Kecze-Hady Kézműves Pincészet - Zsófia 2016

Jaj, nagyon szeretem a családi történeteket, amikből kiderül, hogy miként, miért lesz valakiből borász, hogyan tagozódik be a társadalom azon szűk szeletébe, akik a kemény munkát többre becsülik a gyors sikernél, és meglátják a szőlőben, ebben a sok gondoskodást igénylő növényben a szépséget és a gyönyörködtető változatosságot. Mert meggyőződésem, hogy aki szőlőhöz és borhoz fog, azt a változatosság izgalma hajtja.

Így aztán nagyot nevettem, és végtelenül tetszett az a történet, amit Kecze Zoltán felesége osztott meg velem aszófői pincészetük indulásával kapcsolatban. "Egy nyári napon a férjem valami üzleti ügyben a Balatonnál volt, és délben izgatottan hív a telefonon, azt  mondja 'képzeld, vettem egy szőlőterületet Aszófőn'. Elképedve kérdezem tőle, hogy: de hát miért, mikor sosem volt semmi közünk a szőlőhöz, meg a Balatonhoz se nagyon. 'Ne aggódj, neked is tetszeni fog, mert nagyon szép a kilátás' - hangzott a válasz".

Tényleg valahogy így szeret bele az ember a szőlőbe és a borkészítésbe, hirtelen elhatározással és impulzívan. Legalábbis nekem ez a megközelítés ismerős. A kilátás meg - ott a cikk elején - tényleg magáért beszél. Ilyen helyen, és főként annyi munkát belefektetve, mint Kecze Zoltán, tényleg több sem kell már a kiváló borhoz. Avagy még valami azért: jó fajtaválasztás, tudatos természetközeli művelés, jó döntések. És az a szemlélet, ahogy a szőlőre tekint. Például "lekötöztük a leendő bor vesszőit" - mondja - "így válik lekötelezettjévé egymásnak, ember és szőlő".

A 2001-ben így indult kézműves pince hamar jelentős sikereket ért el, 2016-ban például borkiválóságok TOP kategóriában a '13-as Zsófia cuvée negyedik lett (vinoport.hu/tema/itt-az-osz-itt-vannak-a-nemzet-hivatalos-vorosbor-kivalosagai/3213). Ez nem csoda, a borokat természetesség, kiműveltség, gondosság jellemzi és arányosságra törekvés, ami a hordózásban érhető tetten a legszebben. Erről már írtam itt: Kecze-Hady pincészet - Zsófia és Zsombor 2015.

A mai cikk tárgya a 2016-os Zsófia cuvée, ami egyszerre viszi tovább a '15-ös Zsófia nőiességét és mutatja fel a '16-os évjárat bőségét.

A házasításban ezúttal a portugieser dominál, de a fajta számomra kevéssé vonzó jellegét (a gyümölcs-dominancia mellett a portugiesert gyakran "tüskésnek" vagy "zöldesnek" érzem, még a legjobb termelőnél is) Kecze Zoltán tökéletesen kisimítja a házasítás többi összetevőjével, a cabernet franc-nal és sauvignonnal. Sötét rubinszín bor, fekete maggal. Az illat ifjú, még kicsit sem palackérett, bőséggel árasztja a primer gyümölcsöket. Édes és buja. Még annyira csak kibontakozóban van, még oly sok évet érhet. Illatban édes hordófűszer egészíti ki a kerek portugieser aromatikát. Vanília, érintésnyi menta, és tobzódó piros- és fekete gyümölcsök.

Szájban is bőséges, de egyensúlyos. Nem billen alkohol irányba, és ez nagy erénye. Vastag anyag, komoly extrakttal. Hűen ismétli az illatot, de ízben még jobban kidomborodik a hordóhasználat eleganciája. Marcipán, szantál. Tele van élettel és természetességgel, élénk, mégis komoly, nagyon szerethető, nőies tétel. Hosszú, édes lecsengés jellemzi, nagy megelégedettség-érzetet biztosít. Már most élvezetes, de érdemes készletezni, mert az elkövetkező öt évben még ennél is jobb lesz.

Ennyire szerettem: 5/5

(És ezt is érdemes megnézni: itt készül. Pedáns.)

Újdonságok

Geszler "Vértes kincse" birtokbor 2021

Nos, nem egy Montrachet, de gyönyörű példája a szépen érlelhető boroknak, köszönhetően a legendás móri savak megtartó erejének. Most friss az élmény, most kell írnom róla. Mi régebbi vágású alakok még úgy humorizáltunk, hogy amikor valami sok összetevőből áll, akkor az a Fradi nevet kapta, így lett...
Teljes cikk

Párhuzamok, nem ellentétek

Szeretem az összehasonlításokat. Nem azért, hogy keményen szembesítsem az összehasonlított tételeket: melyik jobb, miért jobb, és hasonlók. A borok is megsértődhetnénk, de ők nem teszik; csak szépen, hallgatagon és odaadóan fekszenek a palackban összehasonlítás után. Mégis, nem volna velük szemben...
Teljes cikk

Crémant de Luxembourg

Ki ne hallott volna a luxemburgi borokról?   – Na jó, kezdem előlről. Luxemburg borászati hagyományai világszerte ismertek...   – Rendben, látom, hogy más megközelítést kell választanom. Luxemburg, ez a kicsiny nyugat-európai ország – hiszik, vagy sem – jelentős borkészítési...
Teljes cikk

Nem minden arany, ami fénylik

Ez egy poszt, összesen 5 tanulsággal. Nyár van, ilyenkor könnyű bort kíván az ember, gyakran szódával feldobva, mindenesetre hidegen. Sokan a rozéra esküsznek és van is benne valami: légies tud lenni, aromatikája általában gyümölcsös, és magas savtartalma miatt rendkívül jó szomjoló. Ez lenne a...
Teljes cikk

Geszler Zenit 2022

Nem tudom, a kedves olvasó számára mond-e valamit az az étel, hogy  salátafőzelék. Igen, friss fejes salátából, egy kevés húsos szalonnán megfuttatva, fokhagymával és tejföllel. Általában véve is nehéz kérdés, hogy a magyar asztalok tipikus hétköznapi fogásához milyen bort lehet inni....
Teljes cikk

Maróti Attila Pinot Noir 2021

Pinot Noir mátrai módra és főként Maróti Attila lendületével. Igen, ő az, aki magáról úgy fogalmazott, hogy "a saját rabszolgám vagyok. minden nap hajnali ötkor kelek" és ezt a lendületet viszi bele a boraiba. A többi itt...
Teljes cikk

Thummerer Egri Bikavér Superior 2017

Végre egy jó bor. Mély rubinszín, feketés maggal, padlizsánlila villanásokkal. Telt testre utaló, szép glicerines templomablakok futnak le a pohár oldalán.  Illatában először cassis. Érdemes sokat hagyni gyűlni a pohárban az illatot. Én Riedel bordeaux-i pohárból kóstoltam. Megérte elővenni a...
Teljes cikk

Halasi Gergely - Villány, "Phoenix" 2014

A vélemény szabad. A szakértői vélemény ezzel szemben nem szabad. Nagyon is kötött.  A büntetőeljárásról szóló 2017. évi XC. törvény szerint: 188. § (1) Ha a bizonyítandó tény megállapításához vagy megítéléséhez különleges szakértelem szükséges, szakértőt kell alkalmazni. 191. § (1)...
Teljes cikk

Beconcini Chianti Riserva 2017

A toscanamania.hu holnap 41 olyan filmet sorol fel, amelyikben Toszkánáé a főszerep, de azt gyanítom, hogy ennél sokkal több hollywoodi bóvli film létezhet még, amelyek a "szerelem Toszkánában" és hasonló sztereotíp témák körül forognak. Kíváncsian várom, hogy mikor készül az első ilyen film...
Teljes cikk

Vylyan Bogyólé 2022

Az idei Bogyólé! Igazi meglepetésként ért, hogy már ilyen korán a polcokra került. Riválisa, a Beaujolais Nouveau en Primeur csak november 17-én folyik hivatalosan a poharakba. Ilyenkor szoktam megemlékezni arról, hogy régebben a portugieser vitte a prímet ebben a borban, és milyen jó döntés volt...
Teljes cikk

Blog

Mire való a borbecsüs?

Ért egy rossz élmény nemrégiben, a Váci utcában, egy magyar üzletlánc kiemelt boltjának borospincéjében. Azazhogy nagyon jó élmény volt, és mégis rossz. Megmagyarázom.Betévedtem, és a földszinti választék szegénysége arra sarkallt, hogy lenézzek a pincébe. Ez a pince egyszerűen...
Teljes cikk

Helyünk a világ bor-térképén

Aligha kérdőjelezhető meg, hogy amilyen képet a londoni WSET (Wine and Spirits Education Trust) közvetít egy országnak a borokvilágában elfoglalt helyéről, az erősen hat az adott ország megítélésére, legalábbis a szakértő(bb) nemzetközi fogyasztók körében.A minap belelapoztam a WSET...
Teljes cikk

Ár-érték arány

Most kaptam a hírt, hogy a Tamellini Soave 2013-as évjáratát leárazták és jelenleg 8,49 angol font áron lehet hozzájutni London egyik menő borkereskedésében. Gyors fejszámolást követően rádöbbentem, hogy ez a "fantasztikus" ajánlat 3500 Ft-ot takar, az eredeti 4800 Ft körüli összeg helyett. Valaha...
Teljes cikk