Béres Tokaji Szamorodni (édes) 2013

Úgy alakult, hogy Karácsonykor megkóstoltam a Béres Tokaji Szamorodniját. Nagyapám szokta volt mondogatni a Karácsonyi ebédek után, hogy napi egy pohárka tokaji karbantartja az egészséget. Emlékszem, épp csak túl voltam a halászlé megrázó élményén (akkor még megrázónak számított, különösen, mert előtte pár órával még láttuk az inkriminált pontyot úszkálni a fürdőkádban) azután jöttek a töltöttkáposzták és egyebek, végül a várva várt bejgli és mellé az a pohárka tokaji, amihez nagyapám a szokásos intelmet fűzte. Nem mintha ő maga megitta volna minden nap a kis pohárka tokajit, nem mintha nekem az akkor ízlett volna.

Ma viszont pontosan ilyennek képzelem azt a tokajit, amelyikből naponta egy pohárkával meg kell inni. Olyannyira, hogy másfél hónapja nem múlhat el nap anélkül a kis pohárka Béres szamorodni nélkül. Valósággal beleszerettem ebbe a borba! Valahogy minden olyan szépen rendben van körülötte. Szenzációs a színe, hozzá az izgalmas formájú cimke, a palack tartalma is csupa élet és lendület, az ár-érték arányról egyszerűen nem is beszélve (1800 ft-ért messze az átlagos édes szamorodnik árszintje alatt). Igen, azt érzem ebben a borban, hogy nagyapám pont az ilyenről beszélt. Szívesen vinném neki nap mind nap, ha még lehetne!

Annyit előre kell bocsátani, hogy jobb hűvösen inni. 8°C fokon érzem a legkedvezőbbnek. Sötét citromsárga szín, aranyos csillogással. Rendhagyó módon rögtön a maradékcukorra térek rá. Az adatlap szerint 92,8 g: egy négyputtonyos aszúnak felel meg. De milyen minőség! A tiszta szőlőcukor érdesen reszel ehhez képest. Úgy simogat, mint egy perzsa macsaka szőre, lágy és végtelenül finom, mézszerű, sok, és valahogy mégis játékosan diszkrét. Lehet egy cukortartalom elegáns? Lehet! Csücsörítősen, csettintősen, folyósan édes, tökéletes harmóniában az ellenpontot adó 6,8 g savval. Ettek már akácvirágot? Na pont olyan konzisztenciájú a cukor, mint az akácvirágból kiszürcsölgethető nektár.

Aztán itt van az aromatikája. Fő vonulatában kajszi, kajszilekvár és mandarin. De emellett ezer más. Kumkvat (héj), piros pomeló, kandírozott narancshéj, datolya, pemetefű, fahéj, csipet szerecsendió és sok érett, apró szemű, lédús mandarin. Nagyon zamatgazdag bor. Illatát nem írom le külön, tessék megtalálni benne ugyanezeket. Én apró pohárból iszom a tokajit, így az illat külön nem jött elő, de nem hinném, hogy eltér a szájban tapasztaltaktól. Lecsengésében érezhető érintésnyi kesernyéssége olyan, mint az ízben felfedezhető citrusok héja. Éppen ennyi kell, hogy kordában tartsa az édes ízeket. Említsem-e még a mazsolát, a fügét, egy hangyányi tejcsokoládét, néha fel-felvillanó cikóriakávét? - mindezek a rágcsálás (merthogy meg kell rágni az ilyen bort) során és a lecsengésben kerülnek elő, és újra meg újra elkápráztatnak.

Szóval gazdag, de emellett nem nehézkes. Annyira fiatal - így négy évesen - hogy palackos érlelés jegyeit egyáltalán nem mutatja még. Nyilván reduktív alapbor volt, de kapott egy kis hordózást is, érezni a diszkréten vaníliás háttér-aromáiból. Szerencsére jól eltaláltan csak egy kevéske, ami hozzáad az összképhez, nem ül rá. Közepesnél hosszabb lecsengés, jellegzetes tokaji ásványossággal, csipetnyi sósság alakjában. Szájban olyan dinamikus, mint a Csillagok Háborúja Padméja, hosszú loknis fürtökkel egyszer elbűvöl, másszor meg vakmerően lövöldöz dinoszaurusz-forma szörnyetegek hátán ülve.

Mindezeket összevéve, kimondhatom, hogy szenzációs ár-érték arányban van ez a bor. Akár dupláját is lehetne kérni érte. Készletezzünk, amíg ennyibe kerül! (És amíg van.) Legalább 5 évre előre lehet kalkulálni vele, szépen fog fejlődni.

Újdonságok

Már megint Marlborough - Auntsfield Estate Chardonnay 2009

Tudják - vannak a plus size modellek. Szóval akik úgy néznek ki, mint egy normális nő, tehát nem csontsoványak és nem szilikon ciciket biggyesztetnek magukra, hogy kerek idomok is legyenek rajtuk, hanem mindenük olyan, ahogyan magától egy nő teste alakul. És ha meggondoljuk, szépen felöltöznek,...
Teljes cikk

Tesco's finest Marlborough Sauvignon Blanc 2014

Nem szeretem az álszenteskedést. Természetesen veszek bort hipermarketben is, és nem én vagyok az egyetlen, ahogy elnézem a pénztáraknál. Ezért is fontos, hogy valaki az olyan borokról is írjon, amelyeket a tömegeknek szántak.Angliában élni a bor szempontjából egyszerűen Kánaán. Szó szerint minden...
Teljes cikk

Haraszthy Pinot Noir Rosé 2015

Igen! Pont így! Telitalálat! Ez kell!- Talán ritka, hogy ilyen lelkes szavakat olvas tőlem, aki a korábbi cikkekbe belelapoz. Pedig szívesen adom a dícséretet, ha a bor arra érdemes.Kétkedve olvastam évek óta a Haraszthy-Vallejo pincészetet felmagasztaló cikkeket a magyarországi Decanter (később és...
Teljes cikk

Januári munkák

"Eppuletre ha kel, ez Holnapban vagj fátA' Gyümölcs-fáknakis mesd-le száraz ágát.Ganéjozd szölödet, s' szántó földeidet,Egy helyből másikban most vidd méheidet."(1686. évi csíki klastrombeli kalendárium versei)A szőlő trágyázását a magyar bortörvény nem tiltja, de pl. a somlói borvidék rendtartása...
Teljes cikk

Újévkor - Apapezsgő

A világ legifjabb bloggerének értékelését teszem közzé az Apa által készített kölyökpezsgőről. Kérem fogadják szeretettel. Mondanom sem kell, az alkoholtartalom 0,0% alatt maradt.Boldog Új Évet kívánok!- Borbecsüs.
Teljes cikk

Beaujolais pezsgő

Hamarosan itt a Beaujolais Nouveau ideje (november harmadik csütörtöke, idén november 19.), amit mindenképpen kóstolni fogok - és persze írok is majd róla - addig is azonban hadd beszéljünk még egy meglepő hírről, amit a borvidékről hallani lehetett:-- Beaujolais a...
Teljes cikk

Pannónia borkultúrája

Kiváló rendezvény volt az Aquincum Múzeumban másfél hete, csak sajnos alig jött el valaki a szemerkélő eső miatt. Délelőtt Havas Zoltán régész "Aquincum szőlői" címmel tartott előadást a pannoniai szőlészet-borászat ismert emlékeiről.Nem változott nagyot a világ a Kr. u. I. század óta, állapítottam...
Teljes cikk

Köszöntő

Tisztelt Olvasó! Elindítottam borbecsüs honlapomat, amelyen saját kóstolási jegyzeteimet publikálom több-kevesebb rendszerességgel. Célom, hogy szakértő borfogyasztóként az érdeklődő és laikus közönségnek segítsek a választásban, hogy ízlésüknek megfelelő, kimagasló minőségű borokat tudjanak...
Teljes cikk

Blog

Vörösbor és sajt párosítás - egy mítosz vége

Kedves Olvasó, biztosan vett már részt olyan kóstoláson, ahol borokat és sajtokat párosítottak, ha más nem, saját kezdeményezésre, a saját konyhájában, kíváncsiságból. Elterjedt nézet, hogy a sajtokhoz - különösen a keménysajtokhoz - vörösbort kell inni, mert - ööö, miért is? Erről szól a...
Teljes cikk

Egy jó forralt bor

Megjött a hideg. Ilyenkor, például szánkózás után, jól esik egy forralt borral megmelegíteni hideg orrunkat.Készítettem egy prototípust, és szívesen ajánlom, mert jó lett, nagyon.Abban talán egyetértünk, hogy a forralt borhoz nem a legmagasabb minőségű bort szokás venni. Persze nem is a...
Teljes cikk

Mit igyunk Karácsonykor? (6. rész - sültek)

Karácsonyelső és másnapja. Hagyományosan a vendégjárás, a rokonok fogadásának ideje. Ilyenkor szoktak előkerülni a sültek, talán amerikai mintára egyre inkább a pulyka, de hallottam olyat is, aki pecsenyekacsát süt ilyenkor. Remek lehet, persze csak egyik a több fogás közül (a töltött káposzta...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (5. rész - a desszert)

Mi magyarok a desszertborban igazán nagyok vagyunk. Van néhány vidék, ahol a nemesrothadás hasonló mértékben, rendszerességgel és minőségben jelentkezik, de kétségtelenül Tokaj legalább annyira ismert a világban, mint Sauternes és Barsac Bordeaux vidékén, csak talán mivel magyar, még mindig nem...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (4. rész - a töltött káposzta)

Az elmaradhatatlan. Persze hagyományosan ez már első napi étel, hiszen Szenteste még böjt van.A töltött káposzta ismét csak rengeteg féle lehet, akár a többi, amiről eddig írtam. Ki savanyított káposztból csinálja, ki édes káposztából, ki vegyesen, aztán van, aki kelkáposztába csavarja a...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (3. rész - borleves)

Sokak asztalán szerepel a borleves, és az valóban nagyon finom. Hagyomány.A borleves fő szabályának azt tartom, hogy NEM ugyanazt a bort adjuk mellé, mint amiből készült.Hogy miért? A borleves alapborát fűszerekkel, cukorral ízesítjük, így sokkal édesebb lesz. Az alapbor pedig ezután savanyúnak...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (2. rész - halászlé)

Semmi kétség, ezzel nagy fába vágtam a fejszémet. Ugyanis ahány ház, annyi halászlé.Magyarországon pedig statisztikai adatok szerint 4.105.708 háztartás volt (2011-es adat). Sajnos, ennyi cikket nem tudok írni...Azután ott van az a további bökkenő, hogy a halászlé sokféleképpen készülhet. Lehet...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (1. rész - rántott ponty)

Cikksorozatot szeretnék indítani, így Karácsony előtt, megkönnyítendő a magyar ember által legkedveltebb karácsonyi ételek mellé megfelelő borok választását. Remélem, tudok vele ötletet adni és segíteni, sőt, remélem, hogy sikerül végigvinnem a cikksorozatot, mert jó pár "klasszikus" karácsonyi...
Teljes cikk

Új módszer a borhamisítás felismerésére

Mi is a borhamisítás? Ez a szó több, nagyon eltérő fogalmat takar, és ezzel most szembesültem, amikor a felismerését megkönnyítő legfrissebb tudományos eredményről és az ehhez kapcsolódó új honlapról akartam beszámolni.A borhamisítás fogalmára sorrendben a következőket találtam a magyar...
Teljes cikk

Hogyan kóstolok?

Fontosnak tartom, hogy tájékoztassam a Tisztelt Olvasót arról, hogy a "Borleírások" szekcióban szereplő cikkek milyen kóstolási folyamat eredményeként íródtak, mert végül is nem kevesebbről van szó, mint arról, hogy megbízhat-e a leírások pontosságában, vagy sem. Én magam nagyon helyeslem, hogy a...
Teljes cikk