Helyünk a világ bor-térképén

Aligha kérdőjelezhető meg, hogy amilyen képet a londoni WSET (Wine and Spirits Education Trust) közvetít egy országnak a borokvilágában elfoglalt helyéről, az erősen hat az adott ország megítélésére, legalábbis a szakértő(bb) nemzetközi fogyasztók körében.

A minap belelapoztam a WSET Diplomakurzusának tanmenetébe (számomra ez lenne a következő lépés, hát ismerkedek vele), és amit ott láttam, az cseppet sem érintett kedvezően.

A WSET diploma kurzusa során a jelöltek Magyarországról a következő borokat kóstolják, a következő borvidékekről: Tokaji aszú (1 db, bármilyen), 1 db fehér fajtabor, pl. chardonnay, szürkebarát, Irsai Olivér, vagy sauvignon blanc, itt nincs borvidék megjelölve, gondolom, bármely olyanról, amelyet a WSET diploma-kurzus 'ismer', tehát Eger, Észak- és Dél-Balaton, Villány-Siklós, Ászár-Neszmély, és az Alföld (ami alatt gondolom a Hajós-Bajai, a Csongrádi, a Kunsági borvidékeket egy kalap alatt kell értenünk). Slussz.

Hát jó, Villányt említik. De hol a szívünknek oly kedves Szekszárd, Heimannal - Barbárral - Vidával és a többiekkel? Hol marad Somló, amit ha más nem, de legalább a 'világ legkisebb borvidéke' címre gyanúsan esélyes volta miatt említeni kellene? Hol marad Sopron, ha Ausztria tárgyalásánál Burgenlandot három (!) részre osztva tárgyalja? Ennyit a WSET kritikájáról. Az angolok nyilván csak azt fogják oktatni, megjeleníteni, tudomásul venni, ami számukra fontos, jelentőséggel bír.

Most következik az, amit azonban nekünk kell véresen komoly üzenetnek vennünk: Magyarországról csak fehér bort kóstoltat a tanfolyam. És - Jancis Robinson jóslata ide, vagy oda - NEM furmintot. Hát ez már bizony tényleg elgondolkodtató. Vegyük tudomásul, hogy vörösbort még Németországból is kóstoltat a WSET, de tőlünk nem! Sehol egy említés a kadarkáról, sehol a számukra oly fontos bikavérről, tulajdonképpen Románia szintjén tart számon a kurzus, ahol a nemzetközi fajtaborokból (gondolom tengermelléki merlot-ból) kóstoltat egyet, tőlünk meg ugye - biztosan Kamocsay Ákos miatt - Ászár-Neszmélyből. Kamocsay valóban szuper üzleti és marketinges érzékkel tette a londoni polcokra a Woodcutter's White-ot, meg az Unpronouncable grape-t 3,99 fontért, ráadásul a bor valóban jó volt, sokkal jobb, mint ugyanezen az áron a bolgár, örmény, vagy román. Ezzel imidzset teremtett (tessék eldönteni, jót, vagy rosszat), Gere Attila meg hiába veri a Kopárral vakteszten a bordeaux-i Cru Classékat, a Chateau Pétrust, meg ilyenek; marad a nekünk kiosztott fehérboros ország sablon, és passz.

Mondjuk ez nem jelenti azt, hogy mostantól minden vörösbortermő vidéken irtsuk ki a tőkéket, és kezdjük fehér nemzetközi fajtákkal betelepíteni, mert ezt az irányt határozta meg nekünk a 'Nagy Irányadó': a 'Nemzetközi Fogyasztó'. Azt azonban mindenképpen jelenti, hogy vagy az országimázs-építő marketingeseinknek kell összeszedniük magukat, vagy pedig azt, hogy a szépen remekelő vörösboros termelőkön kívül még sokaknak kell megemberelniük magukat, hogy olyan vöröseket hozzanak fel, amelyek a sznob angolok Chateaux-khoz és domain-ekhez szokott sznob érzékszerveit is izgalomba hozzák. Ez még évtizedekig tarthat. Ami engem illet, e sorokon nem azért fogok gyakrabban bemutatni fehéret, mint vöröset, mert rosszul értelmezett ellen-patriotizmusból ragaszkodnék a WSET megítéléséhez. Sokkal inkább egyszerű egyéni, személyes vonzalom okán lesz így.

Ha valakit érdekel, a WSET Diplomakurzus programja itt olvasható: www.wsetglobal.com/documents/level_4_diplomaspecwinesspirits_20141030.pdf


(Írta: borbecsüs)

Újdonságok

Hetényi pince - Motoros róka (motor riding fox) siller

There is much of a debate on the internet about the origin of 'siller' wine. Some say it is of Serbian origin, but anyone who has ever tasted the typical light red wines of Baden and Württemberg will certainly recognise the identical style. 'Schiller' means glittering in German then why would...
Teljes cikk

Villány nagykóstoló (2. felvonás)

Ezekben a karanténos időkben már nagyon ki vagyunk éheztetve - pontosabban szomjaztatva - a társasági eseményekre, mint amilyen egy jó borkóstoló. Tegnap tartottam egyet, szigorúan a karantén-szabályok figyelembe vételével, s mert külföldi vendégek is szép számmal részt vettek, Villányt szemeltem...
Teljes cikk

Maróti (Mátrai) Zenit 2019

Nem sok erőfeszítésbe telt kitalálni, mi legyen a 2020-as évet záró cikk témája. Az utóbbi hetek legmeghatározóbb boros élménye számomra a visontai Maróti Attila Zenit édesbora volt. Nem mintha újdonságként ért volna, hiszen a 2018-as évjáratot is kóstoltam már és az a bor díjat is kapott. Attila...
Teljes cikk

Pannonhalmi Apátság - Hemina Vörös 2019

A hemina szó jelentésének magyarázatát semmiképp nem hagyhatom ki ebből a cikkből. Nursiai Szent Benedek regulája a 40. cikkében fogalmaz úgy, hogy "credimus eminam vini per singulos sufficere per diem" - azt tartjuk, hogy minden egyesnek elég lesz napjában egy hemina bor. Hortobágyi Cirill...
Teljes cikk

Vylyan Bogyólé 2020

Ahogyan Dúzsi Tamás az évek során a rozé koronázatlan királyává vált, vagy újabban Garamvári igazi pezsgőnagyhatalommá nőtte ki magát, úgy a Vylyan is szisztematikusan kitaposta, talán stílszerűbben kipréselte, a legjobb beaujolais-típusú újbor készítő pincészet címét magának. Legalábbis véleményem...
Teljes cikk

Gólyamentés újborokkal

Szívügyem a bor is (ráadásul kit ne ragadna meg Molnár Titi személyisége?), a madarak is, szeretettel ajánlom a kettő kombinációját promotáló hírt. Hagyományosan Márton-napra érkeznek az új évjárat első hírnökei, így van ez a Soproni borvidéken is, ahol a Vincellér Borbirtok dolgozik. Az idei...
Teljes cikk

MAD wine - Furmint 2016

Megvallom, egy ilyen jelentős névtől többet vártam. Ez egy alapbor, világos, és rossznak nem is mondható, de mégiscsak egy olyan névtől való, aki utóvégre brit piaci jelenléttel és a világ legjobb édesborával...
Teljes cikk

Gilvesy - Bohém 2018

A Balaton-felvidék egy olyan egyedülálló kincs, amelyhez hasonló nincs még egy a világon. A Szent-György hegy ezen belül is olyan helyet foglal el, újabban talán kiemeltebbet is, mint a Badacsony. Mi lehet ennek az oka? Gilvesy Róbert úgy fogalmazza meg a honlapján, hogy: Ha ügyesek vagyunk, akkor...
Teljes cikk

Bolyki Egri Csillag 2019

Végre! Egy Egri Csillag, amiben nem érzem az alapborok házasítását kényszerházasságnak, hanem valóban összhanggá válik a négy szőlőfajta interakciója. Az egri csillag törvényi szabályozása szerint az illatos fajták nem képviselhetnek 30%-nál magasabb arányt, emellett legalább 50%-ot el kell érnie...
Teljes cikk

Figula - Rozé cuvée 2019

Csupa alsópolcos bort támadtam meg az utóbbi időben, nagy nevektől. Nem véletlenül. Filozófiám, hogy nem csak a prémium tételeket kell értékelni, hanem írni kell bizony a hétköznapi, a "folyó" tételekről is, mégpedig azért, mert sokat elárulnak a pincészetről, a hozzáállásáról, a borászról, s nem...
Teljes cikk

Blog

Vörösbor és sajt párosítás - egy mítosz vége

Kedves Olvasó, biztosan vett már részt olyan kóstoláson, ahol borokat és sajtokat párosítottak, ha más nem, saját kezdeményezésre, a saját konyhájában, kíváncsiságból. Elterjedt nézet, hogy a sajtokhoz - különösen a keménysajtokhoz - vörösbort kell inni, mert - ööö, miért is? Erről szól a...
Teljes cikk

Egy jó forralt bor

Megjött a hideg. Ilyenkor, például szánkózás után, jól esik egy forralt borral megmelegíteni hideg orrunkat.Készítettem egy prototípust, és szívesen ajánlom, mert jó lett, nagyon.Abban talán egyetértünk, hogy a forralt borhoz nem a legmagasabb minőségű bort szokás venni. Persze nem is a...
Teljes cikk

Mit igyunk Karácsonykor? (6. rész - sültek)

Karácsonyelső és másnapja. Hagyományosan a vendégjárás, a rokonok fogadásának ideje. Ilyenkor szoktak előkerülni a sültek, talán amerikai mintára egyre inkább a pulyka, de hallottam olyat is, aki pecsenyekacsát süt ilyenkor. Remek lehet, persze csak egyik a több fogás közül (a töltött káposzta...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (5. rész - a desszert)

Mi magyarok a desszertborban igazán nagyok vagyunk. Van néhány vidék, ahol a nemesrothadás hasonló mértékben, rendszerességgel és minőségben jelentkezik, de kétségtelenül Tokaj legalább annyira ismert a világban, mint Sauternes és Barsac Bordeaux vidékén, csak talán mivel magyar, még mindig nem...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (4. rész - a töltött káposzta)

Az elmaradhatatlan. Persze hagyományosan ez már első napi étel, hiszen Szenteste még böjt van.A töltött káposzta ismét csak rengeteg féle lehet, akár a többi, amiről eddig írtam. Ki savanyított káposztból csinálja, ki édes káposztából, ki vegyesen, aztán van, aki kelkáposztába csavarja a...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (3. rész - borleves)

Sokak asztalán szerepel a borleves, és az valóban nagyon finom. Hagyomány.A borleves fő szabályának azt tartom, hogy NEM ugyanazt a bort adjuk mellé, mint amiből készült.Hogy miért? A borleves alapborát fűszerekkel, cukorral ízesítjük, így sokkal édesebb lesz. Az alapbor pedig ezután savanyúnak...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (2. rész - halászlé)

Semmi kétség, ezzel nagy fába vágtam a fejszémet. Ugyanis ahány ház, annyi halászlé.Magyarországon pedig statisztikai adatok szerint 4.105.708 háztartás volt (2011-es adat). Sajnos, ennyi cikket nem tudok írni...Azután ott van az a további bökkenő, hogy a halászlé sokféleképpen készülhet. Lehet...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (1. rész - rántott ponty)

Cikksorozatot szeretnék indítani, így Karácsony előtt, megkönnyítendő a magyar ember által legkedveltebb karácsonyi ételek mellé megfelelő borok választását. Remélem, tudok vele ötletet adni és segíteni, sőt, remélem, hogy sikerül végigvinnem a cikksorozatot, mert jó pár "klasszikus" karácsonyi...
Teljes cikk

Új módszer a borhamisítás felismerésére

Mi is a borhamisítás? Ez a szó több, nagyon eltérő fogalmat takar, és ezzel most szembesültem, amikor a felismerését megkönnyítő legfrissebb tudományos eredményről és az ehhez kapcsolódó új honlapról akartam beszámolni.A borhamisítás fogalmára sorrendben a következőket találtam a magyar...
Teljes cikk

Hogyan kóstolok?

Fontosnak tartom, hogy tájékoztassam a Tisztelt Olvasót arról, hogy a "Borleírások" szekcióban szereplő cikkek milyen kóstolási folyamat eredményeként íródtak, mert végül is nem kevesebbről van szó, mint arról, hogy megbízhat-e a leírások pontosságában, vagy sem. Én magam nagyon helyeslem, hogy a...
Teljes cikk