Planina Borház, Mohács - Három kékfrankos

Jó megismerkedni egy ilyen tiszta, egyenes beszédű és nyílt karakterű emberrel, mint amilyen Horváth Zoltán. Jó megkóstolni olyan borokat, amelyeket ő készített, és ugyanez a meggyőző őszinteség árad belőlük. Kékfrankosok, bár a mohácsi szőlőhegyen a "hazai" egyértelműen nem ez, hanem a kadarka, hiszen azt hozták a sokácok a XVII-ik században. A legújabb korban aztán a pécsi borvidéket inkább a fehérekről ismerjük (cirfandli), pedig, mint oly sokfelé az országban, a vörös szőlő csak a filoxérával pusztult ki. A Planina Borház visszahozta ide a kékszőlőt, és ennek szerintem örülni lehet. Mindjárt leírom, miért.

Három kékfrankost kóstoltam, különböző évjáratok, különböző iskolázottságúak. Ha nem lenne foglalt ez a szó, azt mondanám, hogy barbár borok. Őserő, egyenes, direkt lendület árad belőlük. Ez cseppet sem baj, bár bájosnak nem lehetne nevezni, de nem is kell, mert ezek robusztus, maszkulin ivóborok. Mivel a barbár szó foglalt, így inkább az izmos, elementáris, erőteljes, tekintélyes, lendületes szavakat használom. Mindez nem jelenti, hogy hatalmas testük lenne, hiszen nem chilei cabsauv-ról beszélünk. A kékfrankos kategóriájában, a közepes test, közepes lecsengés viszonylatában kell ezeket az erőteljes összképű borokat érteni, ha a Planina borokat isszuk. Szögezzük le, hogy nem kezdőknek valók.

Bár mind a hármat fajélesztővel erjesztette Horváth Zoltán, mégsem összetéveszthetőek egymással. Meg kell hagyni, hogy egységes stílus érezhető, látszik, hogy mindhárom egy termőhelyről, egy kéz alól, egy borásztól érkezett. Ugyanakkor nem a fajélesztő aromaképzése határozza meg a borok jellegét, hanem sokkal inkább a termőhely jön át. Mindegyikben van valami sejtelmes hűvösség, ami a savszerkezet következménye lehet. A kékfrankos elvárt meggyes, fekete bogyós jellege mellett mindegyik felvillant valami izgalmasat, különlegeset is.

Időrendi sorrendben hátrálunk. A 2013-as - ezt most töltötték le áprilisban - a hűvösség mellet paprikás, pontosabban zöldpaprikás. Ebben a legtöbb a hordófűszer - 500l-es újhordóban időzött -, kifejezetten a piaci elvárásnak megfelelően iskolázott, a három közül a legmegközelíthetőbb, leginkább gyümölcsös, legkerekebb. Ha visszagondolunk arra, amit a 2013-as évjáratról összegeztem (itt: Kékfrankos Április tanulságai II. - Mi lett veled, 2013-as évjárat?), talán nem is csoda. Mindenesetre a Planina kékfrankosa nélkülözi a korai öregedés, túlérés jellegeit. Egy parányi pezsgés jelzi, hogy most hozták föl a pincéből, s a présházban már jóval melegebb van. Horváth Zoltán nem fejtegeti a borokat gyakran, hogy megtartsa a természetes fejlődésüket. Viszont ha megmelegszik a bor, a kötött CO2 elkezd felszabadulni belőle. Ez adhatja a hangyányi pezsgést, ami a palackozásig már biztosan el fog tűnni. Amúgy meg nem is áll rosszul neki.

A 2011-es mohácsi vörös a legzárkózottabb ízképű. Jó savszerkezetének köszönhetően viszont üde, friss és lendületes. Élmény kortyolni és ínycsiklandó vörös húsételeket vízionálok mellé.

A 2009-es Jenyei a leglehengerlőbb. 2009 forró, száraz év volt. Fahordóban érett a bor, de nem újhordóban (idősebb, rendberakott ászokhordóban). Kemény, karakteres tannin késztet csücsörítésre. Őszinte, ütős ital, nyers, de nagyon integrált és önálló arculata van. Nem csuklik össze, nem fáradt, még vagy 3-4 év van benne.

Olyan borok ezek, hogy szívesen felkiáltanék, csettintve: "a kutyafáját!" - ha nem volna már ez is foglalt. Így inkább azt mondom: kóstoljuk, és érezzük, hogy két lábbal állunk a földön.

A pincészet weblapjának prímán eltalált dizájnja éppen azt a hangulatot árasztja, amit a borok. Itt kereshető fel. www.planina-borhaz.hu/


Újdonságok

Tokaji Március Nagykóstoló - 2016.03.19.

Ha jól érzékelem, én vagyok az első, aki a Tokaji Március rendezvényről beszámol. Nem titkolt szándékom is, hogy így legyen. Nagyszabású, kiváló rendezvény volt a Tokaji Március a Corinthia Szállóban. Széles, bár nem átfogó képet adott Tokaj-Hegyalja borairól, termelőiről, erőfeszítéseikről és...
Teljes cikk

Füleky Pincészet Tokaji késői szüret 2013

Szeretem a királylányos meséket. Nem a Disney-mázas verziókra gondolok, ahol piacbefolyásolás céljából dupla méretűre rajzolják a királylányok bájos-gödröcskés pofiján a szemeket, kivétel nélkül Barbie-baba alkatúak és úgy rebegtetik a szempilláikat a csodásan kigyúrt testalkatú, szögletes arcú...
Teljes cikk

L. Simon - Tramini 2015, zöld veltelini 2015

"Kecsteljesen: Ön nagy barátja, lám, / A madaraknak. Póznát tart nekik, / Hol magukat jól kipihenhetik." - Az L. Simon borászat esetében találóbb lenne palackot mondani pózna helyett. Még alliterál is. Minden bor egy-egy velencei tó környéki őshonos madárfajról kapta a nevét, és e madarak igényesen...
Teljes cikk

Petrény Kékfrankos Superior 2011

Az egri borvidék nyugat felől Verpelétnél válik el a mátraaljai borvidék debrői körzetétől. Utóbbit vályogos talajok, homok jellemzi, előbbit a várostól északkeletre fekvő magasabb, kötöttebb, agyagosabb talajú domboldalakra telepített D, DK, DNY irányú termőterületek. Innen gyönyörű a kilátás a...
Teljes cikk

Kovács Nimród Winery – NJK Nagy Eged 2009

Ha már Egerrel kezdtem a VinCE kiállításon kóstolt borok bemutatásának sorát, akkor maradnék is itt. Az egy hektárra eső borász doktorok aránya itt igen magas, nem tudom, más borvidékeken is így van-e. Egerben rögtön említhető Pók Tamás, de itt van dr. Gál Lajos is, akinek 2006-os disszertációját...
Teljes cikk

Tóth Ferenc pincészete, Eger - bikavér classic és superior 2013

Hamvas írta, hogy az egri borban hősiesség van, egész pontosan: „ha egrit iszom, azonnal nagy és heroikus tettekről kezdek álmodozni”. Csakhogy én nem szeretek Hamvasra hivatkozni, nem azért, mintha nem kedvelném, vagy nem érteném az igazságát, esetleg ne érezném szükségét, hogy főhajtással adózzak...
Teljes cikk

VinCE 2016 - átfogó kép a magyar borkínálatról

Bármennyire igyekeztem, több kiállító standját hagytam ki, mint ahányhoz eljutottam kóstolni. Valójában elmondhatom, hogy esélyem sem volt jelentősebb lefedettséget produkálni. Ez a VinCE tényleg nagy boros esemény, tényleg átfogó, és ráadásul eléggé jól pozícionált, jól szervezett. Nem túl...
Teljes cikk

Petrény Winery Verpelét - Cabernet Sauvignon 2013

Ezt a bort tényleg tisztességesen dekantáltam. Már előző este kibontottam, és kitöltöttem egy másfél decit, hogy szellőzzön a pohárban is, és a palackban is. Hűvösön tartottam, mármint a vörösborok számára "ajánlott" szobahőmérsékleten. Ez nem a mai szobahőmérsékletet jelenti, pláne nem a...
Teljes cikk

Marlborough again - Auntsfield Estate Chardonnay 2009

You know - there are the plus size models. The ones that look like normal women, they aren't utterly slim (not to say skeleton) and don't need to do plastic surgery in order to have something round shaped in their body. And if you think about it, they are nicely dressed in cloths that are taylor...
Teljes cikk

Blog

Vörösbor és sajt párosítás - egy mítosz vége

Kedves Olvasó, biztosan vett már részt olyan kóstoláson, ahol borokat és sajtokat párosítottak, ha más nem, saját kezdeményezésre, a saját konyhájában, kíváncsiságból. Elterjedt nézet, hogy a sajtokhoz - különösen a keménysajtokhoz - vörösbort kell inni, mert - ööö, miért is? Erről szól a...
Teljes cikk

Egy jó forralt bor

Megjött a hideg. Ilyenkor, például szánkózás után, jól esik egy forralt borral megmelegíteni hideg orrunkat.Készítettem egy prototípust, és szívesen ajánlom, mert jó lett, nagyon.Abban talán egyetértünk, hogy a forralt borhoz nem a legmagasabb minőségű bort szokás venni. Persze nem is a...
Teljes cikk

Mit igyunk Karácsonykor? (6. rész - sültek)

Karácsonyelső és másnapja. Hagyományosan a vendégjárás, a rokonok fogadásának ideje. Ilyenkor szoktak előkerülni a sültek, talán amerikai mintára egyre inkább a pulyka, de hallottam olyat is, aki pecsenyekacsát süt ilyenkor. Remek lehet, persze csak egyik a több fogás közül (a töltött káposzta...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (5. rész - a desszert)

Mi magyarok a desszertborban igazán nagyok vagyunk. Van néhány vidék, ahol a nemesrothadás hasonló mértékben, rendszerességgel és minőségben jelentkezik, de kétségtelenül Tokaj legalább annyira ismert a világban, mint Sauternes és Barsac Bordeaux vidékén, csak talán mivel magyar, még mindig nem...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (4. rész - a töltött káposzta)

Az elmaradhatatlan. Persze hagyományosan ez már első napi étel, hiszen Szenteste még böjt van.A töltött káposzta ismét csak rengeteg féle lehet, akár a többi, amiről eddig írtam. Ki savanyított káposztból csinálja, ki édes káposztából, ki vegyesen, aztán van, aki kelkáposztába csavarja a...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (3. rész - borleves)

Sokak asztalán szerepel a borleves, és az valóban nagyon finom. Hagyomány.A borleves fő szabályának azt tartom, hogy NEM ugyanazt a bort adjuk mellé, mint amiből készült.Hogy miért? A borleves alapborát fűszerekkel, cukorral ízesítjük, így sokkal édesebb lesz. Az alapbor pedig ezután savanyúnak...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (2. rész - halászlé)

Semmi kétség, ezzel nagy fába vágtam a fejszémet. Ugyanis ahány ház, annyi halászlé.Magyarországon pedig statisztikai adatok szerint 4.105.708 háztartás volt (2011-es adat). Sajnos, ennyi cikket nem tudok írni...Azután ott van az a további bökkenő, hogy a halászlé sokféleképpen készülhet. Lehet...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (1. rész - rántott ponty)

Cikksorozatot szeretnék indítani, így Karácsony előtt, megkönnyítendő a magyar ember által legkedveltebb karácsonyi ételek mellé megfelelő borok választását. Remélem, tudok vele ötletet adni és segíteni, sőt, remélem, hogy sikerül végigvinnem a cikksorozatot, mert jó pár "klasszikus" karácsonyi...
Teljes cikk

Új módszer a borhamisítás felismerésére

Mi is a borhamisítás? Ez a szó több, nagyon eltérő fogalmat takar, és ezzel most szembesültem, amikor a felismerését megkönnyítő legfrissebb tudományos eredményről és az ehhez kapcsolódó új honlapról akartam beszámolni.A borhamisítás fogalmára sorrendben a következőket találtam a magyar...
Teljes cikk

Hogyan kóstolok?

Fontosnak tartom, hogy tájékoztassam a Tisztelt Olvasót arról, hogy a "Borleírások" szekcióban szereplő cikkek milyen kóstolási folyamat eredményeként íródtak, mert végül is nem kevesebbről van szó, mint arról, hogy megbízhat-e a leírások pontosságában, vagy sem. Én magam nagyon helyeslem, hogy a...
Teljes cikk