A tölgy (Tokaji Március tanulságok - II. rész)

Mostanában sokat kirándulunk. Szép az erdő, nyílnak az ibolyák, az odvas keltikék, és csilingel a madárdal, még ha a Nap nem is bújik elő túl gyakran a felhők közül. Egy ilyen séta közben ismerős illat ütötte meg az orromat. Szimatolni kezdtem. Az illat fanyar volt, savanykás, de kellemes és friss, továbbá nedves. Orrom egy farakáshoz vitt el. Öles átmérőjű tölgy-törzsek hevertek egymásra halmozva, a friss vágás felületéből áradt a tiszta fa illata.

Azonnal emlékezetembe ötlött, hogy mi kötötte össze a legtöbb tokaji furmintokat a Tokaji Március kóstolón. A borok rendre ilyen tavaszi, jellegzetes, tiszta, savanykás illatokat rejtettek a furmint ízjegyei mellett. Némelyik többet, némelyik kevesebbet, aszerint, hogy a borász milyen arányban házasította a reduktív, meg az ászkolt tételeket. Beleült az orromba. A tölgyfahordó íze - elsősorban íze, nem illata - a legtöbb száraz borban benne volt. Hárslevelűben is éreztem.

A fahordós érlelés teljesen természetes, évszázadok óta alkalmazott technológia. Valójában nem is az ízgazdagság növelése (volt) vele a cél, hanem egyszerűen a tárolás. Volt idő, amikor kifejezetten hibának számított, ha a hordó, a tölgy ízét érezni lehetett a borban. De változik a közízlés. Nyilvánvaló, hogy minél frissebb egy hordó, annál több cserzőanyagot, ízanyagot ad át a benne tárolt bornak is, meg persze az űrtartalom is fontos: kis hordóban relatíve nagyobb felülettel érintkezik a bor. A fahordós érlelésről az utóbbi két évtizedben leginkább a barrique hordók kapcsán hallunk, ami megint egy egész más eljárás, a pörkölés miatt a bor is pörkölt, másodlagos ízjegyeket vesz fel. A tokaji borok hordóíze ehhez képest egy teljesen naturális, zamatos, végtelenül tiszta ízhatás volt. Valószínűleg a világ nagyobb része számára ismeretlen ízvilág, hiszen ha hordó, akkor ma már szinte mindenhol vagy barrique, vagy sokadik töltésű hordót használnak. Meg leginkább rozsdamentes acél tartályokat, amivel ipari méretben is kiválóan lehet kontrollálni az érési folyamatot és tárolásra is egyaránt ideális.

Mit tud a hordó adni a furmintnak? Mit adott a Tokaji Márciuson bemutatott tételeknek? Nos, ha jó a hordó, akkor kiváló savanykás-fanyarkás, és csodásan friss, jellegzetes tiszta ízt kölcsönözött a gyümölcsös jelleg mellé. Mögé. (Az a jó, ha nem elé.) Régen Makk Marci volt az egészség szimbóluma, hát a szép tölgy íze is valahogy ezt az  egészség-érzetet kölcsönzi a bornak. Számomra a tavaszt is jelenti, de lehet, hogy ezt csak a friss kirándulás-élmény teszi. Más a helyzet, ha rossz a hordó, ilyenkor leginkább szúrós, illós, brettes, zavaróan állatias illatokat (és ízeket) ad (adott), a fő baj vele, hogy kiirtani nem lehet, ha a hordó megfertőződött, legtöbbször csak az segít, ha kidobják. Márpedig a hordó drága mulatság, olyannyira, hogy a skót skótok például gyakorta régi sherrys hordókat használnak a whisky érlelésére. Sajnálják, hogy ki kell dobni a sokadik töltés után (igazi skót lelkület)? Talán ez is benne van, meg persze az, hogy a sherry illatával átitatott hordó kellemes ízjegyeket lop az italba.

Vissza Tokajhoz, a nemzetközi fogyasztó talán értetlenül áll egy-egy intenzívebben friss hordós tételhez, nekünk azonban közel áll a lelkünkhöz, ízlésünkhöz. Nem is baj, ha nem szolgáljuk ki mindenben és mindig a nemzetközi ízlést elv nélkül. Ők vannak többen, de szokják meg. Ami jó, azt pedig mi magyarok vigyük tökélyre. Zempléni hordóink és kádármestereink egyre több híradás szerint a legjobbak között vannak. A kóstolt tételek alapján is.

Érdekes, átfogó hordó-technológiai leírások találhatóak itt barrique-fass.com/hogyan_kostoljunk_hordot.html.

Újdonságok

Geszler pince - móri zenit 2019

A 2019-es zenit. Már az emlékek is szépek, amiket ébreszt, hiszen a korábbi évjáratok zenitje kirobbanó ízbomba volt, a megszokott markáns móri savak támasztékán. Ezt a zenitet azonban több hőmérsékleten is meg kell kóstolni. Roppanós, lendületes, áradó és kontúros, de mégis más és más. Ez a bor...
Teljes cikk

Szentpéteri - Generosa 2019

A mai napig a COVID-19 miatt erősen ínséges időket éltünk bor tekintetében. Abból a szempontból legalábbis, hogy mint mindent, a borkóstolást is online kellett megélnünk. Persze ennek nem sok értelme van, ugyanezért nem nagyon hiszek a borkóstolási v-logokban sem. Mert ugyan mit ér felnyitni egy...
Teljes cikk

Nimfeum - rajnai rizling 2018

Nem biztos, hogy barátokat szerzek ezzel a cikkel. De nem baj, tegnap ezt mondta a pap a prédikációban: "az igazságot nem lehet legyőzni". Jézus Krisztus az Igazság (az Élet és az Út is, mint tudjuk) - ezek a mennyei igazságok, amelyeknek a Földön is érvényesülniük kell(ene). A Földön azután...
Teljes cikk

Szentpéteri borpince - Néró siller 2019

Őszinte leszek: nem vagyok nagy rajongója az illatos vörös fajtáknak, úgyismint Néró, Turán, Medina, stb. Sajnálom. Számomra ezek túl különlegesek, "túlhungarikumok". Szűk szegmens, sok félreértelmezett tétellel. Most mégis megszólított a Szentpéteri Borpince Néró sillerbora, elsősorban azért, mert...
Teljes cikk

Miklóscsabi - Nem férünk a bőröndbe 2018

A móri borvidék fejlődik és lendületben van, csak valahogy észrevétlenül, mert méltatlanul kevés móri bort látni, s ez nem feltétlenül a borvidék kis méretének tudható be. Paulusék, mint óriás, persze mindenfelé láthatóak, de rajtuk kívül igazán kevés a közismert név, illetve kevés a megjelenés....
Teljes cikk

A. Gere - Olaszrizling 2019

Oké, értek mindent: nézzünk rá a dizájnra. Ez egy nemzetközi piacra készített bor. Elsőrangú, letisztult címke, talán amerikai stílusúnak mondanám. Sokat jelent a külső, de nem mindent. A palack beltartalma a lényeg. Nem várunk mást, mint egy villányi olaszrizlinget 2000 ft alatti áron. Ez azért...
Teljes cikk

Rózsa Péter - Együtt 2018 (furmint)

Szerencsésnek mondhatom magamat, hogy egy nagy bor születését figyelemmel kísérhetem. 2019 tavaszán már megkóstolhattam a néhány hónapja érlelődő Együtt 2018-as évjáratát, akkor egynéhány ígéretes gondolatot írtam róla itt Rózsa Péter - Együtt 2018 (furmint). Azóta alkalmam volt együtt dolgozni a...
Teljes cikk

Garamvári evolution rozé brut nature 2008

Így év vége felé, vagy év elején, egyszóval Szilveszer környékén előkerülhetnek rejtett tartalékok. Mint amilyen ez a 2008-as, 2016-ban degorzsált Garamvári brut nature rozé pezsgő. Különösen, mert évtizedváltás következett be, s ez sokakat nagyobb ünneplésre sarkall(t). Garamváriék...
Teljes cikk

Németh Attila Syrah "Föld és ég" 2018

A legnagyobb borok egyértelműen a kiváló egyensúlyról ismerszenek meg. A szakírók is ezt hajhásszák, keresik minden borban, az eleganciának is ez a legfontosabb eleme. Egyensúly. Könnyű azt mondani: a test, a sav, az extrakt, az alkoholtartalom, az aromaképlet legyenek egymással arányban,...
Teljes cikk

Blog

Vörösbor és sajt párosítás - egy mítosz vége

Kedves Olvasó, biztosan vett már részt olyan kóstoláson, ahol borokat és sajtokat párosítottak, ha más nem, saját kezdeményezésre, a saját konyhájában, kíváncsiságból. Elterjedt nézet, hogy a sajtokhoz - különösen a keménysajtokhoz - vörösbort kell inni, mert - ööö, miért is? Erről szól a...
Teljes cikk

Egy jó forralt bor

Megjött a hideg. Ilyenkor, például szánkózás után, jól esik egy forralt borral megmelegíteni hideg orrunkat.Készítettem egy prototípust, és szívesen ajánlom, mert jó lett, nagyon.Abban talán egyetértünk, hogy a forralt borhoz nem a legmagasabb minőségű bort szokás venni. Persze nem is a...
Teljes cikk

Mit igyunk Karácsonykor? (6. rész - sültek)

Karácsonyelső és másnapja. Hagyományosan a vendégjárás, a rokonok fogadásának ideje. Ilyenkor szoktak előkerülni a sültek, talán amerikai mintára egyre inkább a pulyka, de hallottam olyat is, aki pecsenyekacsát süt ilyenkor. Remek lehet, persze csak egyik a több fogás közül (a töltött káposzta...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (5. rész - a desszert)

Mi magyarok a desszertborban igazán nagyok vagyunk. Van néhány vidék, ahol a nemesrothadás hasonló mértékben, rendszerességgel és minőségben jelentkezik, de kétségtelenül Tokaj legalább annyira ismert a világban, mint Sauternes és Barsac Bordeaux vidékén, csak talán mivel magyar, még mindig nem...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (4. rész - a töltött káposzta)

Az elmaradhatatlan. Persze hagyományosan ez már első napi étel, hiszen Szenteste még böjt van.A töltött káposzta ismét csak rengeteg féle lehet, akár a többi, amiről eddig írtam. Ki savanyított káposztból csinálja, ki édes káposztából, ki vegyesen, aztán van, aki kelkáposztába csavarja a...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (3. rész - borleves)

Sokak asztalán szerepel a borleves, és az valóban nagyon finom. Hagyomány.A borleves fő szabályának azt tartom, hogy NEM ugyanazt a bort adjuk mellé, mint amiből készült.Hogy miért? A borleves alapborát fűszerekkel, cukorral ízesítjük, így sokkal édesebb lesz. Az alapbor pedig ezután savanyúnak...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (2. rész - halászlé)

Semmi kétség, ezzel nagy fába vágtam a fejszémet. Ugyanis ahány ház, annyi halászlé.Magyarországon pedig statisztikai adatok szerint 4.105.708 háztartás volt (2011-es adat). Sajnos, ennyi cikket nem tudok írni...Azután ott van az a további bökkenő, hogy a halászlé sokféleképpen készülhet. Lehet...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (1. rész - rántott ponty)

Cikksorozatot szeretnék indítani, így Karácsony előtt, megkönnyítendő a magyar ember által legkedveltebb karácsonyi ételek mellé megfelelő borok választását. Remélem, tudok vele ötletet adni és segíteni, sőt, remélem, hogy sikerül végigvinnem a cikksorozatot, mert jó pár "klasszikus" karácsonyi...
Teljes cikk

Új módszer a borhamisítás felismerésére

Mi is a borhamisítás? Ez a szó több, nagyon eltérő fogalmat takar, és ezzel most szembesültem, amikor a felismerését megkönnyítő legfrissebb tudományos eredményről és az ehhez kapcsolódó új honlapról akartam beszámolni.A borhamisítás fogalmára sorrendben a következőket találtam a magyar...
Teljes cikk

Hogyan kóstolok?

Fontosnak tartom, hogy tájékoztassam a Tisztelt Olvasót arról, hogy a "Borleírások" szekcióban szereplő cikkek milyen kóstolási folyamat eredményeként íródtak, mert végül is nem kevesebbről van szó, mint arról, hogy megbízhat-e a leírások pontosságában, vagy sem. Én magam nagyon helyeslem, hogy a...
Teljes cikk