Tokaji helyzetkép

Szombaton lezajlott a Tokaji Március kóstoló a Corinthiában, mint minden évben. A már-már reprezentatívnak tekinthető kóstolón ezúttal 59 borászat vett részt és a rendezvény népszerűségét mutatja, hogy 18 órakor már volt olyan pincészet, aki nem tudta valamennyi kiállított borát kóstoltatni, mert elfogyott. A reprezentatívság foghíjait néhány olyan sztárborászat jelenti, mint a Kikelet Pince, Demeter Zoltán, a Pannon Tokaj, Lenkeyék, Sauska, nem sorolom. Ez egy önkéntes rendezvény, senkit nem lehet kötéllel idehúzni. Amúgy is csak az én szempontomból kár, hogy nincs egyszerre mindenki jelen, csak a borbecsüs olyan lusta, hogy mindent egyszerre szeretne egy helyen (de jó volna!) megismerni és összehasonlítani.

Azzal a szívet melengető érzéssel jöttem el a kóstolóról, hogy nagyon jó irányba haladnak a legtöbben. Egységesen a modern, nemzetközileg élvonalnak számító stílus irányába tettek lépéseket. A borok – néhány kivételtől eltekintve – teltek, koncentráltak, stílusosak, letisztultak, hűen tükrözik Tokaj átfogó jellegét és a szűkebb terroirjaikat.

Kiemelkedő volt utóbbiak közül az Árpád-hegyi Pince löszös talajról származó Zafír-dűlő furmintja, amely a talajból nyert lengeséggel ötvözi a megszokott és keresett tokaji jelleget és magas extraktot. Izgalmas volt a Breitenbach tőlük megszokott kérlelhetetlen, szinte brutális ásványos világával, valamint a több esetben szikárként jellemezhető – de éppen ezért nagyon piacos, főként gaszróban trendi – furmintok sora, a MAD-nál, a Royalnál, a Basilicusnál, a Kern pincénél. Visszafogott és úgy is mondhatnám hogy angolos eleganciára törekszik az Áts pince, a Kardos, a Barta pincészet. Izgalmas hárslevelűket is lehetett kóstolni, amikben a fajta (számomra zavaró) „kövérség-érzete” cseppet sem jött át. Ugyanakkor nem tetszett a Royal Tokaj már-már sauvignon blanc-t idéző ízvilágú hárslevelűje – ami azért meglepő, mert a terroirjaik helyi éleszőinek koncentrátumaival erjesztenek – bár a hírek szerint a brit piacon ez is gyönyörűen fogy. Mindennek ellenére legfeljebb érdekes kísérletnek tudom látni, de nem szerethető-követendő példának. Ezzel szemben nagyon szerettem Orosz Gábor 17-es zamatos és részletgazdag hárslevelűjét, a maga csilis csípősségével a lecsengésben. Meglepetés volt a számomra korábban ismeretlen tállyai Rózsa pincészet 17-es „Együtt” száraz furmintja, amely a szigorú ásványosság és zamatos hordós jegyek mellett egy olyan közelebbről meg nem határozható kedvességet mutatott fel, amit csak egy női kéz tud varázsolni. Valami ehhez hasonlót mutatott fel a kiváló Espák pince is, akiknél tartálymintát is lehetett kóstolni. Ennek tanulsága volt, hogy a hordózás a tokajinak nagyon is jót tesz, és akkor is jobban járunk, ha érni hagyjuk ezeket a borokat, 17-től kezdődően visszafelé érdemes a nagy élmények irányába lépkedni. Az Espák 17-es supreme furmintja már szépen összesimult, birsalmás ízalapra épülő részletgazdag bor értő hordóhasználattal.

Általános megfigyelésem, hogy a Tokajban a száraz boroknak is jól áll egy kevés maradékcukor, 3-8 gramm mindenképp kerekítette, megközelíthetővé tette a borokat. Ilyen volt például a Tokaj Classic Király Grand Cru-je, de a Pelle pince meglepett egy csodás – száraz szamorodninak indult, de erjedésében 18 g cukornál leállt – 17-es furminttal, amiben minden benne van, amit Tokaj adni tud, és magában is kitűnően élvezhető, meg „rozsdás marhapofához, ribizlimártással”. A legszebbnek e kategóriában a MAD Wine 17-es félszáraz hárslevelűjét találtam, amelyben a végtelenül hosszú utóíz sósságának ellenpontozása a pár gramm cukor a gyümölcs és virágarzenál végén.

Nem csoda, hogy majd minden pincészetnél brit, svéd, német, észt, kínai exportról szóló beszámolókat hallottam, többen nem is tudják számon tartani hány helyre kerül a boruk, ha olyan nagykerrel dolgoznak, akik maguk is exportálnak.

Aszúkat nem kóstoltam, mert „mutasd a száraz furmintodat, megmondom ki vagy” alapon ahol a száraz bor szép, az aszú még szebb kell legyen, és nem akartam sok cukrot nyelni. (Aszút ugyanis nem szívesen köpünk ki.) Biztos vagyok benne, hogy azok között a hetedik mennyország érzése fogad(hat)ott volna.

Én azt hiszem, hogy a külföldiektől hemzsegő kóstoló mindenkit arról győzhetett meg, hogy Tokaj virágzik. Mi magyarok jobb, ha elkezdjük komolyan megismerni és rendszeresebben fogyasztani saját Tokajunkat, mielőtt végleg elszeretik előlünk a külföldiek.

Újdonságok

Párhuzamok, nem ellentétek

Szeretem az összehasonlításokat. Nem azért, hogy keményen szembesítsem az összehasonlított tételeket: melyik jobb, miért jobb, és hasonlók. A borok is megsértődhetnénk, de ők nem teszik; csak szépen, hallgatagon és odaadóan fekszenek a palackban összehasonlítás után. Mégis, nem volna velük szemben...
Teljes cikk

Crémant de Luxembourg

Ki ne hallott volna a luxemburgi borokról?   – Na jó, kezdem előlről. Luxemburg borászati hagyományai világszerte ismertek...   – Rendben, látom, hogy más megközelítést kell választanom. Luxemburg, ez a kicsiny nyugat-európai ország – hiszik, vagy sem – jelentős borkészítési...
Teljes cikk

Nem minden arany, ami fénylik

Ez egy poszt, összesen 5 tanulsággal. Nyár van, ilyenkor könnyű bort kíván az ember, gyakran szódával feldobva, mindenesetre hidegen. Sokan a rozéra esküsznek és van is benne valami: légies tud lenni, aromatikája általában gyümölcsös, és magas savtartalma miatt rendkívül jó szomjoló. Ez lenne a...
Teljes cikk

Geszler Zenit 2022

Nem tudom, a kedves olvasó számára mond-e valamit az az étel, hogy  salátafőzelék. Igen, friss fejes salátából, egy kevés húsos szalonnán megfuttatva, fokhagymával és tejföllel. Általában véve is nehéz kérdés, hogy a magyar asztalok tipikus hétköznapi fogásához milyen bort lehet inni....
Teljes cikk

Maróti Attila Pinot Noir 2021

Pinot Noir mátrai módra és főként Maróti Attila lendületével. Igen, ő az, aki magáról úgy fogalmazott, hogy "a saját rabszolgám vagyok. minden nap hajnali ötkor kelek" és ezt a lendületet viszi bele a boraiba. A többi itt...
Teljes cikk

Thummerer Egri Bikavér Superior 2017

Végre egy jó bor. Mély rubinszín, feketés maggal, padlizsánlila villanásokkal. Telt testre utaló, szép glicerines templomablakok futnak le a pohár oldalán.  Illatában először cassis. Érdemes sokat hagyni gyűlni a pohárban az illatot. Én Riedel bordeaux-i pohárból kóstoltam. Megérte elővenni a...
Teljes cikk

Halasi Gergely - Villány, "Phoenix" 2014

A vélemény szabad. A szakértői vélemény ezzel szemben nem szabad. Nagyon is kötött.  A büntetőeljárásról szóló 2017. évi XC. törvény szerint: 188. § (1) Ha a bizonyítandó tény megállapításához vagy megítéléséhez különleges szakértelem szükséges, szakértőt kell alkalmazni. 191. § (1)...
Teljes cikk

Beconcini Chianti Riserva 2017

A toscanamania.hu holnap 41 olyan filmet sorol fel, amelyikben Toszkánáé a főszerep, de azt gyanítom, hogy ennél sokkal több hollywoodi bóvli film létezhet még, amelyek a "szerelem Toszkánában" és hasonló sztereotíp témák körül forognak. Kíváncsian várom, hogy mikor készül az első ilyen film...
Teljes cikk

Vylyan Bogyólé 2022

Az idei Bogyólé! Igazi meglepetésként ért, hogy már ilyen korán a polcokra került. Riválisa, a Beaujolais Nouveau en Primeur csak november 17-én folyik hivatalosan a poharakba. Ilyenkor szoktam megemlékezni arról, hogy régebben a portugieser vitte a prímet ebben a borban, és milyen jó döntés volt...
Teljes cikk

Kékfrankos hangjai (Sopron)

Tegye fel a kezét, aki már hallott a soproni Horváth Imi borászatról, vagy kóstolta a kékfrankosukat, syrah-jukat, netán cabernet franc-jukat. Vagy aki már járt a Bruckner borászatnál. És azt tudta valaki, hogy az Etyeki Kúria vörösborai Sopronból származnak és hamarosan Soproni Kúria néven is...
Teljes cikk

Blog

Mire való a borbecsüs?

Ért egy rossz élmény nemrégiben, a Váci utcában, egy magyar üzletlánc kiemelt boltjának borospincéjében. Azazhogy nagyon jó élmény volt, és mégis rossz. Megmagyarázom.Betévedtem, és a földszinti választék szegénysége arra sarkallt, hogy lenézzek a pincébe. Ez a pince egyszerűen...
Teljes cikk

Helyünk a világ bor-térképén

Aligha kérdőjelezhető meg, hogy amilyen képet a londoni WSET (Wine and Spirits Education Trust) közvetít egy országnak a borokvilágában elfoglalt helyéről, az erősen hat az adott ország megítélésére, legalábbis a szakértő(bb) nemzetközi fogyasztók körében.A minap belelapoztam a WSET...
Teljes cikk

Ár-érték arány

Most kaptam a hírt, hogy a Tamellini Soave 2013-as évjáratát leárazták és jelenleg 8,49 angol font áron lehet hozzájutni London egyik menő borkereskedésében. Gyors fejszámolást követően rádöbbentem, hogy ez a "fantasztikus" ajánlat 3500 Ft-ot takar, az eredeti 4800 Ft körüli összeg helyett. Valaha...
Teljes cikk