Mádi Borház Manufaktúra - m15 (Sárgamuskotály 2015)

Van egy nagyon jó hely Budafokon, amit eleddig nem ismertem. Úgy hívják, hogy Magdolna Borklub. Picurka, macskaköves utcában, picurka, zöld udvar, hangulatos, ódon házzal és barátságos, nagy bejárattal. Egyszerre elegáns és családias. Hívogató kovácsoltvas kapu, árnyas lugas, az épületben pedig letisztult formák, egyszerű, szép berendezés, és legbelül ősrégi, szemet gyönyörködtető, kőből rakott, kellemesen hűvös pince. Borszaküzlet és rendezvényhelyszín egyben ez a hely. Itt kóstoljuk a Mádi Borház Manufaktúra legújabb szortimentjét. 2015-ös iMÁDlak, f14 (2014-es tiszta furmint) és m15 (tiszta  sárgamuskotály). Magas várakozással megyek neki a kóstolónak, hiszen a márciusi Tokaji Nagykóstolón a 2013-as iMÁDlak engem már rajongóvá tett. Azért nem hagyom otthon a borbecsüsi szigort...

A háziasszony sürög-forog, és frissen sült sajtos rudak hullanak az asztalunkon fekvő, piros-fehér kockás szalvétával bélelt szalmakosárba. Mellette egy tál szép sárgabarack - tűnődtem sokáig, miért jut eszembe folyton, minden egyes borról csupáncsak a sárgabarack, mint íz- és illatjegy?... Aztán ezt a vizuális ingert áttettük egy másik asztalra, és onnantól szabad volt az út a pontosabb asszociációknak.

Ehhez a helyszínhez, közeghez és hangulathoz keresve sem lehetett jobb bort találni, mint a Mádi Borház Manufaktúra 2015-ös sárgamuskotálya. Milyen is volt? Világos szalmaszín, a pohárban kicsit lustábban mozgó, tetszetős ital. Bőséges templomablakok indulnak meg a pohár oldaláról pörgetés után. Nem csoda, a 60g maradékcukor vastagabbá teszi az italt, mint egy száraz bor. Illatban első pillanatban édes mazsolásság érződik, azután nyers linzertészta. De ezután mindent lehengerel a selymes cukrosság  illatban, ízben egyaránt. A test közepes, ami azért nagyon jó, mert könnyen fogyaszthatóvá teszi a bort.
Kifejezetten könnyű és nyári ital. Ízérzete élénk, muskotályossága elegáns. A sárgamuskotály eleve  szebben muskotályos mint az ottonel, de kifejezetten élvezem, hogy ezt a bort nem tolták túl a parfümös irányba, mint sok más tiszta sárgamuskotályt. Arányos, jól érett, finom savai miatt (7-nek gondoltam, de
csak 6,2 g/l) szinte suhan az ember szájában. Édessége mint a szőlőcukor, csak az szemcsés, ez meg tiszta selyem. Akár késői szüretű bornak is beillene. Juhász Gyula jut eszembe, a "milyen volt szőkesége..." verssor; a sárguló kalász, a végtelen kék ég. Tiszta szőlő íze, nyári virágillat lengi körbe a  poharat.

Amit eddig írtam, csak az első korty volt. A második korty ugyanolyan, mégis egészen más. Olyan lendület van ebben a borban, hogy a fogyasztó észre sem veszi, mitől érzi jónak, csak "kérek még egy kortyot". Tud még többet mutatni a további szagoltatás során. Megjelenik a sós ásványosság - a terroir hatása, a Mádi-medence Tokaj egyik legásványosabb területe -, és ki kell mondani, hogy jól áll neki. Reduktív tétel, de nem is hiányzik a fa. Itt a terroir-ra helyezte a borász a hangsúlyt, sikerült: harmonikus, nem üti agyon az  édességet, hanem integrálódik. Ízben is visszaköszön az ásványosság, de gyümölcsben is mutat még
szebbeket: érett pink grapefruit és végtelen mézesség, hársfatea hódít. Talán egy érintésnyi zöld tea is, de nem: inkább fehér tea (szűz teának is mondják, az egész leveleket összesodorják, és különleges, halvány édessége van). Közepesnél hosszabb, rendkívül kielégítő lecsengés. Amolyan sóhajtás, ahogy hátra dől az ember: de szép az élet.

Nem kell haruspexnek lennem ahhoz, hogy megjósoljam, ez a mindössze 1000 palack hamar el fog fogyni... talán már őszre sem marad belőle. Igyekezni kell a készletezéssel!


Újdonságok

Belward Pincészet - Olaszrizling (2015 és 2013)

Közismert, hogy az egyetemista léthez mennyire hozzá tartozik a borivás. Hazánkban nagy szerencse, hogy minden fő egyetemi városunk el van látva legalább egy tisztességes borvidékkel. Győr: pannonhalmi, Budapest: etyeki és neszmélyi, Eger: egri, Miskolc: egri és a tokaji, Debrecen az utóbbihoz elég...
Teljes cikk

Maul pincészet (Villány) - Taurus 2013

A Bordói Nagykóstolón ismerkedtem meg ezzel a borral, és Maul Zsolttal is. Két kellemes találkozás...2013-as bor, (és bár a bordói kóstoló után továbbra is érvényes, amit itt írtam: Kékfrankos Április tanulságai II. - Mi lett veled, 2013-as évjárat? ), ennek a Taurusnak kiváló tartása van,...
Teljes cikk

Vylyan Bogyólé 2016

Az idei Bogyólé.Leszögezem, hogy véleményem szerint a Bogyólé fogalommá vált a magyar primőrbor piacon. Sokéves tapasztalatom szerint a legközelebb tudott kerülni a valódi Beaujolais Nouveau/Primeur ízvilágához, mégis a fajtaválasztás miatt mindvégig nagyon magyar maradt. Szememben olyanokat...
Teljes cikk

Büttner Pincészet - Vulcanus 2015

Vadonat új pincészet, első évjáratos borok. Mégis nagyon tudatos, kiforrott megjelenéssel hívta fel magára a figyelmemet. Már önmagában az megragadott, hogy az Olaszrizling Nagykóstolón valami mást kóstolhatok, valami ritkát és érdekeset. Igazán szemrevaló hölgy kínálta a bort, de...
Teljes cikk

dr. Gál Lajos - Kántor-tag 2012

Úgy illik, hogy azzal a borral kezdjem a beszámolók sorát az olaszrizling kóstoló után, amelyik lehengerlően és toronymagasan a legkiemelkedőbb volt a bemutatott sok száz közül, de legalább is az általam kóstolt 25 közül biztosan. Ez Gál Lajos egerszóláti Kántor-tag olaszrizlingje. Már a Szó-Lá-Ti...
Teljes cikk

Olaszrizling Október: sok dícséret, kis dohogás

Most szombaton "történt" az Olaszrizling Október nagykóstoló a Corinthiában. Nagy szabású rendezvény volt, nem tudom, a szervezők számítottak-e ekkora látogatottságra. Amikor 20:05-kor beléptem a nagyterembe, gyakorlatilag moccanni sem lehetett. A standok előtt tömegek álltak, az érdeklődők...
Teljes cikk

L. Simon - Nagykócsag 2015

Már kétszer vettem azóta, hogy először kóstoltam. Nagyon tetszik ez a bor.A lényeg a "bâttonage" szón van, a bor ezen túl még azért különleges, mert nem a chardonnay, hanem a sauvignon blanc szőlőfajtával követték el a műveletet. De mit is?Van itt egy jó kis video arról, hogyan történik a...
Teljes cikk

Mádi Borház Manufaktúra - f14

Nem kell különösebb magyarázat, olyan előzmények után, mint a 2015-ös iMÁDlak és az m15, ezt a tételt is nagy várakozásokkal kóstoltam a Mádi Borház Manufaktúrától. Még akkor is, ha a 2014-es évjárat - tudjuk - nagyon, de igazán nehéz év volt. Biztos voltam benne, hogy a megalkuvás-mentesség, ami a...
Teljes cikk

Taschner Kékfrankos "Classic" 2015

Csodás élményben részesített a Taschner Borház. Részben szubjektív, de nagyon sok tekintetben objektív módon csodás, így közzéteszem.Hipermarketben, alsó polcon (!) találtam rá az ismerős rombusz formájú kék címkés borra. Sajnálkoztam. Mit keres a Taschner név az alsó polcon??! Utolsó...
Teljes cikk

Mádi Borház - iMÁDlak 2015

Történelmi időket élünk sok tekintetben. Történelmi változás szerintem a borkészítés terén is folyamatban van, ennek Tokaj kiemelkedő szereplője. Lassan, de biztosan settenkedett be a köztudatba - és talán már a közízlésbe is - a tokaji száraz furmint, mint új kategória léte és igénye. Mostanra azt...
Teljes cikk

Blog

Vörösbor és sajt párosítás - egy mítosz vége

Kedves Olvasó, biztosan vett már részt olyan kóstoláson, ahol borokat és sajtokat párosítottak, ha más nem, saját kezdeményezésre, a saját konyhájában, kíváncsiságból. Elterjedt nézet, hogy a sajtokhoz - különösen a keménysajtokhoz - vörösbort kell inni, mert - ööö, miért is? Erről szól a...
Teljes cikk

Egy jó forralt bor

Megjött a hideg. Ilyenkor, például szánkózás után, jól esik egy forralt borral megmelegíteni hideg orrunkat.Készítettem egy prototípust, és szívesen ajánlom, mert jó lett, nagyon.Abban talán egyetértünk, hogy a forralt borhoz nem a legmagasabb minőségű bort szokás venni. Persze nem is a...
Teljes cikk

Mit igyunk Karácsonykor? (6. rész - sültek)

Karácsonyelső és másnapja. Hagyományosan a vendégjárás, a rokonok fogadásának ideje. Ilyenkor szoktak előkerülni a sültek, talán amerikai mintára egyre inkább a pulyka, de hallottam olyat is, aki pecsenyekacsát süt ilyenkor. Remek lehet, persze csak egyik a több fogás közül (a töltött káposzta...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (5. rész - a desszert)

Mi magyarok a desszertborban igazán nagyok vagyunk. Van néhány vidék, ahol a nemesrothadás hasonló mértékben, rendszerességgel és minőségben jelentkezik, de kétségtelenül Tokaj legalább annyira ismert a világban, mint Sauternes és Barsac Bordeaux vidékén, csak talán mivel magyar, még mindig nem...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (4. rész - a töltött káposzta)

Az elmaradhatatlan. Persze hagyományosan ez már első napi étel, hiszen Szenteste még böjt van.A töltött káposzta ismét csak rengeteg féle lehet, akár a többi, amiről eddig írtam. Ki savanyított káposztból csinálja, ki édes káposztából, ki vegyesen, aztán van, aki kelkáposztába csavarja a...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (3. rész - borleves)

Sokak asztalán szerepel a borleves, és az valóban nagyon finom. Hagyomány.A borleves fő szabályának azt tartom, hogy NEM ugyanazt a bort adjuk mellé, mint amiből készült.Hogy miért? A borleves alapborát fűszerekkel, cukorral ízesítjük, így sokkal édesebb lesz. Az alapbor pedig ezután savanyúnak...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (2. rész - halászlé)

Semmi kétség, ezzel nagy fába vágtam a fejszémet. Ugyanis ahány ház, annyi halászlé.Magyarországon pedig statisztikai adatok szerint 4.105.708 háztartás volt (2011-es adat). Sajnos, ennyi cikket nem tudok írni...Azután ott van az a további bökkenő, hogy a halászlé sokféleképpen készülhet. Lehet...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (1. rész - rántott ponty)

Cikksorozatot szeretnék indítani, így Karácsony előtt, megkönnyítendő a magyar ember által legkedveltebb karácsonyi ételek mellé megfelelő borok választását. Remélem, tudok vele ötletet adni és segíteni, sőt, remélem, hogy sikerül végigvinnem a cikksorozatot, mert jó pár "klasszikus" karácsonyi...
Teljes cikk

Új módszer a borhamisítás felismerésére

Mi is a borhamisítás? Ez a szó több, nagyon eltérő fogalmat takar, és ezzel most szembesültem, amikor a felismerését megkönnyítő legfrissebb tudományos eredményről és az ehhez kapcsolódó új honlapról akartam beszámolni.A borhamisítás fogalmára sorrendben a következőket találtam a magyar...
Teljes cikk

Hogyan kóstolok?

Fontosnak tartom, hogy tájékoztassam a Tisztelt Olvasót arról, hogy a "Borleírások" szekcióban szereplő cikkek milyen kóstolási folyamat eredményeként íródtak, mert végül is nem kevesebbről van szó, mint arról, hogy megbízhat-e a leírások pontosságában, vagy sem. Én magam nagyon helyeslem, hogy a...
Teljes cikk