Szó szerint: Jammertal Borbirtok - Koh-I-Noor CS

Ez a mostani nagy meleg nem az állócsillag-minőségű vörösborokhoz megfelelő időjárás - szoktuk mondani, hogy nagy melegben könnyebb bort kell választani - de ellenvetek: mindig az állócsillag minőségű vörösborok ideje van, amikor fontos, hogy megtapasztaljuk az élet mélységes szépségét és van idő rá, hogy megálljunk és komolyan koncentráljunk valamire, ami a természet legnagyszerűbb alkotásai közé tartozik. Erre pedig sokszor éppen nyáron van alkalom, a szabadságolás ideje alatt, például egy kényeztető utazás során. Elvégre szabadtéri komolyzenei koncerteket is szerveznek, pedig a szmoking sem éppen a kánikulához illő viselet (ilyen csemege minden évben a martonvásári Beethoven esték (www.programturizmus.hu/ajanlat-martonvasari-beethoven-estek.html). Ha tehát a felejthetetlen alkalomhoz felejthetetlen bor szükségeltetik, akkor szépen elő kell venni a 2011-es Jammertal Koh-I-Noor cabernet sauvignont.

Bár a palackba töltéskor ezt a bort előkészítik arra, hogy akár azonnal bonthassa a fogyasztó, mégis kár lenne kihagyni a dekantálást. A Koh-I-Noor sorozat a legkiválóbb évjáratok nagyon ritkán adódó szelekcióit mutatja be, megérdemli, hogy ne vegyük félvállról. Őszintén szólva, számomra a valaha kóstolt nagy magyar vörösek csúcsát jelenti ez a bor, félretéve tényleg mindenkit (ideértve a Koch Csanád küvét is, ami a borszakírók nagydíját kapta meg www.kochboraszat.hu/index.php?page=post&id=135, meg a Gere Kopart és más ikonikus neveket). Ezt a szintű eleganciát, magával ragadó erőt, arányosságot és kifinomult összetettséget még nem éreztem máshol.

"Szó szerint" - írtam a címben, mert húzás nélkül azokat a szavakat írom le, amik a kóstolás során a számba tolultak és meg is osztottam Tóthpál Gergellyel, a Jammertal kereskedelmi vezetőjével.

"Gyönyörű, sejtelmes-bársonyos csillogású mély rubinszín, fekete maggal. Elsőként a cédrus kezd áradni belőle, s lassan bontakozva - tán 10 perc is kell hozzá - megjelennek a gyümölcsök. Kökény, ami az egyik kedvencem, szerintem a legelegánsabb illatok közé tartozik vörösborban, azután piros ribizli, fekete szeder, persze a feketeribiszke a fajta miatt, de nem túlzásban. A viszonylag erős pörkölésű hordóból vaníliásság is kiérzik, ez rétegzi és édesíti a gyümölcsösséget. A pohár minden mozdításánál újabb, s újabb illat-hegyek kerülnek elő, a kávé, a dohány, a cikória, a fekete csokoládé. Amit csak akar az ember.

Ízben azután ugyanazt adja, mint amit az illat. Ez nagyon lényeges. Sokszor van, hogy az illat többet ígér, vagy egész másról szól, mint az íz. Ennél a bornál nem. Ez is mutatja, hogy mennyire koncentrált, egységes, összeérett. Van benne potenciál nyilván, a hét éves bornak a széle még csak nem is téglásodik, ennek a bornak 10-15 éve bőven van, további fejlődése még izgalmas lesz. Villányra annyira jellemző ásványossága nem nehezíti el, teret enged a többi íz-összetevőnek és mintegy filces háttérként támasztja meg a csodásan integrált és erőteljes, de zamatos és finoman szemcsézett tanninnal együtt. Végtelen hosszú és komplex utóíz, a zamatok makulátlan tisztasága, nemes szövetű szerkezet jellemzi."

Hogy lehet elérni ezt a minőséget? A szőlészeti vezető néhány szakmai fortélyba is beavatott. Nyilvánvaló, hogy a legjobb fekvésű dűlők válogatott termése kerül a Koh-I-Noor palackokba, de mitől lesz a legjobb? Mondják, hogy a szőlőnek szenvednie kell az igazán magas minőséghez. A Koh-I-Noor szőlői megkapják ezt az "igényüket". A legmagasabban fekvő ültetvényeken a talaj olyan vékony, hogy a tőkék szó szerint a kőzetben találnak csak támaszt.

Ha az igazi értékek a szenvedés gyümölcsei, akkor vajon miért akarja a világ elhitetni velünk, hogy a könnyű élet a szép? A szőlő sokat szenvedett, hogy megteremje a tökéletes alapanyagot, a pincészet számos dolgozója őrületes energiákat fektetett abba, hogy tökéletes bor születhessen. Ki mondhatja el magáról, hogy megérdemli, hogy könnyedén felhörpölje? Becsüljük meg ezt a munkát, és becsüljük meg magunkat, ha lehetőségünk van rá, hogy megismerkedhessünk vele.

Újdonságok

Káli Kövek - Kavics 2019

Hogy egyszerű bor-e a Kavics, ahogy a neve sugallja (kavics = csak valami kis apróság, mi ez a kőhöz képest, pláne egy sziklához képest...), ezt latolgattam hosszan, aztán belevágtam ebbe a cikkbe, mert kezdettől fogva tudom a választ. A borász túl szerény. A Kavics a köveskáli Káli Kövek (Szabó...
Teljes cikk

Vesztergombi Turul 2016

Találomra választottam egy tételt az elmúlt hónapokban tartott online kóstolóim tételei közül. A Vesztergombi Turul egyike volt a közönségkedvenceknek.  Napfényben vizsgálva már téglásodó szélű, csillogó, áttetsző rubinszínű bor. Illata áradó vaníliássággal indít, ami azonban magában felér egy...
Teljes cikk

Haraszthy Sauvignon Blanc 2019

Etyek Budapest szőlőskertje. Ez a beidegződés a rendszerváltás óta fokozatosan épült ki, csúcsát talán az etyeki Kezes-lábossal és a Piknikkel érte el, jól épített az amúgy is zajló/zajlott szuburbanizációra, ami Budapestnek ezt a NY-DNY-i részét elérte a '90-es évektől kezdődően. Errefelé már...
Teljes cikk

Vida prémium és a Lösz

A Vida borok egyértelmű sajátja a derű. Nem túlzás állítani, hogy a Vida borok kivétel nélkül bájosak és napsütéses optimizmust hordoznak. Faggattam róla ifj. Vida Pétert, hogy mi a titka ennek a félreismerhetetlen karakternek, és több mindent is megnevezett. Elsősorban a kíméletes növényvédelmet,...
Teljes cikk

Ortonese - Sangiovese-Merlot IGT 2019 Daunia Canosa, Puglia

Alapvetően azt nem értem, hogy minek importálunk borokat kicsiny országunkba, ha nálunk is bőven megterem a kiváló, s még annál kiválóbb is. Ez a tétel például egy céges karácsonyi ajándék volt, s aki kapta, sokkal jobban járt volna hasonló árfekvésben akár egy Lelovits cabernet sauvignonnal, akár...
Teljes cikk

Arias - Pécselyi Chardonnay 2018

Mit is jelent pontosan a 'kézműves bor' kifejezés? Lépten-nyomon úgy használják, mintha a kis mennyiségű, prémium minőségű borok szinonimája lenne. Nincs egyenlőségjel a kettő között. Tény, hogy jellemzően a kis pincészetek gyűjtőfogalma. Magam kézműves bornak legfeljebb 8 hektár területtel...
Teljes cikk

Két bikavér Szekszárdról

Lehet, hogy nem is tisztességes dolog két különböző évjárat bikavéreit összehasonlítani. Ilyenkor mintha egy többismeretlenes egyenletet akarnánk megoldani. Mennyiben vezethető vissza a különbség az évjáratra, mennyiben a borász filozófiájára, mennyiben a termőhelyre?... Hetényi János "Blue Bull"...
Teljes cikk

Cseri pincészet - Tramini 2019

Első pillantásra majdnem a polcon hagytam ezt a bort. Hátrahőköltem. A címkétől! Nem elsősorban Rubens iránti viszolygásom, vagy a barokk iránti általános ellenszenvem miatt, hanem mert annyira valószerűtlen a kagylóhéj-melltartós sellő, egyszerűen oda nem illő, majdhogynem azt mondom: perverz. Mi...
Teljes cikk

Sandeman fino sherry

Nem csodálom, ha keveseket szólít meg Magyarországon a sherry stílusa, bár kétségtelen, hogy ismertségre tesz szert, már csak azért is, mert szinte nincs olyan angolszász irodalmi mű, amelyben ne szerepelne. Gondoljunk csak E.A. Poe Egy hordó amontillado című novellájára (ez is sherry, bár nem...
Teljes cikk

Hetényi pince - Motoros róka (motor riding fox) siller

There is much of a debate on the internet about the origin of 'siller' wine. Some say it is of Serbian origin, but anyone who has ever tasted the typical light red wines of Baden and Württemberg will certainly recognise the identical style. 'Schiller' means glittering in German then why would...
Teljes cikk

Blog

Vörösbor és sajt párosítás - egy mítosz vége

Kedves Olvasó, biztosan vett már részt olyan kóstoláson, ahol borokat és sajtokat párosítottak, ha más nem, saját kezdeményezésre, a saját konyhájában, kíváncsiságból. Elterjedt nézet, hogy a sajtokhoz - különösen a keménysajtokhoz - vörösbort kell inni, mert - ööö, miért is? Erről szól a...
Teljes cikk

Egy jó forralt bor

Megjött a hideg. Ilyenkor, például szánkózás után, jól esik egy forralt borral megmelegíteni hideg orrunkat.Készítettem egy prototípust, és szívesen ajánlom, mert jó lett, nagyon.Abban talán egyetértünk, hogy a forralt borhoz nem a legmagasabb minőségű bort szokás venni. Persze nem is a...
Teljes cikk

Mit igyunk Karácsonykor? (6. rész - sültek)

Karácsonyelső és másnapja. Hagyományosan a vendégjárás, a rokonok fogadásának ideje. Ilyenkor szoktak előkerülni a sültek, talán amerikai mintára egyre inkább a pulyka, de hallottam olyat is, aki pecsenyekacsát süt ilyenkor. Remek lehet, persze csak egyik a több fogás közül (a töltött káposzta...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (5. rész - a desszert)

Mi magyarok a desszertborban igazán nagyok vagyunk. Van néhány vidék, ahol a nemesrothadás hasonló mértékben, rendszerességgel és minőségben jelentkezik, de kétségtelenül Tokaj legalább annyira ismert a világban, mint Sauternes és Barsac Bordeaux vidékén, csak talán mivel magyar, még mindig nem...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (4. rész - a töltött káposzta)

Az elmaradhatatlan. Persze hagyományosan ez már első napi étel, hiszen Szenteste még böjt van.A töltött káposzta ismét csak rengeteg féle lehet, akár a többi, amiről eddig írtam. Ki savanyított káposztból csinálja, ki édes káposztából, ki vegyesen, aztán van, aki kelkáposztába csavarja a...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (3. rész - borleves)

Sokak asztalán szerepel a borleves, és az valóban nagyon finom. Hagyomány.A borleves fő szabályának azt tartom, hogy NEM ugyanazt a bort adjuk mellé, mint amiből készült.Hogy miért? A borleves alapborát fűszerekkel, cukorral ízesítjük, így sokkal édesebb lesz. Az alapbor pedig ezután savanyúnak...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (2. rész - halászlé)

Semmi kétség, ezzel nagy fába vágtam a fejszémet. Ugyanis ahány ház, annyi halászlé.Magyarországon pedig statisztikai adatok szerint 4.105.708 háztartás volt (2011-es adat). Sajnos, ennyi cikket nem tudok írni...Azután ott van az a további bökkenő, hogy a halászlé sokféleképpen készülhet. Lehet...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (1. rész - rántott ponty)

Cikksorozatot szeretnék indítani, így Karácsony előtt, megkönnyítendő a magyar ember által legkedveltebb karácsonyi ételek mellé megfelelő borok választását. Remélem, tudok vele ötletet adni és segíteni, sőt, remélem, hogy sikerül végigvinnem a cikksorozatot, mert jó pár "klasszikus" karácsonyi...
Teljes cikk

Új módszer a borhamisítás felismerésére

Mi is a borhamisítás? Ez a szó több, nagyon eltérő fogalmat takar, és ezzel most szembesültem, amikor a felismerését megkönnyítő legfrissebb tudományos eredményről és az ehhez kapcsolódó új honlapról akartam beszámolni.A borhamisítás fogalmára sorrendben a következőket találtam a magyar...
Teljes cikk

Hogyan kóstolok?

Fontosnak tartom, hogy tájékoztassam a Tisztelt Olvasót arról, hogy a "Borleírások" szekcióban szereplő cikkek milyen kóstolási folyamat eredményeként íródtak, mert végül is nem kevesebbről van szó, mint arról, hogy megbízhat-e a leírások pontosságában, vagy sem. Én magam nagyon helyeslem, hogy a...
Teljes cikk