Gólyamentés újborokkal

Szívügyem a bor is (ráadásul kit ne ragadna meg Molnár Titi személyisége?), a madarak is, szeretettel ajánlom a kettő kombinációját promotáló hírt.

Hagyományosan Márton-napra érkeznek az új évjárat első hírnökei, így van ez a Soproni borvidéken is, ahol a Vincellér Borbirtok dolgozik. Az idei újborok több szempontból is különlegesek a pince számára.

Az újborok népszerűségét több tényező adja. A borkedvelők felfokozott várakozása, a borok jó fogyaszthatósága, az újborokhoz kapcsolódó francia és olasz hagyományok, valamint itthon a Márton-naphoz kötődő gasztronómiai rendezvények mind hozzájárulnak ehhez. Persze azért az sem utolsó, hogy ezek a borok állnak a legközelebb a szőlőhöz gazdag, gyümölcsös illatukkal és ízükkel.

A szőlőt nem zavarta meg a világban zajló felfordulás, szép volt az idei termés. A fertőbozi Vincellér Borbirtokon a mennyiséget említette Molnár Tibor „Titi” az idei évjárat egyetlen negatívumaként, ebből a minőségből többet is szívesen látott volna a pincében. Az idei mustok után pedig végre palackba kerültek a Vincellér újborok.

„Jó pár éve készítünk újbort, fehéret zenitből, rozét és vöröset pedig zweigeltből. Ez utóbbi fajta különösen közel áll a szívünkhöz, mert édesapám honosította meg az országban, neki köszönhető, hogy ma foglalkoznak vele. A szüret végével az emberek egyre kíváncsibbak az új évjáratra, ezek a friss borok már előrevetítik, hogy mire lehet számítani, persze könnyed formában. Idén jól alakultak a körülmények, így a háromfajta újbort készítettünk a pincénél. A zenit finom marcipános, licsis karakterű, a rozénk idén tartalmasabb, lédús meggyel és cseresznyével, a vörös zweigelt pedig rumos, meggyes karakterű, némi finom tanninnal.

Tavasszal megújítottuk a Vincellér borcsaládunk címkéit, a célunk a minket körülvevő és meghatározó Fertő-táj élőlényeinek hangsúlyosabb megjelenítése volt. A primőr bornál viszont a borok vidám karaktere köszön vissza a megújult címkékről, a pince jelképállata, a gólya vidám, bohókás betűk között jelenik meg” – mesélte Molnár Tibor „Titi”.

Az idei év kihívásai sok újdonságot tanítottak, többek között azt, hogy a nehéz helyzetekben bizony mindenkinek jól jön a segítség. Ezért amikor a Soproni Madármentők Alapítvány a pince támogatását kérte, a Vincellér Borbirtok felajánlotta, hogy újborainak bevételéből palackonként 50 forintot adományoz jótékony célra.

Az alapítvány vezetője, Bodnár Ágota több éve ment madarakat és kisvadakat, egyre többen fordulnak hozzá bizalommal, ha sérült állatot találnak.

„Háromévnyi mentés után olyan sok megkeresést kaptunk, amit már nem lehetett önerőből finanszírozni, ezért idén tavasszal életre hívtuk az alapítványt. A legnagyobb kiadásaink az állatorvosi és a gyógyszerköltségek, az anyagi források előteremtése legalább akkora elhivatottságot igényel, mint maga a mentés. Sok adományt kapunk, a tárgyi juttatásokon túl azonban pénzbeli felajánlásokra is szükségünk van. Édesapám jó kapcsolatban van a Natura Vinotéka tulajdonosával, innen jött az ötlet, hogy felvegyük a kapcsolatot a Vincellér Borbirtokkal, akiknek még a logójukban is védett madár szerepel, egy gólya. Titi nyitott volt a megkeresésre, sikerült hamar megbeszélnünk a támogatás részleteit. Jól jön egy olyan forrás, amit szabadon tudunk felhasználni, és nem a saját pénztárcánkat terheljük a kezelések árával.

(fotó: Máthé Daniella, Kisalföld)

Egyébként soproniként nagy vörösborfogyasztó vagyok, így külön örültem, hogy idén készült vörös újbor is. Már volt alkalmam megkóstolni a borokat, jó játék felfedezni az illatokat és az ízeket a pohárban.”

„Tiszteletreméltó az a munka, amit Ágotáék a sérült madarakért, kisvadakért végeznek. A Fertő-parton jó hírük van, jól tudnak együttműködni a Fertő-Hanság Nemzeti Parkkal, enélkül persze nem is foglalkozhatnának védett madarakkal. A pincénél sokszor figyeljük a madarakat, annak külön örülünk, ha gólyát látunk. Mivel a párommal most várjuk első gyermekünk megérkezését, így a gólya hosszú időre a kedvenc madarunk lesz” – tette hozzá Molnár Tibor.

Vincellér Borbirtok www.facebook.com/vincellerborbirtok

Soproni Madármentő Alapítvány www.facebook.com/sopronmadarmentes

Szöveg és képek: Zöldszüret Borkommunikáció, Burai László

Újdonságok

Bogyólé - Beaujolais: 1-0 !

BREAKING!... A BOGYÓLÉ ÉLVEZETESEBB, MINT A BEAUJOLAIS NOUVEAU! Talán nem vonja kétségbe senki, hogy hazánkban a legjobb beaujolais nouveau típusú bort a Vylyan készíti. Egyben a legismertebbet is: sorozatban a 17-ik évjárat már a Bogyóléből, ami a poharainkba kerül. Tavalyi posztomban azon...
Teljes cikk

Luka Enikő - Soproni Turán 2017

Őszinte leszek, hype-nak, legjobb esetben is marketing fogásnak tartom a női borászok körül kialakult hírverést. Annyi mindent olvasunk, hogy lágyabbak, nőiesebbek a boraik, hogy kifejezőbbek, meg hasonlók. Valóban? Tény, hogy a nők szaglása általában kifinomultabb, például száz közül is megismerik...
Teljes cikk

Szentpéteri - Generáció cuvée 2019

Ritkán találkozunk érleltebb borokkal a Kunság vidékéről, pedig ott sem kizárólag tartályban érlelt, friss évjáratú borokat értékesítenek. Mai tételünk 2019-es, a VinAgora 2021-es versenyén ezüstérmes helyezett fehérbor. Szép, aranyba hajló csillanású bor. Nagyon szokatlan, chardonnay -...
Teljes cikk

Mikóczi Pincészet, Báta - Davand 2018

Egyszer volt, hol nem volt, a szarvasok sétálgattak az erdőben, és addig sétálgattak, amíg beesteledett. Így esett, hogy a 2018-as Davand cuvée címkéjén a két szarvas a sötétkék erdőben akaszkodott egymás agancsába, nem úgy, mint a Mikóczi Pincészet többi borán, ahol fényes nappal, fehér alapon...
Teljes cikk

Jammertal Blue Sky 2012

Sokszor írtam már a 2012-es évjáratról, ilyen szerintem évszázadonként csak egy van. Minden alkalommal elkápráztat. Kár, hogy csak néhány villányi borászat vállalja fel a hosszas érleléssel járó finanszírozási terhet. Ezek egyike a szenzációs Jammertal borászat. A Blue Sky a Jammertal sorozat...
Teljes cikk

Hétvége a tónál - Strommer pincészet

Északi part vagy déli part? Mélyvíz avagy sekély víz? Egy magyar ember számára nem az a kérdés, hogy szereti-e a Balatont, esetleg csak annyi: melyik oldalt szereti jobban. A Balaton egyike azoknak a nemzeti alapélményeknek, amik mentén meghatározzuk a magyar identitást. Oly sokunknak ismerős...
Teljes cikk

A Hard-seltzer jelenség

Valamikor a nyár elején jelent meg először ez a szó: hard seltzer. De akkor aztán egyszerre és mindenhol, minden felületen. Ez azt jelenti, hogy pénz van mögötte, minden bizonnyal nem kicsi. Az, hogy valami undorító, általában nehezen leplezhető, bár igyekszenek gondosan palástolni, például sok...
Teljes cikk

Aranyérmes Cannes-ban az Ostoros Rozé 2020

A franciaországi Cannes-ban idén nyáron nemcsak a filmcsillagok ragyognak, hanem az Ostoros Családi Pincészet Egri Rozéja is. 2004 óta itt rendezik meg ugyanis minden évben a világ legnagyobb, kifejezetten rozéknak szóló világversenyét, a Mondial du Rosét, ahol az Ostoros 2020-as évjáratú Egri Rozé...
Teljes cikk

Szatmári Családi Pincészet, Szigliget

Feleslegesnek tűnik egy olyan pincészetről írni, amelyik jelenleg zárva tart. Éttermük is üzemel(t) és most átalakítás miatt zárva. Miközben éppen balatoni szezon van... Mivel azonban a borok annyira jók, én hiszek a folytatásban, ahogy a tulajdonos, Szatmári Gábor is, hiszen ő dolgozik rajta! A...
Teljes cikk

Somló nagyágyúja (Györgykovács Tramini 2018)

Sovány vigasz, hogy Györgykovács Imre furmint és hárslevelű ültetvényeit Kreinbacher néven élvezhetjük tovább, mint arról néhány éve értesülhettünk. vinoport.hu/tema/az-utolso-harslevelumet-isszuk-iden/3564. Nem mintha Kreinbacherék nem lennének elég jók. De ahogy Szepsy István neve egy lett...
Teljes cikk

Blog

Vörösbor és sajt párosítás - egy mítosz vége

Kedves Olvasó, biztosan vett már részt olyan kóstoláson, ahol borokat és sajtokat párosítottak, ha más nem, saját kezdeményezésre, a saját konyhájában, kíváncsiságból. Elterjedt nézet, hogy a sajtokhoz - különösen a keménysajtokhoz - vörösbort kell inni, mert - ööö, miért is? Erről szól a...
Teljes cikk

Egy jó forralt bor

Megjött a hideg. Ilyenkor, például szánkózás után, jól esik egy forralt borral megmelegíteni hideg orrunkat.Készítettem egy prototípust, és szívesen ajánlom, mert jó lett, nagyon.Abban talán egyetértünk, hogy a forralt borhoz nem a legmagasabb minőségű bort szokás venni. Persze nem is a...
Teljes cikk

Mit igyunk Karácsonykor? (6. rész - sültek)

Karácsonyelső és másnapja. Hagyományosan a vendégjárás, a rokonok fogadásának ideje. Ilyenkor szoktak előkerülni a sültek, talán amerikai mintára egyre inkább a pulyka, de hallottam olyat is, aki pecsenyekacsát süt ilyenkor. Remek lehet, persze csak egyik a több fogás közül (a töltött káposzta...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (5. rész - a desszert)

Mi magyarok a desszertborban igazán nagyok vagyunk. Van néhány vidék, ahol a nemesrothadás hasonló mértékben, rendszerességgel és minőségben jelentkezik, de kétségtelenül Tokaj legalább annyira ismert a világban, mint Sauternes és Barsac Bordeaux vidékén, csak talán mivel magyar, még mindig nem...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (4. rész - a töltött káposzta)

Az elmaradhatatlan. Persze hagyományosan ez már első napi étel, hiszen Szenteste még böjt van.A töltött káposzta ismét csak rengeteg féle lehet, akár a többi, amiről eddig írtam. Ki savanyított káposztból csinálja, ki édes káposztából, ki vegyesen, aztán van, aki kelkáposztába csavarja a...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (3. rész - borleves)

Sokak asztalán szerepel a borleves, és az valóban nagyon finom. Hagyomány.A borleves fő szabályának azt tartom, hogy NEM ugyanazt a bort adjuk mellé, mint amiből készült.Hogy miért? A borleves alapborát fűszerekkel, cukorral ízesítjük, így sokkal édesebb lesz. Az alapbor pedig ezután savanyúnak...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (2. rész - halászlé)

Semmi kétség, ezzel nagy fába vágtam a fejszémet. Ugyanis ahány ház, annyi halászlé.Magyarországon pedig statisztikai adatok szerint 4.105.708 háztartás volt (2011-es adat). Sajnos, ennyi cikket nem tudok írni...Azután ott van az a további bökkenő, hogy a halászlé sokféleképpen készülhet. Lehet...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (1. rész - rántott ponty)

Cikksorozatot szeretnék indítani, így Karácsony előtt, megkönnyítendő a magyar ember által legkedveltebb karácsonyi ételek mellé megfelelő borok választását. Remélem, tudok vele ötletet adni és segíteni, sőt, remélem, hogy sikerül végigvinnem a cikksorozatot, mert jó pár "klasszikus" karácsonyi...
Teljes cikk

Új módszer a borhamisítás felismerésére

Mi is a borhamisítás? Ez a szó több, nagyon eltérő fogalmat takar, és ezzel most szembesültem, amikor a felismerését megkönnyítő legfrissebb tudományos eredményről és az ehhez kapcsolódó új honlapról akartam beszámolni.A borhamisítás fogalmára sorrendben a következőket találtam a magyar...
Teljes cikk

Hogyan kóstolok?

Fontosnak tartom, hogy tájékoztassam a Tisztelt Olvasót arról, hogy a "Borleírások" szekcióban szereplő cikkek milyen kóstolási folyamat eredményeként íródtak, mert végül is nem kevesebbről van szó, mint arról, hogy megbízhat-e a leírások pontosságában, vagy sem. Én magam nagyon helyeslem, hogy a...
Teljes cikk