Koccints aszúval az ünnepekkor

Azt szoktuk mondani - mi, borral és gasztronómiával foglalkozó emberek -, hogy egy ital van, amit mindenhez lehet inni, és ez a pezsgő. Aki már próbált egy csípős harcsahalászléhez, vagy egy töltött káposztához pezsgőt inni, az tudja, hogy ennek a mondásnak az igazságtartalma sem maradéktalan. A karácsonyi ünnepek alatt a tokai aszú is ugyanúgy eszünkbe juthat, mint magas presztízsű, ünnepi ital és néhány gondolatban bemutatom, hogy mi mindenhez használhatjuk ezt a különlegességet.

Noha a töltött káposztához vagy a rántott halhoz tényleg nem illik az aszú, számtalan ünnepi ételhez passzol. A klasszikus, világszerte ismert párosításon, a liba- vagy kacsamájon túl például egy birsalmával töltött kacsamellhez is választhatjuk, vagy olyan izgalmasabb húsokhoz, mint a nyúl vagy a galamb, édesfűszerekkel, gyümölcsökkel készült mártással. Szinte az összes desszerthez jól társítható, sőt édesség helyett is kínálhatjuk a vendégeknek, és kéksajt vagy birsalmasajttal tálalt friss brie mellé is érdemes ezt választani. Ha kissé formabontóan, idén ázsiai fűszerezésű ételekkel készülnénk, akkor is egy palack aszút nyissunk.

Ha desszerthez szánjuk, a bor-étel párosítások egyik aranyszabálya, hogy a bornak legalább olyan édesnek kell lennie, mint az ételnek, az aszú esetében pedig nem nehéz megfelelni ennek az elvárásnak. A klasszikus karácsonyi sütemények tele vannak dióval és pörkölt magvakkal, csokoládéval, kandírozott és aszalt gyümölcsökkel, lekvárral, marcipánnal, édesfűszerekkel. Bejgli, zserbó, diótorta, gyümölcskenyér, sütőtökös és pekándiós torták, csokoládés Pavlova.... Nincs hely az összes kedvencünket felsorolni, de mindhez illeni fog az aszúk aromavilága, így nem nyúlhatunk mellé, bármelyik palackot is választjuk.

Az aszút önmagában is ihatjuk, édesség helyett. Nem véletlen, hogy éttermek kínálják külön a desszertlapon, hiszen a mézes, édesfűszeres, koncentrált bor már önmagában is élményt nyújt. Régóta úgy tartják számon az aszút mint orvosságot, így hiába a sok-sok gramm maradék cukor benne, mégis egészséges választás. Az aszúk azért is egyedülállóak a világon, mert magas a savtartalmuk, amitől egyensúlyosak és életteliek, így magukban fogyasztva sem lesznek túlságosan sziruposak. Kortyoljunk el egy pohár aranyló színű aszút az ünnepek alatt, és élvezzük a karácsonyi ízeket.

Arra is lehetőséget adnak az aszúk, hogy kiválasszuk, vajon a fiatal vagy inkább az érleltebb, a könnyedebb vagy a koncentrált, nemritkán 200 gramm fölötti maradék cukrot tartalmazó tételek tetszenek-e nekünk jobban. A megfelelő körülmények között tárolt tokaji aszú akár évtizedeken keresztül élményt nyújt, hiszen az évek alatt újabb és újabb rétegekkel gazdagodik a bor, ugyanakkor érdemes a fiatal, friss aszúkat is kóstolni, amik könnyed, vibráló, csupa gyümölcs tételek. Kísérletezzünk, hogy melyik ételhez melyik aszú passzol a leginkább, de persze a lényeg az, hogy nekünk melyik ízlik majd a legjobban.

 

Hadd ajánljam örök személyes kedvencemet, a Pannon Tokaj pincészetet, akinek az aszúja a női szíveket (is) maximálisan megdobogtatja. Bővebben itt: A Pannon Tokaj sikere a nőknél.

(szöveg: Wineglass Communication, fénykép: Furmint Photo)

 

Újdonságok

Vylyan Bogyólé 2020

Ahogyan Dúzsi Tamás az évek során a rozé koronázatlan királyává vált, vagy újabban Garamvári igazi pezsgőnagyhatalommá nőtte ki magát, úgy a Vylyan is szisztematikusan kitaposta, talán stílszerűbben kipréselte, a legjobb beaujolais-típusú újbor készítő pincészet címét magának. Legalábbis véleményem...
Teljes cikk

Gólyamentés újborokkal

Szívügyem a bor is (ráadásul kit ne ragadna meg Molnár Titi személyisége?), a madarak is, szeretettel ajánlom a kettő kombinációját promotáló hírt. Hagyományosan Márton-napra érkeznek az új évjárat első hírnökei, így van ez a Soproni borvidéken is, ahol a Vincellér Borbirtok dolgozik. Az idei...
Teljes cikk

MAD wine - Furmint 2016

Megvallom, egy ilyen jelentős névtől többet vártam. Ez egy alapbor, világos, és rossznak nem is mondható, de mégiscsak egy olyan névtől való, aki utóvégre brit piaci jelenléttel és a világ legjobb édesborával...
Teljes cikk

Gilvesy - Bohém 2018

A Balaton-felvidék egy olyan egyedülálló kincs, amelyhez hasonló nincs még egy a világon. A Szent-György hegy ezen belül is olyan helyet foglal el, újabban talán kiemeltebbet is, mint a Badacsony. Mi lehet ennek az oka? Gilvesy Róbert úgy fogalmazza meg a honlapján, hogy: Ha ügyesek vagyunk, akkor...
Teljes cikk

Bolyki Egri Csillag 2019

Végre! Egy Egri Csillag, amiben nem érzem az alapborok házasítását kényszerházasságnak, hanem valóban összhanggá válik a négy szőlőfajta interakciója. Az egri csillag törvényi szabályozása szerint az illatos fajták nem képviselhetnek 30%-nál magasabb arányt, emellett legalább 50%-ot el kell érnie...
Teljes cikk

Figula - Rozé cuvée 2019

Csupa alsópolcos bort támadtam meg az utóbbi időben, nagy nevektől. Nem véletlenül. Filozófiám, hogy nem csak a prémium tételeket kell értékelni, hanem írni kell bizony a hétköznapi, a "folyó" tételekről is, mégpedig azért, mert sokat elárulnak a pincészetről, a hozzáállásáról, a borászról, s nem...
Teljes cikk

Bodri Pincészet - Bodrikutya 2019

Kézenfekvő, hogy Bodri vezetéknévvel kutyás vonalon utazzon egy borász. Szekszárdon egy fekete puli pedig miért ne lehetne éppen Bodrikutya. Etimológiailag a Bodri név a tekervényes, göndör jelentésű bodor szóból ered, ezek után nem is tehettek volna talán más kutyát a cimkére (képzeljünk el egy...
Teljes cikk

Feind Shiraz Rosé (NV) Extra Brut

Az átlagos ember pezsgőt akkor fogyaszt, ha valamit ünnepel. Ennyiben igaza van Dom Pérignonnak, aki a pezsgő feltalálásakor úgy nyilatkozott: "Je bois des étoiles" - vagyis csillagokat iszom. Azért van szükségünk a csillagokra, mert éppen bennünk sziporkázik a kedély, az érzelem és a hév, s a...
Teljes cikk

Aleksandrovic - Trijumf Gold 2018

Egy gondosan elkészített bor, kétségtelenül, de furcsán más, mint amihez mi szokva vagyunk itt, kis hazánkban. Mondjuk nem nevezhetném nagy bornak abban az értelemben, ahogy például nagy Gál Lajos Kántor-tagja, vagy bármelyik száraz hegyaljai furmint. Egy nagyágyúnak szánt fehérbort nálunk...
Teljes cikk

Geszler pince - móri zenit 2019

A 2019-es zenit. Már az emlékek is szépek, amiket ébreszt, hiszen a korábbi évjáratok zenitje kirobbanó ízbomba volt, a megszokott markáns móri savak támasztékán. Ezt a zenitet azonban több hőmérsékleten is meg kell kóstolni. Roppanós, lendületes, áradó és kontúros, de mégis más és más. Ez a bor...
Teljes cikk

Blog

Vörösbor és sajt párosítás - egy mítosz vége

Kedves Olvasó, biztosan vett már részt olyan kóstoláson, ahol borokat és sajtokat párosítottak, ha más nem, saját kezdeményezésre, a saját konyhájában, kíváncsiságból. Elterjedt nézet, hogy a sajtokhoz - különösen a keménysajtokhoz - vörösbort kell inni, mert - ööö, miért is? Erről szól a...
Teljes cikk

Egy jó forralt bor

Megjött a hideg. Ilyenkor, például szánkózás után, jól esik egy forralt borral megmelegíteni hideg orrunkat.Készítettem egy prototípust, és szívesen ajánlom, mert jó lett, nagyon.Abban talán egyetértünk, hogy a forralt borhoz nem a legmagasabb minőségű bort szokás venni. Persze nem is a...
Teljes cikk

Mit igyunk Karácsonykor? (6. rész - sültek)

Karácsonyelső és másnapja. Hagyományosan a vendégjárás, a rokonok fogadásának ideje. Ilyenkor szoktak előkerülni a sültek, talán amerikai mintára egyre inkább a pulyka, de hallottam olyat is, aki pecsenyekacsát süt ilyenkor. Remek lehet, persze csak egyik a több fogás közül (a töltött káposzta...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (5. rész - a desszert)

Mi magyarok a desszertborban igazán nagyok vagyunk. Van néhány vidék, ahol a nemesrothadás hasonló mértékben, rendszerességgel és minőségben jelentkezik, de kétségtelenül Tokaj legalább annyira ismert a világban, mint Sauternes és Barsac Bordeaux vidékén, csak talán mivel magyar, még mindig nem...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (4. rész - a töltött káposzta)

Az elmaradhatatlan. Persze hagyományosan ez már első napi étel, hiszen Szenteste még böjt van.A töltött káposzta ismét csak rengeteg féle lehet, akár a többi, amiről eddig írtam. Ki savanyított káposztból csinálja, ki édes káposztából, ki vegyesen, aztán van, aki kelkáposztába csavarja a...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (3. rész - borleves)

Sokak asztalán szerepel a borleves, és az valóban nagyon finom. Hagyomány.A borleves fő szabályának azt tartom, hogy NEM ugyanazt a bort adjuk mellé, mint amiből készült.Hogy miért? A borleves alapborát fűszerekkel, cukorral ízesítjük, így sokkal édesebb lesz. Az alapbor pedig ezután savanyúnak...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (2. rész - halászlé)

Semmi kétség, ezzel nagy fába vágtam a fejszémet. Ugyanis ahány ház, annyi halászlé.Magyarországon pedig statisztikai adatok szerint 4.105.708 háztartás volt (2011-es adat). Sajnos, ennyi cikket nem tudok írni...Azután ott van az a további bökkenő, hogy a halászlé sokféleképpen készülhet. Lehet...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (1. rész - rántott ponty)

Cikksorozatot szeretnék indítani, így Karácsony előtt, megkönnyítendő a magyar ember által legkedveltebb karácsonyi ételek mellé megfelelő borok választását. Remélem, tudok vele ötletet adni és segíteni, sőt, remélem, hogy sikerül végigvinnem a cikksorozatot, mert jó pár "klasszikus" karácsonyi...
Teljes cikk

Új módszer a borhamisítás felismerésére

Mi is a borhamisítás? Ez a szó több, nagyon eltérő fogalmat takar, és ezzel most szembesültem, amikor a felismerését megkönnyítő legfrissebb tudományos eredményről és az ehhez kapcsolódó új honlapról akartam beszámolni.A borhamisítás fogalmára sorrendben a következőket találtam a magyar...
Teljes cikk

Hogyan kóstolok?

Fontosnak tartom, hogy tájékoztassam a Tisztelt Olvasót arról, hogy a "Borleírások" szekcióban szereplő cikkek milyen kóstolási folyamat eredményeként íródtak, mert végül is nem kevesebbről van szó, mint arról, hogy megbízhat-e a leírások pontosságában, vagy sem. Én magam nagyon helyeslem, hogy a...
Teljes cikk