Narancsbor

A csapból víz folyik. A borszakírók tollából pedig újabban más sem, mint a narancsborról szóló cikkek tömege. Szembe kell néznem a ténnyel: a narancsborból hamarosan divatot csinálnak.

Mi az a narancsbor? Ezt a kérdést fel kellett tennem magamnak, mert a borbecsüs képzés tananyaga nem említi, és gyakorlatban sem volt hozzá még szerencsém. Ami azt illeti, erősen megoszlanak a vélemények, hogykell-e sajnálni vagy sem azt, hogy még nem ittam ilyet...

Keresgéltem a neten, és mivel tényleg mindenhol erről beszélnek, külföldön, itthon egyaránt, így hamar összeállt a kép. Először is: a narancsbornak semmi köze a narancshoz, csak a színe hajaz a naracshéjra egy kicsit (ezt mondjuk sejtettem). De csak egy kicsit, sokan sietnek inkább borostyánszín bornak hívni ezt a terméket. Tényleg, arra jobban hasonlít. Másodszor: a narancsbor tulajdonképpen fehérbor, csak vörösbor-készítési technikával, héjon erjesztik. A héjkontaktustól kioldódnak a csersavak, és számtalan más színező anyag a héjból, ettől lesz karakteresen más, mint a fehérbor, és a színe is ezért sötétebb. Nem mellesleg a hosszú, sokszor hónapokig tartó héjkontaktustól a bor eltarthatósága kénes kezelés nélkül is megnő, tehát "természetesebb".

Aha, szóval ez a kulcsszó. Íme, aki bukik az organikus szőlőből készült borra, az bukni fog a narancsborra is, mert "természetesebb". Megtudom, hogy főként Észak-Olaszországban és az Isztrián, meg Szlovéniában tömeges a narancsbor termelés. Látom, le vagyok maradva, hiszen Magyarországon többen jegyeznek már forgalomba hozott narancsborokat. Demeter Zoltán, Pálffy Gyula, Bodrog Borműhely furmint narancsbor, stb. Egész hosszú a sor.

Ígérem, hogy meg fogom kóstolni egyszer. Amit így látatlanban és kipróbálatlanul gondolok, azt viszont vitaindítóként leírnám ide.

Tényleg elég megosztó véleményeket olvastam arról (nagyon kifinomult szájaktól is), hogy érdemes-e, vagy sem, és hogy mire jó a narancs bor (állítólag inkább külön szóban kell írni, tényleg, amúgy csupa cellulitisz-kezelésről szóló cikk jön föl a keresőkben). Készséggel elhiszem, hogy több ezer éves technológiáról van szó, pláne, hogy tök logikus ötlet kipróbálni, mi lesz egy fehér szőlőből, ha úgy bánunk vele, mint egy vörössel. Itt van például a Skrabski Pink, ott is az a marketing ötlet, hogy erjesszük ki az amúgy "szürke" szürkebarátot héján, és tessék: kapunk egy természetes rozé bort. A traminivel ugyanúgy meg lehet tenni, kérdés, hogy jobb lesz-e tőle. Aztán ott van a hagyományos, aszú melletti borkészítési tehcnika Tokajban, jelesül a fordítás, amelyiknek szintén kicsit tannikus lesz a végeredménye, hiszen az aszútésztát belefordítják erjedőben lévő murciba, és együtt erjesztik hosszabb-rövidebb ideig. Szóval nem példa nélküli a narancsbor technika mainapság sem, csak talán nem foglalkozunk eleget a fordítással. (A derék aszúszemekről még egy harmadik bőrt is lehúznak a máslással, amikor az aszúbor seprőjét felengedik kiforrt újborral, de ez már más lapra tartozik). Szóval az én véleményem az, hogy ha valami újdonságot csinálunk, annak legyen értelme, és legyen jó. A bor történelme tényleg több ezer éves, a magam részéről bízom abban, hogy az egyes vidékeken már kikísérletezték az emberek, hogy minek van, és minek nincs értelme. Valamiért a fehérbor héj nélkül vált hagyománnyá a világon. Valamiért a vörösbor héjjal. A portói keletkezésének szintén megvan a maga oka - a könnyebb szállíthatóság -, akárcsak a madeira, a vinho verde, a recioto della Valpolicella, no meg a Cognac, és még sorolhatnánk hányféle italnak. De ha a narancsbor Grúziában őshonos, az éppen nem jelenti, hogy nálunk is narancsbort kellene készíteni. Persze, színesíti a borok világát, de maradjon ott, ahol jól érzi magát. Elvégre: mi magyarok is oda vagyunk Somlóért, legkisebb borvidékünkért. Mégis: amikor pedig megkóstoltattam a londoni WSET egyik oktatójával a Kreinbacher Taposó-kútját, hát tisztesség ne essék szólván, majdnem köpködni kezdett. Szóval messze jártam attól, hogy nemzetközi őrületet indítsak el vele.

Valahogy így vagyok a narancs borral. Ha a divat miatt kötelező szeretni, akkor nem fog menni. Csak akkor, ha tényleg jó.


(Írta: borbecsüs)

Újdonságok

Medveálom - Maczkó Rozé 2018

Annyira cuki ez a bor - mondta a feleségem, és tényleg, megragadó a sapkás jeges, de őrült jó ötlet a pohár-orrú, kicsit szomorkásan-néző-mackós csavarzár is, a kisfiam meg rögtön le akarta áztatni a címkét. Persze alighogy felmerült az ötlet, a többieknek is azonnal kellett, úgyhogy most...
Teljes cikk

Kortárs festmények az új Soltész borokon

Az egri Ostoros Családi Pincészet Soltész borcsaládja három prémium vörösborral lepi meg ősszel a borkedvelőket. A palackok nemcsak a tartalmuk miatt izgalmasak, a címkékre a Munkácsy-díjas, elismert képzőművész, Bukta Imre egy-egy alkotása került. A második generációs családi borászat már több...
Teljes cikk

A magnumpalack titka

Alcím: avagy hogyan lett ilyen népszerű a Borháló, és miért szerettem meg (Szubjektív piacértékelés az üzletben értékesített fine wine piacán Magyarországon.) Immár közel 6 éve élünk együtt és borozunk együtt a Kathona Krisztián fémjelezte Borhálóval, akik meredek ívben törtek be a hazai...
Teljes cikk

Vylyan Kakas 2018

Nyár van, ilyenkor természetes, hogy könnyű rozéhoz nyúl az ember. Rozékultúránk fejlődését nem csak a mennyiségi kínálat folyamatosan növekvő mértéke jelzi, hanem a tartalmi fejlődés is, s a szamóca-málna-cseresznye-gumicukor tengelyre felhúzott borok mellett egyre-másra felbukkannak...
Teljes cikk

Hilandar szerb kolostor (Áthosz hegy) - "Savino Pole" 2010

Az Áthosz-hegyi (XI. században alapított, többször bővített) Hilandar szerb monostor 2004-ben leégett. Mivel a monostort a szerb lelkiség központjának tartják, a szerb kormány számos adománnyal igyekezett fellendíteni a monostor helyreállítását. Ezek egyike volt a monostor modern borászatának...
Teljes cikk

Rózsa György pincészete, Tállya - Együtt 2017 (furmint)

„A bor lényege az ember, aki termeszti a szőlőt, félti, gondozza, mint gyermekét” – vallja Rózsa György Péter, tállyai borász honlapja derekán. Hosszú évek alatt arra lettem figyelmes, hogy a borsznobok (khm, bocsánat: borértők) mindig arra a legkíváncsibbak, hogy hogyan készül az adott tétel....
Teljes cikk

Egyedülálló palack az Egri borvidéken

Az Egri borvidék idén nyártól már a saját palackjával büszkélkedhet, a borkedvelők pedig nemsokára találkozhatnak is vele. Egy helyi, tradicionális üveget terveztek újra, amibe a jövőben a magasabb presztízsű egri borok kerülhetnek. Nekem tetszik, bár azt nem tudom elképzelni, hogy a Kovács Nimród...
Teljes cikk

három bio bor - Gróf Degenfeld

Nem tudok zongorázni. Az én hangszerem a basszusgitár. Mégis, sok évvel ezelőtt egy – nem túl jelentős – szerelmem kedvéért megtanultam néhány taktust, hogy el tudjam játszani a lány nagy kedvencét, John Lennon Imagine c. számát egy soron következő házibulin. Nem mondhatom, hogy őrülten bonyolult...
Teljes cikk

Petrény Winery - Borgundi 2012 (bikavér)

Ajándékba kaptam, nagy ünnepre nyitottam ki. Ez a bor már túl van a csúcsán. Illata még viszonylag gyümölcsös, érlelt, de szájban már barnás ízek, földes jegyek jelentkeznek. Teste kicsit üres, valahogy hiányzik a közepe. Szilvás, meggyes, avaros ízei jelzik, hogy valamikor jobb lehetett ennél. Nem...
Teljes cikk

Blog

Vörösbor és sajt párosítás - egy mítosz vége

Kedves Olvasó, biztosan vett már részt olyan kóstoláson, ahol borokat és sajtokat párosítottak, ha más nem, saját kezdeményezésre, a saját konyhájában, kíváncsiságból. Elterjedt nézet, hogy a sajtokhoz - különösen a keménysajtokhoz - vörösbort kell inni, mert - ööö, miért is? Erről szól a...
Teljes cikk

Egy jó forralt bor

Megjött a hideg. Ilyenkor, például szánkózás után, jól esik egy forralt borral megmelegíteni hideg orrunkat.Készítettem egy prototípust, és szívesen ajánlom, mert jó lett, nagyon.Abban talán egyetértünk, hogy a forralt borhoz nem a legmagasabb minőségű bort szokás venni. Persze nem is a...
Teljes cikk

Mit igyunk Karácsonykor? (6. rész - sültek)

Karácsonyelső és másnapja. Hagyományosan a vendégjárás, a rokonok fogadásának ideje. Ilyenkor szoktak előkerülni a sültek, talán amerikai mintára egyre inkább a pulyka, de hallottam olyat is, aki pecsenyekacsát süt ilyenkor. Remek lehet, persze csak egyik a több fogás közül (a töltött káposzta...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (5. rész - a desszert)

Mi magyarok a desszertborban igazán nagyok vagyunk. Van néhány vidék, ahol a nemesrothadás hasonló mértékben, rendszerességgel és minőségben jelentkezik, de kétségtelenül Tokaj legalább annyira ismert a világban, mint Sauternes és Barsac Bordeaux vidékén, csak talán mivel magyar, még mindig nem...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (4. rész - a töltött káposzta)

Az elmaradhatatlan. Persze hagyományosan ez már első napi étel, hiszen Szenteste még böjt van.A töltött káposzta ismét csak rengeteg féle lehet, akár a többi, amiről eddig írtam. Ki savanyított káposztból csinálja, ki édes káposztából, ki vegyesen, aztán van, aki kelkáposztába csavarja a...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (3. rész - borleves)

Sokak asztalán szerepel a borleves, és az valóban nagyon finom. Hagyomány.A borleves fő szabályának azt tartom, hogy NEM ugyanazt a bort adjuk mellé, mint amiből készült.Hogy miért? A borleves alapborát fűszerekkel, cukorral ízesítjük, így sokkal édesebb lesz. Az alapbor pedig ezután savanyúnak...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (2. rész - halászlé)

Semmi kétség, ezzel nagy fába vágtam a fejszémet. Ugyanis ahány ház, annyi halászlé.Magyarországon pedig statisztikai adatok szerint 4.105.708 háztartás volt (2011-es adat). Sajnos, ennyi cikket nem tudok írni...Azután ott van az a további bökkenő, hogy a halászlé sokféleképpen készülhet. Lehet...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (1. rész - rántott ponty)

Cikksorozatot szeretnék indítani, így Karácsony előtt, megkönnyítendő a magyar ember által legkedveltebb karácsonyi ételek mellé megfelelő borok választását. Remélem, tudok vele ötletet adni és segíteni, sőt, remélem, hogy sikerül végigvinnem a cikksorozatot, mert jó pár "klasszikus" karácsonyi...
Teljes cikk

Új módszer a borhamisítás felismerésére

Mi is a borhamisítás? Ez a szó több, nagyon eltérő fogalmat takar, és ezzel most szembesültem, amikor a felismerését megkönnyítő legfrissebb tudományos eredményről és az ehhez kapcsolódó új honlapról akartam beszámolni.A borhamisítás fogalmára sorrendben a következőket találtam a magyar...
Teljes cikk

Hogyan kóstolok?

Fontosnak tartom, hogy tájékoztassam a Tisztelt Olvasót arról, hogy a "Borleírások" szekcióban szereplő cikkek milyen kóstolási folyamat eredményeként íródtak, mert végül is nem kevesebbről van szó, mint arról, hogy megbízhat-e a leírások pontosságában, vagy sem. Én magam nagyon helyeslem, hogy a...
Teljes cikk