Miklóscsabi - Nem férünk a bőröndbe 2018

A móri borvidék fejlődik és lendületben van, csak valahogy észrevétlenül, mert méltatlanul kevés móri bort látni, s ez nem feltétlenül a borvidék kis méretének tudható be. Paulusék, mint óriás, persze mindenfelé láthatóak, de rajtuk kívül igazán kevés a közismert név, illetve kevés a megjelenés. Most Miklós Csabi '18-as chardonnay-ja elérhető verhetetlen áron egy hipermarketben. Ez adja a cikk apropóját. Ugyanakkor ez enyhén szólva nem jellemző, hogy Mórból itt, ennyi és így kapható.

Miért mondom mégis, hogy fejlődik Mór? Nos, mert minőségben egyértelműen fejlődik, kóstoljuk csak meg a Geszler borokat, vagy most ezt a Miklóscsabit. Olyan ár-érték arányt kapunk, amit ritkán élvezhetünk.

Nem is annyira a borról akartam írni - ami igazán tisztességesen nevelt, aranyba hajló sötétebb citromszínű ital, telt és kerek illattal, szép chardonnay-s, fajtajelleges, zöldalmás, kicsit annál melegebb (őszis, körtés) és a finomseprős érlelésnek köszönhetően toastos, illetve arányosan újhordós illat- és zamatgazdagsággal - hanem arról, hogy Mórnak a chardonnay sokkal jobban áll, mint bármi más. Szerintem. A  Vértest alkotó vastag dolomit nem csupán a táj szépségét adja meg, hanem a borokét is, akárcsak a Châblis régónak. Hosszabb évek óta rajongok a móri chardonnay-ért, számomra háttérbe szorítja a sokat emlegetett, illetve ikonikus rangot kapott ezerjót. Utóbbi - akárhogy is nézem - kicsit durva és elementáris, számomra kevesebb a bája, mint az itt termett chardonnay-knak. Meszes talajon a chardonnay elemében van, bora telt és tüzes, savai mint a cövek, mégsem túlzók, vagy karcosak. Csodaszép, hosszú kifutást biztosít ez a sav a bornak, Geszlerék '16-os chardonnay-ja (ami az elmúlt hónapban fogyott el visszavonhatatlanul, némi szomorúságot és számos szép emléket hagyva maga után) például az elmúlt négy évben olyan mérhetetlen mélyülést mutatott fel, amire nem is számítottam. Geszlerék hordózatlan alap chardonnay-ja (s ez még nem a prémium tétel) tavaly érte el a csúcsát és ha el nem fogyott volna, legalább 3 évig még ott lenne. Zamatai a tiszta szőlő és a primer fajtajelleg után gazdagodtak az elmúlt négy évben egy füstös palackérlelési bukéval ami egy lehelletnyi fanyarsággal fűszerezte a bort és minden eddiginél gasztrósabb tétellé tette. Ugyanakkor könnyű maradt és megközelíthető, s nem ment el abba a vad, animális irányba, mint egy Beaune vagy egy Mersault. Párhuzamként Miklós Csabi ugyanezt egy rövid újhordózással már a '18-as tételben elérte, de ez így populárisabb, kicsit édeskésebb tétellé vált. Nem mintha nem lenne mind a kettő elegáns, de a Geszler bor szmoking, míg a Miklóscsabi smart casual. Most, hogy a Geszler elfogyott - persze az újabb évjáratokat is ihatjuk - lehet a Miklóscsabira várni, hogy mit tud majd 2022-ben. Mindenesetre, most érdemes felkészletezni.

Újdonságok

Primőrbor párbaj (Beaujolais - Portugieser 4:0)

Talán kicsit későn kaptam észbe a primőrborok kóstolásakor. Tudom, a Beaujolais Nouveau napja elmúlt, de az en primeur borokat is további három hónapig lehet még árusítani, ezekben a ködös, nyálkás decemberi napokban talán nagyobb élmény kicsattanó primőrborokat kóstolni, mint a globális...
Teljes cikk

Pannon Tokaj - Édes Szamorodni 2016

Kezdhetném azzal, hogy a „Pannon Tokaj nagyon ért a nők nyelvén”, de ez még korántsem minden. Nyári László tulajdonos és Krimin Attila főborász semmit nem engednek ki a kezük közül úgy, hogy ne érte volna el a tökéletes állapotát. Boraik általában érem-esőt tarolnak, és az érmek garmada arany...
Teljes cikk

Vojtek Gewurztraminer 2018

Oh, this wine is such a beauty.  Golden pale colour. Reductive winemaking ensures a fresh and charming nose with the elegantly moderate, yet remarkably outlined, scent of mild rose petals, a keynote of the variety. The palate shows a peach and passionfruit core surrounded by exotic spices and...
Teljes cikk

Árpád-hegyi pince - Szamorodni 2013 (édes)

Megemlékeztem már az Árpád-hegy pincéről röviden egy korábbi cikkemben itt Tokaji helyzetkép, de azóta is itt motoszkál ízlelőbimbóimban és agyamban az a szamorodni, amit a Tokaji Márciuson kóstoltam – az egyetlen édesbor volt – és markáns nyomot hagyott bennem. Azt az erőt és vitalitást nem...
Teljes cikk

Nyakas budai chardonnay 2018

Mindig rajongója voltam dr. Pühra Beáta borainak. Sőt, elmondhatom, hogy már Maya Ernő idejében is látogattam a pincészetet, ahol szombatonként egy mindig undok férfi teljesített szolgálatot és töltötte pisztolyból a csodás Aligváromot a műanyag kannákba. Azután akkurátusan rányalta a zárjegyet a...
Teljes cikk

Medveálom - Maczkó Rozé 2018

Annyira cuki ez a bor - mondta a feleségem, és tényleg, megragadó a sapkás jeges, de őrült jó ötlet a pohár-orrú, kicsit szomorkásan-néző-mackós csavarzár is, a kisfiam meg rögtön le akarta áztatni a címkét. Persze alighogy felmerült az ötlet, a többieknek is azonnal kellett, úgyhogy most...
Teljes cikk

A magnumpalack titka

Alcím: avagy hogyan lett ilyen népszerű a Borháló, és miért szerettem meg (Szubjektív piacértékelés az üzletben értékesített fine wine piacán Magyarországon.) Immár közel 6 éve élünk együtt és borozunk együtt a Kathona Krisztián fémjelezte Borhálóval, akik meredek ívben törtek be a hazai...
Teljes cikk

Vylyan Kakas 2018

Nyár van, ilyenkor természetes, hogy könnyű rozéhoz nyúl az ember. Rozékultúránk fejlődését nem csak a mennyiségi kínálat folyamatosan növekvő mértéke jelzi, hanem a tartalmi fejlődés is, s a szamóca-málna-cseresznye-gumicukor tengelyre felhúzott borok mellett egyre-másra felbukkannak...
Teljes cikk

Hilandar szerb kolostor (Áthosz hegy) - "Savino Pole" 2010

Az Áthosz-hegyi (XI. században alapított, többször bővített) Hilandar szerb monostor 2004-ben leégett. Mivel a monostort a szerb lelkiség központjának tartják, a szerb kormány számos adománnyal igyekezett fellendíteni a monostor helyreállítását. Ezek egyike volt a monostor modern borászatának...
Teljes cikk

Rózsa György pincészete, Tállya - Együtt 2017 (furmint)

„A bor lényege az ember, aki termeszti a szőlőt, félti, gondozza, mint gyermekét” – vallja Rózsa György Péter, tállyai borász honlapja derekán. Hosszú évek alatt arra lettem figyelmes, hogy a borsznobok (khm, bocsánat: borértők) mindig arra a legkíváncsibbak, hogy hogyan készül az adott tétel....
Teljes cikk

Blog

Vörösbor és sajt párosítás - egy mítosz vége

Kedves Olvasó, biztosan vett már részt olyan kóstoláson, ahol borokat és sajtokat párosítottak, ha más nem, saját kezdeményezésre, a saját konyhájában, kíváncsiságból. Elterjedt nézet, hogy a sajtokhoz - különösen a keménysajtokhoz - vörösbort kell inni, mert - ööö, miért is? Erről szól a...
Teljes cikk

Egy jó forralt bor

Megjött a hideg. Ilyenkor, például szánkózás után, jól esik egy forralt borral megmelegíteni hideg orrunkat.Készítettem egy prototípust, és szívesen ajánlom, mert jó lett, nagyon.Abban talán egyetértünk, hogy a forralt borhoz nem a legmagasabb minőségű bort szokás venni. Persze nem is a...
Teljes cikk

Mit igyunk Karácsonykor? (6. rész - sültek)

Karácsonyelső és másnapja. Hagyományosan a vendégjárás, a rokonok fogadásának ideje. Ilyenkor szoktak előkerülni a sültek, talán amerikai mintára egyre inkább a pulyka, de hallottam olyat is, aki pecsenyekacsát süt ilyenkor. Remek lehet, persze csak egyik a több fogás közül (a töltött káposzta...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (5. rész - a desszert)

Mi magyarok a desszertborban igazán nagyok vagyunk. Van néhány vidék, ahol a nemesrothadás hasonló mértékben, rendszerességgel és minőségben jelentkezik, de kétségtelenül Tokaj legalább annyira ismert a világban, mint Sauternes és Barsac Bordeaux vidékén, csak talán mivel magyar, még mindig nem...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (4. rész - a töltött káposzta)

Az elmaradhatatlan. Persze hagyományosan ez már első napi étel, hiszen Szenteste még böjt van.A töltött káposzta ismét csak rengeteg féle lehet, akár a többi, amiről eddig írtam. Ki savanyított káposztból csinálja, ki édes káposztából, ki vegyesen, aztán van, aki kelkáposztába csavarja a...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (3. rész - borleves)

Sokak asztalán szerepel a borleves, és az valóban nagyon finom. Hagyomány.A borleves fő szabályának azt tartom, hogy NEM ugyanazt a bort adjuk mellé, mint amiből készült.Hogy miért? A borleves alapborát fűszerekkel, cukorral ízesítjük, így sokkal édesebb lesz. Az alapbor pedig ezután savanyúnak...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (2. rész - halászlé)

Semmi kétség, ezzel nagy fába vágtam a fejszémet. Ugyanis ahány ház, annyi halászlé.Magyarországon pedig statisztikai adatok szerint 4.105.708 háztartás volt (2011-es adat). Sajnos, ennyi cikket nem tudok írni...Azután ott van az a további bökkenő, hogy a halászlé sokféleképpen készülhet. Lehet...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (1. rész - rántott ponty)

Cikksorozatot szeretnék indítani, így Karácsony előtt, megkönnyítendő a magyar ember által legkedveltebb karácsonyi ételek mellé megfelelő borok választását. Remélem, tudok vele ötletet adni és segíteni, sőt, remélem, hogy sikerül végigvinnem a cikksorozatot, mert jó pár "klasszikus" karácsonyi...
Teljes cikk

Új módszer a borhamisítás felismerésére

Mi is a borhamisítás? Ez a szó több, nagyon eltérő fogalmat takar, és ezzel most szembesültem, amikor a felismerését megkönnyítő legfrissebb tudományos eredményről és az ehhez kapcsolódó új honlapról akartam beszámolni.A borhamisítás fogalmára sorrendben a következőket találtam a magyar...
Teljes cikk

Hogyan kóstolok?

Fontosnak tartom, hogy tájékoztassam a Tisztelt Olvasót arról, hogy a "Borleírások" szekcióban szereplő cikkek milyen kóstolási folyamat eredményeként íródtak, mert végül is nem kevesebbről van szó, mint arról, hogy megbízhat-e a leírások pontosságában, vagy sem. Én magam nagyon helyeslem, hogy a...
Teljes cikk