezvény népszerűségét mutatja, hogy 18 órakor már volt olyan pincészet, aki nem tudta valamennyi kiállított borát kóstoltatni, mert elfogyott. A reprezentatívság foghíjait néhány olyan sztárborászat jelenti, mint a Kikelet Pince, Demeter Zoltán, a Pannon Tokaj, Lenkeyék, Sauska, nem sorolom. Ez egy önkéntes rendezvény, senkit nem lehet kötéllel idehúzni. Amúgy is csak az én szempontomból kár, hogy nincs egyszerre mindenki jelen, csak a borbecsüs olyan lusta, hogy mindent egyszerre szeretne egy helyen (de jó volna!) megismerni és összehasonlítani.

Azzal a szívet melengető érzéssel jöttem el a kóstolóról, hogy nagyon jó irányba haladnak a legtöbben. Egységesen a modern, nemzetközileg élvonalnak számító stílus irányába tettek lépéseket. A borok – néhány kivételtől eltekintve – teltek, koncentráltak, stílusosak, letisztultak, hűen tükrözik Tokaj átfogó jellegét és a szűkebb terroirjaikat.

Kiemelkedő volt utóbbiak közül az Árpád-hegyi Pince löszös talajról származó Zafír-dűlő furmintja, amely a talajból nyert lengeséggel ötvözi a megszokott és keresett tokaji jelleget és magas extraktot. Izgalmas volt a Breitenbach tőlük megszokott kérlelhetetlen, szinte brutális ásványos világával, valamint a több esetben szikárként jellemezhető – de éppen ezért nagyon piacos, főként gaszróban trendi – furmintok sora, a MAD-nál, a Royalnál, a Basilicusnál, a Kern pincénél. Visszafogott és úgy is mondhatnám hogy angolos eleganciára törekszik az Áts pince, a Kardos, a Barta pincészet. Izgalmas hárslevelűket is lehetett kóstolni, amikben a fajta (számomra zavaró) „kövérség-érzete” cseppet sem jött át. Ugyanakkor nem tetszett a Royal Tokaj már-már sauvignon blanc-t idéző ízvilágú hárslevelűje – ami azért meglepő, mert a terroirjaik helyi éleszőinek koncentrátumaival erjesztenek – bár a hírek szerint a brit piacon ez is gyönyörűen fogy. Mindennek ellenére legfeljebb érdekes kísérletnek tudom látni, de nem szerethető-követendő példának. Ezzel szemben nagyon szerettem Orosz Gábor 17-es zamatos és részletgazdag hárslevelűjét, a maga csilis csípősségével a lecsengésben. Meglepetés volt a számomra korábban ismeretlen tállyai Rózsa pincészet 17-es „Együtt” száraz furmintja, amely a szigorú ásványosság és zamatos hordós jegyek mellett egy olyan közelebbről meg nem határozható kedvességet mutatott fel, amit csak egy női kéz tud varázsolni. Valami ehhez hasonlót mutatott fel a kiváló Espák pince is, akiknél tartálymintát is lehetett kóstolni. Ennek tanulsága volt, hogy a hordózás a tokajinak nagyon is jót tesz, és akkor is jobban járunk, ha érni hagyjuk ezeket a borokat, 17-től kezdődően visszafelé érdemes a nagy élmények irányába lépkedni. Az Espák 17-es supreme furmintja már szépen összesimult, birsalmás ízalapra épülő részletgazdag bor értő hordóhasználattal.

Általános megfigyelésem, hogy a Tokajban a száraz boroknak is jól áll egy kevés maradékcukor, 3-8 gramm mindenképp kerekítette, megközelíthetővé tette a borokat. Ilyen volt például a Tokaj Classic Király Grand Cru-je, de a Pelle pince meglepett egy csodás – száraz szamorodninak indult, de erjedésében 18 g cukornál leállt – 17-es furminttal, amiben minden benne van, amit Tokaj adni tud, és magában is kitűnően élvezhető, meg „rozsdás marhapofához, ribizlimártással”. A legszebbnek e kategóriában a MAD Wine 17-es félszáraz hárslevelűjét találtam, amelyben a végtelenül hosszú utóíz sósságának ellenpontozása a pár gramm cukor a gyümölcs és virágarzenál végén.

Nem csoda, hogy majd minden pincészetnél brit, svéd, német, észt, kínai exportról szóló beszámolókat hallottam, többen nem is tudják számon tartani hány helyre kerül a boruk, ha olyan nagykerrel dolgoznak, akik maguk is exportálnak.

Aszúkat nem kóstoltam, mert „mutasd a száraz furmintodat, megmondom ki vagy” alapon ahol a száraz bor szép, az aszú még szebb kell legyen, és nem akartam sok cukrot nyelni. (Aszút ugyanis nem szívesen köpünk ki.) Biztos vagyok benne, hogy azok között a hetedik mennyország érzése fogad(hat)ott volna.

Én azt hiszem, hogy a külföldiektől hemzsegő kóstoló mindenkit arról győzhetett meg, hogy Tokaj virágzik. Mi magyarok jobb, ha elkezdjük komolyan megismerni és rendszeresebben fogyasztani saját Tokajunkat, mielőtt végleg elszeretik előlünk a külföldiek.

Újdonságok

St. Andrea - Szeretettel 2016 Pinot Noir Rosé

Sokan gondolják újabban, hogy amit csinálnak, az egy misszió. Tanárok úgy beszélnek a tanításról, mint misszió. Informatikusok arról beszélnek, hogy az informatikai biztonságtudatosság megteremtése egy misszió. A modern minőségi borágazat megteremtése is egy misszió Magyarországon. De hogy ezen...
Teljes cikk

Mikóczi Pincészet - Cabernet Sauvignon 2011

Szűztermés, de hogy két éves tőkékről szüretelték, az igazán meglepett, mert úgy tudtam, hogy a szőlő legkorábban 3-4 évesen fordul termőre. Ha egy bor öreg tőkékről származik, azt azért szoktuk kiemelni, mert az idős szőlő már nem törekszik annyi termést hozni, a természetes hozamkorlátozás...
Teljes cikk

Dubicz Borászat - 1014 Mátrai Szürkebarát (2016)

In medias res kezdem, mert ez a legfontosabb ahhoz, hogy méltó helyén tudjuk értékelni: ez a bor a fehérboroktól megszokottnál magasabb hőmérsékletet kíván. Meglátásom szerint 14-15°C fokon fogyasztandó, mert ekkor mutatkozik meg a legszebben az aromavilága.Világos szalmaszín. Nem tolakodó,...
Teljes cikk

Kovács Nimród Winery - Monopole NOIR 2011

Van egy olyan közkeletű nézet, hogy férfinak nehéz olyan ajándékot találni, aminek igazán örül. Szerintem viszont pofon egyszerű: elég hozzá egy palack igazán jó bor, mondjuk egy Kovács Nimród "Noir" a Monopole sorozatból. Akitől kaptam a bort nem is tudta, hogy bennem már eleve él egy pozitív...
Teljes cikk

L. Simon Borászat - Rozsdás csuk 2016

Valentin nap közeleg, és elárasztotta a médiát a Valentin-napi értékesítési láz. Többek között azt harsogják mindenfelé a fülembe és a szemembe, hogy Valentin-napkor rózsa helyett valami más rózsaszínűvel is meg lehet lepni a Kedvesünket. Miért is ne épp egy rozé borral?Nem átallok helyeselni, bár...
Teljes cikk

Dubicz Irsai Olivér 2016 - English

When you get what you’ve expected, it can go two ways. Should you be expecting something bad – than it’s bad, but at least you cannot complain, being prepared for it. When you expect something good and it happens – it is just pure pleasure. I felt the latter tasting Dubicz’s Irsai Olivér 2016....
Teljes cikk

Dubicz Irsai Olivér 2016

Amikor az ember azt kapja, amire számít, az kétféle lehet. Ha rosszra számít, akkor kellemetlen, de legalább nem panaszkodhat, hiszen felkészülten éri az élmény. Ha jóra számít, akkor viszont valódi öröm. Utóbbi ért a Dubicz pincészet 2016-os Irsai Olivérével.Először is dohognom kell amiatt, mert a...
Teljes cikk

Egy iható műemlék - Tokaji szamorodni 1983

Az utóbbi időben többen kerestek meg azzal, hogy mondanám meg, mennyit ér a múzeális tokaji aszújuk. Látom a Vaterán, hogy a régi tokajiknak magánemberek között is van egyfajta másodpiaca. Akár több tízezer forintért is kínálnak egyes palackokat, a vélt értékétől, régiségétől függően.Nem egyszerű...
Teljes cikk

Műemlék

Az alábbi gyönyörű szimbolikájú köztéri kőkeresztet Kőbányán fényképeztem, a Kada utcai postánál. A Megfeszített kezéből érett szőlőfürtök csüngenek alá, hiszen Krisztus a szőlőtő, és áldozata megtermi gyümölcsét. Vére egyben az utolsó vacsora bora (ami az ókeresztény idők óta vörösbor, az ortodox...
Teljes cikk

Németh János - Sygno Szekszárdi Bikavér 2013

Jaj, nagyon szeretem a céges karácsonyi ajándékozás szokását! Mivel férfi vagyok, így az üzleti partnerektől ilyenkor általában egy-egy üveg bort szoktam kapni. Idén a WSH Kft. jóvoltából ismerkedtem meg a szekszárdi Németh János nevével és borával.Ez a bor - a Sygno - nem is csupán egy rövid...
Teljes cikk

Blog

Vörösbor és sajt párosítás - egy mítosz vége

Kedves Olvasó, biztosan vett már részt olyan kóstoláson, ahol borokat és sajtokat párosítottak, ha más nem, saját kezdeményezésre, a saját konyhájában, kíváncsiságból. Elterjedt nézet, hogy a sajtokhoz - különösen a keménysajtokhoz - vörösbort kell inni, mert - ööö, miért is? Erről szól a...
Teljes cikk

Egy jó forralt bor

Megjött a hideg. Ilyenkor, például szánkózás után, jól esik egy forralt borral megmelegíteni hideg orrunkat.Készítettem egy prototípust, és szívesen ajánlom, mert jó lett, nagyon.Abban talán egyetértünk, hogy a forralt borhoz nem a legmagasabb minőségű bort szokás venni. Persze nem is a...
Teljes cikk

Mit igyunk Karácsonykor? (6. rész - sültek)

Karácsonyelső és másnapja. Hagyományosan a vendégjárás, a rokonok fogadásának ideje. Ilyenkor szoktak előkerülni a sültek, talán amerikai mintára egyre inkább a pulyka, de hallottam olyat is, aki pecsenyekacsát süt ilyenkor. Remek lehet, persze csak egyik a több fogás közül (a töltött káposzta...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (5. rész - a desszert)

Mi magyarok a desszertborban igazán nagyok vagyunk. Van néhány vidék, ahol a nemesrothadás hasonló mértékben, rendszerességgel és minőségben jelentkezik, de kétségtelenül Tokaj legalább annyira ismert a világban, mint Sauternes és Barsac Bordeaux vidékén, csak talán mivel magyar, még mindig nem...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (4. rész - a töltött káposzta)

Az elmaradhatatlan. Persze hagyományosan ez már első napi étel, hiszen Szenteste még böjt van.A töltött káposzta ismét csak rengeteg féle lehet, akár a többi, amiről eddig írtam. Ki savanyított káposztból csinálja, ki édes káposztából, ki vegyesen, aztán van, aki kelkáposztába csavarja a...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (3. rész - borleves)

Sokak asztalán szerepel a borleves, és az valóban nagyon finom. Hagyomány.A borleves fő szabályának azt tartom, hogy NEM ugyanazt a bort adjuk mellé, mint amiből készült.Hogy miért? A borleves alapborát fűszerekkel, cukorral ízesítjük, így sokkal édesebb lesz. Az alapbor pedig ezután savanyúnak...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (2. rész - halászlé)

Semmi kétség, ezzel nagy fába vágtam a fejszémet. Ugyanis ahány ház, annyi halászlé.Magyarországon pedig statisztikai adatok szerint 4.105.708 háztartás volt (2011-es adat). Sajnos, ennyi cikket nem tudok írni...Azután ott van az a további bökkenő, hogy a halászlé sokféleképpen készülhet. Lehet...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (1. rész - rántott ponty)

Cikksorozatot szeretnék indítani, így Karácsony előtt, megkönnyítendő a magyar ember által legkedveltebb karácsonyi ételek mellé megfelelő borok választását. Remélem, tudok vele ötletet adni és segíteni, sőt, remélem, hogy sikerül végigvinnem a cikksorozatot, mert jó pár "klasszikus" karácsonyi...
Teljes cikk

Új módszer a borhamisítás felismerésére

Mi is a borhamisítás? Ez a szó több, nagyon eltérő fogalmat takar, és ezzel most szembesültem, amikor a felismerését megkönnyítő legfrissebb tudományos eredményről és az ehhez kapcsolódó új honlapról akartam beszámolni.A borhamisítás fogalmára sorrendben a következőket találtam a magyar...
Teljes cikk

Hogyan kóstolok?

Fontosnak tartom, hogy tájékoztassam a Tisztelt Olvasót arról, hogy a "Borleírások" szekcióban szereplő cikkek milyen kóstolási folyamat eredményeként íródtak, mert végül is nem kevesebbről van szó, mint arról, hogy megbízhat-e a leírások pontosságában, vagy sem. Én magam nagyon helyeslem, hogy a...
Teljes cikk