Royal Tokaji Furmint 2013

Sokat és sokan írtak már erről a borról és a pincészetről, nem akarom azokat ismételni. A Royal Tokaji nyilvánvalóan magas minőséget képvisel, úttörője a száraz furmint stílusnak. Hugh Johnson neve ráadásul záloga annak, hogy nemzetközileg is érthető, eladható, nemzetközi közízlésnek megfelelő borok kerülnek ki a pinceajtón. Nem volt semmi baj a Royal furmintjával eddig sem, most sincs. Amiért érdemes írni róla (amellett, hogy jó borról élvezet írni), az a borbecsüs szempontjából két tényező.

Egyrészt - most megkímélem a részletes érzékszervi leírástól az olvasót - és csak kiemelem azt, hogy ez a két éves bor irtózatos jó formában van. Személyes értékelésem szerint túl korán dobták piacra, még egy évet várhatott volna, de így is jó. Viszont az is biztos, hogy további öt évet, de talán még tizet is képes lesz palackban érlelődni. Azazhogy... vajon képes lesz-e, miután csavarzáras palackban jött ki, amiben közismerten nem jut oxigénhez a bor? Ez nagy kérdés a szememben, és nem tudok dönteni, hogy beszerezzek-e belőle 8-10 palackkal, mert máskülönben olyan nyomott áron kapható, hogy ez már önmagában különlegessé teszi. Pszt! ne szóljanak a pincészetnek, de megítélésem szerint mélyen alul árazták, dupláját lehetne kérni érte, amint azt a külföldi piacokon egyébként meg is teszik (USA-ban 15 dollár a kisker ára, angliában 9.99 font). Márpedig a csavarzár azt sugallja, hogy azonnali fogyasztásra szánják, nem érlelésre.

A másik, árnál fontosabb dolog, az a borstílus. A száraz furmint, mint tudjuk, viszonylag fiatal "találmány", legalábbis a nagyon magas minőségek, a dűlőszelektált, stb. az utóbbi tíz évben kezdenek igazán divatba jönni. Jó ez. Csak jöjjenek divatba, Tokaj tényleg képes egy fontos "másik", meghatározó arcát megmutatni ezen keresztül. Mármost ahogy kóstoltam ezt a fejlődése elején lévő, lendületes, nagyon zamatos, komoly ásványossággal díszített bort, azért nekem valami nagyon hiányzott. (Most tegyük félre, hogy szerintem a hátcímke szerint szőlővirágos-nak és gyümölcsösnek leírt ízvilágnak semmi köze e két szó tartalmához, mert nemigen van itt értelme megpróbáli gyümölcsösségen keresztül leírni ezt a gyönyörűen összeérett, egységes textúrájú bort, úgy járnánk, mintha egy jól összeérett franciasalátát elkezdenénk elemezni, hogy micsoda szép zöldborsó, meg répa, meg alma, meg uborka ízjegyeket hoz -- egyszerűen csúcs jó franciasaláta, és mindenki tudja, miről beszélünk.) Ami nekem hiányzott, az talán a Royal Tokaji által meghatározott stílus sajátossága, tudniilik, hogy nem barrique-olt bor. Ha látott hordót, mint a 2010-es évjárat, az nem állandó karakterjegye ennek a tételnek. Ezt azért sajnáltam leginkább, mert a bor annyira emlékeztetett egy Bourgogne Beaune-ra, hogy számban fájdalmasan kiáltott a kishordós érlelés ízjegyei, egy kis vajasság, füstösség után. Az ásványossága az, ami számomra ezt a kis kiegészítést megkívánná. Kezembe akadt a Debreceni Borozó 2015 tavaszi kiadása, ebben 91 pontra értékelik (bocsánat, az ott a 2012-es évjárat). Én ilyen messzi nem mennék, de 87-et adnék neki, a maradék négyet meg a vajasság vitte el (azt meg biztosan a cica, de a cicát most hagyjuk, mert ez átvezetne a Doromborba). Meg is van. Joseph Drouhin Beaune Clos des Mouches volt az, ami beugrott róla, és ők azt állítják, hogy 25%-ban újhordót használtak. Pont ennyi kellene ennek a szép furmintnak is.

Végül is nincs - hát nincs, de így is élvezetes, ezen az áron, ha 10-et nem is, de még 3-at biztosan veszek.

A termelő saját korábbi évjáratait így jellemzi: www.royal-tokaji.com/hu/furmint.php

Ami eszembe jutott róla, az pedig itt érhető el: www.drouhin.com/en/#/FicheVin/32/2006



Újdonságok

Belward Pincészet - Olaszrizling (2015 és 2013)

Közismert, hogy az egyetemista léthez mennyire hozzá tartozik a borivás. Hazánkban nagy szerencse, hogy minden fő egyetemi városunk el van látva legalább egy tisztességes borvidékkel. Győr: pannonhalmi, Budapest: etyeki és neszmélyi, Eger: egri, Miskolc: egri és a tokaji, Debrecen az utóbbihoz elég...
Teljes cikk

Maul pincészet (Villány) - Taurus 2013

A Bordói Nagykóstolón ismerkedtem meg ezzel a borral, és Maul Zsolttal is. Két kellemes találkozás...2013-as bor, (és bár a bordói kóstoló után továbbra is érvényes, amit itt írtam: Kékfrankos Április tanulságai II. - Mi lett veled, 2013-as évjárat? ), ennek a Taurusnak kiváló tartása van,...
Teljes cikk

Vylyan Bogyólé 2016

Az idei Bogyólé.Leszögezem, hogy véleményem szerint a Bogyólé fogalommá vált a magyar primőrbor piacon. Sokéves tapasztalatom szerint a legközelebb tudott kerülni a valódi Beaujolais Nouveau/Primeur ízvilágához, mégis a fajtaválasztás miatt mindvégig nagyon magyar maradt. Szememben olyanokat...
Teljes cikk

Büttner Pincészet - Vulcanus 2015

Vadonat új pincészet, első évjáratos borok. Mégis nagyon tudatos, kiforrott megjelenéssel hívta fel magára a figyelmemet. Már önmagában az megragadott, hogy az Olaszrizling Nagykóstolón valami mást kóstolhatok, valami ritkát és érdekeset. Igazán szemrevaló hölgy kínálta a bort, de...
Teljes cikk

dr. Gál Lajos - Kántor-tag 2012

Úgy illik, hogy azzal a borral kezdjem a beszámolók sorát az olaszrizling kóstoló után, amelyik lehengerlően és toronymagasan a legkiemelkedőbb volt a bemutatott sok száz közül, de legalább is az általam kóstolt 25 közül biztosan. Ez Gál Lajos egerszóláti Kántor-tag olaszrizlingje. Már a Szó-Lá-Ti...
Teljes cikk

Olaszrizling Október: sok dícséret, kis dohogás

Most szombaton "történt" az Olaszrizling Október nagykóstoló a Corinthiában. Nagy szabású rendezvény volt, nem tudom, a szervezők számítottak-e ekkora látogatottságra. Amikor 20:05-kor beléptem a nagyterembe, gyakorlatilag moccanni sem lehetett. A standok előtt tömegek álltak, az érdeklődők...
Teljes cikk

L. Simon - Nagykócsag 2015

Már kétszer vettem azóta, hogy először kóstoltam. Nagyon tetszik ez a bor.A lényeg a "bâttonage" szón van, a bor ezen túl még azért különleges, mert nem a chardonnay, hanem a sauvignon blanc szőlőfajtával követték el a műveletet. De mit is?Van itt egy jó kis video arról, hogyan történik a...
Teljes cikk

Mádi Borház Manufaktúra - f14

Nem kell különösebb magyarázat, olyan előzmények után, mint a 2015-ös iMÁDlak és az m15, ezt a tételt is nagy várakozásokkal kóstoltam a Mádi Borház Manufaktúrától. Még akkor is, ha a 2014-es évjárat - tudjuk - nagyon, de igazán nehéz év volt. Biztos voltam benne, hogy a megalkuvás-mentesség, ami a...
Teljes cikk

Taschner Kékfrankos "Classic" 2015

Csodás élményben részesített a Taschner Borház. Részben szubjektív, de nagyon sok tekintetben objektív módon csodás, így közzéteszem.Hipermarketben, alsó polcon (!) találtam rá az ismerős rombusz formájú kék címkés borra. Sajnálkoztam. Mit keres a Taschner név az alsó polcon??! Utolsó...
Teljes cikk

Mádi Borház - iMÁDlak 2015

Történelmi időket élünk sok tekintetben. Történelmi változás szerintem a borkészítés terén is folyamatban van, ennek Tokaj kiemelkedő szereplője. Lassan, de biztosan settenkedett be a köztudatba - és talán már a közízlésbe is - a tokaji száraz furmint, mint új kategória léte és igénye. Mostanra azt...
Teljes cikk

Blog

Vörösbor és sajt párosítás - egy mítosz vége

Kedves Olvasó, biztosan vett már részt olyan kóstoláson, ahol borokat és sajtokat párosítottak, ha más nem, saját kezdeményezésre, a saját konyhájában, kíváncsiságból. Elterjedt nézet, hogy a sajtokhoz - különösen a keménysajtokhoz - vörösbort kell inni, mert - ööö, miért is? Erről szól a...
Teljes cikk

Egy jó forralt bor

Megjött a hideg. Ilyenkor, például szánkózás után, jól esik egy forralt borral megmelegíteni hideg orrunkat.Készítettem egy prototípust, és szívesen ajánlom, mert jó lett, nagyon.Abban talán egyetértünk, hogy a forralt borhoz nem a legmagasabb minőségű bort szokás venni. Persze nem is a...
Teljes cikk

Mit igyunk Karácsonykor? (6. rész - sültek)

Karácsonyelső és másnapja. Hagyományosan a vendégjárás, a rokonok fogadásának ideje. Ilyenkor szoktak előkerülni a sültek, talán amerikai mintára egyre inkább a pulyka, de hallottam olyat is, aki pecsenyekacsát süt ilyenkor. Remek lehet, persze csak egyik a több fogás közül (a töltött káposzta...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (5. rész - a desszert)

Mi magyarok a desszertborban igazán nagyok vagyunk. Van néhány vidék, ahol a nemesrothadás hasonló mértékben, rendszerességgel és minőségben jelentkezik, de kétségtelenül Tokaj legalább annyira ismert a világban, mint Sauternes és Barsac Bordeaux vidékén, csak talán mivel magyar, még mindig nem...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (4. rész - a töltött káposzta)

Az elmaradhatatlan. Persze hagyományosan ez már első napi étel, hiszen Szenteste még böjt van.A töltött káposzta ismét csak rengeteg féle lehet, akár a többi, amiről eddig írtam. Ki savanyított káposztból csinálja, ki édes káposztából, ki vegyesen, aztán van, aki kelkáposztába csavarja a...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (3. rész - borleves)

Sokak asztalán szerepel a borleves, és az valóban nagyon finom. Hagyomány.A borleves fő szabályának azt tartom, hogy NEM ugyanazt a bort adjuk mellé, mint amiből készült.Hogy miért? A borleves alapborát fűszerekkel, cukorral ízesítjük, így sokkal édesebb lesz. Az alapbor pedig ezután savanyúnak...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (2. rész - halászlé)

Semmi kétség, ezzel nagy fába vágtam a fejszémet. Ugyanis ahány ház, annyi halászlé.Magyarországon pedig statisztikai adatok szerint 4.105.708 háztartás volt (2011-es adat). Sajnos, ennyi cikket nem tudok írni...Azután ott van az a további bökkenő, hogy a halászlé sokféleképpen készülhet. Lehet...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (1. rész - rántott ponty)

Cikksorozatot szeretnék indítani, így Karácsony előtt, megkönnyítendő a magyar ember által legkedveltebb karácsonyi ételek mellé megfelelő borok választását. Remélem, tudok vele ötletet adni és segíteni, sőt, remélem, hogy sikerül végigvinnem a cikksorozatot, mert jó pár "klasszikus" karácsonyi...
Teljes cikk

Új módszer a borhamisítás felismerésére

Mi is a borhamisítás? Ez a szó több, nagyon eltérő fogalmat takar, és ezzel most szembesültem, amikor a felismerését megkönnyítő legfrissebb tudományos eredményről és az ehhez kapcsolódó új honlapról akartam beszámolni.A borhamisítás fogalmára sorrendben a következőket találtam a magyar...
Teljes cikk

Hogyan kóstolok?

Fontosnak tartom, hogy tájékoztassam a Tisztelt Olvasót arról, hogy a "Borleírások" szekcióban szereplő cikkek milyen kóstolási folyamat eredményeként íródtak, mert végül is nem kevesebbről van szó, mint arról, hogy megbízhat-e a leírások pontosságában, vagy sem. Én magam nagyon helyeslem, hogy a...
Teljes cikk