Hilandar szerb kolostor (Áthosz hegy) - "Savino Pole" 2010

Az Áthosz-hegyi (XI. században alapított, többször bővített) Hilandar szerb monostor 2004-ben leégett. Mivel a monostort a szerb lelkiség központjának tartják, a szerb kormány számos adománnyal igyekezett fellendíteni a monostor helyreállítását. Ezek egyike volt a monostor modern borászatának létrehozása 2010-ben. Mivel a Szent Hegy többi kolostora elsősorban csak saját liturgiukus igényeik kielégítése céljából termel bort, úgy is mondhatjuk, hogy a Hilandar a Szent Hegy első és egyetlen kereskedelmi pincészetévé vált, valahogy úgy, mint a Pannonhalmi Apátsági Pincészet nálunk. A szerbek legalább olyan büszkék erre a borra, mint sajátjukra, holott földrajzilag ez görög bor, nem szerb. Tény azonban, hogy a bor készítését szerb borász kezek irányították (a belgrádi egyetem vezetésével), meg természetesen a kolostor szerb származású szerzetesei.

Milyen hatással lehet mindez a minőségre? A kérdést feltehetjük, de a választ a kóstolás azért nem adja meg, mert az összkép annyira egyöntetűen, és elemeire nem szedhetően, a legmagasabb minőségre törekvést tükrözi. S ehhez, tudjuk, együtt kell lennie minden elemnek. Kiváló terroir, szakszerű termelés, kíméletes szüret, gyors és profi feldolgozás, megfelelő hordó és tökéletes érlelési körülmények szükségesek hozzá. A Hilandar esetében mindez adott a 17 hektáron termelt cabernet franc és sauvignonok meg merlot-k (és számos más, szerb és görög bennszülött fajta: Prokupac, Vranac, Smederevka, Tzilavka, Corfu Black, Atiri, stb.) számára. Nem vitatható valószínűleg az sem, hogy a kolostor alapításával egyidejűleg létrehozott pince folyamatos használata, a Szent Száva óta felhalmozódott borászati tudás is hozzájárul a meggyőző minőséghez. A Hilandarban már Szent Száva (akinek alakja a szerbek számára olyan, mintha mi egybegyúrnánk Szent Imre és Szent Gellért alakját) óta a böjti napok kivételével minden zarándoknak adtak bort, nem csak a szerzetesek itták. Ehhez nyilván nagy mennyiségekre volt szükség. Az elmúlt 800 év alatt nyilván az is kiderült, melyek a legjobb termőhelyek.

Maga a bor sötét rubinszín, feketés maggal, a fáradtság legcsekélyebb jele nélkül. Gondoljunk bele: kilenc éves, de érzetre olyan friss, mintha legfeljebb 3-4 éves lenne. Nem így a komplexitása. Sauvignonra alapuló házasítás, remek érettségi állapotban. Gyümölcshangsúlyos, azonban az eleganciát szépen a fekete bogyósok köré rendezi a hordós és palackos érlelés fűszeressége. Tanninja közepes, integrált, az egész borból erő árad és megállapodottság. Kifejezetten jól kíséri a szerb ételeket (csevap, pljeskavica, ajvár), de magában is élvezetet nyújt. Nagyjából 90 pontos bor. A belgrádi repülőtéren 30 EUR, ami nem is feltétlenül eltúlzott ár, figyelembe véve, hogy egy Koch Csanád Cuvée-t is ennyiért kapunk meg. Kidolgozottságában pedig ez a bor is eléri azt a szintet. Még legalább 5 év van előtte, hiszen harmadlagos érleltség még meg sem jelent benne.

Ha valaki nem ijed meg egy szerb nyelvű (latinica) honlaptól, itt érdemes körülnézni: www.hilandar.info/strana_sr.php?strana_id=295.

 

Újdonságok

Párhuzamok, nem ellentétek

Szeretem az összehasonlításokat. Nem azért, hogy keményen szembesítsem az összehasonlított tételeket: melyik jobb, miért jobb, és hasonlók. A borok is megsértődhetnénk, de ők nem teszik; csak szépen, hallgatagon és odaadóan fekszenek a palackban összehasonlítás után. Mégis, nem volna velük szemben...
Teljes cikk

Crémant de Luxembourg

Ki ne hallott volna a luxemburgi borokról?   – Na jó, kezdem előlről. Luxemburg borászati hagyományai világszerte ismertek...   – Rendben, látom, hogy más megközelítést kell választanom. Luxemburg, ez a kicsiny nyugat-európai ország – hiszik, vagy sem – jelentős borkészítési...
Teljes cikk

Nem minden arany, ami fénylik

Ez egy poszt, összesen 5 tanulsággal. Nyár van, ilyenkor könnyű bort kíván az ember, gyakran szódával feldobva, mindenesetre hidegen. Sokan a rozéra esküsznek és van is benne valami: légies tud lenni, aromatikája általában gyümölcsös, és magas savtartalma miatt rendkívül jó szomjoló. Ez lenne a...
Teljes cikk

Geszler Zenit 2022

Nem tudom, a kedves olvasó számára mond-e valamit az az étel, hogy  salátafőzelék. Igen, friss fejes salátából, egy kevés húsos szalonnán megfuttatva, fokhagymával és tejföllel. Általában véve is nehéz kérdés, hogy a magyar asztalok tipikus hétköznapi fogásához milyen bort lehet inni....
Teljes cikk

Maróti Attila Pinot Noir 2021

Pinot Noir mátrai módra és főként Maróti Attila lendületével. Igen, ő az, aki magáról úgy fogalmazott, hogy "a saját rabszolgám vagyok. minden nap hajnali ötkor kelek" és ezt a lendületet viszi bele a boraiba. A többi itt...
Teljes cikk

Thummerer Egri Bikavér Superior 2017

Végre egy jó bor. Mély rubinszín, feketés maggal, padlizsánlila villanásokkal. Telt testre utaló, szép glicerines templomablakok futnak le a pohár oldalán.  Illatában először cassis. Érdemes sokat hagyni gyűlni a pohárban az illatot. Én Riedel bordeaux-i pohárból kóstoltam. Megérte elővenni a...
Teljes cikk

Halasi Gergely - Villány, "Phoenix" 2014

A vélemény szabad. A szakértői vélemény ezzel szemben nem szabad. Nagyon is kötött.  A büntetőeljárásról szóló 2017. évi XC. törvény szerint: 188. § (1) Ha a bizonyítandó tény megállapításához vagy megítéléséhez különleges szakértelem szükséges, szakértőt kell alkalmazni. 191. § (1)...
Teljes cikk

Beconcini Chianti Riserva 2017

A toscanamania.hu holnap 41 olyan filmet sorol fel, amelyikben Toszkánáé a főszerep, de azt gyanítom, hogy ennél sokkal több hollywoodi bóvli film létezhet még, amelyek a "szerelem Toszkánában" és hasonló sztereotíp témák körül forognak. Kíváncsian várom, hogy mikor készül az első ilyen film...
Teljes cikk

Vylyan Bogyólé 2022

Az idei Bogyólé! Igazi meglepetésként ért, hogy már ilyen korán a polcokra került. Riválisa, a Beaujolais Nouveau en Primeur csak november 17-én folyik hivatalosan a poharakba. Ilyenkor szoktam megemlékezni arról, hogy régebben a portugieser vitte a prímet ebben a borban, és milyen jó döntés volt...
Teljes cikk

Kékfrankos hangjai (Sopron)

Tegye fel a kezét, aki már hallott a soproni Horváth Imi borászatról, vagy kóstolta a kékfrankosukat, syrah-jukat, netán cabernet franc-jukat. Vagy aki már járt a Bruckner borászatnál. És azt tudta valaki, hogy az Etyeki Kúria vörösborai Sopronból származnak és hamarosan Soproni Kúria néven is...
Teljes cikk

Blog

Mire való a borbecsüs?

Ért egy rossz élmény nemrégiben, a Váci utcában, egy magyar üzletlánc kiemelt boltjának borospincéjében. Azazhogy nagyon jó élmény volt, és mégis rossz. Megmagyarázom.Betévedtem, és a földszinti választék szegénysége arra sarkallt, hogy lenézzek a pincébe. Ez a pince egyszerűen...
Teljes cikk

Helyünk a világ bor-térképén

Aligha kérdőjelezhető meg, hogy amilyen képet a londoni WSET (Wine and Spirits Education Trust) közvetít egy országnak a borokvilágában elfoglalt helyéről, az erősen hat az adott ország megítélésére, legalábbis a szakértő(bb) nemzetközi fogyasztók körében.A minap belelapoztam a WSET...
Teljes cikk

Ár-érték arány

Most kaptam a hírt, hogy a Tamellini Soave 2013-as évjáratát leárazták és jelenleg 8,49 angol font áron lehet hozzájutni London egyik menő borkereskedésében. Gyors fejszámolást követően rádöbbentem, hogy ez a "fantasztikus" ajánlat 3500 Ft-ot takar, az eredeti 4800 Ft körüli összeg helyett. Valaha...
Teljes cikk