Húsz éves a Takler birtok
Közzéteszem a hivatalos sajtóanyagot a Takler borászat 20 éves fennállásáról, de előtte megosztok egy személyes élményt is.
Ez 1998-ban volt. Akkor még csak ismerkedtem a borokkal, és felmerült a kérdés, hogy mit kellene ajándékba adni a szekszárdi borvidékről Karácsony alkalmából. Akkori főnököm, aki egy csodabogár volt, sokatmondó szemvillanással kiáltott fel: ez nem kérdés, Vesztergombi, vagy Takler kadarka! Nekem egyik név sem mondott semmit. Kadarkáról meg korábban csak a Búvár Zsebkönyvben olvastam, az pedig éppen nem dícséri meg, nagyon emlékszem: a kövidinka mellett tárgyalja a fajtát, és a homoki borok forrásaként hivatkozik rá. A főnökömben viszont bíztam, így utánanéztem, és az 1997-es Takler kadarkát leltem fel. Az ajándék palack mellett saját fogyasztásra is vettem egyet. A palackban pedig benne volt a mese.... Leginkább a színére emlékszem, akkori szemmel nézve amolyan rókavörös volt, és az illat fűszeressége bűvölt el. Azóta nem csak a főnökömben bízom, a pincészetben is.
Kívánok sok sikert Takleréknek a jövőben, ami egyet jelent számunkra, fogyasztók számára, a remek borokkal. Így duplán is: egészségünkre!
"A Takler család húsz évvel ezelőtt alapította meg pincészetét a Szekszárdi borvidéken. A két évtized alatt
a Takler Borbirtok országos szinten is az egyik legismertebb borászati márkává vált, köszönhetően az olyan komoly, koncentrált vörösborainak, mint a Regnum vagy a Primarius.
1996-ban Takler Ferenc szűk egy hektáron hozta létre borászatát Szekszárd városától délre, a Decsi-szőlőhegyen, amely ma is birtokközpontként működik. Egy 1927-ben épített verandás tanya pincéjében készültek az első kadarka, kékfrankos, szekszárdi bikavér és cabernet franc borok.
A következő fordulópontot a 2000-ben zajló első telepítések jelentették. A mai napig a Görögszóban, a Strázsa-hegyen és a Felső-Cinkán fekvő ültetvényekből származik a pincészet csúcs merlot borának alapanyaga.
A pincészet emblematikusnak számító nagyborainak születése is erre az időszakra tehető. A Regnum egy
szekszárdi stílusúra hangolt klasszikus bordeaux-i cuvée, merlot és cabernet franc túlsúllyal. A Primarius pedig a pincészet top merlot bora, amely csak a legkiemelkedőbb évjáratokban készül el.
Itthon kevésbé közismert tény, de a pincészet történetében nagy jelentőséggel bírt, amikor Alder Yarrow,
a világ egyik legelismertebb borbloggere 2005 decemberében a maximális 10 pontból 9,5-re értékelte a Proprietors Reserve Cabernet Franc 2003-as évjáratát, amelynek köszönhetően a bor hamarosan magas áron került értékesítésre vezető New York-i éttermekben. Ez az exportpiacon elért siker nagymértékben hozzájárult a borászat továbbfejlesztéséhez. A 2000-es években indult a sárközi tanya renoválása, kibővítése, ami kiterjedt a feldolgozóra, valamint az érlelőpincére is, és végül tavaly a Takler Kúria átadásával zárult, amely így a borok színvonalához illő helyszínen biztosít lehetőséget a borkóstolásra. A komplexum a klasszikus éttermi és szállodai szolgáltatások mellett wellnessrészleggel, továbbá konferencia- és rendezvénytermekkel is várja a vendégeket.
is egyre kifinomultabban folytassák."