Royal Tokaji Furmint 2013

Sokat és sokan írtak már erről a borról és a pincészetről, nem akarom azokat ismételni. A Royal Tokaji nyilvánvalóan magas minőséget képvisel, úttörője a száraz furmint stílusnak. Hugh Johnson neve ráadásul záloga annak, hogy nemzetközileg is érthető, eladható, nemzetközi közízlésnek megfelelő borok kerülnek ki a pinceajtón. Nem volt semmi baj a Royal furmintjával eddig sem, most sincs. Amiért érdemes írni róla (amellett, hogy jó borról élvezet írni), az a borbecsüs szempontjából két tényező.

Egyrészt - most megkímélem a részletes érzékszervi leírástól az olvasót - és csak kiemelem azt, hogy ez a két éves bor irtózatos jó formában van. Személyes értékelésem szerint túl korán dobták piacra, még egy évet várhatott volna, de így is jó. Viszont az is biztos, hogy további öt évet, de talán még tizet is képes lesz palackban érlelődni. Azazhogy... vajon képes lesz-e, miután csavarzáras palackban jött ki, amiben közismerten nem jut oxigénhez a bor? Ez nagy kérdés a szememben, és nem tudok dönteni, hogy beszerezzek-e belőle 8-10 palackkal, mert máskülönben olyan nyomott áron kapható, hogy ez már önmagában különlegessé teszi. Pszt! ne szóljanak a pincészetnek, de megítélésem szerint mélyen alul árazták, dupláját lehetne kérni érte, amint azt a külföldi piacokon egyébként meg is teszik (USA-ban 15 dollár a kisker ára, angliában 9.99 font). Márpedig a csavarzár azt sugallja, hogy azonnali fogyasztásra szánják, nem érlelésre.

A másik, árnál fontosabb dolog, az a borstílus. A száraz furmint, mint tudjuk, viszonylag fiatal "találmány", legalábbis a nagyon magas minőségek, a dűlőszelektált, stb. az utóbbi tíz évben kezdenek igazán divatba jönni. Jó ez. Csak jöjjenek divatba, Tokaj tényleg képes egy fontos "másik", meghatározó arcát megmutatni ezen keresztül. Mármost ahogy kóstoltam ezt a fejlődése elején lévő, lendületes, nagyon zamatos, komoly ásványossággal díszített bort, azért nekem valami nagyon hiányzott. (Most tegyük félre, hogy szerintem a hátcímke szerint szőlővirágos-nak és gyümölcsösnek leírt ízvilágnak semmi köze e két szó tartalmához, mert nemigen van itt értelme megpróbáli gyümölcsösségen keresztül leírni ezt a gyönyörűen összeérett, egységes textúrájú bort, úgy járnánk, mintha egy jól összeérett franciasalátát elkezdenénk elemezni, hogy micsoda szép zöldborsó, meg répa, meg alma, meg uborka ízjegyeket hoz -- egyszerűen csúcs jó franciasaláta, és mindenki tudja, miről beszélünk.) Ami nekem hiányzott, az talán a Royal Tokaji által meghatározott stílus sajátossága, tudniilik, hogy nem barrique-olt bor. Ha látott hordót, mint a 2010-es évjárat, az nem állandó karakterjegye ennek a tételnek. Ezt azért sajnáltam leginkább, mert a bor annyira emlékeztetett egy Bourgogne Beaune-ra, hogy számban fájdalmasan kiáltott a kishordós érlelés ízjegyei, egy kis vajasság, füstösség után. Az ásványossága az, ami számomra ezt a kis kiegészítést megkívánná. Kezembe akadt a Debreceni Borozó 2015 tavaszi kiadása, ebben 91 pontra értékelik (bocsánat, az ott a 2012-es évjárat). Én ilyen messzi nem mennék, de 87-et adnék neki, a maradék négyet meg a vajasság vitte el (azt meg biztosan a cica, de a cicát most hagyjuk, mert ez átvezetne a Doromborba). Meg is van. Joseph Drouhin Beaune Clos des Mouches volt az, ami beugrott róla, és ők azt állítják, hogy 25%-ban újhordót használtak. Pont ennyi kellene ennek a szép furmintnak is.

Végül is nincs - hát nincs, de így is élvezetes, ezen az áron, ha 10-et nem is, de még 3-at biztosan veszek.

A termelő saját korábbi évjáratait így jellemzi: www.royal-tokaji.com/hu/furmint.php

Ami eszembe jutott róla, az pedig itt érhető el: www.drouhin.com/en/#/FicheVin/32/2006



Újdonságok

Tokaji Március Nagykóstoló - 2016.03.19.

Ha jól érzékelem, én vagyok az első, aki a Tokaji Március rendezvényről beszámol. Nem titkolt szándékom is, hogy így legyen. Nagyszabású, kiváló rendezvény volt a Tokaji Március a Corinthia Szállóban. Széles, bár nem átfogó képet adott Tokaj-Hegyalja borairól, termelőiről, erőfeszítéseikről és...
Teljes cikk

Füleky Pincészet Tokaji késői szüret 2013

Szeretem a királylányos meséket. Nem a Disney-mázas verziókra gondolok, ahol piacbefolyásolás céljából dupla méretűre rajzolják a királylányok bájos-gödröcskés pofiján a szemeket, kivétel nélkül Barbie-baba alkatúak és úgy rebegtetik a szempilláikat a csodásan kigyúrt testalkatú, szögletes arcú...
Teljes cikk

L. Simon - Tramini 2015, zöld veltelini 2015

"Kecsteljesen: Ön nagy barátja, lám, / A madaraknak. Póznát tart nekik, / Hol magukat jól kipihenhetik." - Az L. Simon borászat esetében találóbb lenne palackot mondani pózna helyett. Még alliterál is. Minden bor egy-egy velencei tó környéki őshonos madárfajról kapta a nevét, és e madarak igényesen...
Teljes cikk

Petrény Kékfrankos Superior 2011

Az egri borvidék nyugat felől Verpelétnél válik el a mátraaljai borvidék debrői körzetétől. Utóbbit vályogos talajok, homok jellemzi, előbbit a várostól északkeletre fekvő magasabb, kötöttebb, agyagosabb talajú domboldalakra telepített D, DK, DNY irányú termőterületek. Innen gyönyörű a kilátás a...
Teljes cikk

Kovács Nimród Winery – NJK Nagy Eged 2009

Ha már Egerrel kezdtem a VinCE kiállításon kóstolt borok bemutatásának sorát, akkor maradnék is itt. Az egy hektárra eső borász doktorok aránya itt igen magas, nem tudom, más borvidékeken is így van-e. Egerben rögtön említhető Pók Tamás, de itt van dr. Gál Lajos is, akinek 2006-os disszertációját...
Teljes cikk

Tóth Ferenc pincészete, Eger - bikavér classic és superior 2013

Hamvas írta, hogy az egri borban hősiesség van, egész pontosan: „ha egrit iszom, azonnal nagy és heroikus tettekről kezdek álmodozni”. Csakhogy én nem szeretek Hamvasra hivatkozni, nem azért, mintha nem kedvelném, vagy nem érteném az igazságát, esetleg ne érezném szükségét, hogy főhajtással adózzak...
Teljes cikk

VinCE 2016 - átfogó kép a magyar borkínálatról

Bármennyire igyekeztem, több kiállító standját hagytam ki, mint ahányhoz eljutottam kóstolni. Valójában elmondhatom, hogy esélyem sem volt jelentősebb lefedettséget produkálni. Ez a VinCE tényleg nagy boros esemény, tényleg átfogó, és ráadásul eléggé jól pozícionált, jól szervezett. Nem túl...
Teljes cikk

Petrény Winery Verpelét - Cabernet Sauvignon 2013

Ezt a bort tényleg tisztességesen dekantáltam. Már előző este kibontottam, és kitöltöttem egy másfél decit, hogy szellőzzön a pohárban is, és a palackban is. Hűvösön tartottam, mármint a vörösborok számára "ajánlott" szobahőmérsékleten. Ez nem a mai szobahőmérsékletet jelenti, pláne nem a...
Teljes cikk

Marlborough again - Auntsfield Estate Chardonnay 2009

You know - there are the plus size models. The ones that look like normal women, they aren't utterly slim (not to say skeleton) and don't need to do plastic surgery in order to have something round shaped in their body. And if you think about it, they are nicely dressed in cloths that are taylor...
Teljes cikk

Blog

Vörösbor és sajt párosítás - egy mítosz vége

Kedves Olvasó, biztosan vett már részt olyan kóstoláson, ahol borokat és sajtokat párosítottak, ha más nem, saját kezdeményezésre, a saját konyhájában, kíváncsiságból. Elterjedt nézet, hogy a sajtokhoz - különösen a keménysajtokhoz - vörösbort kell inni, mert - ööö, miért is? Erről szól a...
Teljes cikk

Egy jó forralt bor

Megjött a hideg. Ilyenkor, például szánkózás után, jól esik egy forralt borral megmelegíteni hideg orrunkat.Készítettem egy prototípust, és szívesen ajánlom, mert jó lett, nagyon.Abban talán egyetértünk, hogy a forralt borhoz nem a legmagasabb minőségű bort szokás venni. Persze nem is a...
Teljes cikk

Mit igyunk Karácsonykor? (6. rész - sültek)

Karácsonyelső és másnapja. Hagyományosan a vendégjárás, a rokonok fogadásának ideje. Ilyenkor szoktak előkerülni a sültek, talán amerikai mintára egyre inkább a pulyka, de hallottam olyat is, aki pecsenyekacsát süt ilyenkor. Remek lehet, persze csak egyik a több fogás közül (a töltött káposzta...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (5. rész - a desszert)

Mi magyarok a desszertborban igazán nagyok vagyunk. Van néhány vidék, ahol a nemesrothadás hasonló mértékben, rendszerességgel és minőségben jelentkezik, de kétségtelenül Tokaj legalább annyira ismert a világban, mint Sauternes és Barsac Bordeaux vidékén, csak talán mivel magyar, még mindig nem...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (4. rész - a töltött káposzta)

Az elmaradhatatlan. Persze hagyományosan ez már első napi étel, hiszen Szenteste még böjt van.A töltött káposzta ismét csak rengeteg féle lehet, akár a többi, amiről eddig írtam. Ki savanyított káposztból csinálja, ki édes káposztából, ki vegyesen, aztán van, aki kelkáposztába csavarja a...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (3. rész - borleves)

Sokak asztalán szerepel a borleves, és az valóban nagyon finom. Hagyomány.A borleves fő szabályának azt tartom, hogy NEM ugyanazt a bort adjuk mellé, mint amiből készült.Hogy miért? A borleves alapborát fűszerekkel, cukorral ízesítjük, így sokkal édesebb lesz. Az alapbor pedig ezután savanyúnak...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (2. rész - halászlé)

Semmi kétség, ezzel nagy fába vágtam a fejszémet. Ugyanis ahány ház, annyi halászlé.Magyarországon pedig statisztikai adatok szerint 4.105.708 háztartás volt (2011-es adat). Sajnos, ennyi cikket nem tudok írni...Azután ott van az a további bökkenő, hogy a halászlé sokféleképpen készülhet. Lehet...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (1. rész - rántott ponty)

Cikksorozatot szeretnék indítani, így Karácsony előtt, megkönnyítendő a magyar ember által legkedveltebb karácsonyi ételek mellé megfelelő borok választását. Remélem, tudok vele ötletet adni és segíteni, sőt, remélem, hogy sikerül végigvinnem a cikksorozatot, mert jó pár "klasszikus" karácsonyi...
Teljes cikk

Új módszer a borhamisítás felismerésére

Mi is a borhamisítás? Ez a szó több, nagyon eltérő fogalmat takar, és ezzel most szembesültem, amikor a felismerését megkönnyítő legfrissebb tudományos eredményről és az ehhez kapcsolódó új honlapról akartam beszámolni.A borhamisítás fogalmára sorrendben a következőket találtam a magyar...
Teljes cikk

Hogyan kóstolok?

Fontosnak tartom, hogy tájékoztassam a Tisztelt Olvasót arról, hogy a "Borleírások" szekcióban szereplő cikkek milyen kóstolási folyamat eredményeként íródtak, mert végül is nem kevesebbről van szó, mint arról, hogy megbízhat-e a leírások pontosságában, vagy sem. Én magam nagyon helyeslem, hogy a...
Teljes cikk