Günzer Tamás - Portugieser 2016

Költői kérdést teszek fel: a portugieser lenne a magyar gamay? Aki olvasta korábbi cikkeimet, tudja, mennyire szeretek nemzetközi összehasonlításokkal dolgozni (Mór kapcsán például párhuzamokat fedeztem fel Chablis-val: Geszler Családi Pincészet, Mór), a portugieser kérdésről pedig már írtam néhány gondolatot korábban a Bogyólé kapcsán Vylyan Bogyólé 2016.

Lássuk a portugieser hasonlóságait a gamay-jal. Mindkét fajta korai érésű, vékony héjú (ezért különösen érzékeny a rothadásra), alacsony csersavtartalmú, gyümölcsökben gazdag és eléggé bőtermő. Mindkét fajta másodikként húzódik meg a maga borvidékén, és minkettő közepes testű borokat ad. Általában szüret utáni év márciusában áll készen, hosszabb érlelésre nincs szüksége. Mindkét fajta bora könnyen megközelíthető, populáris, gyümölcshangsúlyos. Talaj szempontjából egyik sem válogat, de meghálálja a vulkanikus hatást, ami emeli tudja komplexitását. Ugye, hogy minden fő tényező egyezik? (balról a gamay, jobbról a portugieser)

Ami miatt most ismét felhozom a párhuzamot, az a 2016-os Günzer Portugieser, s belőle kiindulva talán a portugieser, mint fajta általában. Nem tagadom, hogy a VinCE magazin májusi bortesztje szította fel bennem a kíváncsiságot, hogy portugiesert kóstoljak, ugyanis - talán szégyenlenem kellene - nincs benn aktívan a tudatomban a fajta. Egyszerű oka van ennek, számomra a portugieser minden más vörös szőlő kisöccse, a villányi cabernet-k árnyékában, meg az országszerte ismert-szeretett kékfrankosok mögött-mellett bandukoló örök "kisgyerek". Fajtajellegének tulajdonítom emellett, hogy a legtöbb tételben előfordul egy jellegzetes kesernyésség, amit a zöld levélhez, levélszárhoz tudnék hasonlítani, és számomra a fajtát nem teszi igazán vonzóvá. A VinCE azonban egy teljes számot szentelt a portugiesernek, és minthogy Günzerét hozta ki a legjobbnak, felkeltette bennem a vágyat.

Áttetsző bíborszín, lilás-feketébe hajló maggal. Tetszetős gyümölcsaromák az illatban, főként piros bogyósok, meggy. Kiegészül némi fűszerességgel, amitől teltebb, és izgalmasabb lesz. A test közepes, élénk és friss, de sokkal komolyabb és lekerekítettebb már, mint az újborokban. Szájban a szerkezet hoz igazán pozitív csalódást, mert arányai tökéletesek. Alapvetően gyümölcsökre hangolt bor, amely éppen ezzel a közepes testtel válik könnyűvé és szenzációsan jól ihatóvá. Az egész borból árad a melegség, szájban a fűszerek felértékelődnek, vibrálnak. Gyümölcsössége a piros bogyósokon túl számomra a lédús, nagy szemű fekete szedret idézi, zamatgazdag, és a bevezetésben említett kesernyétől teljesen mentes. Komoly kidolgozottság érzetét árasztó, professzionális bor. Tanninja oly alacsony, hogy szinte nem is tényező, de az a kevés, ami van, érett és nem keserű. Ki mondta, hogy egy kisöcsi nem szorongathatja meg a bátyjait? Egy jól sikerült Beaujolais Villages appelláció jut eszembe róla, amely ugyanúgy kistestvérnek számít Burgundia fő fajtájához, a pinot noirhoz képest, de kivételes helyszíneken és jó évjáratokban szépen érlelhető, komolyabb élvezeti értékű, teltebb borokat ad. Villány, ahogy tapasztaltam - hála Günzer Tamásnak - képes ugyanerre a portugieserrel.

Az bizonyos, hogy 1600 ft körüli árával nagyon jó ár-érték arányt képvisel, ha szép vörösbor élményére vágyunk visszafogott áron. Mindenképpen a vörösboroknál szokásosnál hűvösebben fogyasszuk, 14-15 fokon.

Újdonságok

Párhuzamok, nem ellentétek

Szeretem az összehasonlításokat. Nem azért, hogy keményen szembesítsem az összehasonlított tételeket: melyik jobb, miért jobb, és hasonlók. A borok is megsértődhetnénk, de ők nem teszik; csak szépen, hallgatagon és odaadóan fekszenek a palackban összehasonlítás után. Mégis, nem volna velük szemben...
Teljes cikk

Crémant de Luxembourg

Ki ne hallott volna a luxemburgi borokról?   – Na jó, kezdem előlről. Luxemburg borászati hagyományai világszerte ismertek...   – Rendben, látom, hogy más megközelítést kell választanom. Luxemburg, ez a kicsiny nyugat-európai ország – hiszik, vagy sem – jelentős borkészítési...
Teljes cikk

Nem minden arany, ami fénylik

Ez egy poszt, összesen 5 tanulsággal. Nyár van, ilyenkor könnyű bort kíván az ember, gyakran szódával feldobva, mindenesetre hidegen. Sokan a rozéra esküsznek és van is benne valami: légies tud lenni, aromatikája általában gyümölcsös, és magas savtartalma miatt rendkívül jó szomjoló. Ez lenne a...
Teljes cikk

Geszler Zenit 2022

Nem tudom, a kedves olvasó számára mond-e valamit az az étel, hogy  salátafőzelék. Igen, friss fejes salátából, egy kevés húsos szalonnán megfuttatva, fokhagymával és tejföllel. Általában véve is nehéz kérdés, hogy a magyar asztalok tipikus hétköznapi fogásához milyen bort lehet inni....
Teljes cikk

Maróti Attila Pinot Noir 2021

Pinot Noir mátrai módra és főként Maróti Attila lendületével. Igen, ő az, aki magáról úgy fogalmazott, hogy "a saját rabszolgám vagyok. minden nap hajnali ötkor kelek" és ezt a lendületet viszi bele a boraiba. A többi itt...
Teljes cikk

Thummerer Egri Bikavér Superior 2017

Végre egy jó bor. Mély rubinszín, feketés maggal, padlizsánlila villanásokkal. Telt testre utaló, szép glicerines templomablakok futnak le a pohár oldalán.  Illatában először cassis. Érdemes sokat hagyni gyűlni a pohárban az illatot. Én Riedel bordeaux-i pohárból kóstoltam. Megérte elővenni a...
Teljes cikk

Halasi Gergely - Villány, "Phoenix" 2014

A vélemény szabad. A szakértői vélemény ezzel szemben nem szabad. Nagyon is kötött.  A büntetőeljárásról szóló 2017. évi XC. törvény szerint: 188. § (1) Ha a bizonyítandó tény megállapításához vagy megítéléséhez különleges szakértelem szükséges, szakértőt kell alkalmazni. 191. § (1)...
Teljes cikk

Beconcini Chianti Riserva 2017

A toscanamania.hu holnap 41 olyan filmet sorol fel, amelyikben Toszkánáé a főszerep, de azt gyanítom, hogy ennél sokkal több hollywoodi bóvli film létezhet még, amelyek a "szerelem Toszkánában" és hasonló sztereotíp témák körül forognak. Kíváncsian várom, hogy mikor készül az első ilyen film...
Teljes cikk

Vylyan Bogyólé 2022

Az idei Bogyólé! Igazi meglepetésként ért, hogy már ilyen korán a polcokra került. Riválisa, a Beaujolais Nouveau en Primeur csak november 17-én folyik hivatalosan a poharakba. Ilyenkor szoktam megemlékezni arról, hogy régebben a portugieser vitte a prímet ebben a borban, és milyen jó döntés volt...
Teljes cikk

Kékfrankos hangjai (Sopron)

Tegye fel a kezét, aki már hallott a soproni Horváth Imi borászatról, vagy kóstolta a kékfrankosukat, syrah-jukat, netán cabernet franc-jukat. Vagy aki már járt a Bruckner borászatnál. És azt tudta valaki, hogy az Etyeki Kúria vörösborai Sopronból származnak és hamarosan Soproni Kúria néven is...
Teljes cikk

Blog

Mire való a borbecsüs?

Ért egy rossz élmény nemrégiben, a Váci utcában, egy magyar üzletlánc kiemelt boltjának borospincéjében. Azazhogy nagyon jó élmény volt, és mégis rossz. Megmagyarázom.Betévedtem, és a földszinti választék szegénysége arra sarkallt, hogy lenézzek a pincébe. Ez a pince egyszerűen...
Teljes cikk

Helyünk a világ bor-térképén

Aligha kérdőjelezhető meg, hogy amilyen képet a londoni WSET (Wine and Spirits Education Trust) közvetít egy országnak a borokvilágában elfoglalt helyéről, az erősen hat az adott ország megítélésére, legalábbis a szakértő(bb) nemzetközi fogyasztók körében.A minap belelapoztam a WSET...
Teljes cikk

Ár-érték arány

Most kaptam a hírt, hogy a Tamellini Soave 2013-as évjáratát leárazták és jelenleg 8,49 angol font áron lehet hozzájutni London egyik menő borkereskedésében. Gyors fejszámolást követően rádöbbentem, hogy ez a "fantasztikus" ajánlat 3500 Ft-ot takar, az eredeti 4800 Ft körüli összeg helyett. Valaha...
Teljes cikk