Hétvége a tónál - Strommer pincészet

Északi part vagy déli part? Mélyvíz avagy sekély víz? Egy magyar ember számára nem az a kérdés, hogy szereti-e a Balatont, esetleg csak annyi: melyik oldalt szereti jobban. A Balaton egyike azoknak a nemzeti alapélményeknek, amik mentén meghatározzuk a magyar identitást. Oly sokunknak ismerős gyerekkorunkból, ahogy a döcögő vonatablakból bámuljuk az egymás után váltakozó nádasokat, strandokat, vitorláskikötőket. Van a tó látványában valami megbabonázó. Az ember úgy érzi, azonnal kapcsolatba kell kerülni vele, megmártózni, fejest ugrani. Nekünk, magyaroknak oly ismerős a tó színe, íze, simogatása, és a kisházak, a domboldalakra felfutó szőlők látványa, no meg a tó fölött lengedező – néha száguldó – szél, ami összegyűjti a víz szagát, a kisházak piros tetejéről a napsugarakat, az út menti jegenyék és a mezők vadvirágainak illatát, és ez az összetett, jellegzetes illat köszön vissza a pécselyi Strommer pincészet valamennyi borában. 

Különösen a Füred-Csopaki borvidék zászlósborában, az olaszrizlingben, melynek 2016-os, 2018-as, ’19-es és 2020-as évjáratait volt szerencsém kóstolni. Karakteres fajtajelleggel, Balaton-hangulattal rendelkező borok, melyek mellett érdemes kicsit megpihenni és gyönyörködni a jellegzetes jegenyesoron túl a tóra néző csodás panorámában a pincészet teraszán.

Ma már közismertebb tény, hogy a Balaton északi oldala a filoxéravész előtt elsősorban vörösbor termő vidék volt. Akkor még nem a mai fajtákkal dolgoztak, persze, de a térség jellegzetes talajtípusa, a vörösföld, kifejezetten jó hatással van a mai fajtákra is, amint azt az egyre gyarapodó telepítésekből érkező vörösborok mutatják. 

Így került a pohárba a Strommer pincénél egy cabernet franc rozé is, szó szerinti üdítő kivétel a nyári obligát szamóca-málna-gumicukor ízhármassal dolgozó rozé-felhozatalban. Fanyarabb ízvilágú, nagyon frissítő rosé. Ízvilága somra, fehér ribizlire épül, másodlagosan – a háttérben – málnára. Kevéske maradék cukorral kerekíti a kortyot. Érdekes, kilép a szokványosból, szikvízzel, vagy anélkül, igazi teraszos, beszélgetős rozé.

 

A 2019-es cabernet franc-juk már komolyabb tétel. Tükrös rubinszín bor, lilás reflexekkel. Kifejezett, meggyes (kézműves bonbonmeggy), kékáfonyás illat, kevéske mentával, szederlevéllel, bodzalekvárral, kis csersavas fanyarsággal (birsalmahéjra emlékeztet). Alkoholban gazdag bor, ez már az illatban felsejlik. Szájban nyers, lendületes, igen fiatal, de gyümölcsös. Szépen ismétli az illatban megismert gyümölcsös jelleget, dominál az érett meggy, meleg fűszerek kíséretében. Tanninja karakteres, zöld teás, egészen Loire menti érzetet kelt, egész pontosan Anjou áthallásokat mutat. A szőlő 15%-át egész fürtként erjesztették, talán ez okozza a markáns, de nem túl húzós tannint – tudniillik a szár macerációja – és egyidejűleg a gazdagon gyümölcsös ízélményt. A test kiválóan lépést tart a magasabb alkoholtartalommal, arányos és egyensúlyos. Jól iható, emlékezetes bor, hosszabb lecsengéssel, szárazpróbájában is édes, melengető gyümölcsösséggel és szegfűszeges fűszerességgel, egy csipetnyi chilis csípősséggel a nyelv két oldalán.  Faszénen sült húsokhoz, csevaphoz jó kísérő lehet.

Jó, hogy vannak ilyen vendégszerető, autentikus helyek a Balatonnál, mint amilyen a Strommer családi pincészet is, ahogy az is nagyon jó, hogy az őszinte, természetes érzetű borokkal megvalósul a tulajdonosok törekvése, hogy egy palacknyi Balaton-érzést vigyen haza magával a vásárló. Azt az érzést, hogy milyen is volt „egy hétvége a tónál”. A Strommer név o-betűjében is Északra mutat az iránytű. Talán éppen Pécsely felé?

 

 

Újdonságok

Bogyólé - Beaujolais: 1-0 !

BREAKING!... A BOGYÓLÉ ÉLVEZETESEBB, MINT A BEAUJOLAIS NOUVEAU! Talán nem vonja kétségbe senki, hogy hazánkban a legjobb beaujolais nouveau típusú bort a Vylyan készíti. Egyben a legismertebbet is: sorozatban a 17-ik évjárat már a Bogyóléből, ami a poharainkba kerül. Tavalyi posztomban azon...
Teljes cikk

Luka Enikő - Soproni Turán 2017

Őszinte leszek, hype-nak, legjobb esetben is marketing fogásnak tartom a női borászok körül kialakult hírverést. Annyi mindent olvasunk, hogy lágyabbak, nőiesebbek a boraik, hogy kifejezőbbek, meg hasonlók. Valóban? Tény, hogy a nők szaglása általában kifinomultabb, például száz közül is megismerik...
Teljes cikk

Szentpéteri - Generáció cuvée 2019

Ritkán találkozunk érleltebb borokkal a Kunság vidékéről, pedig ott sem kizárólag tartályban érlelt, friss évjáratú borokat értékesítenek. Mai tételünk 2019-es, a VinAgora 2021-es versenyén ezüstérmes helyezett fehérbor. Szép, aranyba hajló csillanású bor. Nagyon szokatlan, chardonnay -...
Teljes cikk

Mikóczi Pincészet, Báta - Davand 2018

Egyszer volt, hol nem volt, a szarvasok sétálgattak az erdőben, és addig sétálgattak, amíg beesteledett. Így esett, hogy a 2018-as Davand cuvée címkéjén a két szarvas a sötétkék erdőben akaszkodott egymás agancsába, nem úgy, mint a Mikóczi Pincészet többi borán, ahol fényes nappal, fehér alapon...
Teljes cikk

Jammertal Blue Sky 2012

Sokszor írtam már a 2012-es évjáratról, ilyen szerintem évszázadonként csak egy van. Minden alkalommal elkápráztat. Kár, hogy csak néhány villányi borászat vállalja fel a hosszas érleléssel járó finanszírozási terhet. Ezek egyike a szenzációs Jammertal borászat. A Blue Sky a Jammertal sorozat...
Teljes cikk

Hétvége a tónál - Strommer pincészet

Északi part vagy déli part? Mélyvíz avagy sekély víz? Egy magyar ember számára nem az a kérdés, hogy szereti-e a Balatont, esetleg csak annyi: melyik oldalt szereti jobban. A Balaton egyike azoknak a nemzeti alapélményeknek, amik mentén meghatározzuk a magyar identitást. Oly sokunknak ismerős...
Teljes cikk

A Hard-seltzer jelenség

Valamikor a nyár elején jelent meg először ez a szó: hard seltzer. De akkor aztán egyszerre és mindenhol, minden felületen. Ez azt jelenti, hogy pénz van mögötte, minden bizonnyal nem kicsi. Az, hogy valami undorító, általában nehezen leplezhető, bár igyekszenek gondosan palástolni, például sok...
Teljes cikk

Aranyérmes Cannes-ban az Ostoros Rozé 2020

A franciaországi Cannes-ban idén nyáron nemcsak a filmcsillagok ragyognak, hanem az Ostoros Családi Pincészet Egri Rozéja is. 2004 óta itt rendezik meg ugyanis minden évben a világ legnagyobb, kifejezetten rozéknak szóló világversenyét, a Mondial du Rosét, ahol az Ostoros 2020-as évjáratú Egri Rozé...
Teljes cikk

Szatmári Családi Pincészet, Szigliget

Feleslegesnek tűnik egy olyan pincészetről írni, amelyik jelenleg zárva tart. Éttermük is üzemel(t) és most átalakítás miatt zárva. Miközben éppen balatoni szezon van... Mivel azonban a borok annyira jók, én hiszek a folytatásban, ahogy a tulajdonos, Szatmári Gábor is, hiszen ő dolgozik rajta! A...
Teljes cikk

Somló nagyágyúja (Györgykovács Tramini 2018)

Sovány vigasz, hogy Györgykovács Imre furmint és hárslevelű ültetvényeit Kreinbacher néven élvezhetjük tovább, mint arról néhány éve értesülhettünk. vinoport.hu/tema/az-utolso-harslevelumet-isszuk-iden/3564. Nem mintha Kreinbacherék nem lennének elég jók. De ahogy Szepsy István neve egy lett...
Teljes cikk

Blog

Vörösbor és sajt párosítás - egy mítosz vége

Kedves Olvasó, biztosan vett már részt olyan kóstoláson, ahol borokat és sajtokat párosítottak, ha más nem, saját kezdeményezésre, a saját konyhájában, kíváncsiságból. Elterjedt nézet, hogy a sajtokhoz - különösen a keménysajtokhoz - vörösbort kell inni, mert - ööö, miért is? Erről szól a...
Teljes cikk

Egy jó forralt bor

Megjött a hideg. Ilyenkor, például szánkózás után, jól esik egy forralt borral megmelegíteni hideg orrunkat.Készítettem egy prototípust, és szívesen ajánlom, mert jó lett, nagyon.Abban talán egyetértünk, hogy a forralt borhoz nem a legmagasabb minőségű bort szokás venni. Persze nem is a...
Teljes cikk

Mit igyunk Karácsonykor? (6. rész - sültek)

Karácsonyelső és másnapja. Hagyományosan a vendégjárás, a rokonok fogadásának ideje. Ilyenkor szoktak előkerülni a sültek, talán amerikai mintára egyre inkább a pulyka, de hallottam olyat is, aki pecsenyekacsát süt ilyenkor. Remek lehet, persze csak egyik a több fogás közül (a töltött káposzta...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (5. rész - a desszert)

Mi magyarok a desszertborban igazán nagyok vagyunk. Van néhány vidék, ahol a nemesrothadás hasonló mértékben, rendszerességgel és minőségben jelentkezik, de kétségtelenül Tokaj legalább annyira ismert a világban, mint Sauternes és Barsac Bordeaux vidékén, csak talán mivel magyar, még mindig nem...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (4. rész - a töltött káposzta)

Az elmaradhatatlan. Persze hagyományosan ez már első napi étel, hiszen Szenteste még böjt van.A töltött káposzta ismét csak rengeteg féle lehet, akár a többi, amiről eddig írtam. Ki savanyított káposztból csinálja, ki édes káposztából, ki vegyesen, aztán van, aki kelkáposztába csavarja a...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (3. rész - borleves)

Sokak asztalán szerepel a borleves, és az valóban nagyon finom. Hagyomány.A borleves fő szabályának azt tartom, hogy NEM ugyanazt a bort adjuk mellé, mint amiből készült.Hogy miért? A borleves alapborát fűszerekkel, cukorral ízesítjük, így sokkal édesebb lesz. Az alapbor pedig ezután savanyúnak...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (2. rész - halászlé)

Semmi kétség, ezzel nagy fába vágtam a fejszémet. Ugyanis ahány ház, annyi halászlé.Magyarországon pedig statisztikai adatok szerint 4.105.708 háztartás volt (2011-es adat). Sajnos, ennyi cikket nem tudok írni...Azután ott van az a további bökkenő, hogy a halászlé sokféleképpen készülhet. Lehet...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (1. rész - rántott ponty)

Cikksorozatot szeretnék indítani, így Karácsony előtt, megkönnyítendő a magyar ember által legkedveltebb karácsonyi ételek mellé megfelelő borok választását. Remélem, tudok vele ötletet adni és segíteni, sőt, remélem, hogy sikerül végigvinnem a cikksorozatot, mert jó pár "klasszikus" karácsonyi...
Teljes cikk

Új módszer a borhamisítás felismerésére

Mi is a borhamisítás? Ez a szó több, nagyon eltérő fogalmat takar, és ezzel most szembesültem, amikor a felismerését megkönnyítő legfrissebb tudományos eredményről és az ehhez kapcsolódó új honlapról akartam beszámolni.A borhamisítás fogalmára sorrendben a következőket találtam a magyar...
Teljes cikk

Hogyan kóstolok?

Fontosnak tartom, hogy tájékoztassam a Tisztelt Olvasót arról, hogy a "Borleírások" szekcióban szereplő cikkek milyen kóstolási folyamat eredményeként íródtak, mert végül is nem kevesebbről van szó, mint arról, hogy megbízhat-e a leírások pontosságában, vagy sem. Én magam nagyon helyeslem, hogy a...
Teljes cikk