Egri Csillag 2016 - Egri Eszterházy Károly Egyetem

E hasábokon korábban több Egri Csillagot voltam kénytelen savanykás hangvételben jellemezni. (Gál Tibor Egri Csillag 2016, Kovács Nimród Winery - Egri Csillag 2016)) ) Nagy nevektől technológiailag pontos, de nem kellő koncepcióval rendelkező borokat ismertem meg bennük. Valahogy egyik sem volt azonos az Egri Csillaggal. Szerencsésnek mondhatom magamat, mert egy esküvőn olyan Egri Csillagot kóstolhattam, amelynek a termelőjét korábban nem ismertem. Ez a legizgalmasabb: találni valami újat, addig ismeretlent. Az egri Eszterházy Károly Egyetem boráról van szó.

 

Új identitás az Egri Csillag házasítás, még születőben van. A korábbi borok tanulsága lényegében az volt számomra, hogy az identitás nem teremthető meg mesterségesen, hanem abból ered, ha szembe merünk nézni azzal, mik vagyunk, és nem akarunk többet mutatni annál. Erre figyelmeztet a Nemzeti Színházban 2016 óta színen lévő szenzációs Cyrano de Bergerac előadás is. Immár harmadszor láttam. A rendező koncepciója újszerűnek hat (nincs benne semmi romantikus vagy „klasszikus”), mégis felismerjük, hogy ennek a modern Cyranónak minden szava benne van az eredeti darabban, csak ezúttal új szemüvegen keresztül olvassuk. A ma oly divatos lélekbúvár szemüvegen keresztül. Ez a modern Cyrano Roxane-tól valójában viszonzott szerelmet kap, de ezt elhinni és elfogadni gyáva (valójában saját magát gyáva elfogadni a képzelt csúnyasága miatt, ezért mindenáron tökéletesnek akarna látszani), így a boldogság kapujában megtorpanva kicsinyhitűségével végül halálra gyötri szép „dublőrét”, a dologban ártatlan Christiant, továbbá saját magát. Közben egy életre boldogtalanná teszi Roxane-t is.

Az Eszterházy Egyetem Egri Csillagáról azért jutott eszembe ez a Cyrano, mert mesterien elkerüli a romantikus hős csapdáját. Tisztességes, egyenes, nyílt, őszinte stílusával megnyer és tiszteletet parancsol. Nem akar más lenni, mint ami, felvállalja magát esetleges gyengeségeivel, és ezzel megnyerőbbé válik, mint a plasztikázott társai.

A hallgatói önkormányzat nagy büszkeséggel mutatta be ezt az Egri Csillagot a tavaszi fesztiválon, az Egyetem első saját borát. A cikk elérhető itt: hok.uni-eszterhazy.hu/hu/HOK/hirek-/c/az-elso-egri-csillag-az-eszterhazy-karoly-egyetemen

Kóstolás alapján már sejtettem, de a cikk erősített meg abban, hogy leányka és szürkebarát is gazdagítja a küvét. Természetesen olaszrizling alapra épül, ez adja meg a karakterének lényegét. Világos szalmaszín, sok zöldes reflexszel. Akár világoszöld bornak is mondhatnám, még ennyire zöldes csillogású bort nem láttam.

Az olaszrizlinget gyakran nem a fergeteges aromatikájáért, gyümölcsösségéért szeretjük, hanem a jó tartású és zamatos, karakteres savai miatt. Ez a bor éppen ebben erős, félreismerhetetlenül közvetíti a klasszikus olaszos savérzetet, miközben a többi összetevő nem engedi elnehezedni, hanem légiesebbé teszi az italt. Megtréfált az összetétele, hárslevelűt kerestem volna az alapborok között, egy cseppnyi kedves mézesség megjelenése miatt. De látom, hogy tramini, chardonnay. A tökéletesen beérett szőlő karakterét kapjuk, és a tramini kedvessége hozza a mézes érzetet.

Édeskés, cukorkás a háttérben, virágos az előtérben. Virágossága kellemesen fanyar - például rezedás, ahogy az olasz virágosságát jellemezni szokták - szerintem leginkább krizantémot idéz. Nem elsősorban az illatra, inkább az ízérzetre megy rá ez a bor. Gyümölcsössége citrusos - főként grapefruit - némiképpen almás, biztosan a chardonnaytól. Lendülete jó, de nem túlzott, fiatalosnak nem mondanám, azt hiszem, ez inkább az idősebb korosztály bora, a mai 60-70-es korosztály klasszikus olasza, kis fiatalos aláfestéssel. Elég jó összetettségét egy kevés hordós illatvilág egészíti ki még, bár ez talán egy kicsit elszaladt az érlelés ideje alatt. Meghálálja, ha hosszabban szellőztetjük, letisztul, átszellőzik, és élvezetes, jó emléket hagyó bort ad egy kis türelem.

Mert a bor nem hazudik. Lám, mennyit tud adni az őszinteség, és a valóság felvállalása! Szabályoknak megfelelően összeöntött Egri Csillag helyett (Gál Tibor, Kovács Nimród) tartással és karakterrel rendelkező házasítást élvezhetünk. Cyrano, beléptél a „kitárt kapun”.

 

Újdonságok

Kaiken Ultra Cabernet Sauvignon 2018

James Suckling és a marketing, avagy mennyit ér 93 pont? Kaiken és Montes Alpha, nagy nevek. James Suckling nagy név. Bortársaság (aki forgalmazza), nagy név. És akkor a magyar fogyasztó leveszi a pocról és kifizet érte 6850 forintot. A jamessuckling.com-on pedig prémium előfizetéssel...
Teljes cikk

Pannon Tokaj Kincsem furmint 2019

Ahogy a 37-es főútról Tolcsva felé elfordulunk, egy kisebb emelkedő után bontakoznak ki a templomtornyok, aztán a falu házai a völgyben, bal kéz felől a hegyoldalra enyhén felfutóan. Igazán bájos látvány sok fehér ház a szőlők ölelésében. Ahogy beérünk a faluba, a görögkatolikus templom fogad...
Teljes cikk

Kir-Yanni (Naoussa) - Akakies Xinomavro rosé extra dry

Amikor a szokatlant azonnal megszeretjük... Nyáron különösképpen jól esik a szénsavas ital, s a habzóboroknak egyébként is soha nem látott reneszánsza van. Igazi proletár reneszánsz ez (Hankiss Elemér hasonló című könyvére utalva), amióta minden árkategóriában mindenféle stílusban és bármely...
Teljes cikk

Akriotou Microwinery - Savatiano 2021

Azt hiszem, mi magyarok épp annyira borsznobok vagyunk, mint mondjuk a franciák. A szónak abban az értelmében, legalábbis, hogy a legnagyobbra saját borainkat tartjuk. Talán nem olyan nagy bűn ez, hiszen a magyar borok valóban kiválóak és jellegzetesek, érdemes azonban észben tartani, hogy más...
Teljes cikk

Espák 5 puttonyos aszú 2018

Espák Pál pincéje a Hercegkúti Kőporos pincesoron található. Területei Sárospatak fürdő-körzetében találhatók, aszúja főként hárslevelűből készül. Ennek ellenére elég kemény, határozott aszú, de életútja elején, s még sokat fog fejlődni. Csillogó, fiatal aranysárga színű jelentős koncentrációt...
Teljes cikk

Espák - Furmint Supreme 2018

Alcím: a pohár, avagy mennyire vesszük magunkat komolyan. Komolyan. Hallottam olyan hangokat az utóbbi időben, hogy "nem a díványtól lesz kívánatos a menyasszony". Na, de ilyet! Hát kezdjünk elemzésbe, hogy egy menyasszony vonzerejének hány %-át teszi ki a csipkebugyi, hányat a hófehér ruha, és...
Teljes cikk

Geszler Családi Pincészet (Mór) Zenit gyöngyözőbor 2021

A tavaszban az a jó, hogy előbb-utóbb mindig meghozza a bájos virágillatokat a kertekbe, utcákra, terekre. A nők azonnal szoknyát húznak ilyenkor, lehetőleg igen rövidet, mintha csak lubickolni kívánnának a szabadságban, amit a - mainapság groteszkül - szűk nadrágok után a libegő szoknyák...
Teljes cikk

Stobi Winery (Macedonia) - Rkatsiteli 2020

Aki Észak-Macedónián keresztül utazott, bizonyára jól emlékszik a kopár hegyoldalak alatti keskeny völgyek apróbb lankáin, a vágtató Vardar folyó két partján, az aszálytól sárgálló mezők ölelésében fekvő szőlősorokra. Csaknem az egész országot végigkíséri az ültetvények sora, ahol egy talpalattnyi...
Teljes cikk

Fteri Vinum - Moschofilero 2020

Lépjünk túl a xirósz, imiglikosz és retsina háromszögön, amelyben hazai görög éttermeink borkínálata mozog. Görögország sokkal többről szól ennél, csak valahogy kimarad a látószögünkből. Persze, délnyugatra (Olaszország), nyugatra (Franciaország) gyakran nézünk, de dél felé valahogy nemigen....
Teljes cikk

Wine52 Hungary tasting pack

Igazán büszke vagyok, hogy szakmailag irányíthattam az edinburghi székhelyű Wine52 cég számára összeállított Magyarország kóstolócsomag létrejöttét. Mindösszesen 186.000 palack magyar bor került a skót fogyasztók poharába. A csomagban a következő tételek szerepelnek: - Pannon Tokaj száraz furmint...
Teljes cikk

Blog

Vörösbor és sajt párosítás - egy mítosz vége

Kedves Olvasó, biztosan vett már részt olyan kóstoláson, ahol borokat és sajtokat párosítottak, ha más nem, saját kezdeményezésre, a saját konyhájában, kíváncsiságból. Elterjedt nézet, hogy a sajtokhoz - különösen a keménysajtokhoz - vörösbort kell inni, mert - ööö, miért is? Erről szól a...
Teljes cikk

Egy jó forralt bor

Megjött a hideg. Ilyenkor, például szánkózás után, jól esik egy forralt borral megmelegíteni hideg orrunkat.Készítettem egy prototípust, és szívesen ajánlom, mert jó lett, nagyon.Abban talán egyetértünk, hogy a forralt borhoz nem a legmagasabb minőségű bort szokás venni. Persze nem is a...
Teljes cikk

Mit igyunk Karácsonykor? (6. rész - sültek)

Karácsonyelső és másnapja. Hagyományosan a vendégjárás, a rokonok fogadásának ideje. Ilyenkor szoktak előkerülni a sültek, talán amerikai mintára egyre inkább a pulyka, de hallottam olyat is, aki pecsenyekacsát süt ilyenkor. Remek lehet, persze csak egyik a több fogás közül (a töltött káposzta...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (5. rész - a desszert)

Mi magyarok a desszertborban igazán nagyok vagyunk. Van néhány vidék, ahol a nemesrothadás hasonló mértékben, rendszerességgel és minőségben jelentkezik, de kétségtelenül Tokaj legalább annyira ismert a világban, mint Sauternes és Barsac Bordeaux vidékén, csak talán mivel magyar, még mindig nem...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (4. rész - a töltött káposzta)

Az elmaradhatatlan. Persze hagyományosan ez már első napi étel, hiszen Szenteste még böjt van.A töltött káposzta ismét csak rengeteg féle lehet, akár a többi, amiről eddig írtam. Ki savanyított káposztból csinálja, ki édes káposztából, ki vegyesen, aztán van, aki kelkáposztába csavarja a...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (3. rész - borleves)

Sokak asztalán szerepel a borleves, és az valóban nagyon finom. Hagyomány.A borleves fő szabályának azt tartom, hogy NEM ugyanazt a bort adjuk mellé, mint amiből készült.Hogy miért? A borleves alapborát fűszerekkel, cukorral ízesítjük, így sokkal édesebb lesz. Az alapbor pedig ezután savanyúnak...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (2. rész - halászlé)

Semmi kétség, ezzel nagy fába vágtam a fejszémet. Ugyanis ahány ház, annyi halászlé.Magyarországon pedig statisztikai adatok szerint 4.105.708 háztartás volt (2011-es adat). Sajnos, ennyi cikket nem tudok írni...Azután ott van az a további bökkenő, hogy a halászlé sokféleképpen készülhet. Lehet...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (1. rész - rántott ponty)

Cikksorozatot szeretnék indítani, így Karácsony előtt, megkönnyítendő a magyar ember által legkedveltebb karácsonyi ételek mellé megfelelő borok választását. Remélem, tudok vele ötletet adni és segíteni, sőt, remélem, hogy sikerül végigvinnem a cikksorozatot, mert jó pár "klasszikus" karácsonyi...
Teljes cikk

Új módszer a borhamisítás felismerésére

Mi is a borhamisítás? Ez a szó több, nagyon eltérő fogalmat takar, és ezzel most szembesültem, amikor a felismerését megkönnyítő legfrissebb tudományos eredményről és az ehhez kapcsolódó új honlapról akartam beszámolni.A borhamisítás fogalmára sorrendben a következőket találtam a magyar...
Teljes cikk

Hogyan kóstolok?

Fontosnak tartom, hogy tájékoztassam a Tisztelt Olvasót arról, hogy a "Borleírások" szekcióban szereplő cikkek milyen kóstolási folyamat eredményeként íródtak, mert végül is nem kevesebbről van szó, mint arról, hogy megbízhat-e a leírások pontosságában, vagy sem. Én magam nagyon helyeslem, hogy a...
Teljes cikk