Kecze-Hady Kézműves Pincészet - Zsófia 2016

Jaj, nagyon szeretem a családi történeteket, amikből kiderül, hogy miként, miért lesz valakiből borász, hogyan tagozódik be a társadalom azon szűk szeletébe, akik a kemény munkát többre becsülik a gyors sikernél, és meglátják a szőlőben, ebben a sok gondoskodást igénylő növényben a szépséget és a gyönyörködtető változatosságot. Mert meggyőződésem, hogy aki szőlőhöz és borhoz fog, azt a változatosság izgalma hajtja.

Így aztán nagyot nevettem, és végtelenül tetszett az a történet, amit Kecze Zoltán felesége osztott meg velem aszófői pincészetük indulásával kapcsolatban. "Egy nyári napon a férjem valami üzleti ügyben a Balatonnál volt, és délben izgatottan hív a telefonon, azt  mondja 'képzeld, vettem egy szőlőterületet Aszófőn'. Elképedve kérdezem tőle, hogy: de hát miért, mikor sosem volt semmi közünk a szőlőhöz, meg a Balatonhoz se nagyon. 'Ne aggódj, neked is tetszeni fog, mert nagyon szép a kilátás' - hangzott a válasz".

Tényleg valahogy így szeret bele az ember a szőlőbe és a borkészítésbe, hirtelen elhatározással és impulzívan. Legalábbis nekem ez a megközelítés ismerős. A kilátás meg - ott a cikk elején - tényleg magáért beszél. Ilyen helyen, és főként annyi munkát belefektetve, mint Kecze Zoltán, tényleg több sem kell már a kiváló borhoz. Avagy még valami azért: jó fajtaválasztás, tudatos természetközeli művelés, jó döntések. És az a szemlélet, ahogy a szőlőre tekint. Például "lekötöztük a leendő bor vesszőit" - mondja - "így válik lekötelezettjévé egymásnak, ember és szőlő".

A 2001-ben így indult kézműves pince hamar jelentős sikereket ért el, 2016-ban például borkiválóságok TOP kategóriában a '13-as Zsófia cuvée negyedik lett (vinoport.hu/tema/itt-az-osz-itt-vannak-a-nemzet-hivatalos-vorosbor-kivalosagai/3213). Ez nem csoda, a borokat természetesség, kiműveltség, gondosság jellemzi és arányosságra törekvés, ami a hordózásban érhető tetten a legszebben. Erről már írtam itt: Kecze-Hady pincészet - Zsófia és Zsombor 2015.

A mai cikk tárgya a 2016-os Zsófia cuvée, ami egyszerre viszi tovább a '15-ös Zsófia nőiességét és mutatja fel a '16-os évjárat bőségét.

A házasításban ezúttal a portugieser dominál, de a fajta számomra kevéssé vonzó jellegét (a gyümölcs-dominancia mellett a portugiesert gyakran "tüskésnek" vagy "zöldesnek" érzem, még a legjobb termelőnél is) Kecze Zoltán tökéletesen kisimítja a házasítás többi összetevőjével, a cabernet franc-nal és sauvignonnal. Sötét rubinszín bor, fekete maggal. Az illat ifjú, még kicsit sem palackérett, bőséggel árasztja a primer gyümölcsöket. Édes és buja. Még annyira csak kibontakozóban van, még oly sok évet érhet. Illatban édes hordófűszer egészíti ki a kerek portugieser aromatikát. Vanília, érintésnyi menta, és tobzódó piros- és fekete gyümölcsök.

Szájban is bőséges, de egyensúlyos. Nem billen alkohol irányba, és ez nagy erénye. Vastag anyag, komoly extrakttal. Hűen ismétli az illatot, de ízben még jobban kidomborodik a hordóhasználat eleganciája. Marcipán, szantál. Tele van élettel és természetességgel, élénk, mégis komoly, nagyon szerethető, nőies tétel. Hosszú, édes lecsengés jellemzi, nagy megelégedettség-érzetet biztosít. Már most élvezetes, de érdemes készletezni, mert az elkövetkező öt évben még ennél is jobb lesz.

Ennyire szerettem: 5/5

(És ezt is érdemes megnézni: itt készül. Pedáns.)

Újdonságok

Tokaji Március Nagykóstoló - 2016.03.19.

Ha jól érzékelem, én vagyok az első, aki a Tokaji Március rendezvényről beszámol. Nem titkolt szándékom is, hogy így legyen. Nagyszabású, kiváló rendezvény volt a Tokaji Március a Corinthia Szállóban. Széles, bár nem átfogó képet adott Tokaj-Hegyalja borairól, termelőiről, erőfeszítéseikről és...
Teljes cikk

Füleky Pincészet Tokaji késői szüret 2013

Szeretem a királylányos meséket. Nem a Disney-mázas verziókra gondolok, ahol piacbefolyásolás céljából dupla méretűre rajzolják a királylányok bájos-gödröcskés pofiján a szemeket, kivétel nélkül Barbie-baba alkatúak és úgy rebegtetik a szempilláikat a csodásan kigyúrt testalkatú, szögletes arcú...
Teljes cikk

L. Simon - Tramini 2015, zöld veltelini 2015

"Kecsteljesen: Ön nagy barátja, lám, / A madaraknak. Póznát tart nekik, / Hol magukat jól kipihenhetik." - Az L. Simon borászat esetében találóbb lenne palackot mondani pózna helyett. Még alliterál is. Minden bor egy-egy velencei tó környéki őshonos madárfajról kapta a nevét, és e madarak igényesen...
Teljes cikk

Petrény Kékfrankos Superior 2011

Az egri borvidék nyugat felől Verpelétnél válik el a mátraaljai borvidék debrői körzetétől. Utóbbit vályogos talajok, homok jellemzi, előbbit a várostól északkeletre fekvő magasabb, kötöttebb, agyagosabb talajú domboldalakra telepített D, DK, DNY irányú termőterületek. Innen gyönyörű a kilátás a...
Teljes cikk

Kovács Nimród Winery – NJK Nagy Eged 2009

Ha már Egerrel kezdtem a VinCE kiállításon kóstolt borok bemutatásának sorát, akkor maradnék is itt. Az egy hektárra eső borász doktorok aránya itt igen magas, nem tudom, más borvidékeken is így van-e. Egerben rögtön említhető Pók Tamás, de itt van dr. Gál Lajos is, akinek 2006-os disszertációját...
Teljes cikk

Tóth Ferenc pincészete, Eger - bikavér classic és superior 2013

Hamvas írta, hogy az egri borban hősiesség van, egész pontosan: „ha egrit iszom, azonnal nagy és heroikus tettekről kezdek álmodozni”. Csakhogy én nem szeretek Hamvasra hivatkozni, nem azért, mintha nem kedvelném, vagy nem érteném az igazságát, esetleg ne érezném szükségét, hogy főhajtással adózzak...
Teljes cikk

VinCE 2016 - átfogó kép a magyar borkínálatról

Bármennyire igyekeztem, több kiállító standját hagytam ki, mint ahányhoz eljutottam kóstolni. Valójában elmondhatom, hogy esélyem sem volt jelentősebb lefedettséget produkálni. Ez a VinCE tényleg nagy boros esemény, tényleg átfogó, és ráadásul eléggé jól pozícionált, jól szervezett. Nem túl...
Teljes cikk

Petrény Winery Verpelét - Cabernet Sauvignon 2013

Ezt a bort tényleg tisztességesen dekantáltam. Már előző este kibontottam, és kitöltöttem egy másfél decit, hogy szellőzzön a pohárban is, és a palackban is. Hűvösön tartottam, mármint a vörösborok számára "ajánlott" szobahőmérsékleten. Ez nem a mai szobahőmérsékletet jelenti, pláne nem a...
Teljes cikk

Marlborough again - Auntsfield Estate Chardonnay 2009

You know - there are the plus size models. The ones that look like normal women, they aren't utterly slim (not to say skeleton) and don't need to do plastic surgery in order to have something round shaped in their body. And if you think about it, they are nicely dressed in cloths that are taylor...
Teljes cikk

Blog

Vörösbor és sajt párosítás - egy mítosz vége

Kedves Olvasó, biztosan vett már részt olyan kóstoláson, ahol borokat és sajtokat párosítottak, ha más nem, saját kezdeményezésre, a saját konyhájában, kíváncsiságból. Elterjedt nézet, hogy a sajtokhoz - különösen a keménysajtokhoz - vörösbort kell inni, mert - ööö, miért is? Erről szól a...
Teljes cikk

Egy jó forralt bor

Megjött a hideg. Ilyenkor, például szánkózás után, jól esik egy forralt borral megmelegíteni hideg orrunkat.Készítettem egy prototípust, és szívesen ajánlom, mert jó lett, nagyon.Abban talán egyetértünk, hogy a forralt borhoz nem a legmagasabb minőségű bort szokás venni. Persze nem is a...
Teljes cikk

Mit igyunk Karácsonykor? (6. rész - sültek)

Karácsonyelső és másnapja. Hagyományosan a vendégjárás, a rokonok fogadásának ideje. Ilyenkor szoktak előkerülni a sültek, talán amerikai mintára egyre inkább a pulyka, de hallottam olyat is, aki pecsenyekacsát süt ilyenkor. Remek lehet, persze csak egyik a több fogás közül (a töltött káposzta...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (5. rész - a desszert)

Mi magyarok a desszertborban igazán nagyok vagyunk. Van néhány vidék, ahol a nemesrothadás hasonló mértékben, rendszerességgel és minőségben jelentkezik, de kétségtelenül Tokaj legalább annyira ismert a világban, mint Sauternes és Barsac Bordeaux vidékén, csak talán mivel magyar, még mindig nem...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (4. rész - a töltött káposzta)

Az elmaradhatatlan. Persze hagyományosan ez már első napi étel, hiszen Szenteste még böjt van.A töltött káposzta ismét csak rengeteg féle lehet, akár a többi, amiről eddig írtam. Ki savanyított káposztból csinálja, ki édes káposztából, ki vegyesen, aztán van, aki kelkáposztába csavarja a...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (3. rész - borleves)

Sokak asztalán szerepel a borleves, és az valóban nagyon finom. Hagyomány.A borleves fő szabályának azt tartom, hogy NEM ugyanazt a bort adjuk mellé, mint amiből készült.Hogy miért? A borleves alapborát fűszerekkel, cukorral ízesítjük, így sokkal édesebb lesz. Az alapbor pedig ezután savanyúnak...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (2. rész - halászlé)

Semmi kétség, ezzel nagy fába vágtam a fejszémet. Ugyanis ahány ház, annyi halászlé.Magyarországon pedig statisztikai adatok szerint 4.105.708 háztartás volt (2011-es adat). Sajnos, ennyi cikket nem tudok írni...Azután ott van az a további bökkenő, hogy a halászlé sokféleképpen készülhet. Lehet...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (1. rész - rántott ponty)

Cikksorozatot szeretnék indítani, így Karácsony előtt, megkönnyítendő a magyar ember által legkedveltebb karácsonyi ételek mellé megfelelő borok választását. Remélem, tudok vele ötletet adni és segíteni, sőt, remélem, hogy sikerül végigvinnem a cikksorozatot, mert jó pár "klasszikus" karácsonyi...
Teljes cikk

Új módszer a borhamisítás felismerésére

Mi is a borhamisítás? Ez a szó több, nagyon eltérő fogalmat takar, és ezzel most szembesültem, amikor a felismerését megkönnyítő legfrissebb tudományos eredményről és az ehhez kapcsolódó új honlapról akartam beszámolni.A borhamisítás fogalmára sorrendben a következőket találtam a magyar...
Teljes cikk

Hogyan kóstolok?

Fontosnak tartom, hogy tájékoztassam a Tisztelt Olvasót arról, hogy a "Borleírások" szekcióban szereplő cikkek milyen kóstolási folyamat eredményeként íródtak, mert végül is nem kevesebbről van szó, mint arról, hogy megbízhat-e a leírások pontosságában, vagy sem. Én magam nagyon helyeslem, hogy a...
Teljes cikk