Crémant de Luxembourg

Ki ne hallott volna a luxemburgi borokról?

  – Na jó, kezdem előlről.

Luxemburg borászati hagyományai világszerte ismertek...

  – Rendben, látom, hogy más megközelítést kell választanom.

Luxemburg, ez a kicsiny nyugat-európai ország – hiszik, vagy sem – jelentős borkészítési hagyományokkal rendelkezik, mert a Mosel völgyében a feltételek éppen úgy adottak a borkészítéshez, mint Németországban a Mosel, a Saar- a Rajna völgyeiben vagy éppen Baden egyes területein. Lehet, hogy nem járunk messze az igazságtól, ha bevetjük a megszokott szállóigét, miszerint „már a rómaiak is...”, de ha igazán őszinték akarunk lenni, a luxemburgi borkészítés a német hagyományokat követi (például abban, hogy az ültetvények a meredek folyóvölgyek teraszain fekszenek, és hogy főként fehér szőlővel foglalkoznak, továbbá a borokban gyakran megjelenik maradékcukor), ugyanakkor, miután a kis hercegség a németektől elszenvedte az első- majd a második világháború sokkját, akárcsak nyelvében, a borászatban is a francia hagyományoknak adta át magát. Így került a Mosel völgyébe chardonnay, pinot noir, és így kezdték el használni a barrique hordózást is, továbbá mai fő témánkat, a méthode classique pezsgőkészítést technológiáját.

Luxemburg nem egy izgalmas, mozgalmas hely, legyünk őszinték. Este nyolc után az utcák olyan kihaltak, mint Sárbogárdon vagy Balassagyarmatban, ahogy egy helyi lakos fogalmazott: itt valaki vagy munka-alkoholista, vagy valódi alkoholista. Kell tehát valami, ami felpörgeti az életet, és ez nem más, mint a pezsgő. Már a repülőgépen Luxemburg felé feltűnt, hogy itt habzóbor folyik a palackokból, mégpedig úgy tűnik, nem kis mennyiségben. Talán követve a divatot, esetleg még inkább diktálva (!), a mosel-völgyi termelők Crémant de Luxembourg néven izgalmas, jellegzetes, palackban erjesztett pezsgőket készítenek.

Kettőt volt szerencsém megkóstolni, mindkettőt a schengeni termőterületről származó (valójában trier-i székhelyű, tehát német) Bernard-Massard pince készítette (a repülőgépen is ezt adták). Kiváló arányú, gyümölcsfókuszú és modern, mégis kellően kekszes és champagne-érzetű bor volt mindkettő. A Cuvée de l’Écusson Brut szenzációs kerekségével és diós brióst idéző másodlagos fermentációs jegyeivel, továbbá apróbb, krémesebb buborékjaival jobban elbűvölt, de a Sélection Brut szintén érezhető nagyfokú gondossággal készült és ünnepi hangulatot képes varázsolni, bár rusztikusabb pezsgésű és fanyarabb, fásabb jegyeket mutat fel a másodlagos erjesztésből. Ha a nemzetközi ízlés palettáján el akarjuk helyezni, mindenképpen a Champagne után, de a Cava és a magyar habzóborok előtt helyezkedik el, legalábbis ami a közérthetőségét illeti.

Nem lepődünk meg, hogy a termelt mennyiségek kicsik, lényegében az ország el is fogyasztja, amit megtermelt, és jelentős importra szorul. Örömteli volt látni, hogy ennek az importnak része a magyar bor is, amit a Kristinus és a Carpinus pince reprezentált. Mivel azonban cikkem témája a luxemburgi bor volt, fő üzenetként azt emelném ki, hogy 1) létezik ilyen, 2) ha itt járunk, célszerű megismerkedni a borászat termékeivel, mert nem fognak csalódást okozni. Ha Luxemburgban ér az este, nyugodtan kipróbálhatjuk az elblinget, az auxerrois-t (bár ennek némi tapadós felhangjai vannak), vagy a cikkben említett Crémant-ok egyikét, hogy kellemes borélményben lehessen részünk.

Mindazonáltal mottóm töretlenül: Hajrá Magyarország, hajrá magyarok!

Újdonságok

Mádi Borház - iMÁDlak 2015

Történelmi időket élünk sok tekintetben. Történelmi változás szerintem a borkészítés terén is folyamatban van, ennek Tokaj kiemelkedő szereplője. Lassan, de biztosan settenkedett be a köztudatba - és talán már a közízlésbe is - a tokaji száraz furmint, mint új kategória léte és igénye. Mostanra azt...
Teljes cikk

Mádi Borház Manufaktúra - m15 (Sárgamuskotály 2015)

Van egy nagyon jó hely Budafokon, amit eleddig nem ismertem. Úgy hívják, hogy Magdolna Borklub. Picurka, macskaköves utcában, picurka, zöld udvar, hangulatos, ódon házzal és barátságos, nagy bejárattal. Egyszerre elegáns és családias. Hívogató kovácsoltvas kapu, árnyas lugas, az épületben pedig...
Teljes cikk

Bárdos Rosé 2015 (kékfrankos - pinot noir- merlot)

Röviden írok ugyan, de dícsérőleg. Egyúttal megdicsérem az Országos Miklós-napi Borversenyt és annak zsűrijét is. Úgy veszem észre, éppen azoknak osztották az aranyat, akik megérdemelték. Köztük a 2015-ös Bárdos kékfrankos - pinot noir- merlot rozé. Bárdosék már évek óta zsinórban hozzák...
Teljes cikk

Breitenbach Tokaj 2013 Dry (Furmint)

Százhalombattán a 'Matrica' múzeumban egy őskori település rekonstrukciója látható. Az egyik házban az ősi szövési módok, a bronzkorban használt ruházat anyagainak mintázatai, természetes festékkel történt fonalfestések eredményei láthatóak. Bóklászik az ember szórakozottan, olvasgatja a...
Teljes cikk

A Borbecsüs Nagy Rosé Tesztje

Nem vagyok nagy kapacitású ivó, és anyagilag sem vagyok képes olyan merítést felhozni, mint mondjuk a VinCE magazin, de ha nyár van, akkor rosé rajongásban élek, és megosztom a kedves Olvasóval a kánikulai időszakban mostanáig felhalmozott tapasztalataimat.Íme a versenyzők:Kezdjük a szokásos...
Teljes cikk

Koch Borászat (VinArt) - Csanád cuvée 2012

Két okom is akadt, amiért mindenképpen meg akartam kóstolni a Csanád küvét. Egyik, hogy a Koch Borászat volt 2014-ben az év pincészete, és úgy gondoltam, a zászlósbor (mármint a VinArt zászlósbora, de hiszen a bor "felelőse" ugyanaz) lesz az, ami legjobban interpretálja, miért ítélték...
Teljes cikk

Muskotály párbaj Villányból

Két ottonel muskotály fordult meg alig pár nap távolságban egymástól a poharamban. Mindkettő Villányból. 2015-ösek. Ruppert "a nyúl" ottonel muskotály és Bock szintén ottonel. Mindkettő pontosan 12% alkoholtartalommal erjesztve. Mindkettő világos szalmaszín, intenzív, illatos... Észrevettem már pár...
Teljes cikk

Egri Bikavér ünnep 2016 és a Kovács Nimród Winery

Tényleg volt körhinta, voltak veterán autók és traktorok (még a kislányaim is mérsékelt érdeklődést mutattak ezek iránt, különösen a babakék Ikarus mozgatta meg a fantáziájukat), volt latin zene is, de messzi eldugva a sátraktól, azután voltak érdekes, betonvasból készült díszletek...
Teljes cikk

Meleg klíma, hűvös klíma - Taschner kékfrankosok

Elkényeztetett minket a Taschner Borház a Kékfrankos Április kóstolón. Legalábbis, aki érdekességekre és különleges élményre vágyott, azokat biztosan, mert olyan élményben lehetett részünk a standján, amilyenben sehol máshol. Sopronban kezdődött minden - legalábbis számomra - és "minden" alatt a...
Teljes cikk

Bor és fraktál - Tállya Wines, késői szüret 2014

Nagyon szerény a Tállya Wines, túl szerény. A bor fényképén túl egy szó nem sok, annyi sem szerepel leírásként a honlapon a kései szüret mellett. A háromszoros magyar sommelier bajnok csak a száraz furmintot dícsérte volna meg? Biztosan ezt is, pedig...Vagy talán úgy vannak vele, hogy a bor magáért...
Teljes cikk

Blog

Vörösbor és sajt párosítás - egy mítosz vége

Kedves Olvasó, biztosan vett már részt olyan kóstoláson, ahol borokat és sajtokat párosítottak, ha más nem, saját kezdeményezésre, a saját konyhájában, kíváncsiságból. Elterjedt nézet, hogy a sajtokhoz - különösen a keménysajtokhoz - vörösbort kell inni, mert - ööö, miért is? Erről szól a...
Teljes cikk

Egy jó forralt bor

Megjött a hideg. Ilyenkor, például szánkózás után, jól esik egy forralt borral megmelegíteni hideg orrunkat.Készítettem egy prototípust, és szívesen ajánlom, mert jó lett, nagyon.Abban talán egyetértünk, hogy a forralt borhoz nem a legmagasabb minőségű bort szokás venni. Persze nem is a...
Teljes cikk

Mit igyunk Karácsonykor? (6. rész - sültek)

Karácsonyelső és másnapja. Hagyományosan a vendégjárás, a rokonok fogadásának ideje. Ilyenkor szoktak előkerülni a sültek, talán amerikai mintára egyre inkább a pulyka, de hallottam olyat is, aki pecsenyekacsát süt ilyenkor. Remek lehet, persze csak egyik a több fogás közül (a töltött káposzta...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (5. rész - a desszert)

Mi magyarok a desszertborban igazán nagyok vagyunk. Van néhány vidék, ahol a nemesrothadás hasonló mértékben, rendszerességgel és minőségben jelentkezik, de kétségtelenül Tokaj legalább annyira ismert a világban, mint Sauternes és Barsac Bordeaux vidékén, csak talán mivel magyar, még mindig nem...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (4. rész - a töltött káposzta)

Az elmaradhatatlan. Persze hagyományosan ez már első napi étel, hiszen Szenteste még böjt van.A töltött káposzta ismét csak rengeteg féle lehet, akár a többi, amiről eddig írtam. Ki savanyított káposztból csinálja, ki édes káposztából, ki vegyesen, aztán van, aki kelkáposztába csavarja a...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (3. rész - borleves)

Sokak asztalán szerepel a borleves, és az valóban nagyon finom. Hagyomány.A borleves fő szabályának azt tartom, hogy NEM ugyanazt a bort adjuk mellé, mint amiből készült.Hogy miért? A borleves alapborát fűszerekkel, cukorral ízesítjük, így sokkal édesebb lesz. Az alapbor pedig ezután savanyúnak...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (2. rész - halászlé)

Semmi kétség, ezzel nagy fába vágtam a fejszémet. Ugyanis ahány ház, annyi halászlé.Magyarországon pedig statisztikai adatok szerint 4.105.708 háztartás volt (2011-es adat). Sajnos, ennyi cikket nem tudok írni...Azután ott van az a további bökkenő, hogy a halászlé sokféleképpen készülhet. Lehet...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (1. rész - rántott ponty)

Cikksorozatot szeretnék indítani, így Karácsony előtt, megkönnyítendő a magyar ember által legkedveltebb karácsonyi ételek mellé megfelelő borok választását. Remélem, tudok vele ötletet adni és segíteni, sőt, remélem, hogy sikerül végigvinnem a cikksorozatot, mert jó pár "klasszikus" karácsonyi...
Teljes cikk

Új módszer a borhamisítás felismerésére

Mi is a borhamisítás? Ez a szó több, nagyon eltérő fogalmat takar, és ezzel most szembesültem, amikor a felismerését megkönnyítő legfrissebb tudományos eredményről és az ehhez kapcsolódó új honlapról akartam beszámolni.A borhamisítás fogalmára sorrendben a következőket találtam a magyar...
Teljes cikk

Hogyan kóstolok?

Fontosnak tartom, hogy tájékoztassam a Tisztelt Olvasót arról, hogy a "Borleírások" szekcióban szereplő cikkek milyen kóstolási folyamat eredményeként íródtak, mert végül is nem kevesebbről van szó, mint arról, hogy megbízhat-e a leírások pontosságában, vagy sem. Én magam nagyon helyeslem, hogy a...
Teljes cikk