Belward Pincészet - Olaszrizling (2015 és 2013)

Közismert, hogy az egyetemista léthez mennyire hozzá tartozik a borivás. Hazánkban nagy szerencse, hogy minden fő egyetemi városunk el van látva legalább egy tisztességes borvidékkel. Győr: pannonhalmi, Budapest: etyeki és neszmélyi, Eger: egri, Miskolc: egri és a tokaji, Debrecen az utóbbihoz elég közel van, Szeged: csongrádi, Pécsen pedig ott a pécsi, vagy, ha kicsit odébb sétálunk a szekszárdi és a villányi is. Pécs tehát a leginkább ellátott ebből a szempontból. A pécsieket ráadásul a Belward pincészet külön  elkényezteti, rájuk gondolva egész borcsaládot indított útnak "Campus" néven. A jól azonosítható, trendi, friss és illatos fajtákat zárják ilyen palackba, amelyek méltán népszerűségnek örvendenek.

Az ünnepek környékén azonban az egyetemisták is hazatérnek, otthon pedig elmélyültebben lehet a borral foglalkozni, pláne, ételek mellé adjuk föl az asztalra, ahol együtt a család. A Belward pince ilyenkor sem hagyja cserben a fogyasztót. Én két évjáratot is kóstolhattam a pincészet zászlósborából, az olaszrizlingből.

Letisztult, értéket sejtető dizájn, és nagyon elegáns, meglepően praktikus kapszula fogad a palackokon. Igazi öröm egy mozdulattal nyitni a sok más bornál nehezen nyiszálható fém kapszulát. Az ilyen apró figyelmességek sokat számítanak. Ahogy az évjárat jelzése is, ami mindkét palackon római számmal szerepel. Igazán ízléses. 

A 2015-ös évjárat világos aranyszínű enyhén rózsaszínesbe hajló. Komoly extraktra utal a pohár falán lefutó vastag templomablakok sora. Illat intenzitása közepes, de szépen rétegzett. Egyértelműen érezni az érlelt, hordózott jegyeket, ugyanakkor dinamikus és fiatalos is egyszerre. A bor felerészt reduktív, másik felében ászkolt tételek blendje. Illatában méz, és virágpor érezhető, és propolisz kellemes-kesernyés aromája. Tovább boncolgatva, a fajtajelleget úgy hozza, mintha érett fürtbe harapnánk. Aromatikája almás alapra épül, citrusok mellett exotikus gyümölcsök is megjelennek, számomra  elsősorban kandírozott papaya. A hordózás jegyei mellett újból és újból felvillan a bor üdesége, ez nyilván a felerészben reduktívan erjesztett, amúgy fajélesztővel kierjesztett alapborok összjátékának köszönhető. A frissességet a feldolgozás során szárazjég használatával, a szüretelt szőlő hűtésével őrzik meg préselésig. A virgonc illatok elé azután újból és újból, filmszerűen leereszkedik egy jellegzetes és finom olvasztott cukor (karamella) és dió illat. Mindezeket díszíti az orgona - bár az olaszrizlinget a rezedáról szokták ismerni - számomra mégis tavaszi, lila orgonát idéz. Szájban a savak kerekek, nem harsányak. Citrusos, barackos, tiszta ízvilág jellemzi a szőlő mustossága mellett. Közepes lecsengése a gyümölcsösségre erősít rá, szárazpróbájában megjelenik a tiszta, csorranó méz illata.

Egyéni és vonzó stílust mutat fel ez a bor. A címkén szereplő "classic" szó jelentését ezen a stíluson keresztül értem meg. Most nem minőségi kategóriaként (pl. villányi classicus bor), hanem a borász felfogását tükrözően jelenik meg. Érezhető szándékának megfelelően ez a bor az olaszrizling klasszikus stílusát tárja elénk. Úgy is fogalmazhatnék, hogy a mai rohanó trenddel szemben (vagy vegyük akár magát a Campus borokat) "borosabb bor", aminek az igazi élvezeti értéke étel mellett mutatkozik meg a  legszebben. Karácsonyi pulykasült mellé remek választásnak érzem. Akár a gesztenyével töltött, akár más töltelékkel készített szárnyas mellé. A fahordós ízjegyek kiegészítik majd az étel sült jellegét, a gyümölcsös jegyek pedig jól eljátszanak a töltelék aromáival.

A 2013-as bor - ahogy várható is - valamivel sötétebb színű, de még ezt is világos aranyszínnek mondja a szakirodalom. Illata "térhálósabb", kötöttebb a 2015-ösénél, ami nyilván az eltelt idő, az érlelés hatása. Fejlődő illatában már a palackos érlelés jegyei is megjelentek. Gyümölcsössége elsősorban tiszta grapefruit, érett, rózsaszín belű gyümölcs. Kiegészül őszivel, ami a 2015-ösénél komolyabb, szinte édeskésebb arcot mutat. Ászkolt karaktere szépen keretbe foglalja ezt a gyümölcsösséget. Szájban hűen ismétli az illatban megismert jegyeket, és kiegészül egy zamatos mineralitással. Lecsengésében
megjelenik egy kis foszforos jelleg, mint a friss gyufa illata. Virágossága is erőteljes, szemben a 2015-össel ezt valóban rezeda jellegűnek mondanám. Kerek bor, élvezetes korty. Egy picit több savval még szebb lenne. Pécs város borává vált, azt hiszem méltán. Közeledik a csúcsához, ideje kibontani. Ahhoz a már
említett pulykához jól illeszthető, de akkor sem járunk rosszul, ha fogas orly módra, vagy rántott harcsa mellé isszuk.

Újdonságok

St. Andrea - Szeretettel 2016 Pinot Noir Rosé

Sokan gondolják újabban, hogy amit csinálnak, az egy misszió. Tanárok úgy beszélnek a tanításról, mint misszió. Informatikusok arról beszélnek, hogy az informatikai biztonságtudatosság megteremtése egy misszió. A modern minőségi borágazat megteremtése is egy misszió Magyarországon. De hogy ezen...
Teljes cikk

Mikóczi Pincészet - Cabernet Sauvignon 2011

Szűztermés, de hogy két éves tőkékről szüretelték, az igazán meglepett, mert úgy tudtam, hogy a szőlő legkorábban 3-4 évesen fordul termőre. Ha egy bor öreg tőkékről származik, azt azért szoktuk kiemelni, mert az idős szőlő már nem törekszik annyi termést hozni, a természetes hozamkorlátozás...
Teljes cikk

Dubicz Borászat - 1014 Mátrai Szürkebarát (2016)

In medias res kezdem, mert ez a legfontosabb ahhoz, hogy méltó helyén tudjuk értékelni: ez a bor a fehérboroktól megszokottnál magasabb hőmérsékletet kíván. Meglátásom szerint 14-15°C fokon fogyasztandó, mert ekkor mutatkozik meg a legszebben az aromavilága.Világos szalmaszín. Nem tolakodó,...
Teljes cikk

Kovács Nimród Winery - Monopole NOIR 2011

Van egy olyan közkeletű nézet, hogy férfinak nehéz olyan ajándékot találni, aminek igazán örül. Szerintem viszont pofon egyszerű: elég hozzá egy palack igazán jó bor, mondjuk egy Kovács Nimród "Noir" a Monopole sorozatból. Akitől kaptam a bort nem is tudta, hogy bennem már eleve él egy pozitív...
Teljes cikk

L. Simon Borászat - Rozsdás csuk 2016

Valentin nap közeleg, és elárasztotta a médiát a Valentin-napi értékesítési láz. Többek között azt harsogják mindenfelé a fülembe és a szemembe, hogy Valentin-napkor rózsa helyett valami más rózsaszínűvel is meg lehet lepni a Kedvesünket. Miért is ne épp egy rozé borral?Nem átallok helyeselni, bár...
Teljes cikk

Dubicz Irsai Olivér 2016 - English

When you get what you’ve expected, it can go two ways. Should you be expecting something bad – than it’s bad, but at least you cannot complain, being prepared for it. When you expect something good and it happens – it is just pure pleasure. I felt the latter tasting Dubicz’s Irsai Olivér 2016....
Teljes cikk

Dubicz Irsai Olivér 2016

Amikor az ember azt kapja, amire számít, az kétféle lehet. Ha rosszra számít, akkor kellemetlen, de legalább nem panaszkodhat, hiszen felkészülten éri az élmény. Ha jóra számít, akkor viszont valódi öröm. Utóbbi ért a Dubicz pincészet 2016-os Irsai Olivérével.Először is dohognom kell amiatt, mert a...
Teljes cikk

Egy iható műemlék - Tokaji szamorodni 1983

Az utóbbi időben többen kerestek meg azzal, hogy mondanám meg, mennyit ér a múzeális tokaji aszújuk. Látom a Vaterán, hogy a régi tokajiknak magánemberek között is van egyfajta másodpiaca. Akár több tízezer forintért is kínálnak egyes palackokat, a vélt értékétől, régiségétől függően.Nem egyszerű...
Teljes cikk

Műemlék

Az alábbi gyönyörű szimbolikájú köztéri kőkeresztet Kőbányán fényképeztem, a Kada utcai postánál. A Megfeszített kezéből érett szőlőfürtök csüngenek alá, hiszen Krisztus a szőlőtő, és áldozata megtermi gyümölcsét. Vére egyben az utolsó vacsora bora (ami az ókeresztény idők óta vörösbor, az ortodox...
Teljes cikk

Németh János - Sygno Szekszárdi Bikavér 2013

Jaj, nagyon szeretem a céges karácsonyi ajándékozás szokását! Mivel férfi vagyok, így az üzleti partnerektől ilyenkor általában egy-egy üveg bort szoktam kapni. Idén a WSH Kft. jóvoltából ismerkedtem meg a szekszárdi Németh János nevével és borával.Ez a bor - a Sygno - nem is csupán egy rövid...
Teljes cikk

Blog

Vörösbor és sajt párosítás - egy mítosz vége

Kedves Olvasó, biztosan vett már részt olyan kóstoláson, ahol borokat és sajtokat párosítottak, ha más nem, saját kezdeményezésre, a saját konyhájában, kíváncsiságból. Elterjedt nézet, hogy a sajtokhoz - különösen a keménysajtokhoz - vörösbort kell inni, mert - ööö, miért is? Erről szól a...
Teljes cikk

Egy jó forralt bor

Megjött a hideg. Ilyenkor, például szánkózás után, jól esik egy forralt borral megmelegíteni hideg orrunkat.Készítettem egy prototípust, és szívesen ajánlom, mert jó lett, nagyon.Abban talán egyetértünk, hogy a forralt borhoz nem a legmagasabb minőségű bort szokás venni. Persze nem is a...
Teljes cikk

Mit igyunk Karácsonykor? (6. rész - sültek)

Karácsonyelső és másnapja. Hagyományosan a vendégjárás, a rokonok fogadásának ideje. Ilyenkor szoktak előkerülni a sültek, talán amerikai mintára egyre inkább a pulyka, de hallottam olyat is, aki pecsenyekacsát süt ilyenkor. Remek lehet, persze csak egyik a több fogás közül (a töltött káposzta...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (5. rész - a desszert)

Mi magyarok a desszertborban igazán nagyok vagyunk. Van néhány vidék, ahol a nemesrothadás hasonló mértékben, rendszerességgel és minőségben jelentkezik, de kétségtelenül Tokaj legalább annyira ismert a világban, mint Sauternes és Barsac Bordeaux vidékén, csak talán mivel magyar, még mindig nem...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (4. rész - a töltött káposzta)

Az elmaradhatatlan. Persze hagyományosan ez már első napi étel, hiszen Szenteste még böjt van.A töltött káposzta ismét csak rengeteg féle lehet, akár a többi, amiről eddig írtam. Ki savanyított káposztból csinálja, ki édes káposztából, ki vegyesen, aztán van, aki kelkáposztába csavarja a...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (3. rész - borleves)

Sokak asztalán szerepel a borleves, és az valóban nagyon finom. Hagyomány.A borleves fő szabályának azt tartom, hogy NEM ugyanazt a bort adjuk mellé, mint amiből készült.Hogy miért? A borleves alapborát fűszerekkel, cukorral ízesítjük, így sokkal édesebb lesz. Az alapbor pedig ezután savanyúnak...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (2. rész - halászlé)

Semmi kétség, ezzel nagy fába vágtam a fejszémet. Ugyanis ahány ház, annyi halászlé.Magyarországon pedig statisztikai adatok szerint 4.105.708 háztartás volt (2011-es adat). Sajnos, ennyi cikket nem tudok írni...Azután ott van az a további bökkenő, hogy a halászlé sokféleképpen készülhet. Lehet...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (1. rész - rántott ponty)

Cikksorozatot szeretnék indítani, így Karácsony előtt, megkönnyítendő a magyar ember által legkedveltebb karácsonyi ételek mellé megfelelő borok választását. Remélem, tudok vele ötletet adni és segíteni, sőt, remélem, hogy sikerül végigvinnem a cikksorozatot, mert jó pár "klasszikus" karácsonyi...
Teljes cikk

Új módszer a borhamisítás felismerésére

Mi is a borhamisítás? Ez a szó több, nagyon eltérő fogalmat takar, és ezzel most szembesültem, amikor a felismerését megkönnyítő legfrissebb tudományos eredményről és az ehhez kapcsolódó új honlapról akartam beszámolni.A borhamisítás fogalmára sorrendben a következőket találtam a magyar...
Teljes cikk

Hogyan kóstolok?

Fontosnak tartom, hogy tájékoztassam a Tisztelt Olvasót arról, hogy a "Borleírások" szekcióban szereplő cikkek milyen kóstolási folyamat eredményeként íródtak, mert végül is nem kevesebbről van szó, mint arról, hogy megbízhat-e a leírások pontosságában, vagy sem. Én magam nagyon helyeslem, hogy a...
Teljes cikk