A meggyeskert, a skóciai gyümölcsös és a szarvasvér (Vojtek vörösök, Villány)

Vojtek Csaba villányi borász végtelenül arányos vöröseit kóstolva így állt össze bennem a cím: a meggyeskert (kékfrankos '15), a skóciai gyümölcsös (kékfrankos '17) és a szarvasvér (franc '12). S ezek után még jött egy izgalmas ráadás is (franc '11). Ezt már ki-ki nevezze el saját maga, amikor megkóstolta.

Kékfrankos 2015

Áttetsző bíbor lilás reflexekkel. Meggy, de olyan tisztaságban, hogy a fajtajelleg zászlóshajójának mondanám. Fekete cseresznye és hordófűszer követi, de háttérben, és csak támasztékul. A pohárból úgy ugrik elő, és emel kalapot Villány összetéveszthetetlen terroirja, mint a régi reklámban a kopasz pösze fickó, amint csettintett és azt mondta: Müszi. Egyszerűen felejthetetlen. Valahogy így: Villány! Illatában selyemkóró-virág teája jön még, az illat édesnek mutatja. Annyira friss még, négy év után is, annyira természetes! Virágok, parfüm, viasz. Kifejezett vidámság és optimizmus ád belőle. (Már-már leírtam, hogy felhőtlen ég, de ez közhely és giccs lenne). Alacsony tanninja jól áll neki, mert csak annyi van, amitől bornak érzi az ember. A többit meg uralja ízben is a meggy.

Kékfrankos 2017

Lilába hajló áttetsző rubin. Mesterien középúton eltalált bor a frissesség, a tartalom, a komplexitás és a könnyedség között. Nagyon élvezetes inni, édes és gyümölcsös, fiatalos, mégis derűsen komoly. Illata és íze egyöntetű: kékáfonya és málna. Tisztasága kiemelkedő. Ha megkérnének, hogy tanítsam a kékáfonya ízjegyeket, ezt a bort választanám bemutató darabnak. Emellett valahogy újbor-jelleget is őriz - talán a technológia teszi -, felmutat egy beaujolais-szerű intenzív és mély "tintakék", hűvös, cseppnyit csípős gyümölcsösséget. Őrületesen itatja magát, nagyon kívánós bor. Úgy látszik a terroir-jelleg az érleléssel jön meg, legalábbis erre következtetek a '15-öshöz hasonlításból.

Szerintem Magyarországon a primőrt kékfrankosból kellene készíteni portugieser helyett, még ha pár héttel tovább is kell rá várni a későbbi szüret miatt. (ld. a fajta miatti korábbi dohogásaimat itt: Vylyan Bogyólé 2016).

Visszatérve a gyümölcsökre, a málna aromatika leginkább a skótok sötétbordó, hosszúszemű málnájára hajaz, s párosulva az áfonyával igazán északi gyümölcsöst idézett fel számomra. A skótok nagyon büszkék a málnájukra, hát ezért jutott eszembe erről a borról a skót gyümölcsöskert. Itt érdemes megnézni, mit gondolnak magukról a skót bogyótermesztők: www.angusgrowers.co.uk/about/raspberries/. Idézem: „Scottish raspberries are among the best, if not THE BEST, in the world.”

Cabernet franc 2012

Vitán felül áll szememben, hogy ’12 az évtized legnagyobb vörösboros évjárata volt. Itt egy újabb példa, ami megerősít ebben. Sötét vörös színe mint a szarvas vére, illata töretlenül fejlődő, cseppet sem fáradt, áradó és meleg. Meglepően szép arcát mutatta közvetlenül bontás után, nem volt szükség hosszas dekantálásra. Rubinszín, feketés maggal, igazán a kibuggyanó vér színére emlékeztet. Lendületes és tiszta piros és fekete bogyósok illata érkezik hordófűszerekkel körülvéve. A szabvány kóstolópohárból zárkózottabb volt, végül Riedel sommeliers black tie Bordeaux grand cru pohárba töltöttem, és itt robbanásszerűen megnyílt, bár magasabb alkoholtartalma is jobban kiérződött. Áradó, melengető és édes korty, határozott, csodásan integrált tannin és megfelelő rétegzettség jellemzi. Sötétre érett meggy, érintésnyi feketeribiszke, medvecukor. Meleg, édes fűszerek mellett dohány. Közepes, arányos test, de hosszabb lecsengés. Egy csipetnyi puncsos fűszeresség, konyakmeggyes érleltség. Úgy nagy bor, hogy nem nehezül el. Még legalább 3 évig a csúcsán lesz.

Cabernet franc 2011

Áttetsző rubinszín, de érthető módon már gránátosodik. Illatában zeller, hús, pörkölt mogyoró, mellette a megfelelő piros bogyósok (meggy), pirospaprika. Cédrus. Szájban is megfelelően telt és élénk még 8 év után is. A pörkölt jegyek felerősödnek a lecsengésben (kicsit oloroso-s sósság is jelentkezik, ez már nyilván ásványosság). A tannin szájban először markáns, azután átadja a helyet a többi palackérlelési zamatnak – pl. cikóriakávé. Enyhén már túl van a csúcson, de nagyon szépen öregszik. Fekete csokoládé mellé gyönyörű kíséretet jelenthet.

 

Tűnödöm, miért is csak a Pécs környékieknek jut ezekből a remek borokból? Pedig a bordói novemberen már 2016-ban megmutatták magukat itt Budapesten is. Itt az ideje, hogy vigyem a hírét.

Újdonságok

Villány nagykóstoló (2. felvonás)

Ezekben a karanténos időkben már nagyon ki vagyunk éheztetve - pontosabban szomjaztatva - a társasági eseményekre, mint amilyen egy jó borkóstoló. Tegnap tartottam egyet, szigorúan a karantén-szabályok figyelembe vételével, s mert külföldi vendégek is szép számmal részt vettek, Villányt szemeltem...
Teljes cikk

Maróti (Mátrai) Zenit 2019

Nem sok erőfeszítésbe telt kitalálni, mi legyen a 2020-as évet záró cikk témája. Az utóbbi hetek legmeghatározóbb boros élménye számomra a visontai Maróti Attila Zenit édesbora volt. Nem mintha újdonságként ért volna, hiszen a 2018-as évjáratot is kóstoltam már és az a bor díjat is kapott. Attila...
Teljes cikk

Pannonhalmi Apátság - Hemina Vörös 2019

A hemina szó jelentésének magyarázatát semmiképp nem hagyhatom ki ebből a cikkből. Nursiai Szent Benedek regulája a 40. cikkében fogalmaz úgy, hogy "credimus eminam vini per singulos sufficere per diem" - azt tartjuk, hogy minden egyesnek elég lesz napjában egy hemina bor. Hortobágyi Cirill...
Teljes cikk

Vylyan Bogyólé 2020

Ahogyan Dúzsi Tamás az évek során a rozé koronázatlan királyává vált, vagy újabban Garamvári igazi pezsgőnagyhatalommá nőtte ki magát, úgy a Vylyan is szisztematikusan kitaposta, talán stílszerűbben kipréselte, a legjobb beaujolais-típusú újbor készítő pincészet címét magának. Legalábbis véleményem...
Teljes cikk

Gólyamentés újborokkal

Szívügyem a bor is (ráadásul kit ne ragadna meg Molnár Titi személyisége?), a madarak is, szeretettel ajánlom a kettő kombinációját promotáló hírt. Hagyományosan Márton-napra érkeznek az új évjárat első hírnökei, így van ez a Soproni borvidéken is, ahol a Vincellér Borbirtok dolgozik. Az idei...
Teljes cikk

MAD wine - Furmint 2016

Megvallom, egy ilyen jelentős névtől többet vártam. Ez egy alapbor, világos, és rossznak nem is mondható, de mégiscsak egy olyan névtől való, aki utóvégre brit piaci jelenléttel és a világ legjobb édesborával...
Teljes cikk

Gilvesy - Bohém 2018

A Balaton-felvidék egy olyan egyedülálló kincs, amelyhez hasonló nincs még egy a világon. A Szent-György hegy ezen belül is olyan helyet foglal el, újabban talán kiemeltebbet is, mint a Badacsony. Mi lehet ennek az oka? Gilvesy Róbert úgy fogalmazza meg a honlapján, hogy: Ha ügyesek vagyunk, akkor...
Teljes cikk

Bolyki Egri Csillag 2019

Végre! Egy Egri Csillag, amiben nem érzem az alapborok házasítását kényszerházasságnak, hanem valóban összhanggá válik a négy szőlőfajta interakciója. Az egri csillag törvényi szabályozása szerint az illatos fajták nem képviselhetnek 30%-nál magasabb arányt, emellett legalább 50%-ot el kell érnie...
Teljes cikk

Figula - Rozé cuvée 2019

Csupa alsópolcos bort támadtam meg az utóbbi időben, nagy nevektől. Nem véletlenül. Filozófiám, hogy nem csak a prémium tételeket kell értékelni, hanem írni kell bizony a hétköznapi, a "folyó" tételekről is, mégpedig azért, mert sokat elárulnak a pincészetről, a hozzáállásáról, a borászról, s nem...
Teljes cikk

Bodri Pincészet - Bodrikutya 2019

Kézenfekvő, hogy Bodri vezetéknévvel kutyás vonalon utazzon egy borász. Szekszárdon egy fekete puli pedig miért ne lehetne éppen Bodrikutya. Etimológiailag a Bodri név a tekervényes, göndör jelentésű bodor szóból ered, ezek után nem is tehettek volna talán más kutyát a cimkére (képzeljünk el egy...
Teljes cikk

Blog

Vörösbor és sajt párosítás - egy mítosz vége

Kedves Olvasó, biztosan vett már részt olyan kóstoláson, ahol borokat és sajtokat párosítottak, ha más nem, saját kezdeményezésre, a saját konyhájában, kíváncsiságból. Elterjedt nézet, hogy a sajtokhoz - különösen a keménysajtokhoz - vörösbort kell inni, mert - ööö, miért is? Erről szól a...
Teljes cikk

Egy jó forralt bor

Megjött a hideg. Ilyenkor, például szánkózás után, jól esik egy forralt borral megmelegíteni hideg orrunkat.Készítettem egy prototípust, és szívesen ajánlom, mert jó lett, nagyon.Abban talán egyetértünk, hogy a forralt borhoz nem a legmagasabb minőségű bort szokás venni. Persze nem is a...
Teljes cikk

Mit igyunk Karácsonykor? (6. rész - sültek)

Karácsonyelső és másnapja. Hagyományosan a vendégjárás, a rokonok fogadásának ideje. Ilyenkor szoktak előkerülni a sültek, talán amerikai mintára egyre inkább a pulyka, de hallottam olyat is, aki pecsenyekacsát süt ilyenkor. Remek lehet, persze csak egyik a több fogás közül (a töltött káposzta...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (5. rész - a desszert)

Mi magyarok a desszertborban igazán nagyok vagyunk. Van néhány vidék, ahol a nemesrothadás hasonló mértékben, rendszerességgel és minőségben jelentkezik, de kétségtelenül Tokaj legalább annyira ismert a világban, mint Sauternes és Barsac Bordeaux vidékén, csak talán mivel magyar, még mindig nem...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (4. rész - a töltött káposzta)

Az elmaradhatatlan. Persze hagyományosan ez már első napi étel, hiszen Szenteste még böjt van.A töltött káposzta ismét csak rengeteg féle lehet, akár a többi, amiről eddig írtam. Ki savanyított káposztból csinálja, ki édes káposztából, ki vegyesen, aztán van, aki kelkáposztába csavarja a...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (3. rész - borleves)

Sokak asztalán szerepel a borleves, és az valóban nagyon finom. Hagyomány.A borleves fő szabályának azt tartom, hogy NEM ugyanazt a bort adjuk mellé, mint amiből készült.Hogy miért? A borleves alapborát fűszerekkel, cukorral ízesítjük, így sokkal édesebb lesz. Az alapbor pedig ezután savanyúnak...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (2. rész - halászlé)

Semmi kétség, ezzel nagy fába vágtam a fejszémet. Ugyanis ahány ház, annyi halászlé.Magyarországon pedig statisztikai adatok szerint 4.105.708 háztartás volt (2011-es adat). Sajnos, ennyi cikket nem tudok írni...Azután ott van az a további bökkenő, hogy a halászlé sokféleképpen készülhet. Lehet...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (1. rész - rántott ponty)

Cikksorozatot szeretnék indítani, így Karácsony előtt, megkönnyítendő a magyar ember által legkedveltebb karácsonyi ételek mellé megfelelő borok választását. Remélem, tudok vele ötletet adni és segíteni, sőt, remélem, hogy sikerül végigvinnem a cikksorozatot, mert jó pár "klasszikus" karácsonyi...
Teljes cikk

Új módszer a borhamisítás felismerésére

Mi is a borhamisítás? Ez a szó több, nagyon eltérő fogalmat takar, és ezzel most szembesültem, amikor a felismerését megkönnyítő legfrissebb tudományos eredményről és az ehhez kapcsolódó új honlapról akartam beszámolni.A borhamisítás fogalmára sorrendben a következőket találtam a magyar...
Teljes cikk

Hogyan kóstolok?

Fontosnak tartom, hogy tájékoztassam a Tisztelt Olvasót arról, hogy a "Borleírások" szekcióban szereplő cikkek milyen kóstolási folyamat eredményeként íródtak, mert végül is nem kevesebbről van szó, mint arról, hogy megbízhat-e a leírások pontosságában, vagy sem. Én magam nagyon helyeslem, hogy a...
Teljes cikk