Beconcini Chianti Riserva 2017

A toscanamania.hu holnap 41 olyan filmet sorol fel, amelyikben Toszkánáé a főszerep, de azt gyanítom, hogy ennél sokkal több hollywoodi bóvli film létezhet még, amelyek a "szerelem Toszkánában" és hasonló sztereotíp témák körül forognak. Kíváncsian várom, hogy mikor készül az első ilyen film mondjuk a Balatonfelvidékről, a Káli-medencéről, vagy esetleg Szekszárdról. Utóbbinak a neve is stílszerű lenne a "szerelem Toszkánában" vonal vérfrissítéseként.

Félre tréfát, Toszkána gyönyörű és jól megőrzött történelmi emlékekkel rendelkezik, nem utolsósorban pedig nagy kiterjedésű, ami Magyarországról nehezen mondható el. Az előző két tulajdonság viszont igen, gondoljunk például Ozorára és a reneszánsz Pipo-várra pipovarkastely.hu/. A bor úgyszintén adott. Ami pedig a megejtő szépségű tájat illeti, Magyarország ugyancsak bővelkedik ilyenekben. Itt van mindjárt a pécselyi jegenyefasor, ami már csak az égnek szökő fák miatt is Toszkánát idézi. (tudták-e, hogy a jegenyefát a 17-ik században Lombardiában nemesítették, de csak egyik neve Populus italica, másik Populus pannonica?).

                

A fenti bal oldali kép tehát, bár megtévesztésig hasonlít Toszkánához, kis hazánkból származik. Érdemes barangolni Magyarországon nyitott szemmel és szívvel! Becsüljük meg, amink van, mert mindenünk van, ami másutt is, mégpedig egy karnyújtásnyira. A jobb oldali kép Toszkána, címadó borunk termőhelyén. 

Az egész gondolatmenet egy jegenyefáról jutott eszembe, melyet a Beconcini Chianti Reserva 2017 kortyolgatása közben láttam meg és számomra mindig is hordozott egy erős mediterrán jelleget, már azelőtt, hogy eredetét megismertem. Pietro Beconcini San Miniatoban termel és dolgozik, ami Firenze és Pisa között félúton helyezkedik el. Tipikus toszkán városka, szögletes tornyokkal, lapos, vörös agyag tetőkkel. Harmadik generációs bortermelő, aki a Sangiovese termesztésének hosszú hagyományát viszi tovább, de korszerűsíti is. Ő már nem palackoz szalmafonatos üvegbe, mint a nagyapa és az apa tették, ezzel is jelezve, hogy magasabb minőséget tölt az évi 110.000 palackjába.

Az agyagnak főszerepe van itt, nem csupán a tetőkön, hanem a talajban is. A szőlő ebbe mélyeszti gyökerét, innen kapja a jó tartással rendelkező savakat, hiszen fehér agyagról beszélünk, ami tele van a hajdanvolt tenger fosszilis kagylóival, mészvázas élőlényeivel. Valami olyasmit képzeljünk el, mint az albariza talajok, nagyon magas mésztartalommal. Innen a kiváló savak. A szőlő mindeközben nem szenved el vízsokkot, mivel a talaj vízgazdálkodása mélyen lent állandó nedvességet ad, köszönhetően a terület három folyó közötti elhelyezkedésének.

Maga a bor valóban nagyon hagyományos illat- és ízvilágú, ugyanakkor messze felette áll a szalmafonatos butéliák borának. Színe olyan, mint a vér. Nem ahogyan a vért elképzelni vagy leírni szeretjük - szép bíbor-vörösnek - hanem amolyan realistán vér-színű: barnás-vöröses, némi sárgás csillanással. Illatában minden olyan felsorakozik, ami tipikusan toszkán: cserzett bőr, föld, avar, dohány. A bor már öt éves, palackérettsége kiváló, hiszen a filozófia szerint szlovén hordóban érlelődik 1 évet, majd palackban hármat. Illata is hozza a fekete bogyós gyümölcsöket, de ízben ez még inkább robban, ugyanakkor nem annyira hangsúlyos, sokkal inkább csak kiegészítője a Chianti jellegnek. A gyümölcs-karakter érdekessége egy halvány, háttérben bujkáló, kedves rózsaszirom-íz, mely kedves tónust kölcsönöz a vissza-visszatérő erőteljes cserzett bőr és avar mellé. Jó, hogy nem akar túlzásokba esni, a test csak közepes, de egységes felépítésű, nincs benne rés vagy hiátus. Szép egyensúlyban lévő bor, ami kifejezetten a rozmaringos, toszkán fűszerezésű sültek ideális kísérőjeként fogyasztható, de akár magában is, egy jegenyefa szemlélése közben...

A termelővel egy érdekes és nagyon olaszos hangvételű interjú olvasható itt: grapecollective.com/articles/chiantis-pietro-beconcini-winery-where-tempranillo-and-sangiovese-grow-side-by-side

A Beconcini borok Magyarországon a Budai Zöld Fine Wine Service www.xn--budaizld-s4a.hu/ kínálatában érhetőek el.

Újdonságok

Planina Borház, Mohács - Három kékfrankos

Jó megismerkedni egy ilyen tiszta, egyenes beszédű és nyílt karakterű emberrel, mint amilyen Horváth Zoltán. Jó megkóstolni olyan borokat, amelyeket ő készített, és ugyanez a meggyőző őszinteség árad belőlük. Kékfrankosok, bár a mohácsi szőlőhegyen a "hazai" egyértelműen nem ez, hanem a kadarka,...
Teljes cikk

Szöllősi Pincészet, Neszmély - Rozé 2015

Az én nagyapám az a típusú régi vágású úriember volt, aki mindennap, még 94 évesen is nyakkendőt kötött, még az otthon tartózkodáshoz is, és az volt számára a rend, ha a vasárnapi ebédet délben, fehér abrosszal terítve tálalja fel a nagyanyám. Szöllősi rozéjáról a nagyapám jutott eszembe, mert...
Teljes cikk

Kékfrankos Április tanulságai II. - Mi lett veled, 2013-as évjárat?

Pótolnom kell néhány elmaradásomat. Jaj, de még milyen sokat kellene! Hiszen a Tokaji Március legjobbjaival is adós vagyok még ("iMÁDlak", "Édesem" - a Mádi Borház Manufaktúrától, aztán Tállya Wines késői szüret), de rögtön a nyakamon volt a kékfrankos rendezvény is. Most talán megpróbálom...
Teljes cikk

Nyakas Sauvignon Blanc 2015

Ma van a nemzetközi sauvignon blanc nap, ld. előző cikkemet Május 6. a Sauvignon Blanc napja lesz (International Sauvignon Blanc Day), ezért mindenképpen sauvignon blanc-t akartam kóstolni. Nyakas borban még soha nem csalódtam, ezért tőlük választottam. Ez is mintapéldány.Szalmaszín, zöldes...
Teljes cikk

Basilicus – Egyszervolt furmint birtokbor 2012

Az utóbbi időben a Kékfrankos Április miatt annyi vörösbort kóstoltam, hogy szinte lila maradt tőle a fogsorom. Úgy érzem, ideje visszatérnem a fehérek világába, annál is inkább, mivel a Tokaji Márciuson megismert borok közül sokat még be sem sikerült mutatnom. Éppen a "száraz furmint" programomat...
Teljes cikk

Köpcös Tímea Siller 2015

Siller wine is, without any doubt, very particularly Hungarian, and thus, lesser known wine style. Even within the country. It is red wine, and yet it's not; it isn't a rosé -  still it's light and fruity, light in tannins and should be enjoyed young. There have been a lot of efforts lately,...
Teljes cikk

Köpcös Pince - Kékfrankos 2012

Elismerem, hogy nem mindenki csinálná meg azt, amit én megtettem ezzel a borral. Harmadik napja dekantálom, és - munkaidőn kívül - folyamatosan kóstolgatom. De ez valami egészen különleges, amit itt tapasztaltam. És nem először: 2008 óta rajongója vagyok a Köpcös boroknak. Deep Purple - vagyishogy...
Teljes cikk

Kékfrankos Április - a kékfrankos 1000 arca

Nagy örömmel számolok be arról, hogy szombaton részt vettem a Kékfrankos Április rendezvényen a Corinthia szállóban - kiállítóként. Igaz, hogy idegen tollakkal ékeskedtem, hiszen nem a saját boromat mutattam be, azonban büszkeség számomra, hogy - szerintem - a Kunsági borvidék legjobb...
Teljes cikk

Lajvér Rosé Cuvée 2015

Egy kellemes esti beszélgetőbort akartam venni. Járt utat járatlanért el nem hagytam: Lajvér bort már kóstoltam, írtam is róla, így a fehér házasítás helyett - amelynek 2014-es évjáratát megdícsértem itt Lajvér Cuvée Blanc 2014, 2015-öset a VinCE-n kóstoltam és a "megszokott" sikert aratta...
Teljes cikk

Szivek Pincészet, Neszmélyi borvidék

Budapesttől csak 39 kilométer Kesztölc, ami már a neszmélyi borvidék része. Etyek meg ráadásul még egy kilométerrel messzebb is van. Mégis Etyekre jár piknikezni a fél város, Kesztölcre pedig nem, és ez nem azért van, mert a borok ne volnának jók. Tulajdonképpen a neszmélyi és az etyeki borvidék a...
Teljes cikk

Blog

Vörösbor és sajt párosítás - egy mítosz vége

Kedves Olvasó, biztosan vett már részt olyan kóstoláson, ahol borokat és sajtokat párosítottak, ha más nem, saját kezdeményezésre, a saját konyhájában, kíváncsiságból. Elterjedt nézet, hogy a sajtokhoz - különösen a keménysajtokhoz - vörösbort kell inni, mert - ööö, miért is? Erről szól a...
Teljes cikk

Egy jó forralt bor

Megjött a hideg. Ilyenkor, például szánkózás után, jól esik egy forralt borral megmelegíteni hideg orrunkat.Készítettem egy prototípust, és szívesen ajánlom, mert jó lett, nagyon.Abban talán egyetértünk, hogy a forralt borhoz nem a legmagasabb minőségű bort szokás venni. Persze nem is a...
Teljes cikk

Mit igyunk Karácsonykor? (6. rész - sültek)

Karácsonyelső és másnapja. Hagyományosan a vendégjárás, a rokonok fogadásának ideje. Ilyenkor szoktak előkerülni a sültek, talán amerikai mintára egyre inkább a pulyka, de hallottam olyat is, aki pecsenyekacsát süt ilyenkor. Remek lehet, persze csak egyik a több fogás közül (a töltött káposzta...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (5. rész - a desszert)

Mi magyarok a desszertborban igazán nagyok vagyunk. Van néhány vidék, ahol a nemesrothadás hasonló mértékben, rendszerességgel és minőségben jelentkezik, de kétségtelenül Tokaj legalább annyira ismert a világban, mint Sauternes és Barsac Bordeaux vidékén, csak talán mivel magyar, még mindig nem...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (4. rész - a töltött káposzta)

Az elmaradhatatlan. Persze hagyományosan ez már első napi étel, hiszen Szenteste még böjt van.A töltött káposzta ismét csak rengeteg féle lehet, akár a többi, amiről eddig írtam. Ki savanyított káposztból csinálja, ki édes káposztából, ki vegyesen, aztán van, aki kelkáposztába csavarja a...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (3. rész - borleves)

Sokak asztalán szerepel a borleves, és az valóban nagyon finom. Hagyomány.A borleves fő szabályának azt tartom, hogy NEM ugyanazt a bort adjuk mellé, mint amiből készült.Hogy miért? A borleves alapborát fűszerekkel, cukorral ízesítjük, így sokkal édesebb lesz. Az alapbor pedig ezután savanyúnak...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (2. rész - halászlé)

Semmi kétség, ezzel nagy fába vágtam a fejszémet. Ugyanis ahány ház, annyi halászlé.Magyarországon pedig statisztikai adatok szerint 4.105.708 háztartás volt (2011-es adat). Sajnos, ennyi cikket nem tudok írni...Azután ott van az a további bökkenő, hogy a halászlé sokféleképpen készülhet. Lehet...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (1. rész - rántott ponty)

Cikksorozatot szeretnék indítani, így Karácsony előtt, megkönnyítendő a magyar ember által legkedveltebb karácsonyi ételek mellé megfelelő borok választását. Remélem, tudok vele ötletet adni és segíteni, sőt, remélem, hogy sikerül végigvinnem a cikksorozatot, mert jó pár "klasszikus" karácsonyi...
Teljes cikk

Új módszer a borhamisítás felismerésére

Mi is a borhamisítás? Ez a szó több, nagyon eltérő fogalmat takar, és ezzel most szembesültem, amikor a felismerését megkönnyítő legfrissebb tudományos eredményről és az ehhez kapcsolódó új honlapról akartam beszámolni.A borhamisítás fogalmára sorrendben a következőket találtam a magyar...
Teljes cikk

Hogyan kóstolok?

Fontosnak tartom, hogy tájékoztassam a Tisztelt Olvasót arról, hogy a "Borleírások" szekcióban szereplő cikkek milyen kóstolási folyamat eredményeként íródtak, mert végül is nem kevesebbről van szó, mint arról, hogy megbízhat-e a leírások pontosságában, vagy sem. Én magam nagyon helyeslem, hogy a...
Teljes cikk