Koch Hajós-Bajai Prémium Chardonnay 2013
Koch Csabáé az év pincészete 2014-ben. Nem kóstoltam korábban a Koch borokat, megvallom, azért, mert a címke dizájn túlságosan hasonlított a Bock-éra, és ez engem zavart. Ráadásul a név is ugyanúgy négy betű, és így előfordult, hogy egy borban járatlan idősebb rokonom ezt vitte ajándékba, amikor valami nagyon ismertet és jót akart ajándékozni. Én ezért nem tartottam szerencsésnek - de, rosszmájúan, akkor még talán véletlennek sem - hogy a dizájn ilyen hasonló.
A Koch Prémium Chardonnay ebben az egyébként 2013-as, nem rossz évjáratban, lehet, hogy jól sikerült. Sajnos ez a bor, mire hozzám, a fogyasztóhoz került, már mindenen túl volt. Fülledt illattal köszönt, és ezt nem szellőzte ki soha. Ezzel szemben egy dohos illatjegyet is felmutatott kicsit később, mintha dugós lenne (pedig csavarzáras). Szájban fáradt, szétesett, lendületét vesztett, jellegtelen volt, a savak elfogytak. Nem vesztegetek rá több szót: hibás volt, és ebben az üzletlánc is hibás lehet, ha helytelenül tárolta.
Fröccsnek meg lehetett inni, de még az alkohol is kiment belőle, fel sem vidámodtam. Koch Csaba pincészete biztosan nem ezért a tételért kapta meg az elismerést. Viszont két év elteltével a bor, ha ilyen állapotban volt, akkor nem tudom, hogy a "prémium" jelzőt joggal kapta-e meg ifjúkorában.