Sandeman fino sherry

Nem csodálom, ha keveseket szólít meg Magyarországon a sherry stílusa, bár kétségtelen, hogy ismertségre tesz szert, már csak azért is, mert szinte nincs olyan angolszász irodalmi mű, amelyben ne szerepelne. Gondoljunk csak E.A. Poe Egy hordó amontillado című novellájára (ez is sherry, bár nem fino). Miután az irodalmi mű feldicséri, azt gondoljuk, valami fenséges italról van szó, s aztán ott a csalódás: egy csontszáraz, jellegzetesen oxidált karakterű, sós érzetű, s mindent összevéve magában nehezen értelmezhető ital. Félretesszük. Kár.

A fino amúgy talán a legkevésbé élvezhető magában a hétköznapi ember számára valamennyi sherry stílus közül. Ehhez a spanyol konyha kísérete elengedhetetlen (ahogy nézzük, lehet fordítva: a fino kíséri túlságosan kiválóan a spanyol konyhát): olajos-fűszeres tapas-ok, az olajbogyó fanyarsága és sóssága, hummus és tengeri herkentyűk - ez való a fino mellé. Magyarországon a szemlélet más. Mi a bort gyakran magában is isszuk, s ha aperitifnek szánunk valamit, az is tele van gyümölcsös jelleggel, éppen azért, mert magában fogyasztjuk. Ilyen a száraz szamorodni, ami gyakran hasonló módon élesztőhártya (flor) alatt érlelődik, mint egy sherry. A fino sherry viszont még kifejezettebben kísérő ital, s akként kiváló. Az umami ízek kísérőjeként, így zsíros és füstölt sonkák, füstölt halak, pl. lazac vagy egy jó szilvásváradi füstölt pisztráng mellé képzelhető el. És szinte kötelező az olajbogyó mellé.

A Sandeman kétségtelenül az egyik legismertebb angol alapítású kereskedőház (igaz, hogy portói kereskedőként ismertebb), amely a XIX. század elejéről datált solera érlelési rendszerek termékét szállítja. A solera egy olyan több emeletes (általában 3-4-5 emelet) hordó-halmazt jelent, amelyben az egyes hordók töltése és átfejtése időben egymás után úgy következik, hogy a lejjebbi szinteken fekvő hordókban már homogén, érlelt, nem évjáratos borok pihennek és érlelődnek tovább, s a töltés az alsó régiókban a különböző évjáratok és különböző hosszúságú érlelés egalizálásából végül állandó minőségű, folyamatosan ugyanolyan bor palackozását teszi lehetővé.

Lássuk konkrét finónkat. Világos szalmaszín ital. 15 abv. alkohol fokával eléggé ütős, és csontszáraz érzetű. Kifejezetten sós, pörtkölt mogyorós, amúgy azonban eléggé semleges illatával nem túl vonzó (magában), mégis lendületes, friss érzetet keltő, nem nehéz, ugyanakkor nehezen értelmezhető ital. Kizárólag hidegen nyújt valamiféle élvezeti értéket, 10°C felett nem is érdemes próbálkozni vele. Olajbogyó mellett aztán egyszerre kinyílik és értelmet kap (hasonló hatással van pár szem sós mogyoró). A sósság elillan és valami megmagyarázhatatlan tavaszi rét-illat és vad fűszernövényeket idéző ízérzet jelentkezik. Gyümölcs karakterről nehéz beszélni, ha kell, leginkább grapefruit, lime ugrik be. Ennél szembeszökőbbek azonban a fanyarkás ízek, hordódonga, hasított fa, ecetes paprika. Nagy erénye, hogy a 15% alkoholtartalom nem lóg ki, nem éget, vagyis van hozzá illő teste az italnak, de vigyázni kell, mert hatni persze hat. Ásványosság, meszesség érződik még. Emlékezetes, markánsan egzotikus, szokatlan ízvilága hosszan megmarad. Mégis azt mondom, kísérletnek, érdekességnek jó a mi közegünkben, de a magyar emberhez közelebb áll - és mind árban, mind ízélményben jobban is jár vele - egy száraz tokaji furmint.

Újdonságok

Már megint Marlborough - Auntsfield Estate Chardonnay 2009

Tudják - vannak a plus size modellek. Szóval akik úgy néznek ki, mint egy normális nő, tehát nem csontsoványak és nem szilikon ciciket biggyesztetnek magukra, hogy kerek idomok is legyenek rajtuk, hanem mindenük olyan, ahogyan magától egy nő teste alakul. És ha meggondoljuk, szépen felöltöznek,...
Teljes cikk

Tesco's finest Marlborough Sauvignon Blanc 2014

Nem szeretem az álszenteskedést. Természetesen veszek bort hipermarketben is, és nem én vagyok az egyetlen, ahogy elnézem a pénztáraknál. Ezért is fontos, hogy valaki az olyan borokról is írjon, amelyeket a tömegeknek szántak.Angliában élni a bor szempontjából egyszerűen Kánaán. Szó szerint minden...
Teljes cikk

Haraszthy Pinot Noir Rosé 2015

Igen! Pont így! Telitalálat! Ez kell!- Talán ritka, hogy ilyen lelkes szavakat olvas tőlem, aki a korábbi cikkekbe belelapoz. Pedig szívesen adom a dícséretet, ha a bor arra érdemes.Kétkedve olvastam évek óta a Haraszthy-Vallejo pincészetet felmagasztaló cikkeket a magyarországi Decanter (később és...
Teljes cikk

Januári munkák

"Eppuletre ha kel, ez Holnapban vagj fátA' Gyümölcs-fáknakis mesd-le száraz ágát.Ganéjozd szölödet, s' szántó földeidet,Egy helyből másikban most vidd méheidet."(1686. évi csíki klastrombeli kalendárium versei)A szőlő trágyázását a magyar bortörvény nem tiltja, de pl. a somlói borvidék rendtartása...
Teljes cikk

Újévkor - Apapezsgő

A világ legifjabb bloggerének értékelését teszem közzé az Apa által készített kölyökpezsgőről. Kérem fogadják szeretettel. Mondanom sem kell, az alkoholtartalom 0,0% alatt maradt.Boldog Új Évet kívánok!- Borbecsüs.
Teljes cikk

Beaujolais pezsgő

Hamarosan itt a Beaujolais Nouveau ideje (november harmadik csütörtöke, idén november 19.), amit mindenképpen kóstolni fogok - és persze írok is majd róla - addig is azonban hadd beszéljünk még egy meglepő hírről, amit a borvidékről hallani lehetett:-- Beaujolais a...
Teljes cikk

Pannónia borkultúrája

Kiváló rendezvény volt az Aquincum Múzeumban másfél hete, csak sajnos alig jött el valaki a szemerkélő eső miatt. Délelőtt Havas Zoltán régész "Aquincum szőlői" címmel tartott előadást a pannoniai szőlészet-borászat ismert emlékeiről.Nem változott nagyot a világ a Kr. u. I. század óta, állapítottam...
Teljes cikk

Köszöntő

Tisztelt Olvasó! Elindítottam borbecsüs honlapomat, amelyen saját kóstolási jegyzeteimet publikálom több-kevesebb rendszerességgel. Célom, hogy szakértő borfogyasztóként az érdeklődő és laikus közönségnek segítsek a választásban, hogy ízlésüknek megfelelő, kimagasló minőségű borokat tudjanak...
Teljes cikk

Blog

Vörösbor és sajt párosítás - egy mítosz vége

Kedves Olvasó, biztosan vett már részt olyan kóstoláson, ahol borokat és sajtokat párosítottak, ha más nem, saját kezdeményezésre, a saját konyhájában, kíváncsiságból. Elterjedt nézet, hogy a sajtokhoz - különösen a keménysajtokhoz - vörösbort kell inni, mert - ööö, miért is? Erről szól a...
Teljes cikk

Egy jó forralt bor

Megjött a hideg. Ilyenkor, például szánkózás után, jól esik egy forralt borral megmelegíteni hideg orrunkat.Készítettem egy prototípust, és szívesen ajánlom, mert jó lett, nagyon.Abban talán egyetértünk, hogy a forralt borhoz nem a legmagasabb minőségű bort szokás venni. Persze nem is a...
Teljes cikk

Mit igyunk Karácsonykor? (6. rész - sültek)

Karácsonyelső és másnapja. Hagyományosan a vendégjárás, a rokonok fogadásának ideje. Ilyenkor szoktak előkerülni a sültek, talán amerikai mintára egyre inkább a pulyka, de hallottam olyat is, aki pecsenyekacsát süt ilyenkor. Remek lehet, persze csak egyik a több fogás közül (a töltött káposzta...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (5. rész - a desszert)

Mi magyarok a desszertborban igazán nagyok vagyunk. Van néhány vidék, ahol a nemesrothadás hasonló mértékben, rendszerességgel és minőségben jelentkezik, de kétségtelenül Tokaj legalább annyira ismert a világban, mint Sauternes és Barsac Bordeaux vidékén, csak talán mivel magyar, még mindig nem...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (4. rész - a töltött káposzta)

Az elmaradhatatlan. Persze hagyományosan ez már első napi étel, hiszen Szenteste még böjt van.A töltött káposzta ismét csak rengeteg féle lehet, akár a többi, amiről eddig írtam. Ki savanyított káposztból csinálja, ki édes káposztából, ki vegyesen, aztán van, aki kelkáposztába csavarja a...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (3. rész - borleves)

Sokak asztalán szerepel a borleves, és az valóban nagyon finom. Hagyomány.A borleves fő szabályának azt tartom, hogy NEM ugyanazt a bort adjuk mellé, mint amiből készült.Hogy miért? A borleves alapborát fűszerekkel, cukorral ízesítjük, így sokkal édesebb lesz. Az alapbor pedig ezután savanyúnak...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (2. rész - halászlé)

Semmi kétség, ezzel nagy fába vágtam a fejszémet. Ugyanis ahány ház, annyi halászlé.Magyarországon pedig statisztikai adatok szerint 4.105.708 háztartás volt (2011-es adat). Sajnos, ennyi cikket nem tudok írni...Azután ott van az a további bökkenő, hogy a halászlé sokféleképpen készülhet. Lehet...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (1. rész - rántott ponty)

Cikksorozatot szeretnék indítani, így Karácsony előtt, megkönnyítendő a magyar ember által legkedveltebb karácsonyi ételek mellé megfelelő borok választását. Remélem, tudok vele ötletet adni és segíteni, sőt, remélem, hogy sikerül végigvinnem a cikksorozatot, mert jó pár "klasszikus" karácsonyi...
Teljes cikk

Új módszer a borhamisítás felismerésére

Mi is a borhamisítás? Ez a szó több, nagyon eltérő fogalmat takar, és ezzel most szembesültem, amikor a felismerését megkönnyítő legfrissebb tudományos eredményről és az ehhez kapcsolódó új honlapról akartam beszámolni.A borhamisítás fogalmára sorrendben a következőket találtam a magyar...
Teljes cikk

Hogyan kóstolok?

Fontosnak tartom, hogy tájékoztassam a Tisztelt Olvasót arról, hogy a "Borleírások" szekcióban szereplő cikkek milyen kóstolási folyamat eredményeként íródtak, mert végül is nem kevesebbről van szó, mint arról, hogy megbízhat-e a leírások pontosságában, vagy sem. Én magam nagyon helyeslem, hogy a...
Teljes cikk