Narancsbor

A csapból víz folyik. A borszakírók tollából pedig újabban más sem, mint a narancsborról szóló cikkek tömege. Szembe kell néznem a ténnyel: a narancsborból hamarosan divatot csinálnak.

Mi az a narancsbor? Ezt a kérdést fel kellett tennem magamnak, mert a borbecsüs képzés tananyaga nem említi, és gyakorlatban sem volt hozzá még szerencsém. Ami azt illeti, erősen megoszlanak a vélemények, hogykell-e sajnálni vagy sem azt, hogy még nem ittam ilyet...

Keresgéltem a neten, és mivel tényleg mindenhol erről beszélnek, külföldön, itthon egyaránt, így hamar összeállt a kép. Először is: a narancsbornak semmi köze a narancshoz, csak a színe hajaz a naracshéjra egy kicsit (ezt mondjuk sejtettem). De csak egy kicsit, sokan sietnek inkább borostyánszín bornak hívni ezt a terméket. Tényleg, arra jobban hasonlít. Másodszor: a narancsbor tulajdonképpen fehérbor, csak vörösbor-készítési technikával, héjon erjesztik. A héjkontaktustól kioldódnak a csersavak, és számtalan más színező anyag a héjból, ettől lesz karakteresen más, mint a fehérbor, és a színe is ezért sötétebb. Nem mellesleg a hosszú, sokszor hónapokig tartó héjkontaktustól a bor eltarthatósága kénes kezelés nélkül is megnő, tehát "természetesebb".

Aha, szóval ez a kulcsszó. Íme, aki bukik az organikus szőlőből készült borra, az bukni fog a narancsborra is, mert "természetesebb". Megtudom, hogy főként Észak-Olaszországban és az Isztrián, meg Szlovéniában tömeges a narancsbor termelés. Látom, le vagyok maradva, hiszen Magyarországon többen jegyeznek már forgalomba hozott narancsborokat. Demeter Zoltán, Pálffy Gyula, Bodrog Borműhely furmint narancsbor, stb. Egész hosszú a sor.

Ígérem, hogy meg fogom kóstolni egyszer. Amit így látatlanban és kipróbálatlanul gondolok, azt viszont vitaindítóként leírnám ide.

Tényleg elég megosztó véleményeket olvastam arról (nagyon kifinomult szájaktól is), hogy érdemes-e, vagy sem, és hogy mire jó a narancs bor (állítólag inkább külön szóban kell írni, tényleg, amúgy csupa cellulitisz-kezelésről szóló cikk jön föl a keresőkben). Készséggel elhiszem, hogy több ezer éves technológiáról van szó, pláne, hogy tök logikus ötlet kipróbálni, mi lesz egy fehér szőlőből, ha úgy bánunk vele, mint egy vörössel. Itt van például a Skrabski Pink, ott is az a marketing ötlet, hogy erjesszük ki az amúgy "szürke" szürkebarátot héján, és tessék: kapunk egy természetes rozé bort. A traminivel ugyanúgy meg lehet tenni, kérdés, hogy jobb lesz-e tőle. Aztán ott van a hagyományos, aszú melletti borkészítési tehcnika Tokajban, jelesül a fordítás, amelyiknek szintén kicsit tannikus lesz a végeredménye, hiszen az aszútésztát belefordítják erjedőben lévő murciba, és együtt erjesztik hosszabb-rövidebb ideig. Szóval nem példa nélküli a narancsbor technika mainapság sem, csak talán nem foglalkozunk eleget a fordítással. (A derék aszúszemekről még egy harmadik bőrt is lehúznak a máslással, amikor az aszúbor seprőjét felengedik kiforrt újborral, de ez már más lapra tartozik). Szóval az én véleményem az, hogy ha valami újdonságot csinálunk, annak legyen értelme, és legyen jó. A bor történelme tényleg több ezer éves, a magam részéről bízom abban, hogy az egyes vidékeken már kikísérletezték az emberek, hogy minek van, és minek nincs értelme. Valamiért a fehérbor héj nélkül vált hagyománnyá a világon. Valamiért a vörösbor héjjal. A portói keletkezésének szintén megvan a maga oka - a könnyebb szállíthatóság -, akárcsak a madeira, a vinho verde, a recioto della Valpolicella, no meg a Cognac, és még sorolhatnánk hányféle italnak. De ha a narancsbor Grúziában őshonos, az éppen nem jelenti, hogy nálunk is narancsbort kellene készíteni. Persze, színesíti a borok világát, de maradjon ott, ahol jól érzi magát. Elvégre: mi magyarok is oda vagyunk Somlóért, legkisebb borvidékünkért. Mégis: amikor pedig megkóstoltattam a londoni WSET egyik oktatójával a Kreinbacher Taposó-kútját, hát tisztesség ne essék szólván, majdnem köpködni kezdett. Szóval messze jártam attól, hogy nemzetközi őrületet indítsak el vele.

Valahogy így vagyok a narancs borral. Ha a divat miatt kötelező szeretni, akkor nem fog menni. Csak akkor, ha tényleg jó.


(Írta: borbecsüs)

Újdonságok

Két bikavér Szekszárdról

Lehet, hogy nem is tisztességes dolog két különböző évjárat bikavéreit összehasonlítani. Ilyenkor mintha egy többismeretlenes egyenletet akarnánk megoldani. Mennyiben vezethető vissza a különbség az évjáratra, mennyiben a borász filozófiájára, mennyiben a termőhelyre?... Hetényi János "Blue Bull"...
Teljes cikk

Cseri pincészet - Tramini 2019

Első pillantásra majdnem a polcon hagytam ezt a bort. Hátrahőköltem. A címkétől! Nem elsősorban Rubens iránti viszolygásom, vagy a barokk iránti általános ellenszenvem miatt, hanem mert annyira valószerűtlen a kagylóhéj-melltartós sellő, egyszerűen oda nem illő, majdhogynem azt mondom: perverz. Mi...
Teljes cikk

Sandeman fino sherry

Nem csodálom, ha keveseket szólít meg Magyarországon a sherry stílusa, bár kétségtelen, hogy ismertségre tesz szert, már csak azért is, mert szinte nincs olyan angolszász irodalmi mű, amelyben ne szerepelne. Gondoljunk csak E.A. Poe Egy hordó amontillado című novellájára (ez is sherry, bár nem...
Teljes cikk

Hetényi pince - Motoros róka (motor riding fox) siller

There is much of a debate on the internet about the origin of 'siller' wine. Some say it is of Serbian origin, but anyone who has ever tasted the typical light red wines of Baden and Württemberg will certainly recognise the identical style. 'Schiller' means glittering in German then why would...
Teljes cikk

Villány nagykóstoló (2. felvonás)

Ezekben a karanténos időkben már nagyon ki vagyunk éheztetve - pontosabban szomjaztatva - a társasági eseményekre, mint amilyen egy jó borkóstoló. Tegnap tartottam egyet, szigorúan a karantén-szabályok figyelembe vételével, s mert külföldi vendégek is szép számmal részt vettek, Villányt szemeltem...
Teljes cikk

Maróti (Mátrai) Zenit 2019

Nem sok erőfeszítésbe telt kitalálni, mi legyen a 2020-as évet záró cikk témája. Az utóbbi hetek legmeghatározóbb boros élménye számomra a visontai Maróti Attila Zenit édesbora volt. Nem mintha újdonságként ért volna, hiszen a 2018-as évjáratot is kóstoltam már és az a bor díjat is kapott. Attila...
Teljes cikk

Pannonhalmi Apátság - Hemina Vörös 2019

A hemina szó jelentésének magyarázatát semmiképp nem hagyhatom ki ebből a cikkből. Nursiai Szent Benedek regulája a 40. cikkében fogalmaz úgy, hogy "credimus eminam vini per singulos sufficere per diem" - azt tartjuk, hogy minden egyesnek elég lesz napjában egy hemina bor. Hortobágyi Cirill...
Teljes cikk

Vylyan Bogyólé 2020

Ahogyan Dúzsi Tamás az évek során a rozé koronázatlan királyává vált, vagy újabban Garamvári igazi pezsgőnagyhatalommá nőtte ki magát, úgy a Vylyan is szisztematikusan kitaposta, talán stílszerűbben kipréselte, a legjobb beaujolais-típusú újbor készítő pincészet címét magának. Legalábbis véleményem...
Teljes cikk

Gólyamentés újborokkal

Szívügyem a bor is (ráadásul kit ne ragadna meg Molnár Titi személyisége?), a madarak is, szeretettel ajánlom a kettő kombinációját promotáló hírt. Hagyományosan Márton-napra érkeznek az új évjárat első hírnökei, így van ez a Soproni borvidéken is, ahol a Vincellér Borbirtok dolgozik. Az idei...
Teljes cikk

MAD wine - Furmint 2016

Megvallom, egy ilyen jelentős névtől többet vártam. Ez egy alapbor, világos, és rossznak nem is mondható, de mégiscsak egy olyan névtől való, aki utóvégre brit piaci jelenléttel és a világ legjobb édesborával...
Teljes cikk

Blog

Vörösbor és sajt párosítás - egy mítosz vége

Kedves Olvasó, biztosan vett már részt olyan kóstoláson, ahol borokat és sajtokat párosítottak, ha más nem, saját kezdeményezésre, a saját konyhájában, kíváncsiságból. Elterjedt nézet, hogy a sajtokhoz - különösen a keménysajtokhoz - vörösbort kell inni, mert - ööö, miért is? Erről szól a...
Teljes cikk

Egy jó forralt bor

Megjött a hideg. Ilyenkor, például szánkózás után, jól esik egy forralt borral megmelegíteni hideg orrunkat.Készítettem egy prototípust, és szívesen ajánlom, mert jó lett, nagyon.Abban talán egyetértünk, hogy a forralt borhoz nem a legmagasabb minőségű bort szokás venni. Persze nem is a...
Teljes cikk

Mit igyunk Karácsonykor? (6. rész - sültek)

Karácsonyelső és másnapja. Hagyományosan a vendégjárás, a rokonok fogadásának ideje. Ilyenkor szoktak előkerülni a sültek, talán amerikai mintára egyre inkább a pulyka, de hallottam olyat is, aki pecsenyekacsát süt ilyenkor. Remek lehet, persze csak egyik a több fogás közül (a töltött káposzta...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (5. rész - a desszert)

Mi magyarok a desszertborban igazán nagyok vagyunk. Van néhány vidék, ahol a nemesrothadás hasonló mértékben, rendszerességgel és minőségben jelentkezik, de kétségtelenül Tokaj legalább annyira ismert a világban, mint Sauternes és Barsac Bordeaux vidékén, csak talán mivel magyar, még mindig nem...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (4. rész - a töltött káposzta)

Az elmaradhatatlan. Persze hagyományosan ez már első napi étel, hiszen Szenteste még böjt van.A töltött káposzta ismét csak rengeteg féle lehet, akár a többi, amiről eddig írtam. Ki savanyított káposztból csinálja, ki édes káposztából, ki vegyesen, aztán van, aki kelkáposztába csavarja a...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (3. rész - borleves)

Sokak asztalán szerepel a borleves, és az valóban nagyon finom. Hagyomány.A borleves fő szabályának azt tartom, hogy NEM ugyanazt a bort adjuk mellé, mint amiből készült.Hogy miért? A borleves alapborát fűszerekkel, cukorral ízesítjük, így sokkal édesebb lesz. Az alapbor pedig ezután savanyúnak...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (2. rész - halászlé)

Semmi kétség, ezzel nagy fába vágtam a fejszémet. Ugyanis ahány ház, annyi halászlé.Magyarországon pedig statisztikai adatok szerint 4.105.708 háztartás volt (2011-es adat). Sajnos, ennyi cikket nem tudok írni...Azután ott van az a további bökkenő, hogy a halászlé sokféleképpen készülhet. Lehet...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (1. rész - rántott ponty)

Cikksorozatot szeretnék indítani, így Karácsony előtt, megkönnyítendő a magyar ember által legkedveltebb karácsonyi ételek mellé megfelelő borok választását. Remélem, tudok vele ötletet adni és segíteni, sőt, remélem, hogy sikerül végigvinnem a cikksorozatot, mert jó pár "klasszikus" karácsonyi...
Teljes cikk

Új módszer a borhamisítás felismerésére

Mi is a borhamisítás? Ez a szó több, nagyon eltérő fogalmat takar, és ezzel most szembesültem, amikor a felismerését megkönnyítő legfrissebb tudományos eredményről és az ehhez kapcsolódó új honlapról akartam beszámolni.A borhamisítás fogalmára sorrendben a következőket találtam a magyar...
Teljes cikk

Hogyan kóstolok?

Fontosnak tartom, hogy tájékoztassam a Tisztelt Olvasót arról, hogy a "Borleírások" szekcióban szereplő cikkek milyen kóstolási folyamat eredményeként íródtak, mert végül is nem kevesebbről van szó, mint arról, hogy megbízhat-e a leírások pontosságában, vagy sem. Én magam nagyon helyeslem, hogy a...
Teljes cikk