Nyakas Budai Chardonnay 2014

Na, de jó, hogy helyükre kerülnek a dolgok.

Talán mondogattam már olyanokat e cikkekben, hogy a magyar bor ágazatnak nem a vörösökre kellene nemzetközi szinten koncentrálnia, meg dícsértem is, szidtam is külföldi borokat e hasábokon. Nemrég írtam egy chablis-ról, ami ugyebár francia chardonnay, és nem sikerült megdícsérnem, pedig tényleg szerettem volna - egyáltalán: elmondhatom, hogy szépeket írni gyönyörűség, nem szépeket pedig szörnyű kötelesség.

A hétvégén, amikor kezembe került egy palack Nyakas Chardonnay, azt gondoltam, akkor itt az idő, hogy fény derüljön az igazságra. Nem csupán azért, mert az üvegen ott díszeleg valamilyen nemzetközi borverseny aranyérem matricája, mert ez amúgy tud csalódást is okozni. Hanem azért, mert íme egy chardonnay a Chablis után, alig egy hét távlatából alkalmam nyílik összehasonlítani a francia és a magyar terméket.

És most még egyszer leírom: de jó, hogy helyükre kerülnek a dolgok. Igen, Magyarország fehérboros ország, odafigyeléssel, jó technológiával, elkötelezettséggel élvonalban lehetünk és kell lennünk.

Nyakasék chardonnay-ja annyira populárisra hangolt ital, hogy az már szinte szélsőséges. Arany szín, telt mozgás, és megragadóan intenzív fajtajelleges illat. Ezzel nyit. És ebben minden bennevan, ami jellegzetesen Nyakassá teszi, valahogy ugyanez a stílus köszön az Aligváromból (ld. az első cikkek egyikében), az Irsai Olivérjükben, stb. Az pedig igen jó dolog, ha egy borászatnak saját, ikonikus stílusa van.

Ami az összehasonlítást illeti: nem elhamarkodott dolog egy etyek-budait Chablis-val párhuzamba állítani. Kérem, Chablis-ban - ami Burgundia legészakibb, így leghűvösebb területe - ugyanúgy erősen meszes, és agyagmárgás talaj van, mint Etyeken, és a szelek is ugyanúgy erősen fújnak, a savak ezáltal ugyanúgy csípősek tudnak lenni, és a szőlő ugyanazt az ásványosságot szívja magába a talajból, mint ott. A szőlőfajta is ugyanaz - Chablis esetében az egyetlen engedélyezett fajta - , minden adott tehát az egybevetéshez. Ráadásul az évjárat is ugyanaz.

Amíg azonban a Chablis gyenge volt és zsíros, addig a Nyakas chardonnay-ja maga a megtestesült virgoncság. Telve élettel, kicsit talán túlhúzott maradékcukorral, kerek, mosolygós, érett, piros alma ízzel és egy kevés díszítő virágossággal büszkélkedhet. Nem túl komplex bor, de annyira egyben van, és annyira vonzó, hogy kell belőle még egy korty, még egy pohárral, mert magában inni is élvezet. Ráadásul - uraim - az a maradékcukor, amitől azonban még mindig száraz marad, talán esetleg "off-dry", ami az én fogalmaim szerint a száraz és félszáraz között áll, a hölgyeknek is nagyon szokott tetszeni. A bor lendületét még legalább két évig garantálja a jó tartású sava, és nem kizárt, hogy ennyi idő alatt bővül is valamennyit az ízrepertoár.

Azt hiszem, ezzel a borral érdemes búcsúzni a 2014-es évjárattól, amelyet sokat szidtunk, vagy talán inkább szomorkodtunk felette. Ez a bor azonban képes megszépíteni az évjáratról alkotott képet. És ezután - welcome 2015. Magyarország: hajrá fehérborok!

Újdonságok

Párhuzamok, nem ellentétek

Szeretem az összehasonlításokat. Nem azért, hogy keményen szembesítsem az összehasonlított tételeket: melyik jobb, miért jobb, és hasonlók. A borok is megsértődhetnénk, de ők nem teszik; csak szépen, hallgatagon és odaadóan fekszenek a palackban összehasonlítás után. Mégis, nem volna velük szemben...
Teljes cikk

Crémant de Luxembourg

Ki ne hallott volna a luxemburgi borokról?   – Na jó, kezdem előlről. Luxemburg borászati hagyományai világszerte ismertek...   – Rendben, látom, hogy más megközelítést kell választanom. Luxemburg, ez a kicsiny nyugat-európai ország – hiszik, vagy sem – jelentős borkészítési...
Teljes cikk

Nem minden arany, ami fénylik

Ez egy poszt, összesen 5 tanulsággal. Nyár van, ilyenkor könnyű bort kíván az ember, gyakran szódával feldobva, mindenesetre hidegen. Sokan a rozéra esküsznek és van is benne valami: légies tud lenni, aromatikája általában gyümölcsös, és magas savtartalma miatt rendkívül jó szomjoló. Ez lenne a...
Teljes cikk

Geszler Zenit 2022

Nem tudom, a kedves olvasó számára mond-e valamit az az étel, hogy  salátafőzelék. Igen, friss fejes salátából, egy kevés húsos szalonnán megfuttatva, fokhagymával és tejföllel. Általában véve is nehéz kérdés, hogy a magyar asztalok tipikus hétköznapi fogásához milyen bort lehet inni....
Teljes cikk

Maróti Attila Pinot Noir 2021

Pinot Noir mátrai módra és főként Maróti Attila lendületével. Igen, ő az, aki magáról úgy fogalmazott, hogy "a saját rabszolgám vagyok. minden nap hajnali ötkor kelek" és ezt a lendületet viszi bele a boraiba. A többi itt...
Teljes cikk

Thummerer Egri Bikavér Superior 2017

Végre egy jó bor. Mély rubinszín, feketés maggal, padlizsánlila villanásokkal. Telt testre utaló, szép glicerines templomablakok futnak le a pohár oldalán.  Illatában először cassis. Érdemes sokat hagyni gyűlni a pohárban az illatot. Én Riedel bordeaux-i pohárból kóstoltam. Megérte elővenni a...
Teljes cikk

Halasi Gergely - Villány, "Phoenix" 2014

A vélemény szabad. A szakértői vélemény ezzel szemben nem szabad. Nagyon is kötött.  A büntetőeljárásról szóló 2017. évi XC. törvény szerint: 188. § (1) Ha a bizonyítandó tény megállapításához vagy megítéléséhez különleges szakértelem szükséges, szakértőt kell alkalmazni. 191. § (1)...
Teljes cikk

Beconcini Chianti Riserva 2017

A toscanamania.hu holnap 41 olyan filmet sorol fel, amelyikben Toszkánáé a főszerep, de azt gyanítom, hogy ennél sokkal több hollywoodi bóvli film létezhet még, amelyek a "szerelem Toszkánában" és hasonló sztereotíp témák körül forognak. Kíváncsian várom, hogy mikor készül az első ilyen film...
Teljes cikk

Vylyan Bogyólé 2022

Az idei Bogyólé! Igazi meglepetésként ért, hogy már ilyen korán a polcokra került. Riválisa, a Beaujolais Nouveau en Primeur csak november 17-én folyik hivatalosan a poharakba. Ilyenkor szoktam megemlékezni arról, hogy régebben a portugieser vitte a prímet ebben a borban, és milyen jó döntés volt...
Teljes cikk

Kékfrankos hangjai (Sopron)

Tegye fel a kezét, aki már hallott a soproni Horváth Imi borászatról, vagy kóstolta a kékfrankosukat, syrah-jukat, netán cabernet franc-jukat. Vagy aki már járt a Bruckner borászatnál. És azt tudta valaki, hogy az Etyeki Kúria vörösborai Sopronból származnak és hamarosan Soproni Kúria néven is...
Teljes cikk

Blog

Mire való a borbecsüs?

Ért egy rossz élmény nemrégiben, a Váci utcában, egy magyar üzletlánc kiemelt boltjának borospincéjében. Azazhogy nagyon jó élmény volt, és mégis rossz. Megmagyarázom.Betévedtem, és a földszinti választék szegénysége arra sarkallt, hogy lenézzek a pincébe. Ez a pince egyszerűen...
Teljes cikk

Helyünk a világ bor-térképén

Aligha kérdőjelezhető meg, hogy amilyen képet a londoni WSET (Wine and Spirits Education Trust) közvetít egy országnak a borokvilágában elfoglalt helyéről, az erősen hat az adott ország megítélésére, legalábbis a szakértő(bb) nemzetközi fogyasztók körében.A minap belelapoztam a WSET...
Teljes cikk

Ár-érték arány

Most kaptam a hírt, hogy a Tamellini Soave 2013-as évjáratát leárazták és jelenleg 8,49 angol font áron lehet hozzájutni London egyik menő borkereskedésében. Gyors fejszámolást követően rádöbbentem, hogy ez a "fantasztikus" ajánlat 3500 Ft-ot takar, az eredeti 4800 Ft körüli összeg helyett. Valaha...
Teljes cikk