Narancsbor

A csapból víz folyik. A borszakírók tollából pedig újabban más sem, mint a narancsborról szóló cikkek tömege. Szembe kell néznem a ténnyel: a narancsborból hamarosan divatot csinálnak.

Mi az a narancsbor? Ezt a kérdést fel kellett tennem magamnak, mert a borbecsüs képzés tananyaga nem említi, és gyakorlatban sem volt hozzá még szerencsém. Ami azt illeti, erősen megoszlanak a vélemények, hogykell-e sajnálni vagy sem azt, hogy még nem ittam ilyet...

Keresgéltem a neten, és mivel tényleg mindenhol erről beszélnek, külföldön, itthon egyaránt, így hamar összeállt a kép. Először is: a narancsbornak semmi köze a narancshoz, csak a színe hajaz a naracshéjra egy kicsit (ezt mondjuk sejtettem). De csak egy kicsit, sokan sietnek inkább borostyánszín bornak hívni ezt a terméket. Tényleg, arra jobban hasonlít. Másodszor: a narancsbor tulajdonképpen fehérbor, csak vörösbor-készítési technikával, héjon erjesztik. A héjkontaktustól kioldódnak a csersavak, és számtalan más színező anyag a héjból, ettől lesz karakteresen más, mint a fehérbor, és a színe is ezért sötétebb. Nem mellesleg a hosszú, sokszor hónapokig tartó héjkontaktustól a bor eltarthatósága kénes kezelés nélkül is megnő, tehát "természetesebb".

Aha, szóval ez a kulcsszó. Íme, aki bukik az organikus szőlőből készült borra, az bukni fog a narancsborra is, mert "természetesebb". Megtudom, hogy főként Észak-Olaszországban és az Isztrián, meg Szlovéniában tömeges a narancsbor termelés. Látom, le vagyok maradva, hiszen Magyarországon többen jegyeznek már forgalomba hozott narancsborokat. Demeter Zoltán, Pálffy Gyula, Bodrog Borműhely furmint narancsbor, stb. Egész hosszú a sor.

Ígérem, hogy meg fogom kóstolni egyszer. Amit így látatlanban és kipróbálatlanul gondolok, azt viszont vitaindítóként leírnám ide.

Tényleg elég megosztó véleményeket olvastam arról (nagyon kifinomult szájaktól is), hogy érdemes-e, vagy sem, és hogy mire jó a narancs bor (állítólag inkább külön szóban kell írni, tényleg, amúgy csupa cellulitisz-kezelésről szóló cikk jön föl a keresőkben). Készséggel elhiszem, hogy több ezer éves technológiáról van szó, pláne, hogy tök logikus ötlet kipróbálni, mi lesz egy fehér szőlőből, ha úgy bánunk vele, mint egy vörössel. Itt van például a Skrabski Pink, ott is az a marketing ötlet, hogy erjesszük ki az amúgy "szürke" szürkebarátot héján, és tessék: kapunk egy természetes rozé bort. A traminivel ugyanúgy meg lehet tenni, kérdés, hogy jobb lesz-e tőle. Aztán ott van a hagyományos, aszú melletti borkészítési tehcnika Tokajban, jelesül a fordítás, amelyiknek szintén kicsit tannikus lesz a végeredménye, hiszen az aszútésztát belefordítják erjedőben lévő murciba, és együtt erjesztik hosszabb-rövidebb ideig. Szóval nem példa nélküli a narancsbor technika mainapság sem, csak talán nem foglalkozunk eleget a fordítással. (A derék aszúszemekről még egy harmadik bőrt is lehúznak a máslással, amikor az aszúbor seprőjét felengedik kiforrt újborral, de ez már más lapra tartozik). Szóval az én véleményem az, hogy ha valami újdonságot csinálunk, annak legyen értelme, és legyen jó. A bor történelme tényleg több ezer éves, a magam részéről bízom abban, hogy az egyes vidékeken már kikísérletezték az emberek, hogy minek van, és minek nincs értelme. Valamiért a fehérbor héj nélkül vált hagyománnyá a világon. Valamiért a vörösbor héjjal. A portói keletkezésének szintén megvan a maga oka - a könnyebb szállíthatóság -, akárcsak a madeira, a vinho verde, a recioto della Valpolicella, no meg a Cognac, és még sorolhatnánk hányféle italnak. De ha a narancsbor Grúziában őshonos, az éppen nem jelenti, hogy nálunk is narancsbort kellene készíteni. Persze, színesíti a borok világát, de maradjon ott, ahol jól érzi magát. Elvégre: mi magyarok is oda vagyunk Somlóért, legkisebb borvidékünkért. Mégis: amikor pedig megkóstoltattam a londoni WSET egyik oktatójával a Kreinbacher Taposó-kútját, hát tisztesség ne essék szólván, majdnem köpködni kezdett. Szóval messze jártam attól, hogy nemzetközi őrületet indítsak el vele.

Valahogy így vagyok a narancs borral. Ha a divat miatt kötelező szeretni, akkor nem fog menni. Csak akkor, ha tényleg jó.


(Írta: borbecsüs)

Újdonságok

Hilandar szerb kolostor (Áthosz hegy) - "Savino Pole" 2010

Az Áthosz-hegyi (XI. században alapított, többször bővített) Hilandar szerb monostor 2004-ben leégett. Mivel a monostort a szerb lelkiség központjának tartják, a szerb kormány számos adománnyal igyekezett fellendíteni a monostor helyreállítását. Ezek egyike volt a monostor modern borászatának...
Teljes cikk

Rózsa György pincészete, Tállya - Együtt 2017 (furmint)

„A bor lényege az ember, aki termeszti a szőlőt, félti, gondozza, mint gyermekét” – vallja Rózsa György Péter, tállyai borász honlapja derekán. Hosszú évek alatt arra lettem figyelmes, hogy a borsznobok (khm, bocsánat: borértők) mindig arra a legkíváncsibbak, hogy hogyan készül az adott tétel....
Teljes cikk

Egyedülálló palack az Egri borvidéken

Az Egri borvidék idén nyártól már a saját palackjával büszkélkedhet, a borkedvelők pedig nemsokára találkozhatnak is vele. Egy helyi, tradicionális üveget terveztek újra, amibe a jövőben a magasabb presztízsű egri borok kerülhetnek. Nekem tetszik, bár azt nem tudom elképzelni, hogy a Kovács Nimród...
Teljes cikk

három bio bor - Gróf Degenfeld

Nem tudok zongorázni. Az én hangszerem a basszusgitár. Mégis, sok évvel ezelőtt egy – nem túl jelentős – szerelmem kedvéért megtanultam néhány taktust, hogy el tudjam játszani a lány nagy kedvencét, John Lennon Imagine c. számát egy soron következő házibulin. Nem mondhatom, hogy őrülten bonyolult...
Teljes cikk

Petrény Winery - Borgundi 2012 (bikavér)

Ajándékba kaptam, nagy ünnepre nyitottam ki. Ez a bor már túl van a csúcsán. Illata még viszonylag gyümölcsös, érlelt, de szájban már barnás ízek, földes jegyek jelentkeznek. Teste kicsit üres, valahogy hiányzik a közepe. Szilvás, meggyes, avaros ízei jelzik, hogy valamikor jobb lehetett ennél. Nem...
Teljes cikk

Kecze-Hady Kézműves Pincészet - Zsófia 2016

Jaj, nagyon szeretem a családi történeteket, amikből kiderül, hogy miként, miért lesz valakiből borász, hogyan tagozódik be a társadalom azon szűk szeletébe, akik a kemény munkát többre becsülik a gyors sikernél, és meglátják a szőlőben, ebben a sok gondoskodást igénylő növényben a szépséget...
Teljes cikk

Vojtek Pincészet (Villány) - #Flancos 2018

Visszavonhatatlanul eljött a tavasz, így jó lesz megnyitni a rozéborok kóstolásának sorát, hogy tudjuk, milyen palackról tekerjük le a csavarzárat, ha egy kellemes, laza estéhez akarunk bort párosítani. A villányi Vojtek pincészet #Flancos nevű rozé házasításával kezdődött...
Teljes cikk

Tokaji helyzetkép

Szombaton lezajlott a Tokaji Március kóstoló a Corinthiában, mint minden évben. A már-már reprezentatívnak tekinthető kóstolón ezúttal 59 borászat vett részt és a rendezvény népszerűségét mutatja, hogy 18 órakor már volt olyan pincészet, aki nem tudta valamennyi kiállított borát kóstoltatni, mert...
Teljes cikk

Ezt jólesik látni

Jancis Robinson egy élő legenda, kár lenne tagadni. Nagyjából egyfajta bor-origó, karöltve Hugh Johnsonnal. Ha valaki alaposan körülnéz Jancis Robinson honlapján mainapság, szívet melengető látványban lesz része. Breaking news... idemásolom. Ugye látják ott a jobb felső sarokban? Top scoring...
Teljes cikk

Blog

Vörösbor és sajt párosítás - egy mítosz vége

Kedves Olvasó, biztosan vett már részt olyan kóstoláson, ahol borokat és sajtokat párosítottak, ha más nem, saját kezdeményezésre, a saját konyhájában, kíváncsiságból. Elterjedt nézet, hogy a sajtokhoz - különösen a keménysajtokhoz - vörösbort kell inni, mert - ööö, miért is? Erről szól a...
Teljes cikk

Egy jó forralt bor

Megjött a hideg. Ilyenkor, például szánkózás után, jól esik egy forralt borral megmelegíteni hideg orrunkat.Készítettem egy prototípust, és szívesen ajánlom, mert jó lett, nagyon.Abban talán egyetértünk, hogy a forralt borhoz nem a legmagasabb minőségű bort szokás venni. Persze nem is a...
Teljes cikk

Mit igyunk Karácsonykor? (6. rész - sültek)

Karácsonyelső és másnapja. Hagyományosan a vendégjárás, a rokonok fogadásának ideje. Ilyenkor szoktak előkerülni a sültek, talán amerikai mintára egyre inkább a pulyka, de hallottam olyat is, aki pecsenyekacsát süt ilyenkor. Remek lehet, persze csak egyik a több fogás közül (a töltött káposzta...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (5. rész - a desszert)

Mi magyarok a desszertborban igazán nagyok vagyunk. Van néhány vidék, ahol a nemesrothadás hasonló mértékben, rendszerességgel és minőségben jelentkezik, de kétségtelenül Tokaj legalább annyira ismert a világban, mint Sauternes és Barsac Bordeaux vidékén, csak talán mivel magyar, még mindig nem...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (4. rész - a töltött káposzta)

Az elmaradhatatlan. Persze hagyományosan ez már első napi étel, hiszen Szenteste még böjt van.A töltött káposzta ismét csak rengeteg féle lehet, akár a többi, amiről eddig írtam. Ki savanyított káposztból csinálja, ki édes káposztából, ki vegyesen, aztán van, aki kelkáposztába csavarja a...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (3. rész - borleves)

Sokak asztalán szerepel a borleves, és az valóban nagyon finom. Hagyomány.A borleves fő szabályának azt tartom, hogy NEM ugyanazt a bort adjuk mellé, mint amiből készült.Hogy miért? A borleves alapborát fűszerekkel, cukorral ízesítjük, így sokkal édesebb lesz. Az alapbor pedig ezután savanyúnak...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (2. rész - halászlé)

Semmi kétség, ezzel nagy fába vágtam a fejszémet. Ugyanis ahány ház, annyi halászlé.Magyarországon pedig statisztikai adatok szerint 4.105.708 háztartás volt (2011-es adat). Sajnos, ennyi cikket nem tudok írni...Azután ott van az a további bökkenő, hogy a halászlé sokféleképpen készülhet. Lehet...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (1. rész - rántott ponty)

Cikksorozatot szeretnék indítani, így Karácsony előtt, megkönnyítendő a magyar ember által legkedveltebb karácsonyi ételek mellé megfelelő borok választását. Remélem, tudok vele ötletet adni és segíteni, sőt, remélem, hogy sikerül végigvinnem a cikksorozatot, mert jó pár "klasszikus" karácsonyi...
Teljes cikk

Új módszer a borhamisítás felismerésére

Mi is a borhamisítás? Ez a szó több, nagyon eltérő fogalmat takar, és ezzel most szembesültem, amikor a felismerését megkönnyítő legfrissebb tudományos eredményről és az ehhez kapcsolódó új honlapról akartam beszámolni.A borhamisítás fogalmára sorrendben a következőket találtam a magyar...
Teljes cikk

Hogyan kóstolok?

Fontosnak tartom, hogy tájékoztassam a Tisztelt Olvasót arról, hogy a "Borleírások" szekcióban szereplő cikkek milyen kóstolási folyamat eredményeként íródtak, mert végül is nem kevesebbről van szó, mint arról, hogy megbízhat-e a leírások pontosságában, vagy sem. Én magam nagyon helyeslem, hogy a...
Teljes cikk