Hogyan kóstolok?

Fontosnak tartom, hogy tájékoztassam a Tisztelt Olvasót arról, hogy a "Borleírások" szekcióban szereplő cikkek milyen kóstolási folyamat eredményeként íródtak, mert végül is nem kevesebbről van szó, mint arról, hogy megbízhat-e a leírások pontosságában, vagy sem. Én magam nagyon helyeslem, hogy a mérvadó boros magazinok megadják a tesztjeik helyszínét, a kóstolópanel résztvevőit, a kóstolás gyakorlati körülményeinek leírását, mert ezekből sokminden kiderül, és adott esetben segítenek az embernek értékelni a kóstolás eredményét is. Mert hát tapasztaltam már borbírálati panel résztvevőjeként, hogy mennyire másként kóstolnak a borászok, másként a WSET tanfolyamot végzettek, és másként az "autodidakta" borértők, nem is beszélve a képzetlen hallgatóságról. Másként, és mégis hasonlóan, hiszen a végeredmény mindannyiunkat egyféleképpen érint: érdemes-e fogyasztani az adott bort, és ha igen, mennyiért, mihez és hogyan.

Azt szinte mondanom sem kell, hogy az alap a WSET tasting grid, a borbecsüsök elengedhetetlen szamárvezetője. Mivel ez copyright-tal védett, ezért csak fő szempontokat írhatom ide, a kóstolás célja a következő szempontok maradéktalan kielemzése:

1) Megjelenés: tisztaság, intenzitás, szín, egyéb megjegyzések
2) Illat: tisztaság, intenzitás, illatjegyek, fejlődés
3) Íz: cukor, sav, tannin, alkohol, test, intenzitás, ízjegyek, egyéb (pl. habzás), lecsengés
4) Összefoglaló következtetések a minőségről: árkategória, egyéniség, érlelhetőség.

Itt van egyébként az eredeti: www.wsetglobal.com/documents/dip_sat_wine2014_v2.pdf

Adott maga a bor, általában én látom meg bármely bolt (borszaküzlet, szupermarket, hipermarket) polcain, vagy ajándékba kaptam, vagy kiállításon kóstoltam, vagy szervezett kóstolón kerül elő a tétel (ilyenkor a "bármely bolt" lép érvénybe, csak más valaki hozta). Tehát nem vaktesztről van szó, de egyszemélyes borbecsüsként ezt nehéz is lenne véghezvinnem. Én nem is bánom, hogy valamiféleképpen ott van a kóstolás során bennem egy kis előítélet (hiszen tudom, ki a termelő, évjárat, stb.), mert a fogyasztót szeretném képviselni, és őbenne ugyanúgy ott volna. Annyiban viszont megtartom a "fair" kóstolás szabályait, hogy többlet információt nem gyűjtök, pl. kóstolás előtt soha nem olvasom el a hátcímkét, és mások bírálati eredményét, vagy borleírását sem (különösen nem a termelőét).

Otthon kóstolni azért jó - és jobb, mint a szervezett panelek - mert több idő jut a borra, van idő ideális hőmérsékletét kikísérletezni, van idő nyílni hagyni, hasonlók. Fehérbort hűtőből, kb. 10 fokról indítva, vöröset erkélyről (így ősszel), vagy enyhén hűtőből, tehát kb. 15 fokról kezdem. Nyitás után a dugót szagolom, aztán kitöltöm. Általában szabvány kóstolópohárból kóstolom, kivéve, ha a bor kiált valami speciális formájú pohár után, pl. burgundis, vagy bordóis, vagy chardonnay-s pohár után. Ezt persze csak akkor lehet megítélni, ha már a szabvány pohárban kóstoltam, és valahogy kívánnivalót hagyott maga után. Pezsgőt ugyancsak szabvány kóstolópohárból (és pörgetve) kóstolok, így tanítja a WSET, és igazuk van, így kell.

A bort mindig hagyom egy kicsit felmelegedni, fehéret általában 15 fokig, vöröset teljesen szobahőmérsékletre (ami ugyebár fűtött helyiségben az optimális 18 foknál magasabb), de csak akkor, ha már a kóstolójegyzeteket elkészítettem. Továbbá 1-2 dl-t meghagyok másnapra is (fehérbort hűtőben, vöröset konyhában), hogy egy nap után megítéljem a levegő hatását a borra. Ha valami izgalmasat találok, azt mindenképpen megírom.

A bort mindig fehér háttér előtt, jó fényviszonyoknál kóstolom, a szükséges mennyiségben pörgetem, megjegyzéseimet mindig ütköztetem valakivel (ez leggyakrabban a feleségem). Egy nap legfeljebb egy bort kóstolok, mégpedig azért, mert - a bírálat szabályaival szemben - én nem köpöm ki. (Még szép, azért ez 50%-ban élvezet, és csak 50%-ban munka). Azért is nagyon fontos ez, mert sajnos ismerek olyan pályatársat, aki ugyanilyen WSET végzettsége ellenére, az általa vezetett borkóstolókon nem átall a pincészet felé utazva társaival elfogyasztani akár többféle bort is (másoktól) - képzelhetjük, hogy mennyire lesz érzékszervileg semleges és nyitott a pincészetnél kóstolandó tételek iránt! Nem csoda, hogy a beszámolói gyakran elvtelen áradozásról szólnak, mindent szeret és minden nagyon szép, hiszen már odafelé menet megalapozódott a hangulat. Mondanom sem kell, hogy a kóstolás egyik legfontosabb elvét sérti ezzel meg. Én magam kínosan ügyelek arra, hogy ilyen ne fordulhasson elő.

Bor kóstoláskor étel fogyasztása nem megengedett (ha kész a kóstolójegyzet, utána igen), ezért leggyakrabban 18h körül, vacsora előtt szoktam kóstolni.


Újdonságok

Gilvesy - Bohém 2018

A Balaton-felvidék egy olyan egyedülálló kincs, amelyhez hasonló nincs még egy a világon. A Szent-György hegy ezen belül is olyan helyet foglal el, újabban talán kiemeltebbet is, mint a Badacsony. Mi lehet ennek az oka? Gilvesy Róbert úgy fogalmazza meg a honlapján, hogy: Ha ügyesek vagyunk, akkor...
Teljes cikk

Bolyki Egri Csillag 2019

Végre! Egy Egri Csillag, amiben nem érzem az alapborok házasítását kényszerházasságnak, hanem valóban összhanggá válik a négy szőlőfajta interakciója. Az egri csillag törvényi szabályozása szerint az illatos fajták nem képviselhetnek 30%-nál magasabb arányt, emellett legalább 50%-ot el kell érnie...
Teljes cikk

Figula - Rozé cuvée 2019

Csupa alsópolcos bort támadtam meg az utóbbi időben, nagy nevektől. Nem véletlenül. Filozófiám, hogy nem csak a prémium tételeket kell értékelni, hanem írni kell bizony a hétköznapi, a "folyó" tételekről is, mégpedig azért, mert sokat elárulnak a pincészetről, a hozzáállásáról, a borászról, s nem...
Teljes cikk

Bodri Pincészet - Bodrikutya 2019

Kézenfekvő, hogy Bodri vezetéknévvel kutyás vonalon utazzon egy borász. Szekszárdon egy fekete puli pedig miért ne lehetne éppen Bodrikutya. Etimológiailag a Bodri név a tekervényes, göndör jelentésű bodor szóból ered, ezek után nem is tehettek volna talán más kutyát a cimkére (képzeljünk el egy...
Teljes cikk

Feind Shiraz Rosé (NV) Extra Brut

Az átlagos ember pezsgőt akkor fogyaszt, ha valamit ünnepel. Ennyiben igaza van Dom Pérignonnak, aki a pezsgő feltalálásakor úgy nyilatkozott: "Je bois des étoiles" - vagyis csillagokat iszom. Azért van szükségünk a csillagokra, mert éppen bennünk sziporkázik a kedély, az érzelem és a hév, s a...
Teljes cikk

Aleksandrovic - Trijumf Gold 2018

Egy gondosan elkészített bor, kétségtelenül, de furcsán más, mint amihez mi szokva vagyunk itt, kis hazánkban. Mondjuk nem nevezhetném nagy bornak abban az értelemben, ahogy például nagy Gál Lajos Kántor-tagja, vagy bármelyik száraz hegyaljai furmint. Egy nagyágyúnak szánt fehérbort nálunk...
Teljes cikk

Geszler pince - móri zenit 2019

A 2019-es zenit. Már az emlékek is szépek, amiket ébreszt, hiszen a korábbi évjáratok zenitje kirobbanó ízbomba volt, a megszokott markáns móri savak támasztékán. Ezt a zenitet azonban több hőmérsékleten is meg kell kóstolni. Roppanós, lendületes, áradó és kontúros, de mégis más és más. Ez a bor...
Teljes cikk

Szentpéteri - Generosa 2019

A mai napig a COVID-19 miatt erősen ínséges időket éltünk bor tekintetében. Abból a szempontból legalábbis, hogy mint mindent, a borkóstolást is online kellett megélnünk. Persze ennek nem sok értelme van, ugyanezért nem nagyon hiszek a borkóstolási v-logokban sem. Mert ugyan mit ér felnyitni egy...
Teljes cikk

Nimfeum - rajnai rizling 2018

Nem biztos, hogy barátokat szerzek ezzel a cikkel. De nem baj, tegnap ezt mondta a pap a prédikációban: "az igazságot nem lehet legyőzni". Jézus Krisztus az Igazság (az Élet és az Út is, mint tudjuk) - ezek a mennyei igazságok, amelyeknek a Földön is érvényesülniük kell(ene). A Földön azután...
Teljes cikk

Szentpéteri borpince - Néró siller 2019

Őszinte leszek: nem vagyok nagy rajongója az illatos vörös fajtáknak, úgyismint Néró, Turán, Medina, stb. Sajnálom. Számomra ezek túl különlegesek, "túlhungarikumok". Szűk szegmens, sok félreértelmezett tétellel. Most mégis megszólított a Szentpéteri Borpince Néró sillerbora, elsősorban azért, mert...
Teljes cikk

Blog

Vörösbor és sajt párosítás - egy mítosz vége

Kedves Olvasó, biztosan vett már részt olyan kóstoláson, ahol borokat és sajtokat párosítottak, ha más nem, saját kezdeményezésre, a saját konyhájában, kíváncsiságból. Elterjedt nézet, hogy a sajtokhoz - különösen a keménysajtokhoz - vörösbort kell inni, mert - ööö, miért is? Erről szól a...
Teljes cikk

Egy jó forralt bor

Megjött a hideg. Ilyenkor, például szánkózás után, jól esik egy forralt borral megmelegíteni hideg orrunkat.Készítettem egy prototípust, és szívesen ajánlom, mert jó lett, nagyon.Abban talán egyetértünk, hogy a forralt borhoz nem a legmagasabb minőségű bort szokás venni. Persze nem is a...
Teljes cikk

Mit igyunk Karácsonykor? (6. rész - sültek)

Karácsonyelső és másnapja. Hagyományosan a vendégjárás, a rokonok fogadásának ideje. Ilyenkor szoktak előkerülni a sültek, talán amerikai mintára egyre inkább a pulyka, de hallottam olyat is, aki pecsenyekacsát süt ilyenkor. Remek lehet, persze csak egyik a több fogás közül (a töltött káposzta...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (5. rész - a desszert)

Mi magyarok a desszertborban igazán nagyok vagyunk. Van néhány vidék, ahol a nemesrothadás hasonló mértékben, rendszerességgel és minőségben jelentkezik, de kétségtelenül Tokaj legalább annyira ismert a világban, mint Sauternes és Barsac Bordeaux vidékén, csak talán mivel magyar, még mindig nem...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (4. rész - a töltött káposzta)

Az elmaradhatatlan. Persze hagyományosan ez már első napi étel, hiszen Szenteste még böjt van.A töltött káposzta ismét csak rengeteg féle lehet, akár a többi, amiről eddig írtam. Ki savanyított káposztból csinálja, ki édes káposztából, ki vegyesen, aztán van, aki kelkáposztába csavarja a...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (3. rész - borleves)

Sokak asztalán szerepel a borleves, és az valóban nagyon finom. Hagyomány.A borleves fő szabályának azt tartom, hogy NEM ugyanazt a bort adjuk mellé, mint amiből készült.Hogy miért? A borleves alapborát fűszerekkel, cukorral ízesítjük, így sokkal édesebb lesz. Az alapbor pedig ezután savanyúnak...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (2. rész - halászlé)

Semmi kétség, ezzel nagy fába vágtam a fejszémet. Ugyanis ahány ház, annyi halászlé.Magyarországon pedig statisztikai adatok szerint 4.105.708 háztartás volt (2011-es adat). Sajnos, ennyi cikket nem tudok írni...Azután ott van az a további bökkenő, hogy a halászlé sokféleképpen készülhet. Lehet...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (1. rész - rántott ponty)

Cikksorozatot szeretnék indítani, így Karácsony előtt, megkönnyítendő a magyar ember által legkedveltebb karácsonyi ételek mellé megfelelő borok választását. Remélem, tudok vele ötletet adni és segíteni, sőt, remélem, hogy sikerül végigvinnem a cikksorozatot, mert jó pár "klasszikus" karácsonyi...
Teljes cikk

Új módszer a borhamisítás felismerésére

Mi is a borhamisítás? Ez a szó több, nagyon eltérő fogalmat takar, és ezzel most szembesültem, amikor a felismerését megkönnyítő legfrissebb tudományos eredményről és az ehhez kapcsolódó új honlapról akartam beszámolni.A borhamisítás fogalmára sorrendben a következőket találtam a magyar...
Teljes cikk

Hogyan kóstolok?

Fontosnak tartom, hogy tájékoztassam a Tisztelt Olvasót arról, hogy a "Borleírások" szekcióban szereplő cikkek milyen kóstolási folyamat eredményeként íródtak, mert végül is nem kevesebbről van szó, mint arról, hogy megbízhat-e a leírások pontosságában, vagy sem. Én magam nagyon helyeslem, hogy a...
Teljes cikk