Figula - Rozé cuvée 2019

Csupa alsópolcos bort támadtam meg az utóbbi időben, nagy nevektől. Nem véletlenül. Filozófiám, hogy nem csak a prémium tételeket kell értékelni, hanem írni kell bizony a hétköznapi, a "folyó" tételekről is, mégpedig azért, mert sokat elárulnak a pincészetről, a hozzáállásáról, a borászról, s nem utolsósorban azért, mert valódi felfedezéseket tehetünk - jó esetben - kiváló ár-érték arányú borokról, amelyek aztán kedvencükké válhatnak az adott évben, vagy amíg el nem fogynak. Ezért van az, hogy a 2000 ft alatti kategóriát olyan vehemensen kóstolom és megírom (persze nem kivétel nélkül).

Ne felejtsük el, hogy ezek a nagyágyúk valaha azzal hívták fel a figyelmet magukra, hogy a boraik kiemelkedően jók voltak, persze akkor még (20-25 évvel ezelőtt) jóval kisebb mennyiséget termeltek, vagyis több törődés jutott minden tételre. Azóta túl vannak egy-egy nagy fejlesztésen, nagyobb technológiai beruházáson, gyakran területvásárláson, terjeszkedésen is, és értelemszerűen átalakult a birtokszerkezet, "kinőtték" magukat. Sorra megjelentek a hipermarketekben is, akik korábban csak a Bortársaságnál voltak jelen, s ez együtt járt a mennyiségi termelés igényével. Mennyiség és minőség persze gyakran fordított arányban állnak egymással.

Most egy olyan példát találtam, ahol újból tetten érhettem ennek az elvnek az érvényesülését. Félreértés ne essék, a bor jó, sőt kiváló. De hol van már az az egyedi karakter, amit megszerettünk Figula Mihály boraiban? Nyilván sehol máshol már, mint a prémium tételekben...

A rozé házasítás egyébként fajtaösszetételét tekintve újszerű, szokatlan, főként a zweigelt szerepeltetése emeli ki a trendből. Ennyiben legalább izgalmassá teszi, a zweigelt valóban kölcsönöz egy összetéveszthetetlen lágyságot a bornak, amitől feminin lesz. Az érlelés, a használt technológia, a valószínűleg fajélesztőzés azonban "fűnyíró elven" bezúzza abba a málna-szamóca-pillecukor háromszögbe, amelyből ma már illik kitörni akarni és rozéban is valami egyedibbet, karakteresebbet nyújtani. Ezt  nem kapjuk meg. Aki ismeri az északi part adottságait, járt már Figuláék birtokán, gyönyörködött onnan a kilátásban és beleszagolt a levegőbe, az várja az összetéveszthetetlen fűszerességet, amit csak a Balaton felvidék adhat. Ez pedig egy hipermarketbe szánt tömegbor, ami nagyon jó, és tehetséges grafikus által készített címkéje segítségével felső kategóriás rozénak álcázza magát középkategóriás borként.

Valami hasonló volt a gondom a Gere alapborokkal is itt: A. Gere - Olaszrizling 2019.

Mi a tanulság? Van tanulság, amit levontam. Érdemes az ismeretlennek tűnő neveket kipróbálni. Érdemes a borvidéken testközelben körülnézni, tájékozódni és kóstolni. Érdemes a hipermarketektől és a Bortársaságtól is távol maradni. Egyre több feltörekvő, vagy már jól bejáratott, de más értékesítési csatornákon működő borászatot fogunk találni, akik maradandóbb élményt nyújtanak majd boraikkal, s még az ár sem lesz jelentősen magasabb, mint a bejáratott neveknél. Ez legalábbis a "hétköznapokra szánt" borok esetében mindenképpen így van. Példákat is adjak? Tessék.

Szekszárd: Hetényi pince, Mikóczi pince; Mór: Geszler pince; Pannonhalma: Hangyál Balázs; Eger: Dr. Dula Bence; Villány: Vojtek pince; Mátra: Maróti Attila, Kiss Attila; Kunság: Köpcös (Léder Zoltán); Tokaj: ajaj, itt oly sokan... de pl. Espák pince, stb.

Újdonságok

Párhuzamok, nem ellentétek

Szeretem az összehasonlításokat. Nem azért, hogy keményen szembesítsem az összehasonlított tételeket: melyik jobb, miért jobb, és hasonlók. A borok is megsértődhetnénk, de ők nem teszik; csak szépen, hallgatagon és odaadóan fekszenek a palackban összehasonlítás után. Mégis, nem volna velük szemben...
Teljes cikk

Crémant de Luxembourg

Ki ne hallott volna a luxemburgi borokról?   – Na jó, kezdem előlről. Luxemburg borászati hagyományai világszerte ismertek...   – Rendben, látom, hogy más megközelítést kell választanom. Luxemburg, ez a kicsiny nyugat-európai ország – hiszik, vagy sem – jelentős borkészítési...
Teljes cikk

Nem minden arany, ami fénylik

Ez egy poszt, összesen 5 tanulsággal. Nyár van, ilyenkor könnyű bort kíván az ember, gyakran szódával feldobva, mindenesetre hidegen. Sokan a rozéra esküsznek és van is benne valami: légies tud lenni, aromatikája általában gyümölcsös, és magas savtartalma miatt rendkívül jó szomjoló. Ez lenne a...
Teljes cikk

Geszler Zenit 2022

Nem tudom, a kedves olvasó számára mond-e valamit az az étel, hogy  salátafőzelék. Igen, friss fejes salátából, egy kevés húsos szalonnán megfuttatva, fokhagymával és tejföllel. Általában véve is nehéz kérdés, hogy a magyar asztalok tipikus hétköznapi fogásához milyen bort lehet inni....
Teljes cikk

Maróti Attila Pinot Noir 2021

Pinot Noir mátrai módra és főként Maróti Attila lendületével. Igen, ő az, aki magáról úgy fogalmazott, hogy "a saját rabszolgám vagyok. minden nap hajnali ötkor kelek" és ezt a lendületet viszi bele a boraiba. A többi itt...
Teljes cikk

Thummerer Egri Bikavér Superior 2017

Végre egy jó bor. Mély rubinszín, feketés maggal, padlizsánlila villanásokkal. Telt testre utaló, szép glicerines templomablakok futnak le a pohár oldalán.  Illatában először cassis. Érdemes sokat hagyni gyűlni a pohárban az illatot. Én Riedel bordeaux-i pohárból kóstoltam. Megérte elővenni a...
Teljes cikk

Halasi Gergely - Villány, "Phoenix" 2014

A vélemény szabad. A szakértői vélemény ezzel szemben nem szabad. Nagyon is kötött.  A büntetőeljárásról szóló 2017. évi XC. törvény szerint: 188. § (1) Ha a bizonyítandó tény megállapításához vagy megítéléséhez különleges szakértelem szükséges, szakértőt kell alkalmazni. 191. § (1)...
Teljes cikk

Beconcini Chianti Riserva 2017

A toscanamania.hu holnap 41 olyan filmet sorol fel, amelyikben Toszkánáé a főszerep, de azt gyanítom, hogy ennél sokkal több hollywoodi bóvli film létezhet még, amelyek a "szerelem Toszkánában" és hasonló sztereotíp témák körül forognak. Kíváncsian várom, hogy mikor készül az első ilyen film...
Teljes cikk

Vylyan Bogyólé 2022

Az idei Bogyólé! Igazi meglepetésként ért, hogy már ilyen korán a polcokra került. Riválisa, a Beaujolais Nouveau en Primeur csak november 17-én folyik hivatalosan a poharakba. Ilyenkor szoktam megemlékezni arról, hogy régebben a portugieser vitte a prímet ebben a borban, és milyen jó döntés volt...
Teljes cikk

Kékfrankos hangjai (Sopron)

Tegye fel a kezét, aki már hallott a soproni Horváth Imi borászatról, vagy kóstolta a kékfrankosukat, syrah-jukat, netán cabernet franc-jukat. Vagy aki már járt a Bruckner borászatnál. És azt tudta valaki, hogy az Etyeki Kúria vörösborai Sopronból származnak és hamarosan Soproni Kúria néven is...
Teljes cikk

Blog

Mire való a borbecsüs?

Ért egy rossz élmény nemrégiben, a Váci utcában, egy magyar üzletlánc kiemelt boltjának borospincéjében. Azazhogy nagyon jó élmény volt, és mégis rossz. Megmagyarázom.Betévedtem, és a földszinti választék szegénysége arra sarkallt, hogy lenézzek a pincébe. Ez a pince egyszerűen...
Teljes cikk

Helyünk a világ bor-térképén

Aligha kérdőjelezhető meg, hogy amilyen képet a londoni WSET (Wine and Spirits Education Trust) közvetít egy országnak a borokvilágában elfoglalt helyéről, az erősen hat az adott ország megítélésére, legalábbis a szakértő(bb) nemzetközi fogyasztók körében.A minap belelapoztam a WSET...
Teljes cikk

Ár-érték arány

Most kaptam a hírt, hogy a Tamellini Soave 2013-as évjáratát leárazták és jelenleg 8,49 angol font áron lehet hozzájutni London egyik menő borkereskedésében. Gyors fejszámolást követően rádöbbentem, hogy ez a "fantasztikus" ajánlat 3500 Ft-ot takar, az eredeti 4800 Ft körüli összeg helyett. Valaha...
Teljes cikk