Szó szerint: Jammertal Borbirtok - Koh-I-Noor CS

Ez a mostani nagy meleg nem az állócsillag-minőségű vörösborokhoz megfelelő időjárás - szoktuk mondani, hogy nagy melegben könnyebb bort kell választani - de ellenvetek: mindig az állócsillag minőségű vörösborok ideje van, amikor fontos, hogy megtapasztaljuk az élet mélységes szépségét és van idő rá, hogy megálljunk és komolyan koncentráljunk valamire, ami a természet legnagyszerűbb alkotásai közé tartozik. Erre pedig sokszor éppen nyáron van alkalom, a szabadságolás ideje alatt, például egy kényeztető utazás során. Elvégre szabadtéri komolyzenei koncerteket is szerveznek, pedig a szmoking sem éppen a kánikulához illő viselet (ilyen csemege minden évben a martonvásári Beethoven esték (www.programturizmus.hu/ajanlat-martonvasari-beethoven-estek.html). Ha tehát a felejthetetlen alkalomhoz felejthetetlen bor szükségeltetik, akkor szépen elő kell venni a 2011-es Jammertal Koh-I-Noor cabernet sauvignont.

Bár a palackba töltéskor ezt a bort előkészítik arra, hogy akár azonnal bonthassa a fogyasztó, mégis kár lenne kihagyni a dekantálást. A Koh-I-Noor sorozat a legkiválóbb évjáratok nagyon ritkán adódó szelekcióit mutatja be, megérdemli, hogy ne vegyük félvállról. Őszintén szólva, számomra a valaha kóstolt nagy magyar vörösek csúcsát jelenti ez a bor, félretéve tényleg mindenkit (ideértve a Koch Csanád küvét is, ami a borszakírók nagydíját kapta meg www.kochboraszat.hu/index.php?page=post&id=135, meg a Gere Kopart és más ikonikus neveket). Ezt a szintű eleganciát, magával ragadó erőt, arányosságot és kifinomult összetettséget még nem éreztem máshol.

"Szó szerint" - írtam a címben, mert húzás nélkül azokat a szavakat írom le, amik a kóstolás során a számba tolultak és meg is osztottam Tóthpál Gergellyel, a Jammertal kereskedelmi vezetőjével.

"Gyönyörű, sejtelmes-bársonyos csillogású mély rubinszín, fekete maggal. Elsőként a cédrus kezd áradni belőle, s lassan bontakozva - tán 10 perc is kell hozzá - megjelennek a gyümölcsök. Kökény, ami az egyik kedvencem, szerintem a legelegánsabb illatok közé tartozik vörösborban, azután piros ribizli, fekete szeder, persze a feketeribiszke a fajta miatt, de nem túlzásban. A viszonylag erős pörkölésű hordóból vaníliásság is kiérzik, ez rétegzi és édesíti a gyümölcsösséget. A pohár minden mozdításánál újabb, s újabb illat-hegyek kerülnek elő, a kávé, a dohány, a cikória, a fekete csokoládé. Amit csak akar az ember.

Ízben azután ugyanazt adja, mint amit az illat. Ez nagyon lényeges. Sokszor van, hogy az illat többet ígér, vagy egész másról szól, mint az íz. Ennél a bornál nem. Ez is mutatja, hogy mennyire koncentrált, egységes, összeérett. Van benne potenciál nyilván, a hét éves bornak a széle még csak nem is téglásodik, ennek a bornak 10-15 éve bőven van, további fejlődése még izgalmas lesz. Villányra annyira jellemző ásványossága nem nehezíti el, teret enged a többi íz-összetevőnek és mintegy filces háttérként támasztja meg a csodásan integrált és erőteljes, de zamatos és finoman szemcsézett tanninnal együtt. Végtelen hosszú és komplex utóíz, a zamatok makulátlan tisztasága, nemes szövetű szerkezet jellemzi."

Hogy lehet elérni ezt a minőséget? A szőlészeti vezető néhány szakmai fortélyba is beavatott. Nyilvánvaló, hogy a legjobb fekvésű dűlők válogatott termése kerül a Koh-I-Noor palackokba, de mitől lesz a legjobb? Mondják, hogy a szőlőnek szenvednie kell az igazán magas minőséghez. A Koh-I-Noor szőlői megkapják ezt az "igényüket". A legmagasabban fekvő ültetvényeken a talaj olyan vékony, hogy a tőkék szó szerint a kőzetben találnak csak támaszt.

Ha az igazi értékek a szenvedés gyümölcsei, akkor vajon miért akarja a világ elhitetni velünk, hogy a könnyű élet a szép? A szőlő sokat szenvedett, hogy megteremje a tökéletes alapanyagot, a pincészet számos dolgozója őrületes energiákat fektetett abba, hogy tökéletes bor születhessen. Ki mondhatja el magáról, hogy megérdemli, hogy könnyedén felhörpölje? Becsüljük meg ezt a munkát, és becsüljük meg magunkat, ha lehetőségünk van rá, hogy megismerkedhessünk vele.

Újdonságok

Belward Pincészet - Olaszrizling (2015 és 2013)

Közismert, hogy az egyetemista léthez mennyire hozzá tartozik a borivás. Hazánkban nagy szerencse, hogy minden fő egyetemi városunk el van látva legalább egy tisztességes borvidékkel. Győr: pannonhalmi, Budapest: etyeki és neszmélyi, Eger: egri, Miskolc: egri és a tokaji, Debrecen az utóbbihoz elég...
Teljes cikk

Maul pincészet (Villány) - Taurus 2013

A Bordói Nagykóstolón ismerkedtem meg ezzel a borral, és Maul Zsolttal is. Két kellemes találkozás...2013-as bor, (és bár a bordói kóstoló után továbbra is érvényes, amit itt írtam: Kékfrankos Április tanulságai II. - Mi lett veled, 2013-as évjárat? ), ennek a Taurusnak kiváló tartása van,...
Teljes cikk

Vylyan Bogyólé 2016

Az idei Bogyólé.Leszögezem, hogy véleményem szerint a Bogyólé fogalommá vált a magyar primőrbor piacon. Sokéves tapasztalatom szerint a legközelebb tudott kerülni a valódi Beaujolais Nouveau/Primeur ízvilágához, mégis a fajtaválasztás miatt mindvégig nagyon magyar maradt. Szememben olyanokat...
Teljes cikk

Büttner Pincészet - Vulcanus 2015

Vadonat új pincészet, első évjáratos borok. Mégis nagyon tudatos, kiforrott megjelenéssel hívta fel magára a figyelmemet. Már önmagában az megragadott, hogy az Olaszrizling Nagykóstolón valami mást kóstolhatok, valami ritkát és érdekeset. Igazán szemrevaló hölgy kínálta a bort, de...
Teljes cikk

dr. Gál Lajos - Kántor-tag 2012

Úgy illik, hogy azzal a borral kezdjem a beszámolók sorát az olaszrizling kóstoló után, amelyik lehengerlően és toronymagasan a legkiemelkedőbb volt a bemutatott sok száz közül, de legalább is az általam kóstolt 25 közül biztosan. Ez Gál Lajos egerszóláti Kántor-tag olaszrizlingje. Már a Szó-Lá-Ti...
Teljes cikk

Olaszrizling Október: sok dícséret, kis dohogás

Most szombaton "történt" az Olaszrizling Október nagykóstoló a Corinthiában. Nagy szabású rendezvény volt, nem tudom, a szervezők számítottak-e ekkora látogatottságra. Amikor 20:05-kor beléptem a nagyterembe, gyakorlatilag moccanni sem lehetett. A standok előtt tömegek álltak, az érdeklődők...
Teljes cikk

L. Simon - Nagykócsag 2015

Már kétszer vettem azóta, hogy először kóstoltam. Nagyon tetszik ez a bor.A lényeg a "bâttonage" szón van, a bor ezen túl még azért különleges, mert nem a chardonnay, hanem a sauvignon blanc szőlőfajtával követték el a műveletet. De mit is?Van itt egy jó kis video arról, hogyan történik a...
Teljes cikk

Mádi Borház Manufaktúra - f14

Nem kell különösebb magyarázat, olyan előzmények után, mint a 2015-ös iMÁDlak és az m15, ezt a tételt is nagy várakozásokkal kóstoltam a Mádi Borház Manufaktúrától. Még akkor is, ha a 2014-es évjárat - tudjuk - nagyon, de igazán nehéz év volt. Biztos voltam benne, hogy a megalkuvás-mentesség, ami a...
Teljes cikk

Taschner Kékfrankos "Classic" 2015

Csodás élményben részesített a Taschner Borház. Részben szubjektív, de nagyon sok tekintetben objektív módon csodás, így közzéteszem.Hipermarketben, alsó polcon (!) találtam rá az ismerős rombusz formájú kék címkés borra. Sajnálkoztam. Mit keres a Taschner név az alsó polcon??! Utolsó...
Teljes cikk

Mádi Borház - iMÁDlak 2015

Történelmi időket élünk sok tekintetben. Történelmi változás szerintem a borkészítés terén is folyamatban van, ennek Tokaj kiemelkedő szereplője. Lassan, de biztosan settenkedett be a köztudatba - és talán már a közízlésbe is - a tokaji száraz furmint, mint új kategória léte és igénye. Mostanra azt...
Teljes cikk

Blog

Vörösbor és sajt párosítás - egy mítosz vége

Kedves Olvasó, biztosan vett már részt olyan kóstoláson, ahol borokat és sajtokat párosítottak, ha más nem, saját kezdeményezésre, a saját konyhájában, kíváncsiságból. Elterjedt nézet, hogy a sajtokhoz - különösen a keménysajtokhoz - vörösbort kell inni, mert - ööö, miért is? Erről szól a...
Teljes cikk

Egy jó forralt bor

Megjött a hideg. Ilyenkor, például szánkózás után, jól esik egy forralt borral megmelegíteni hideg orrunkat.Készítettem egy prototípust, és szívesen ajánlom, mert jó lett, nagyon.Abban talán egyetértünk, hogy a forralt borhoz nem a legmagasabb minőségű bort szokás venni. Persze nem is a...
Teljes cikk

Mit igyunk Karácsonykor? (6. rész - sültek)

Karácsonyelső és másnapja. Hagyományosan a vendégjárás, a rokonok fogadásának ideje. Ilyenkor szoktak előkerülni a sültek, talán amerikai mintára egyre inkább a pulyka, de hallottam olyat is, aki pecsenyekacsát süt ilyenkor. Remek lehet, persze csak egyik a több fogás közül (a töltött káposzta...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (5. rész - a desszert)

Mi magyarok a desszertborban igazán nagyok vagyunk. Van néhány vidék, ahol a nemesrothadás hasonló mértékben, rendszerességgel és minőségben jelentkezik, de kétségtelenül Tokaj legalább annyira ismert a világban, mint Sauternes és Barsac Bordeaux vidékén, csak talán mivel magyar, még mindig nem...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (4. rész - a töltött káposzta)

Az elmaradhatatlan. Persze hagyományosan ez már első napi étel, hiszen Szenteste még böjt van.A töltött káposzta ismét csak rengeteg féle lehet, akár a többi, amiről eddig írtam. Ki savanyított káposztból csinálja, ki édes káposztából, ki vegyesen, aztán van, aki kelkáposztába csavarja a...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (3. rész - borleves)

Sokak asztalán szerepel a borleves, és az valóban nagyon finom. Hagyomány.A borleves fő szabályának azt tartom, hogy NEM ugyanazt a bort adjuk mellé, mint amiből készült.Hogy miért? A borleves alapborát fűszerekkel, cukorral ízesítjük, így sokkal édesebb lesz. Az alapbor pedig ezután savanyúnak...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (2. rész - halászlé)

Semmi kétség, ezzel nagy fába vágtam a fejszémet. Ugyanis ahány ház, annyi halászlé.Magyarországon pedig statisztikai adatok szerint 4.105.708 háztartás volt (2011-es adat). Sajnos, ennyi cikket nem tudok írni...Azután ott van az a további bökkenő, hogy a halászlé sokféleképpen készülhet. Lehet...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (1. rész - rántott ponty)

Cikksorozatot szeretnék indítani, így Karácsony előtt, megkönnyítendő a magyar ember által legkedveltebb karácsonyi ételek mellé megfelelő borok választását. Remélem, tudok vele ötletet adni és segíteni, sőt, remélem, hogy sikerül végigvinnem a cikksorozatot, mert jó pár "klasszikus" karácsonyi...
Teljes cikk

Új módszer a borhamisítás felismerésére

Mi is a borhamisítás? Ez a szó több, nagyon eltérő fogalmat takar, és ezzel most szembesültem, amikor a felismerését megkönnyítő legfrissebb tudományos eredményről és az ehhez kapcsolódó új honlapról akartam beszámolni.A borhamisítás fogalmára sorrendben a következőket találtam a magyar...
Teljes cikk

Hogyan kóstolok?

Fontosnak tartom, hogy tájékoztassam a Tisztelt Olvasót arról, hogy a "Borleírások" szekcióban szereplő cikkek milyen kóstolási folyamat eredményeként íródtak, mert végül is nem kevesebbről van szó, mint arról, hogy megbízhat-e a leírások pontosságában, vagy sem. Én magam nagyon helyeslem, hogy a...
Teljes cikk