A magnumpalack titka

Alcím: avagy hogyan lett ilyen népszerű a Borháló, és miért szerettem meg

(Szubjektív piacértékelés az üzletben értékesített fine wine piacán Magyarországon.)

Immár közel 6 éve élünk együtt és borozunk együtt a Kathona Krisztián fémjelezte Borhálóval, akik meredek ívben törtek be a hazai kiskereskedelmi borpiac állóvizébe.

A fine wine piac bolthálózata nagyjából monopol jellegű volt 6 évvel ezelőtt, uralta a Bortársaság, mellette néhány kisebb szereplő (Veritas), elvétve egy-két együzletes kereskedő éldegél(t) még, a nagyok árnyékában. Ezen túl lehetett még bort vásárolni a hipermarketekben, és a jobb közértekben. 

A piaci rés, amit a Borháló észrevett - és betöltött - nem korlátozódik csupán a jobb ár-érték arányú borok forgalmazására irányuló fogyasztói igényre (egyszerűbben: sikerük titka nem csupán az, hogy olcsóbban adják a jó bort).

A Bortársaság - mint általában a monopol piacokon szokás - bőven a lefölöző árazás koncepciójánál tartott már 6 évvel ezelőtt is, amikor a Borháló piacra lépett. Erre a termelők is már egyre inkább panaszkodtak. Beszerzései során a Bortársaság egyre szigorúbban és bántóbban a "röghöz kötés", a kizárólagos forgalmazás elérését szorgalmazta, több termelőt ismerek, aki panaszkodott emiatt, vagy egyenesen nem hajlandó partnerségbe lépni velük. Mindebből persze a fogyasztó csak annyit látott, hogy vannak nevek, akik csak a Bortársaságnál elérhetőek. Talán még annyit, hogy mindig ugyanazok a nevek forognak a Bortársaságnál, nem bővül igazán a repertoár. Fogyasztói oldalról pedig bosszantó volt a Bortársaság kapzsisága, ami a tagsági kedvezmények eléréséhez szükséges minimális vásárlások egyre növekvő értékében nyilvánult meg.

Ebben a szituációban robbant be a Borháló azzal a megkülönböztető stratégiával, hogy fel mert vállalni nagy kiszereléseket - elsősorban a magnumpalackot - de egy még merészebb húzással a bag-in-box-ot és a műanyag palackos minőségi borokat is bevállalta. Ez utóbbi vonal talán nem is tartott ki olyan nagyon - illetve esetenként szakmailag sem volt kellően megalapozott, volt olyan műanyagpalackos tétel, amit az én tanácsomra vontak ki a forgalmazásból - ugyanakkor arra jó volt, hogy a "rendes" palackos borok értékesítését erre alapozva ki tudták bővíteni.

 

A Borháló igazi nagy húzása azután a borászokkal való együttműködésben készülő tételek megjelenése volt úgy három éve, mert ezek igazán piacos, fogyasztóbarát borok lettek. Gondolok itt a Malatinszky borokra (Primavera, Liliomfi itt megírtam: Malatinszky - Liliomfi 2011), és például a kiváló Pfneiszl Rouge-ra. Ez utóbbi olyan hamisítatlanul Pfneiszl stílusú, merész és lendületes, jó ivású és arányos vörösbor, hogy igazán nem lehet benne semmi kifogást találni. Mély és vibráló piros bogyósok, édes, széles korty, szépen érett tannin és melengető fűszeresség jellemzi.

És itt jön be a képbe a magnumpalack, ami bizonyos értelemben a Borháló sajátjává vált. A Pfeiszl Rouge-ból ugyanis több kell egy palacknál, mert ha társaságot hívunk - például - akkor a vagány és jóleső ízből négy személyre már 0,75 l nem lesz elég. Igaz ugyan, hogy két palack egy kicsit már sok, de inkább megmaradjon valamennyi, mint túl kevés legyen. A magnumpalacknak ráadásul jó vendégváró, bőséget sugalló, kicsit közvetelenebb jellege van, mint a szokásos palacknak, és valószínűleg sokakat ez is megragad. Engem például biztosan.

És most a Borháló megjelenésében is megújult. Lecserélte a régi koncepcióra épülő - kicsit a Bortársaság fekete-fehér kombinációjára emlékeztető, de a vesszővel fonott ballon ikonja miatt mégis kevésbé szofisztikált borokat sugalló - megjelenését egy abszolút friss, tök egyszerű és fiatalos dizájnra, és egy egyszerű, de feltűnő (ütős), mégis szerethető szlogenre "Együtt borozunk".

Ha azután a szlogent kérdésként fogom fel, válaszom: szívesen.

Újdonságok

Szöllősi Pincészet, Neszmély - Rozé 2015

Az én nagyapám az a típusú régi vágású úriember volt, aki mindennap, még 94 évesen is nyakkendőt kötött, még az otthon tartózkodáshoz is, és az volt számára a rend, ha a vasárnapi ebédet délben, fehér abrosszal terítve tálalja fel a nagyanyám. Szöllősi rozéjáról a nagyapám jutott eszembe, mert...
Teljes cikk

Kékfrankos Április tanulságai II. - Mi lett veled, 2013-as évjárat?

Pótolnom kell néhány elmaradásomat. Jaj, de még milyen sokat kellene! Hiszen a Tokaji Március legjobbjaival is adós vagyok még ("iMÁDlak", "Édesem" - a Mádi Borház Manufaktúrától, aztán Tállya Wines késői szüret), de rögtön a nyakamon volt a kékfrankos rendezvény is. Most talán megpróbálom...
Teljes cikk

Nyakas Sauvignon Blanc 2015

Ma van a nemzetközi sauvignon blanc nap, ld. előző cikkemet Május 6. a Sauvignon Blanc napja lesz (International Sauvignon Blanc Day), ezért mindenképpen sauvignon blanc-t akartam kóstolni. Nyakas borban még soha nem csalódtam, ezért tőlük választottam. Ez is mintapéldány.Szalmaszín, zöldes...
Teljes cikk

Basilicus – Egyszervolt furmint birtokbor 2012

Az utóbbi időben a Kékfrankos Április miatt annyi vörösbort kóstoltam, hogy szinte lila maradt tőle a fogsorom. Úgy érzem, ideje visszatérnem a fehérek világába, annál is inkább, mivel a Tokaji Márciuson megismert borok közül sokat még be sem sikerült mutatnom. Éppen a "száraz furmint" programomat...
Teljes cikk

Köpcös Tímea Siller 2015

Siller wine is, without any doubt, very particularly Hungarian, and thus, lesser known wine style. Even within the country. It is red wine, and yet it's not; it isn't a rosé -  still it's light and fruity, light in tannins and should be enjoyed young. There have been a lot of efforts lately,...
Teljes cikk

Köpcös Pince - Kékfrankos 2012

Elismerem, hogy nem mindenki csinálná meg azt, amit én megtettem ezzel a borral. Harmadik napja dekantálom, és - munkaidőn kívül - folyamatosan kóstolgatom. De ez valami egészen különleges, amit itt tapasztaltam. És nem először: 2008 óta rajongója vagyok a Köpcös boroknak. Deep Purple - vagyishogy...
Teljes cikk

Kékfrankos Április - a kékfrankos 1000 arca

Nagy örömmel számolok be arról, hogy szombaton részt vettem a Kékfrankos Április rendezvényen a Corinthia szállóban - kiállítóként. Igaz, hogy idegen tollakkal ékeskedtem, hiszen nem a saját boromat mutattam be, azonban büszkeség számomra, hogy - szerintem - a Kunsági borvidék legjobb...
Teljes cikk

Lajvér Rosé Cuvée 2015

Egy kellemes esti beszélgetőbort akartam venni. Járt utat járatlanért el nem hagytam: Lajvér bort már kóstoltam, írtam is róla, így a fehér házasítás helyett - amelynek 2014-es évjáratát megdícsértem itt Lajvér Cuvée Blanc 2014, 2015-öset a VinCE-n kóstoltam és a "megszokott" sikert aratta...
Teljes cikk

Szivek Pincészet, Neszmélyi borvidék

Budapesttől csak 39 kilométer Kesztölc, ami már a neszmélyi borvidék része. Etyek meg ráadásul még egy kilométerrel messzebb is van. Mégis Etyekre jár piknikezni a fél város, Kesztölcre pedig nem, és ez nem azért van, mert a borok ne volnának jók. Tulajdonképpen a neszmélyi és az etyeki borvidék a...
Teljes cikk

Gere Kopar 2011

Ki nem állhatom azt, amikor egy borszakíró vagy blogger valamely bevett, nagy márkát leszól, hosszasan és részletesen elemzi és bizonyítja, hogy mennyivel gyengébb, mint az X, Y vagy Z évjárat. Olybá tűnik, mintha ezáltal igyekezne bizonyítani, hogy ő mennyire rátermett és ügyes, mennyire hozzáértő...
Teljes cikk

Blog

Vörösbor és sajt párosítás - egy mítosz vége

Kedves Olvasó, biztosan vett már részt olyan kóstoláson, ahol borokat és sajtokat párosítottak, ha más nem, saját kezdeményezésre, a saját konyhájában, kíváncsiságból. Elterjedt nézet, hogy a sajtokhoz - különösen a keménysajtokhoz - vörösbort kell inni, mert - ööö, miért is? Erről szól a...
Teljes cikk

Egy jó forralt bor

Megjött a hideg. Ilyenkor, például szánkózás után, jól esik egy forralt borral megmelegíteni hideg orrunkat.Készítettem egy prototípust, és szívesen ajánlom, mert jó lett, nagyon.Abban talán egyetértünk, hogy a forralt borhoz nem a legmagasabb minőségű bort szokás venni. Persze nem is a...
Teljes cikk

Mit igyunk Karácsonykor? (6. rész - sültek)

Karácsonyelső és másnapja. Hagyományosan a vendégjárás, a rokonok fogadásának ideje. Ilyenkor szoktak előkerülni a sültek, talán amerikai mintára egyre inkább a pulyka, de hallottam olyat is, aki pecsenyekacsát süt ilyenkor. Remek lehet, persze csak egyik a több fogás közül (a töltött káposzta...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (5. rész - a desszert)

Mi magyarok a desszertborban igazán nagyok vagyunk. Van néhány vidék, ahol a nemesrothadás hasonló mértékben, rendszerességgel és minőségben jelentkezik, de kétségtelenül Tokaj legalább annyira ismert a világban, mint Sauternes és Barsac Bordeaux vidékén, csak talán mivel magyar, még mindig nem...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (4. rész - a töltött káposzta)

Az elmaradhatatlan. Persze hagyományosan ez már első napi étel, hiszen Szenteste még böjt van.A töltött káposzta ismét csak rengeteg féle lehet, akár a többi, amiről eddig írtam. Ki savanyított káposztból csinálja, ki édes káposztából, ki vegyesen, aztán van, aki kelkáposztába csavarja a...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (3. rész - borleves)

Sokak asztalán szerepel a borleves, és az valóban nagyon finom. Hagyomány.A borleves fő szabályának azt tartom, hogy NEM ugyanazt a bort adjuk mellé, mint amiből készült.Hogy miért? A borleves alapborát fűszerekkel, cukorral ízesítjük, így sokkal édesebb lesz. Az alapbor pedig ezután savanyúnak...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (2. rész - halászlé)

Semmi kétség, ezzel nagy fába vágtam a fejszémet. Ugyanis ahány ház, annyi halászlé.Magyarországon pedig statisztikai adatok szerint 4.105.708 háztartás volt (2011-es adat). Sajnos, ennyi cikket nem tudok írni...Azután ott van az a további bökkenő, hogy a halászlé sokféleképpen készülhet. Lehet...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (1. rész - rántott ponty)

Cikksorozatot szeretnék indítani, így Karácsony előtt, megkönnyítendő a magyar ember által legkedveltebb karácsonyi ételek mellé megfelelő borok választását. Remélem, tudok vele ötletet adni és segíteni, sőt, remélem, hogy sikerül végigvinnem a cikksorozatot, mert jó pár "klasszikus" karácsonyi...
Teljes cikk

Új módszer a borhamisítás felismerésére

Mi is a borhamisítás? Ez a szó több, nagyon eltérő fogalmat takar, és ezzel most szembesültem, amikor a felismerését megkönnyítő legfrissebb tudományos eredményről és az ehhez kapcsolódó új honlapról akartam beszámolni.A borhamisítás fogalmára sorrendben a következőket találtam a magyar...
Teljes cikk

Hogyan kóstolok?

Fontosnak tartom, hogy tájékoztassam a Tisztelt Olvasót arról, hogy a "Borleírások" szekcióban szereplő cikkek milyen kóstolási folyamat eredményeként íródtak, mert végül is nem kevesebbről van szó, mint arról, hogy megbízhat-e a leírások pontosságában, vagy sem. Én magam nagyon helyeslem, hogy a...
Teljes cikk