A magnumpalack titka

Alcím: avagy hogyan lett ilyen népszerű a Borháló, és miért szerettem meg

(Szubjektív piacértékelés az üzletben értékesített fine wine piacán Magyarországon.)

Immár közel 6 éve élünk együtt és borozunk együtt a Kathona Krisztián fémjelezte Borhálóval, akik meredek ívben törtek be a hazai kiskereskedelmi borpiac állóvizébe.

A fine wine piac bolthálózata nagyjából monopol jellegű volt 6 évvel ezelőtt, uralta a Bortársaság, mellette néhány kisebb szereplő (Veritas), elvétve egy-két együzletes kereskedő éldegél(t) még, a nagyok árnyékában. Ezen túl lehetett még bort vásárolni a hipermarketekben, és a jobb közértekben. 

A piaci rés, amit a Borháló észrevett - és betöltött - nem korlátozódik csupán a jobb ár-érték arányú borok forgalmazására irányuló fogyasztói igényre (egyszerűbben: sikerük titka nem csupán az, hogy olcsóbban adják a jó bort).

A Bortársaság - mint általában a monopol piacokon szokás - bőven a lefölöző árazás koncepciójánál tartott már 6 évvel ezelőtt is, amikor a Borháló piacra lépett. Erre a termelők is már egyre inkább panaszkodtak. Beszerzései során a Bortársaság egyre szigorúbban és bántóbban a "röghöz kötés", a kizárólagos forgalmazás elérését szorgalmazta, több termelőt ismerek, aki panaszkodott emiatt, vagy egyenesen nem hajlandó partnerségbe lépni velük. Mindebből persze a fogyasztó csak annyit látott, hogy vannak nevek, akik csak a Bortársaságnál elérhetőek. Talán még annyit, hogy mindig ugyanazok a nevek forognak a Bortársaságnál, nem bővül igazán a repertoár. Fogyasztói oldalról pedig bosszantó volt a Bortársaság kapzsisága, ami a tagsági kedvezmények eléréséhez szükséges minimális vásárlások egyre növekvő értékében nyilvánult meg.

Ebben a szituációban robbant be a Borháló azzal a megkülönböztető stratégiával, hogy fel mert vállalni nagy kiszereléseket - elsősorban a magnumpalackot - de egy még merészebb húzással a bag-in-box-ot és a műanyag palackos minőségi borokat is bevállalta. Ez utóbbi vonal talán nem is tartott ki olyan nagyon - illetve esetenként szakmailag sem volt kellően megalapozott, volt olyan műanyagpalackos tétel, amit az én tanácsomra vontak ki a forgalmazásból - ugyanakkor arra jó volt, hogy a "rendes" palackos borok értékesítését erre alapozva ki tudták bővíteni.

 

A Borháló igazi nagy húzása azután a borászokkal való együttműködésben készülő tételek megjelenése volt úgy három éve, mert ezek igazán piacos, fogyasztóbarát borok lettek. Gondolok itt a Malatinszky borokra (Primavera, Liliomfi itt megírtam: Malatinszky - Liliomfi 2011), és például a kiváló Pfneiszl Rouge-ra. Ez utóbbi olyan hamisítatlanul Pfneiszl stílusú, merész és lendületes, jó ivású és arányos vörösbor, hogy igazán nem lehet benne semmi kifogást találni. Mély és vibráló piros bogyósok, édes, széles korty, szépen érett tannin és melengető fűszeresség jellemzi.

És itt jön be a képbe a magnumpalack, ami bizonyos értelemben a Borháló sajátjává vált. A Pfeiszl Rouge-ból ugyanis több kell egy palacknál, mert ha társaságot hívunk - például - akkor a vagány és jóleső ízből négy személyre már 0,75 l nem lesz elég. Igaz ugyan, hogy két palack egy kicsit már sok, de inkább megmaradjon valamennyi, mint túl kevés legyen. A magnumpalacknak ráadásul jó vendégváró, bőséget sugalló, kicsit közvetelenebb jellege van, mint a szokásos palacknak, és valószínűleg sokakat ez is megragad. Engem például biztosan.

És most a Borháló megjelenésében is megújult. Lecserélte a régi koncepcióra épülő - kicsit a Bortársaság fekete-fehér kombinációjára emlékeztető, de a vesszővel fonott ballon ikonja miatt mégis kevésbé szofisztikált borokat sugalló - megjelenését egy abszolút friss, tök egyszerű és fiatalos dizájnra, és egy egyszerű, de feltűnő (ütős), mégis szerethető szlogenre "Együtt borozunk".

Ha azután a szlogent kérdésként fogom fel, válaszom: szívesen.

Újdonságok

Mádi Borház Manufaktúra - m15 (Sárgamuskotály 2015)

Van egy nagyon jó hely Budafokon, amit eleddig nem ismertem. Úgy hívják, hogy Magdolna Borklub. Picurka, macskaköves utcában, picurka, zöld udvar, hangulatos, ódon házzal és barátságos, nagy bejárattal. Egyszerre elegáns és családias. Hívogató kovácsoltvas kapu, árnyas lugas, az épületben pedig...
Teljes cikk

Bárdos Rosé 2015 (kékfrankos - pinot noir- merlot)

Röviden írok ugyan, de dícsérőleg. Egyúttal megdicsérem az Országos Miklós-napi Borversenyt és annak zsűrijét is. Úgy veszem észre, éppen azoknak osztották az aranyat, akik megérdemelték. Köztük a 2015-ös Bárdos kékfrankos - pinot noir- merlot rozé. Bárdosék már évek óta zsinórban hozzák...
Teljes cikk

Breitenbach Tokaj 2013 Dry (Furmint)

Százhalombattán a 'Matrica' múzeumban egy őskori település rekonstrukciója látható. Az egyik házban az ősi szövési módok, a bronzkorban használt ruházat anyagainak mintázatai, természetes festékkel történt fonalfestések eredményei láthatóak. Bóklászik az ember szórakozottan, olvasgatja a...
Teljes cikk

A Borbecsüs Nagy Rosé Tesztje

Nem vagyok nagy kapacitású ivó, és anyagilag sem vagyok képes olyan merítést felhozni, mint mondjuk a VinCE magazin, de ha nyár van, akkor rosé rajongásban élek, és megosztom a kedves Olvasóval a kánikulai időszakban mostanáig felhalmozott tapasztalataimat.Íme a versenyzők:Kezdjük a szokásos...
Teljes cikk

Koch Borászat (VinArt) - Csanád cuvée 2012

Két okom is akadt, amiért mindenképpen meg akartam kóstolni a Csanád küvét. Egyik, hogy a Koch Borászat volt 2014-ben az év pincészete, és úgy gondoltam, a zászlósbor (mármint a VinArt zászlósbora, de hiszen a bor "felelőse" ugyanaz) lesz az, ami legjobban interpretálja, miért ítélték...
Teljes cikk

Muskotály párbaj Villányból

Két ottonel muskotály fordult meg alig pár nap távolságban egymástól a poharamban. Mindkettő Villányból. 2015-ösek. Ruppert "a nyúl" ottonel muskotály és Bock szintén ottonel. Mindkettő pontosan 12% alkoholtartalommal erjesztve. Mindkettő világos szalmaszín, intenzív, illatos... Észrevettem már pár...
Teljes cikk

Egri Bikavér ünnep 2016 és a Kovács Nimród Winery

Tényleg volt körhinta, voltak veterán autók és traktorok (még a kislányaim is mérsékelt érdeklődést mutattak ezek iránt, különösen a babakék Ikarus mozgatta meg a fantáziájukat), volt latin zene is, de messzi eldugva a sátraktól, azután voltak érdekes, betonvasból készült díszletek...
Teljes cikk

Meleg klíma, hűvös klíma - Taschner kékfrankosok

Elkényeztetett minket a Taschner Borház a Kékfrankos Április kóstolón. Legalábbis, aki érdekességekre és különleges élményre vágyott, azokat biztosan, mert olyan élményben lehetett részünk a standján, amilyenben sehol máshol. Sopronban kezdődött minden - legalábbis számomra - és "minden" alatt a...
Teljes cikk

Bor és fraktál - Tállya Wines, késői szüret 2014

Nagyon szerény a Tállya Wines, túl szerény. A bor fényképén túl egy szó nem sok, annyi sem szerepel leírásként a honlapon a kései szüret mellett. A háromszoros magyar sommelier bajnok csak a száraz furmintot dícsérte volna meg? Biztosan ezt is, pedig...Vagy talán úgy vannak vele, hogy a bor magáért...
Teljes cikk

Planina Borház, Mohács - Három kékfrankos

Jó megismerkedni egy ilyen tiszta, egyenes beszédű és nyílt karakterű emberrel, mint amilyen Horváth Zoltán. Jó megkóstolni olyan borokat, amelyeket ő készített, és ugyanez a meggyőző őszinteség árad belőlük. Kékfrankosok, bár a mohácsi szőlőhegyen a "hazai" egyértelműen nem ez, hanem a kadarka,...
Teljes cikk

Blog

Vörösbor és sajt párosítás - egy mítosz vége

Kedves Olvasó, biztosan vett már részt olyan kóstoláson, ahol borokat és sajtokat párosítottak, ha más nem, saját kezdeményezésre, a saját konyhájában, kíváncsiságból. Elterjedt nézet, hogy a sajtokhoz - különösen a keménysajtokhoz - vörösbort kell inni, mert - ööö, miért is? Erről szól a...
Teljes cikk

Egy jó forralt bor

Megjött a hideg. Ilyenkor, például szánkózás után, jól esik egy forralt borral megmelegíteni hideg orrunkat.Készítettem egy prototípust, és szívesen ajánlom, mert jó lett, nagyon.Abban talán egyetértünk, hogy a forralt borhoz nem a legmagasabb minőségű bort szokás venni. Persze nem is a...
Teljes cikk

Mit igyunk Karácsonykor? (6. rész - sültek)

Karácsonyelső és másnapja. Hagyományosan a vendégjárás, a rokonok fogadásának ideje. Ilyenkor szoktak előkerülni a sültek, talán amerikai mintára egyre inkább a pulyka, de hallottam olyat is, aki pecsenyekacsát süt ilyenkor. Remek lehet, persze csak egyik a több fogás közül (a töltött káposzta...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (5. rész - a desszert)

Mi magyarok a desszertborban igazán nagyok vagyunk. Van néhány vidék, ahol a nemesrothadás hasonló mértékben, rendszerességgel és minőségben jelentkezik, de kétségtelenül Tokaj legalább annyira ismert a világban, mint Sauternes és Barsac Bordeaux vidékén, csak talán mivel magyar, még mindig nem...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (4. rész - a töltött káposzta)

Az elmaradhatatlan. Persze hagyományosan ez már első napi étel, hiszen Szenteste még böjt van.A töltött káposzta ismét csak rengeteg féle lehet, akár a többi, amiről eddig írtam. Ki savanyított káposztból csinálja, ki édes káposztából, ki vegyesen, aztán van, aki kelkáposztába csavarja a...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (3. rész - borleves)

Sokak asztalán szerepel a borleves, és az valóban nagyon finom. Hagyomány.A borleves fő szabályának azt tartom, hogy NEM ugyanazt a bort adjuk mellé, mint amiből készült.Hogy miért? A borleves alapborát fűszerekkel, cukorral ízesítjük, így sokkal édesebb lesz. Az alapbor pedig ezután savanyúnak...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (2. rész - halászlé)

Semmi kétség, ezzel nagy fába vágtam a fejszémet. Ugyanis ahány ház, annyi halászlé.Magyarországon pedig statisztikai adatok szerint 4.105.708 háztartás volt (2011-es adat). Sajnos, ennyi cikket nem tudok írni...Azután ott van az a további bökkenő, hogy a halászlé sokféleképpen készülhet. Lehet...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (1. rész - rántott ponty)

Cikksorozatot szeretnék indítani, így Karácsony előtt, megkönnyítendő a magyar ember által legkedveltebb karácsonyi ételek mellé megfelelő borok választását. Remélem, tudok vele ötletet adni és segíteni, sőt, remélem, hogy sikerül végigvinnem a cikksorozatot, mert jó pár "klasszikus" karácsonyi...
Teljes cikk

Új módszer a borhamisítás felismerésére

Mi is a borhamisítás? Ez a szó több, nagyon eltérő fogalmat takar, és ezzel most szembesültem, amikor a felismerését megkönnyítő legfrissebb tudományos eredményről és az ehhez kapcsolódó új honlapról akartam beszámolni.A borhamisítás fogalmára sorrendben a következőket találtam a magyar...
Teljes cikk

Hogyan kóstolok?

Fontosnak tartom, hogy tájékoztassam a Tisztelt Olvasót arról, hogy a "Borleírások" szekcióban szereplő cikkek milyen kóstolási folyamat eredményeként íródtak, mert végül is nem kevesebbről van szó, mint arról, hogy megbízhat-e a leírások pontosságában, vagy sem. Én magam nagyon helyeslem, hogy a...
Teljes cikk