Szepsy furmint 2015

Nem tudom, mi történhetett, de hetek óta csak tokaji furmintokat kóstolok. Talán a hűvösebb idő beköszöntével esik egyre jobban a komolyabb, ásványosabb fehérbor. Feltettem már két cikket, azonban nem tárgyaltam két másikat, de bevezetésnek pár szóban jók lesznek a Szepsy elé.

Grand Tokaj furmint dry 2016 - tetszett ez a bor, őszinte és egyszerű, de egyenes derékkal járhat. Világos szalmaszín, árad belőle a nedves tölgyfahordó jellegzetes édes-savanykás illata. Mögötte piros almát ízlelhetünk, olyan, mintha becsomagolták volna ezzel az enyhén füstös-friss fás illattal. Szájban ugyanezt kapjuk, szép tartású a felszín, tetszetősek az aromák, zamatos és épp eléggé intenzív ahhoz, hogy mindig jólessen a következő korty. Pont annyit ad, amennyit várunk az áráért (1500 ft körül), némi komolyságot is ad neki a halványan felfedezhető ásványosság.

Tokajicum Darázskő furmint 2016 - ez a tétel fülledt, majdhogynem dohos, pedig csavarzáras, tehát csak a pincéből vagy a hordóból jöhet. Csöppnyi maradékcukor teszi fogyaszthatóvá még ilyen állapotában is, de nem szellőzi ki, nagy kár érte, több szót nem is érdemes vesztegetni rá. ( - Olvasóim tudják, hogy mindig visszakóstolom másnap a tételeket. A fülledtséget egy nap alatt úgy-ahogy kiszellőzte a bor, megjelent benne egy érdekes zölddió illat- és íz, valamint a szárazpróbájában szép mézesség. 80%-ban rehabilitálom a sommás véleményem alól 2017.10.11.)

Nem egy kategória az előző kettővel a Szepsy furmint, ez vitán felül áll. Talán nem is sportszerű tőlem hogy a hipermarket-kategóriás furmintok után írok erről, de elvégre a koncerteken is van előzenekar.

Ez is azok közé a fehérborok közé tartozik, amelyeket dekantálni kell. Igaz, csak két éves, mégis a szellőztetést olyannyira meghálálja, hogy percről-percre nyílik. Pedig ez "csak" egy birtok furmint. (Mit tudhat a dűlőszelektált?) A legjobb inni másnap volt, ekkor mutatta meg teljes gazdagságát. A Nyulászó és az Úrágya dűlők termése van benne, azért ez is sokat elárul. A 2015-ös év ráadásul minden tekintetben igen jónak számít, erről számolt be maga Szepsy István is egy interjúban: bor.mandiner.hu/cikk/20151015_szepsy_istvan_illatosak_aromasok_az_idei_szarazak

Itt van mindjárt az illatban egy nagyszerű, üde mentásság, lágy és simogató, mint amikor egy kivadult mentamezőn sétálva lábunkhoz verődnek a bókoló növények. Mellé a tavaszi rét virágai. Aztán érett birsalma. Egy érintésnyi kajszi. Könnyedség, mint egy impresszionista festményben, ugyanakkor semmi ziláltság, hanem szép rend. A hordóhasználat olyan jelzésértékű, annyira csak díszítés, mint a faragott padok egy barokk templombelsőben.

Kiválóan tetten érhető a Nyúlászó karaktere, amit a borászat honlapja "sima, kedves"-ként határoz meg. Emelett ott van az Úrágya is a maga határozott ásványosságával, tökéletesen integráltan. Lédús, könnyű ivású, "kívánós" bor, egy nagyágyú potenciáljával. Zamatos és lekerekített a savkészlete (almasavbontáson átesett), lendülete századmilliméterre arányos a testtel. Olyan laza elegancia, ahogy egy virtuóz tud csak játszani, mondjuk egy Ysaye szólószonátát. Ha valamit egyáltalán lehet említeni "hibaként", a magas alkoholérzetet emelném ki (14%), ami korántsem válik azonban zavaróvá, csupán a szaglászás során kell "félretenni" fejben. Szájban már tökéletesen belesimul a test és az aromatika folyamába. Lecsengése csak közepes, de ez semmilyen hiányérzetet nem hagy bennünk. A bor szövete annyira egységes, hogy egyszerre tölti el valamennyi érzékszervünket valamennyi tulajdonságával. Két év elteltével az érleltség kezdete is csak alig érezhető, megjósolhatatlan, hogy 5 vagy 15 év áll-e még előtte. Talán elégedjünk meg azzal, hogy nem rossz döntés most fogyasztani, de ne féljünk attól sem, ha megvettük és elfeledkeztünk róla a pince egyik sarkában.

Nem mindennapi bor persze, árkategóriája alapján sem, de ha egy borértő külföldi vendégünket akarjuk elkápráztatni, megéri a maga 6500 ft körüli árát.

(Két nap múlva a szellőztetett bor teljesen besimult, olyan homogén lett, mint egy nagy burgundi. A hordó vaníliásra fordult benne és illatai-ízei főként virágos, virágporos jelleget mutattak.)

Újdonságok

Bogyólé - Beaujolais: 1-0 !

BREAKING!... A BOGYÓLÉ ÉLVEZETESEBB, MINT A BEAUJOLAIS NOUVEAU! Talán nem vonja kétségbe senki, hogy hazánkban a legjobb beaujolais nouveau típusú bort a Vylyan készíti. Egyben a legismertebbet is: sorozatban a 17-ik évjárat már a Bogyóléből, ami a poharainkba kerül. Tavalyi posztomban azon...
Teljes cikk

Luka Enikő - Soproni Turán 2017

Őszinte leszek, hype-nak, legjobb esetben is marketing fogásnak tartom a női borászok körül kialakult hírverést. Annyi mindent olvasunk, hogy lágyabbak, nőiesebbek a boraik, hogy kifejezőbbek, meg hasonlók. Valóban? Tény, hogy a nők szaglása általában kifinomultabb, például száz közül is megismerik...
Teljes cikk

Szentpéteri - Generáció cuvée 2019

Ritkán találkozunk érleltebb borokkal a Kunság vidékéről, pedig ott sem kizárólag tartályban érlelt, friss évjáratú borokat értékesítenek. Mai tételünk 2019-es, a VinAgora 2021-es versenyén ezüstérmes helyezett fehérbor. Szép, aranyba hajló csillanású bor. Nagyon szokatlan, chardonnay -...
Teljes cikk

Mikóczi Pincészet, Báta - Davand 2018

Egyszer volt, hol nem volt, a szarvasok sétálgattak az erdőben, és addig sétálgattak, amíg beesteledett. Így esett, hogy a 2018-as Davand cuvée címkéjén a két szarvas a sötétkék erdőben akaszkodott egymás agancsába, nem úgy, mint a Mikóczi Pincészet többi borán, ahol fényes nappal, fehér alapon...
Teljes cikk

Jammertal Blue Sky 2012

Sokszor írtam már a 2012-es évjáratról, ilyen szerintem évszázadonként csak egy van. Minden alkalommal elkápráztat. Kár, hogy csak néhány villányi borászat vállalja fel a hosszas érleléssel járó finanszírozási terhet. Ezek egyike a szenzációs Jammertal borászat. A Blue Sky a Jammertal sorozat...
Teljes cikk

Hétvége a tónál - Strommer pincészet

Északi part vagy déli part? Mélyvíz avagy sekély víz? Egy magyar ember számára nem az a kérdés, hogy szereti-e a Balatont, esetleg csak annyi: melyik oldalt szereti jobban. A Balaton egyike azoknak a nemzeti alapélményeknek, amik mentén meghatározzuk a magyar identitást. Oly sokunknak ismerős...
Teljes cikk

A Hard-seltzer jelenség

Valamikor a nyár elején jelent meg először ez a szó: hard seltzer. De akkor aztán egyszerre és mindenhol, minden felületen. Ez azt jelenti, hogy pénz van mögötte, minden bizonnyal nem kicsi. Az, hogy valami undorító, általában nehezen leplezhető, bár igyekszenek gondosan palástolni, például sok...
Teljes cikk

Aranyérmes Cannes-ban az Ostoros Rozé 2020

A franciaországi Cannes-ban idén nyáron nemcsak a filmcsillagok ragyognak, hanem az Ostoros Családi Pincészet Egri Rozéja is. 2004 óta itt rendezik meg ugyanis minden évben a világ legnagyobb, kifejezetten rozéknak szóló világversenyét, a Mondial du Rosét, ahol az Ostoros 2020-as évjáratú Egri Rozé...
Teljes cikk

Szatmári Családi Pincészet, Szigliget

Feleslegesnek tűnik egy olyan pincészetről írni, amelyik jelenleg zárva tart. Éttermük is üzemel(t) és most átalakítás miatt zárva. Miközben éppen balatoni szezon van... Mivel azonban a borok annyira jók, én hiszek a folytatásban, ahogy a tulajdonos, Szatmári Gábor is, hiszen ő dolgozik rajta! A...
Teljes cikk

Somló nagyágyúja (Györgykovács Tramini 2018)

Sovány vigasz, hogy Györgykovács Imre furmint és hárslevelű ültetvényeit Kreinbacher néven élvezhetjük tovább, mint arról néhány éve értesülhettünk. vinoport.hu/tema/az-utolso-harslevelumet-isszuk-iden/3564. Nem mintha Kreinbacherék nem lennének elég jók. De ahogy Szepsy István neve egy lett...
Teljes cikk

Blog

Vörösbor és sajt párosítás - egy mítosz vége

Kedves Olvasó, biztosan vett már részt olyan kóstoláson, ahol borokat és sajtokat párosítottak, ha más nem, saját kezdeményezésre, a saját konyhájában, kíváncsiságból. Elterjedt nézet, hogy a sajtokhoz - különösen a keménysajtokhoz - vörösbort kell inni, mert - ööö, miért is? Erről szól a...
Teljes cikk

Egy jó forralt bor

Megjött a hideg. Ilyenkor, például szánkózás után, jól esik egy forralt borral megmelegíteni hideg orrunkat.Készítettem egy prototípust, és szívesen ajánlom, mert jó lett, nagyon.Abban talán egyetértünk, hogy a forralt borhoz nem a legmagasabb minőségű bort szokás venni. Persze nem is a...
Teljes cikk

Mit igyunk Karácsonykor? (6. rész - sültek)

Karácsonyelső és másnapja. Hagyományosan a vendégjárás, a rokonok fogadásának ideje. Ilyenkor szoktak előkerülni a sültek, talán amerikai mintára egyre inkább a pulyka, de hallottam olyat is, aki pecsenyekacsát süt ilyenkor. Remek lehet, persze csak egyik a több fogás közül (a töltött káposzta...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (5. rész - a desszert)

Mi magyarok a desszertborban igazán nagyok vagyunk. Van néhány vidék, ahol a nemesrothadás hasonló mértékben, rendszerességgel és minőségben jelentkezik, de kétségtelenül Tokaj legalább annyira ismert a világban, mint Sauternes és Barsac Bordeaux vidékén, csak talán mivel magyar, még mindig nem...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (4. rész - a töltött káposzta)

Az elmaradhatatlan. Persze hagyományosan ez már első napi étel, hiszen Szenteste még böjt van.A töltött káposzta ismét csak rengeteg féle lehet, akár a többi, amiről eddig írtam. Ki savanyított káposztból csinálja, ki édes káposztából, ki vegyesen, aztán van, aki kelkáposztába csavarja a...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (3. rész - borleves)

Sokak asztalán szerepel a borleves, és az valóban nagyon finom. Hagyomány.A borleves fő szabályának azt tartom, hogy NEM ugyanazt a bort adjuk mellé, mint amiből készült.Hogy miért? A borleves alapborát fűszerekkel, cukorral ízesítjük, így sokkal édesebb lesz. Az alapbor pedig ezután savanyúnak...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (2. rész - halászlé)

Semmi kétség, ezzel nagy fába vágtam a fejszémet. Ugyanis ahány ház, annyi halászlé.Magyarországon pedig statisztikai adatok szerint 4.105.708 háztartás volt (2011-es adat). Sajnos, ennyi cikket nem tudok írni...Azután ott van az a további bökkenő, hogy a halászlé sokféleképpen készülhet. Lehet...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (1. rész - rántott ponty)

Cikksorozatot szeretnék indítani, így Karácsony előtt, megkönnyítendő a magyar ember által legkedveltebb karácsonyi ételek mellé megfelelő borok választását. Remélem, tudok vele ötletet adni és segíteni, sőt, remélem, hogy sikerül végigvinnem a cikksorozatot, mert jó pár "klasszikus" karácsonyi...
Teljes cikk

Új módszer a borhamisítás felismerésére

Mi is a borhamisítás? Ez a szó több, nagyon eltérő fogalmat takar, és ezzel most szembesültem, amikor a felismerését megkönnyítő legfrissebb tudományos eredményről és az ehhez kapcsolódó új honlapról akartam beszámolni.A borhamisítás fogalmára sorrendben a következőket találtam a magyar...
Teljes cikk

Hogyan kóstolok?

Fontosnak tartom, hogy tájékoztassam a Tisztelt Olvasót arról, hogy a "Borleírások" szekcióban szereplő cikkek milyen kóstolási folyamat eredményeként íródtak, mert végül is nem kevesebbről van szó, mint arról, hogy megbízhat-e a leírások pontosságában, vagy sem. Én magam nagyon helyeslem, hogy a...
Teljes cikk